Ronai and Ronai
AMERIKAI

„A NuSTAR új ablakot nyit a világegyetemre” 2012. június 1. péntek 0:19 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
„A NuSTAR új ablakot nyit a világegyetemre”
Washington – Fekete lyukakra vadászik majd és a rejtélyes kozmikus objektumok eredetét kutatja az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) új csillagászati műholdja, a NuSTAR (Nuclear Spectroscopic Telescope Array/ Nukleáris Spektroszkóp-távcsőrács), amelyet többszöri halasztás után június 13-án bocsátanak fel.
.
Az űrteleszkópot a Marshall-szigetekről, a Kwajalein-atollról Pegasus XL hordozórakétán juttatják pályájára, olvasható a Space.com űrkutatási hírportálon.
.
Az úgynevezett kemény röntgensugárzás (a röntgentartomány nagyobb energiájú, a gammasugárzáshoz közelebbi része) tartományában működő NuSTAR azt tanulmányozza majd, hogy miként képződnek és növekednek a fekete lyukak, és hogy ezek a folyamatok miként hatnak a „házigazda galaxisokra”.
.
„Ez lesz az első űrteleszkóp, amely a nagy energiájú röntgensugárzásra fókuszál. Ez lehetővé teszi a világegyetem legforróbb, legsűrűbb és legnagyobb energiájú jelenségeinek, például a szupernóva-robbanások vagy az aktív galaxismagok szélsőséges környezetének megfigyelését is”, emelte ki Fiona Harrison, a Kaliforniai Műszaki Egyetem (Caltech) csillagásza, a NuSTAR-program vezető kutatója. Ismertetése szerint a NuSTAR által készített felvételek tízszer élesebbek lesznek, mint a jelenleg működő röntgencsillagászati műholdak képei.
.
„A NuSTAR új ablakot nyit a világegyetemre”, emelte ki Paul Hertz, a NASA washingtoni központja asztrofizikai részlegének igazgatója, aki szerint teljesen váratlan dolgokat fedezhetnek fel az új röntgencsillagászati műhold segítségével.
.
Az űrteleszkóp a fekete lyukak legbelsőbb régióit vizsgálja, ahol a forró anyag csaknem a fény sebességére gyorsul fel nagy energiájú röntgensugárzást bocsátva ki. Ezekben a térségekben a fény is megtörik és eltorzul a fekete lyukak rendkívül erős gravitációjának betudhatóan. Az atomok tanulmányozásával e képződmények hihetetlen gravitációs erejét ismerhetik meg a kutatók.
.
„Az asztrofizikusok a kutatások révén sokat megtudnak arról, hogy miként táplálkoznak és növekednek a fekete lyukak, de feltérképezhetik e kozmikus gigászok szorosabb környezetét is”, fogalmazott Daniel Stern, a NuSTAR projekt tudósa.
.
Hozzátette, hogy a csillagászati műhold küldetése nem korlátozódik a fekete lyukakra. Az űrteleszkóp megfigyeli az ultrasűrű neutroncsillagokat, valamint a koronakidobódásokat is, amikor Nap koronájának egy darabja kilökődik a bolygóközi térbe.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)
„A NuSTAR új ablakot nyit a világegyetemre”, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(7)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

7 Reader’s Comments

  1. Már kezdtem azt hinni hogy az USA űrtevékenysége csak arra korlátozódik hogy időnként az oroszokkal fellövetik magukat a Nemzetközire.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  2. Vajon megtaláljak a Hungaroabszurdisztánban fekete lyuk véget is?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. “…Vajon megtaláljak a Hungaroabszurdisztánban fekete lyuk véget is?…”
    .
    - Kizárt.
    .
    Olyan eszköz nincs, mi erre alkalmas lenne.
    .
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  4. Minden esetre, talán majd megtudhatjuk, hogy a FIDSS nevű fekete lyuk miért is gyakorol akkora vonzást a legsötétebb tömegekre és miért nem enged ki magából egy csöppnyi fényt, világosságot sem, azaz miért oly sötét önmaga is. Miért olvaszt be magába, ha minimálisan is, de viszonylag (relatíve) normálisnak látszó, olyan anyag koncentrációkat, mint az MDF és FKGP elnevezésű egyesüléseket.
    Várjuk az új, égi röntgenteleszkóptól azt is, hogy megmutatja mikor robban föl, mikor válik szupernóvává a FIDSS. Megbízható csillagász körök úgy látják, hogy amennyiben a JOBBIK nevezetű kaotikus, ám mégis szervezettnek tűnő törmelék koncentrátum – amely egyszer már kilendült a FIDSS-ből, és ma mintegy védőgyűrűt alkotva keringi körül – ismét, túl közelít hozzá, úgy azonnal bekövetkezik az a robbanás, amely az egész csillagközi térre fejti majd ki katasztrofális romboló hatását. Ebben az esetben már a NASA jótékony, diagnosztikus hatása kevésnek bizonyulna. Itt már CIA, vagy a NATO csillagháborús ereje válna szükségszerűvé a FIDSS halálában is romboló, gyilkos “centrális erőterét” megsemmisítendő.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. worldonblőd ez nagyon ott van!:D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  6. Viszont amiről a cikk tudósít, annak még nagy jelentősége lehet a földi élet szempontjából is. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  7. Bator-y
    2012. június 1. péntek
    06:03

    A fekete lyuk beszippant. Igyekezzünk kikerülni az akkreciós gorongból, mert ha elérjük az eseményhorizontot beszippant a NER.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hat fok van a Marson 2012. október 3. szerda | AN

Holdontúli űrállomást tervez a NASA? 2012. szeptember 26. szerda | AN

A Hold rejtélyes embere 2012. augusztus 26. vasárnap | AN

Elhunyt Neil Armstrong 2012. augusztus 25. szombat | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos