Ronai and Ronai
AMERIKAI

Csődöt jelent egy 300 ezres város 2012. június 28. csütörtök 12:26 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Csődöt jelent egy 300 ezres város
Stockton, Kalifornia – Várhatóan még a hétvége beállta előtt bejelenti fizetésképtelenségét Stockton önkormányzata. A település a legnagyobb amerikai város, amely valaha is csődvédelmet kért hitelezőivel szemben.
.
Nem is olyan rég, egy évtizede Stockton még javában virágzott, mivel a San Francscó-i öböl környékén dolgozók közül sokan errefelé kerestek olcsóbb lakhatást, és innen ingáztak munkahelyeikre. Az ingatlanárak emelkedésnek indultak, a válság beköszöntével azonban a trend nem folytatódott.
.
A városnak megszorításokat kellett volna eszközölnie, a szakszervezetek azonban megakadályozták a kiadáscsökkentő intézkedéseket, főként a bőkezű nyugdíj- és biztosítási alapok megkurtítását. A város nem bírja már tovább a jóléti juttatásokat, így a hét végéig – valószínűleg péntek délután – csődvédelembe menekül.
.
Stockton deficitje 26 millió dollárra rúg, miután kétmilliárdtól úgy szabadultak meg, hogy átadtak a hitelezőknek három jövedelmező parkolóházat, valamint azt az épületet, ami – ha jobb idők jönnek – a Városháza lett volna. A munkanélküliség az országos átlagot messze meghaladó, 17,5 %-os volt májusban.
.
Sokan vannak bajban a városban, így például az 57 éves Patricia Hernandez, aki két éve ment nyugdíjba a városi könyvtártól. Egyszer már sikeresen legyűrte a rákot, de fél, hogy a halálos betegség újra támadhat. Cukor- és vesebeteg férjének dialízise havi 22 ezer dollárba került, amit egyelőre Stockton áll; kérdés, ki fogja állni akkor, amikor a város kénytelen az egészségügyi kiadásokat drasztikusan megvágni.
.
Hernandez fiatalon ment nyugdíjba, jelenleg havi 1700 dollárt kap. A szövetségi társadalombiztosítási program korai nyugdíjazásához még öt éve hiányzik.
.
Stockton, mint számos kaliforniai önkormányzat, már 55, egyes esetekben pedig 50 évesen engedélyezte alkalmazottainak a nyugdíjba menetelt. Jóllehet az államban egyes közalkalmazottak nyugdíja az évi 100 ezer dollárt is meghaladhatja, az átlag 2332 dollárt kap havonta.
.
Stockton soha egy fillért nem tett félre a nyugdíjasok egészségbiztosítására valamilyen alapba, így amikor ez a kiadás megnövekedett, nem volt miből fedezni. A város a kilencvenes években terjesztette ki a nyugdíjasokra a bőkezű egészségügyi ellátást. A városnak most számot kell adnia arról a 417 millió dollárról, amit a nyugdíjasai egészségbiztosításába ölt bele.
.
Stockton volt városgondnoka, a 66 éves Dwane Milnes, aki a most folyó tárgyalásokon a nyugdíjasokat képviseli, azt állítja, az nyugdíjas stocktoni közalkalmazottak túlnyomó többsége nem fogja tudni fizetni az egészségügyi ellátását.
.
A Standard & Poor’s és a Moody’s egyaránt lerontotta a város adósbesorolását.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -1 ( 1 szavazás)
Csődöt jelent egy 300 ezres város, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(3)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

3 Reader’s Comments

  1. Ez is hír?
    Nálunk hamarosan egy majdnem tízmilliós ország fog totális csődöt jelenteni.
    Köszönjük, Emese – azazhogy Viksi!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (8 szavazatból)
  2. Magyarországon már hivatalból próbálják eltenni lábalól a nyugdíjjasokat.
    Tegnap hallottam egy járóbetegrendélési esetet egy klinikáról , Klubrádióban.
    Szemtanú mesélte el aki történetesen szintén ott várt kilencedmagával öt-hat órát a az ellátásra.
    Azthittem elbőgöm magamat pedig eléggé száraz , szenvtelen stílusban mesélte el a szörnyű történetet ami egy oda betolt félhalott idős nénivel esett meg.
    EZEK GYILKOSOK ! Az Állam gyilkosai !!
    Régen a felesleges idős néniket elégetrték máglyán. Ma sokkal furmányosabban teszik el őket láb alól : ” Klinikai Orvosi Gyógy-eljárás ” elnevezésű egzekúcióval ölik le őket .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Geyza
    2012. június 28. csütörtök
    20:20
    Ideje észrevennünk, hogy a kivándorolt több ezer orvos kezd itthon hiányozni!!!!!! :(
    Nézd meg az itthon maradók átlag életkorát és kérdezd meg: Mi lesz, ha a kormány tervezett orvosnyugdíjazása folytán pl. a 65 feletti orvosokat kényszer-nyugdíjazzák? :(((((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Csődbe vitték Orbánék a Pető Intézetet 2013. szeptember 8. vasárnap

Varga a szemfényvesztésért felelős miniszter 2012. december 5. szerda | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos