Ronai and Ronai
AMERIKAI

Négyezer éves sírkamrát tártak fel Egyiptomban 2012. május 29. kedd 20:29 | AN Forrás: MTO

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Négyezer éves sírkamrát tártak fel Egyiptomban
Kairó – Négyezer éves sírkamrát tártak fel Egyiptomban, Kairótól 250 kilométerre délre, Minya kormányzóságban a Leuveni Katolikus Egyetem régészei.
.
Az első átmeneti korból (Kr.e. 2181-2055) származó sírkamrában egy olyan szarkofágot találtak, amelyen a Halottak Könyvéből származó szövegek olvashatók. A koporsó mellett rengeteg rituális alabástrom-, réz- és kerámiatárgyat fedeztek fel, olvasható az Egyptology News Network régészeti hírportálon.
.
„Évek óta nem tártunk fel ilyen jó állapotban fennmaradt sírkamrát, még nagyobb ritkaságnak számítanak az első átmeneti korból származó leletek”, hangsúlyozta Mohamed Ibrahim Ali antikvitásokat felügyelő miniszter.
.
Az első átmeneti kor az Óbirodalom összeomlása utáni, polgárháborúkkal, egymással viszálykodó trónkövetelőkkel, zűrzavarral, idegen hódítókkal és éhínséggel sújtott időszak Egyiptom történelmében. Az állam két részbirodalomra és számos kisebb, független fejedelemségre esett szét. A korszak időtartamának megjelölése forrásonként más és más, de a körülbelül másfél évszázados zűrzavart végül a thébai XI. dinasztia királya, I. Mentuhotep szüntette meg az újraegyesítéssel.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +4 ( 4 szavazatból)
Négyezer éves sírkamrát tártak fel Egyiptomban, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Ez az egyetlen érdemleges hír, hetek óta.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Két és fél centis pecsétnyomó 2012. augusztus 3. péntek | AN

Amerikai régésznő szenzációs felfedezése 2012. július 9. hétfő | AN

Cortés még látta a Fehér Várost 2012. június 8. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos