Ronai and Ronai
AMERIKAI

Irán ki akarja húzni a gyufát 2012. június 22. péntek 9:07 | AN Forrás: Jediot Achronot

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Irán ki akarja húzni a gyufát
Washington – Hillary Clinton, az Egyesült Államok külügyminisztere korábbi elődjével, James Bakerrel folytatott megbeszéléseket, mérlegelve az iráni atomfegyverkezés végső fázisában kialakult helyzetet. Idősebb Bush külügyminisztere úgy véli, „a világon egyedül az Egyesült Államok képes megállítani Iránt”.
.
Hillary Clinton úgy vélekedett, Irán eljutott arra a pontra, hogy mindenképp ki akarja provokálni az ellene irányuló támadást, a vezetőség ugyanis ettől reméli, hogy az ország egységbe kovácsolódik és a rendszer mögött felsorakozik. A külügyminiszter, aki James Bakerrel együtt nyilatkozott, kifejtette: hazája eltökélt abban a kérdésben, hogy a perzsiai iszlamista rezsim nem juthat nukleáris fegyverhez. Véleményét Baker is osztotta.
.
Baker a hatvanas évek vége óta igen szoros amerikai-izraeli kapcsolatok egy neurotikus fázisában volt külügyminiszter, a kilencvenes évek elején, amikor a Jichák Samir vezette izraeli kormányt kellett szinte erőszakkal tárgyalóasztalhoz ültetniük Madridban; ez lett azután a kilencvenes évek nagy reményt keltő közel-keleti békefolyamatának kezdete. Samir az akkori bevándorlási hullám okozta nehézségek megkönnyítéséhez tízmilliárd dolláros bankgaranciát akart az amerikai kormánytól, amely ennek fejében koncessziókat szeretett volna kicsikarni. Ráadásul kiderült, hogy Baker nincs túl jó véleménnyel Izraelről, 1992-ben – választási év volt – azt találta mondani: „B***janak meg a zsidók, úgysem szavaznának ránk.”
.
.
Ma Baker egyetért Hillary Clintonnal abban, hogy az iráni atomfegyverkezésnek elejét kell venni, az Egyesült Államok nem nagyon gondolkozhat azon, hogy hajandó-e ezt a munkát elvégezni, mert mindenképp muszáj lesz; Baker ehhez hozzátette, hogy véleménye szerint ha csapás éri az iráni nukleáris létesítményeket, annak csakis amerikai csapásnak szabad lennie, mert – mint mondta – erővel kizárólag Amerika képes megállítani Iránt.
.
A volt külügyminiszter ezzel együtt úgy véli, minden lehetőséget meg kell adni arra, hogy Irán, ha netán mégis meggondolná magát, még kihátrálhasson ebből a zsákutcából, amibe saját maga ment bele. Mindent lehetségesnek tart, csak egyet nem: azt, „hogy megszerezzék azt a fegyvert. Mi vagyunk a világon az egyetlen ország, amely megállíthatja.”
.
Úgy tűnik, Baker az 1992 óta lepergett két évtized alatt sem került érzelmileg közelebb a zsidó államhoz. „Az izraeliek véleményem szerint nem képesek arra, hogy megállítsák őket”, nyilatkoztatta ki. „Késleltetni igen. Egy izraeli csapásnak sok-sok kártékony mellékhatása is lenne.”
.
A volt és a jelenlegi amerikai külügyminiszter is egyetért abban, hogy az Irán elleni támadásra egy éven belül aligha kerülhet sor. Ez azért érdekes, mert egyes izraeli források szerint a perzsa állam négy hónapon belül szert tesz olyan mennyiségű dúsított urániumra, amelyből már el tudja készíteni az első atombombáit. Clinton kifejtette, hogy Iránnak nem csak Izrael, de az arab államok miatt sem lehet atombombája, mert ha lenne, az beláthatatlan atomfegyverkezési versenyt indítana el a régióban – órákon belül mindenki az atompiacon tolongana.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (5 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 7 szavazatból)
Irán ki akarja húzni a gyufát, 5.0 out of 5 based on 5 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(22)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

22 Reader’s Comments

  1. Nem érdekel, ki, csak verje már le ezt a szemét, apokalipszisvizionáló, őrjöngő iszlámnáci bandát…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (17 szavazatból)
  2. Sajnos igaza lehet Bakernek mert Izrael körül van vége ellenséges államokkal (immár Egyiptom is). Egy esetleges Irán elleni támadás után újra elkezdődne a környező országok és Törökország a Hamasz a Hizbollah és társaik összehangolt támadása Izrael ellen. Bármilyen erős a hadsereg igen nehéz lenne kivédeni egy ilyen méretű támadást egyedül. Persze az EU és ENSZ-re csak mint ellenségre számíthatna Izrael!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  3. 5 percembe került, mire beugrott a megfejtés:
    Aszód.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  4. Avi:
    .
    - Törökök támadása valószínűtlen lenne, a többivel meg elbánna Izrael.
    .
    Ne viccelj már, hát a 67- es meg a 73- as háborúkban az arab technikailag is valamivel fejlettebb volt Izraelnél, sokkal több gépük (tankok, repülők, tüzérség) volt, és akkora seregekkel mentek neki Izraelnek, melyek nagyobbak voltak, mint amivel hitler támadott é- ny Európára negyvenben… az eredményt meg tudjuk, ugye.
    .
    Törökök pedig erősek ugyan, nagy seregük van, de műszakilag messze elmaradnak Izraeltől, harci gépeik száma is kevesebb, és nem rendelkeznek pl. ballisztikus rakétákkal, hadviselésre alkalmas űrtechnológiával, komolyabb kiberhadviselést sem képesek kivitelezni, stb.
    .
    Ezek nélkül pedig ma már nem lehet korszerű háborút nyerni.
    .
    ui:
    .
    A török sereg igazából utoljára az I. VH- ban látott háborút, Izrael pedig… na, tudod. Azért ez a fajta felkészültség se mindegy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (13 szavazatból)
  5. Azért én vauzok bele, remélem Izrael sokkal jobban tudja a dolgát ott, mint én innen. Azért szorítok srácoknak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (9 szavazatból)
  6. Izrael úgy elkeni megint az arabok száját hogy azt még a Westpointon is tananyaggá teszik. Le kell nyomni Iránt minnel hamarabb annál jobb. Persze jól jön majd az amerikai segítség is….. Csak ne t@k@ljenek már annyit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  7. Sajna Izrael nagyon súlyos helyzetben van. Ezek az amerikai politikusok nem a barátai. Egyiptom iszlamizációját éppenséggel ők okozták, az arab tavasz támogatásával. Ugyanakkor szerintem csak az a megoldás ha IZrael veri le Iránt, mert akkor láthatják az iszlámnáci banditák mi vár rájuk ha Izrael elpusztításával fenyegetnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  8. “…Izrael úgy elkeni megint az arabok száját hogy azt még a Westpointon is tananyaggá teszik. …”
    .
    - Ez már megvan, a nagy izraeli hadjáratok hivatalos tananyagok a világ mérvadó katonai egyetemein.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  9. Már többször leírtam, hogy Izrael Állam életéről, jövőjéről van szó, és ehhez nem elég már abban a környezetben egy megnyert csata, sőt, egy háború is kevés!
    Minőségi változás történt, amiben a fő szerepet az iszlám – náci Iráni vezetők játszották, nyíltan vállalva az egész világ előtt annak a szándékát és tervét, hogy Izrael Államot eltörli a földről.
    Amerika nyerhet csatát, érhet el átmeneti csata győzelmet, és megállhat egy célnál, az Iráni atomfegyver megsemmisítésénél. Ha Izrael Állam tenné ugyan ezt, egyszerűen nem engedheti meg az iszlám – náciknak, hogy az atomlétesítmények elpusztításával beérje!
    Minden épeszű ember világosan látja, hogy egy ilyen csapás csak átmeneti megoldást hozhat, és csak idő kérdése lesz, hogy Izrael elpusztítására új szövetségek alakuljanak, új fegyverszállítókkal.
    Ezért sokkal nagyobb a jelentősége annak, hogy az Európaiak és az Amerikaiak beleértve a nemzetközi szervezeteket is, – sőt más nagyhatalmat is, – hogy Iránt végleg eltérítsék gyilkos szándékaitól! Ha ezt nem teszik, felelősség terheli majd őket azért a pusztításért, amivel Izrael Állam el fogja érni a saját biztonságát mások segítsége nélkül, és hosszú időre!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  10. Gets!
    Amit találtál az inkább Szíriával kapcsolatos. Sokan nem tudják, hogy Tantus – itt van az Orosz katonai tengeri és most már az orosz légi bázisok egyike is – Holmstól kb. 60-65 km. re van, és ezen a távolságon belül egy közforgalmú és legalább három katonai repülőtér található. Ezek Tantustól keletre vannak. De délre innen Tripoli kb.40, Beirút 100 és Haifa kb.200 km. re van.

    Ha megvizsgáljuk Asszad mostani helyzetét, és azt, hogy hadserege szinte kizárólag Orosz vagy az ezekkel kvázi azonos Kínai fegyverekkel vannak felszerelve, elképzelheted, hogy ki kezeli ezeket a fegyvereket amiket Tantusban partra tettek eddig. Most pedig érkeznek az Orosz partraszálló hajók komoly mennyiségű katonával.

    Igen, úgy tűnik az USA ezt a békéjét is elvesztette, vagy csak vérre menő egyezkedéssel hozhatja rendbe a státuszát. És akkor kérdezheted: Izraeltől alig egy kisebb föld-föld rakétányira megint két hatalom alkudhat?Esetleg az ő bőrükre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  11. A napokban hallottam olyan hírt is, hogy közös orosz-kínai-iráni hadgyakorlat van előkészületben – kicsit nagy a mozgolódás Szíria kapcsán is. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. Alakul a helyzet a Közel-Keleten:

    http://debka.com/article/22109/Syria-air-defenses-down-Turkish-military-plane-over-Latakia

    Én nem látom már hogy miként lehetne egy nagy háborút elkerülni.
    Ha az kitör akkor kő kövön nem marad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  13. Azon a véleményen vagyok hogy egy esetleges háborúval Oroszország túlságosan sokat veszítene .
    Most hogy kezd felzárkozni a Tőke Nemzetköziségéhez.
    Ráadásul az oroszoknak legalább annyi tartanivalójuk van az iszlámistáktól mint a többi fehérembernek.
    ( Hacsak nem ígty akarják magukat benyalni a kecskezabálók füstös seggibe.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  14. Gabor:
    .
    - Nem gondolom, hogy ennek lenne bármiféle folytatása.
    .
    A nagyobb háborút pedig valóban nem lehet elkerülni, de az nem Izrael vagy USA VS irán lesz, hanem Civilizáció VS iszlámnácizmus. “Civilizáció” alatt természetesen nem csak a keresztény alapúakat értem, hanem a hindukat, budhistákat is.
    .
    De egy ilyen háborút kizárólag 17. századi módszerekkel lehet igazán eredményesen megvívni, namost, a jelenlegi liberális hozzáállással ez nem lehetséges. Katonai- gazdasági erő sokszorosan megvan ehhez, de a politikai elhatározás az nincs, még.
    .
    Na hallod, ha a kimondottan brutálisnak számító Thaiföld és India sem indít nagyszabású rendteremtő hadjáratot saját iszlámnáciaik ellen, pedig ezerszeresen meglenne az okuk rá, addig mit vársz az euro- atlanti liberális demokráciáktól?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  15. gets:
    .
    - Juhé, az oroszok odaküldenek két desszanthajót, reszkess Zusákok!
    .
    Ne már!
    .
    A Zusákoknak meg ott van a hatodik flotta a Földközi- tengeren, ami egymagában erősebb, mint a TELJES orosz flotta… hagyjuk már.
    .
    Kína flottája pedig egyszerűen sehol nincs a Zusáhuz képest.
    .
    Olyan technológiák, harceljárások vannak Kínának még gyerekcipőben sem, inkább csak pelenkában, melyek területén a Zusákok vagy a britek már 70 éves aktív és folyamatos ismeretekkel rendelkeznek.
    Pl. repülőgéphordozó- hadviselés és erőkiterjesztés, tömeges tengeri csapásmérő flottakötelék- tevékenység, vagy maga a lopakodótechnológia (ez még meg sem jelent Kínában, Zusákok meg már hadihajókat, tengeralattjárókat gyártanak korlátozott lopakodó képességgel, nem hogy repülőket).
    .
    Hagyjuk már ezt a “jön százmillió kínai, és jaj nekünk” – jellegű műrettegést…
    .
    (ez utóbbi mindenkinek szól, aki – fentebb vázolt ismeretek hiányában – tart a kínaiaktól)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  16. Eldrad
    2012. június 23. szombat
    02:07
    Nem olvastad a cikket, mert abban olyanok vannak, hogy a súlyosbodó helyzetre tekintettel mentési feladatokra készülnek a hajókkal. :)))
    Én pusztán a mozgolódás intenzitás növekedésre hívtam fel a figyelmet. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  17. Tisztelt Eldrad, Gets, Geyza és mások!
    Azt hiszem egyik levelező sem gondol globális, kontinensekre kiterjedő háborúra. Ehhez tényleg fejlődnie kell még a haditechnikának Kínában, Indiában és az Orosz birodalomban is.
    Addig, amíg az USA technikai és technológiai fölénye dominál, legfeljebb az iszlám-nácik akarnak velük háborút, vagy éppen Izrael Állammal, mert halvány fogalmuk sincsen, hogy ameddig ők az utcán lógva semmit tesznek, vagy a mecsetekben lebzselnek négykézláb, addig el is vesztették már a háborút.
    A világunk „fejlett” része ott követi el a kardinális hibát, hogy jogilag és erkölcsileg a kultúrállamokban szokásos tulajdonságokat kölcsönöz évszázadokkal, évezredekkel visszamaradt, mentálisan beszámíthatatlan, IQ nélküli embercsoportoknak, amelyek képtelenek megérteni, hogy mi történik körülöttük. A vallási vezetőjükre hallgatva élik az életület, és így megszállott elmebetegek irányítására hagyatkoznak.

    Nem az a kb. 600 Orosz katona és a partrászállító néhány jármű vagy helikopter a veszélyes amely Izrael Államtól alig 100 – 200 km. távolságra kiköt Szíriában, vagy az a kb. 100 harci gép illetve helikopter ami már Szír területen van, hanem az, hogy az USA Oroszokkal és Kínaiakkal konfrontálódik, bár mit is tesz Asszad hatalmának megdöntésére, és a vérontás befejezésére.

    Iránnal kapcsolatosan szinte pontosan ugyan ez a helyzet. Az Oroszok és érdekeltségeik betették a lábukat az ajtó nyílásába, és azt csak úgy lehet becsukni ha nem a Szírekkel, vagy Iránnal, hanem az Oroszokkal vagy Kínaiakkal tárgyalnak.
    Rettentően sajnálatos, hogy a dolgok és problémák megoldásához a „nagy” és „humánus” és „keresztény” Európa semmivel nem járul hozzá! Sőt, kioktat, véleményt alkot, pártoskodik, demokráciát játszik, jogot véd, jogot alkot, és beszél, beszél, beszél, és semmit sem tesz!

    Az EU. pontosan ugyan ezt a szerepet tölti be és játssza el Magyarországgal kapcsolatban is, pedig tudják, hogy egy közönséges keresztény-náci bűnszövetkezet kezében van az ország!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  18. Keresztes S.
    2012. június 23. szombat
    09:05
    Tökéletesen egyetértünk!
    Az EU elfoglalta magát az Európai Egyesült Államok eszmei megalapozásával, miközben néhány sekfej államocska vezetője szorongatja a “szuverenitását” – akkor sem adom jelszóval – mintha lenne neki.
    Az ovi féle barmok azt hiszik, hogy van alternatívája a globalizációnak, közben csontig rabolják le saját országaikat. ÁÁÁÁHHHH :(((((((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Gets!
    Sajnos nagyon sok hasonlóság, sőt, egyezés van a Közel Kelet és Európa történéseiben, helyzetében. Európában talán 300 – 500 évvel előbb tartunk sok mindenben, de pontosan ugyan olyan mentális tulajdonságok hátráltatják a közösen élhető, konfliktus nélküli valóban Európai életet. Gondolatban néhány egészen nevetséges dolog, amit példaként említek:
    …a keresztény ember
    …a zsidó ember
    …a katolikus ember
    …a magyar ember
    …a haza
    …az ősi föld
    …a gyökereink
    …a magyar a maga ura
    …nekünk ne parancsoljon senki
    …a magyarok istene
    …a szent korona
    …Árpád
    …Attila
    …stb. stb
    …a mi fülkeforradalmunk
    …majd mi megmutatjuk Európának
    …a hős magyar katona
    …a mi szentjeink
    …a magyar agy
    Csak ennyit említettem, és ha ezeket a mondatokat befejezed, rájössz, hogy népünk pontosan úgy négykézláb mászik elmebeteg és önérdeket képviselő vezetői előtt, mondák és tévhitek terjesztői és papjai, politikusai előtt, mint bárhol bár kik, a „konzervatívnak” nevetett elmaradott világban. Legyen az akár Afrika, akár Közel, vagy Távol Kelet, netán Ázsia.
    Talán annyival jobb a helyzet Európában, hogy lényegesen kisebb hatalma van az egyházaknak, és sokkal több a józan mérlegelés. Bár a párt érdekek itt is rombolnak! Ma már többen látják be, hogy földünk rendkívül korlátozottan áll csak rendelkezésünkre, és teljesen más az értelme annak a kijelentésnek nálunk és a Közel Keleten, hogy az enyém, mert a földön találtam!
    Országunkban is kezd koncentrálódni egy elmebeteg, gondolkozni képtelen náci, klerikális réteg, aki képtelen észrevenni hogy országunk – és más országok is – képtelenek fennmaradni másokkal való lényegi együttműködés nélkül. Az eszükbe sem jut, hogy nemzetközi kereskedelem nélkül országunk működésképtelen. Halálra ítélt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. http://atv.hu/videotar/20120618_dramai_a_helyzet_sziriaban
    Nógrádi interjú. :) :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  21. Kedves Gets!

    Azt hiszem a dolgokat amelyek közel, közép és most már lassan távol Keleten, vagy éppen nyugat Afrikában zajlanak nem nagyon lehet egymástól elválasztani. Vannak ugyan többé kevésbé működő keretek, – különböző iszlám, különböző nagyhatalmi támogatók, beszállítói érdekek, dinasztiák, sőt, kifejezetten hibás és hozzá nem értő támogatók és résztvevők, stb. – de ezek folyamatosan változó intenzitással és kilátással rendelkezők, és koránt sem szolgálják a megbékélést, inkább a várható és erősödő konfliktust támogatják.
    Az Orosz és Kínai beavatkozás – a gép lelövése is ezt bizonyítja, hogy beavatkozás, – utat nyitott egy sor kétséges vallási és hatalmi törekvésnek, és ez most már teljesen összezavarta az ismereteket a helyzetről. Az említett beavatkozás nem tudja megmenteni Asszadot, de a térség hatalmi helyzetét igen erősen át fogja alakítani elsősorban az Oroszok javára.
    Ennek sem a Törökök, sem a Szaúdiak, de még Izrael sem örül, tudva azt, hogy Irán szintén Orosz védettséget élvez.
    (A Törökök Erdogan által diktált totálisan hibás politikája indította el a konfliktusokat, és halvány fogalma sem volt ennek az iszlám orientáltságú igen rossz kormánynak, arról, hogy maga kerül igen kényelmetlen helyzetbe!)
    Jelenleg Irakban egyedül az Orosz haderő áll szakszerűen irányított katonai erővel rendelkezésre, de ők maguk sem tudják, hogy milyen kellemetlen gerilla harcra kell felkészülniük. Hatalmas hiba volt a „török” felderítőgép lelövése, amiben tulajdonképpen Erdogánnak és szövetségeseinek üzentek.

    Egy azonban biztos: Egyiptomban biztos kezekben van a valódi hatalom (a hadseregében) és az is, hogy Izrael minden eszközzel megvédi magát ha veszélybe kerül.
    (Ez ügyben már többször írtam az EU politikai hibáiról, tévedéseiről, elfogultságáról, éppen úgy, mint Obama furcsa egyoldalú nyilatkozatairól.)

    Hát ilyen a helyzet!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Terrorfenyegetés Magyarországról 2014. február 12. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos