Ronai and Ronai
AMERIKAI

Inkább a Jobbik, mint a Demokratikus Koalíció? 2012. május 23. szerda 18:46 Forrás: AN

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Inkább a Jobbik, mint a Demokratikus Koalíció?

Budapest – Miközben a kormány egyre-másra adja fel a magas labdákat, az ellenzék még mindig a sebeit nyalogatja. Összefogásra lenne szükség, közös gondolkodásra, a mindenki számára fontos és elfogadható értékek keresésére. Időnként már mintha látszanának biztató jelek, ám mielőtt örülni lehetne, mindig történik valami, ami miatt a kezdeti, óvatos lépések is veszni látszanak.

Most is hasonlónak lehetünk a tanúi: félidejéhez érkezett a Fidesz kormányzásnak csúfolt ámokfutása, s ebből az alkalomból parlamenti vitanapot kezdeményezett az MSZP. Az ehhez  szükséges aláíráshoz a Jobbik is csatlakozott, miközben Gyurcsány Ferenc pártját, a Demokratikus Koalíciót meg sem keresték. Debreczeni József, a Demokratikus Koalíció alelnöke nyílt levélben sérelmezte a mellőzést, a szocialisták részéről Lendvai Ildikó félreértésről beszélt.

Debreczeni József levele Mesterházy Attilának

Tisztelt Elnök Úr!

Noha nem vagyok tagja a Demokratikus Koalíció parlamenti frakciójának (ami a mindannyiunk által ismert okok folytán hivatalosan meg sem alakulhatott), megütközéssel fogadtam, hogy a Magyar Szocialista Párt tegnap benyújtott indítványához, amely parlamenti vitanapot kezdeményez az Orbán-kormány eddigi tevékenységéről, Önök egyrészt a Jobbik-frakció tagjainak aláírását kérték – másrészt nem kérték a DK képviselőinek támogatását.

Hogy a neonáci jegyeket mutató szélsőségesekkel való együtt nem működés elvi álláspontja és a jelen parlamenti erőviszonyok közti eredményesség gyakorlati szempontja közötti konfliktust hogyan oldja föl egy demokratikus párt, az vita kérdése lehet. Mi mindenkor az elvi állásponthoz tartjuk magunkat, Önök a praktikus érdeket adott esetben ez elé helyezik. Ezt tudomásul vesszük. De hogy egy ilyen szimbolikus erejű gesztussal azt a látszatot keltik, hogy inkább működnek együtt az antidemokratikus szélsőséggel, mint egy másik demokratikus párttal: ez számunkra megdöbbentő.

Tisztelt Elnök Úr!

Mivel magam sose voltam tagja az MSZP-nek, e téren semmilyen érzelem nem befolyásol. Megérteném, ha az Önök viszonyát egykori párttársaikhoz személyes motívumok terhelnék. Ám ezek ereje nem lehet elegendő ahhoz, hogy igazolásul szolgáljon a neonácikkal való olyan együttműködéshez, amelyet egy demokratikus párt negligálása kísér.

Az Orbán-rezsimtől való megszabaduláshoz – jelen tudásunk szerint – elkerülhetetlen lesz a magyar demokratikus erők szoros együttműködése a következő választásokon. Értem, és megértem, hogy a majdani szövetségkötéshez minél jobb pozícióban akarnak elérkezni a potenciális résztvevők. Erre törekszünk mi magunk is. Ám ügyelünk arra, hogy eközben ne tegyünk semmi ol yat, ami gátja lehet a későbbi együttműködésnek.

Sokfelé megfordultam az országban az elmúlt hónapok során. Többször megtörtént, hogy a DK rendezvényét megtisztelte jelenlétével az MSZP helyi elnöke, és kinyilvánította együttműködési készségét a magyar demokrácia jövője érdekében. Minden ilyen alkalom nagy örömet okozott számomra. Szilárd meggyőződésem, hogy ők járnak a helyes úton.

Lendvai Ildikó szerint az MSZP senkit sem kért aláírásra

Nem kérte az MSZP, hanem bejelentette, hogy aláírásokat kérnek bárkitől, akár a Fidesztől is, hogy értékelhessék a kormány elmúlt két évének tevékenységét – mondta Lendvai Ildikó az MSZP képviselője a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.

Hozzátette, senkihez nem mentek oda, a DK-s kollégák figyelmét elkerülhette a kezdeményezés, hogy szeretne az MSZP ilyen vitanapot kezdeményezni. Lendvai Ildikó megerősítette, azt nem támogatná, hogy a Demokratikus Koalíciót kihagynák.
Úgy véli, az sem történhet meg, hogyha az MSZP kezd valamit, és ahhoz a Jobbikosok is csatlakoznak, akkor visszavonják kezdeményezéseiket. Akkor minden parlamenti szavazás lehetetlenné válna – tette hozzá – hiszen többször előfordul, hogy együtt szavaz az ellenzék a parlamentben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +12 ( 16 szavazatból)
Inkább a Jobbik, mint a Demokratikus Koalíció?, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. Kedves Lendvai Ildikó!
    Idáig sikerült leküzdeni magukat !
    Mesterházi kivel van?
    Mesterházi kivel van? Mesterházi kivel van?

    anonyme
    2012. május 23. szerda
    19:24
    Unalmas már az MSZP örökös magyarázkodása.A DK frakció megalakítását Mesterházy akadályozta meg. Előtte és utána is számtalan esetben összejátszottak a Fidesszel, ma már a neonácikkal is. Semmivel sem jobbak a mai kormánypártnál.
    Mesterházi kivel van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Kedves Lendvai Ildikó!

    Lendvai Ildikó kivel van?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Van rosszabb a az új náciknál! Az ÁRULÓ!
    Mesterházi te kivel vagy?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  4. Gipszjakab: Mesterházy csakis Mesterházyval van, eszi a féltékenység és a kényérféltés, annyira, hogy azt sem látja, hogy ha nem szövetkeznek, ők fognak eltűnni a süllyesztőben. De Lendvai Ildikón őszintén csodálkozom….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Meglepő a “SOROZAT” legújabb állomása! Ugyanis nem egyedi ez a Jobbikkal való kokettálása az MSZP-nek! Még a parlament magalakulása idején Mesterházy a Jobbiknak ajánlotta volna fel a Nemzetbizottsági Bizottság vezetését!!! Majd az LMP “technikai koalícióra” tett javaslatát ( a Jobbikkal is!!) nem utasította el kategórikusan, csak hezitálás után! És most pedig , szinte megvalósulni látszik a “technikai koalíció”!!! Lendvai Ildikó magyarázkodás szegényes és sajnálatra méltó! Ilyen elvtelen az MSZP!!! Azaz nincsenek szilárd, demokratikus értékei!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány a gyülekezési jogot sértette volna 2014. december 30. kedd | Bartus László

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos