Ismét junta lesz Görögországban? 2012. May 21. Monday 17:07 | AN Forrás: MTI

Share
Ismét junta lesz Görögországban?
Athén, 1967. Ismétli-e önmagát a történelem?
London – A megszorító program folytatását elvető, radikális baloldali Sziriza párt választási győzelmétől a katonai puccsig terjednek a görög euróövezeti tagság megszűnésének lehetséges módjaira kidolgozott legújabb londoni elemzői forgatókönyvek.
.
Az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői az újabb, június végi görögországi parlamenti választásokra összeállított forgatókönyv-csokrukban közölték, hogy ha a Sziriza végez az első helyen, és olyan kormányt alakít, amely elutasítja a külső pénzügyi segélyprogram takarékossági feltételeit, akkor – bár Görögország nem akarja elhagyni az eurót, és olyan mechanizmus sincs, amelynek alapján kitehető lenne a valutaunióból – nagyon valószínűvé válna a görög eurótávozás. Egy ilyen összetételű kormány ugyanis ütközési pályára állítaná Görögországot a nemzetközi hitelező szervezetekkel.
.
Ha a Sziriza – bár ez kevésbé valószínű – abszolút többséget kapna, azt az EU-döntéshozók jó eséllyel a további görög eurótagságról szóló, egyértelműen nemleges eredményű népszavazásnak tekintenék, és ebben az esetben a Görögországgal fenntartott viszonyrendszer még hamarabb eljuthatna a töréspontig – áll az RBC elemzésében.
.
Nem zárható ki az sem, hogy a káosz és az ország teljes szétesésének megelőzése érdekében Görögországban ismét a hadsereg veszi át a hatalmat. Erre már volt példa 1967-ben, amikor az államcsínyt az ország bolsevizálódásának megelőzése érdekében hajtották végre magas rangú tisztek, az úgynevezett fekete ezredesek. A junta 1974-ig állt fenn; ez idő alatt rendbe jött a teljesen szétzilált görög gazdaság, a drachma pedig Európa legszilárdabb valutái közé tartozott.

Tags: , , ,

7 Reader’s Comments

 1. Helyes, menjenek Görögországban a katonák.
  Nálunk is ez kellene, csak a mi katonáink fingot sem érnek.
  Bárcsak tévednék!

 2. “Szép remények” :(((

 3. Ahol katonák az urak, ott az orbáni söpredék maximum a börtönök udvarában söprögetnek.
  Gyertek gyerekek, mielőtt még késő lesz!

 4. Vannak népek , ( ilyen a magyar is ) akik képtelenek mit kezdeni a demokratikus berendezkedéssel.
  Vagy a szélsőjobb vagy a szélsőbal uralkodik el ezeknél.
  Lásd : Görögök , Chile , Venezuela , Hungarosztán satöbbi.
  Angolszász országokban ilyesmi meg sem fordul a nagy többség fejében.

 5. “…Nálunk is ez kellene, csak a mi katonáink fingot sem érnek. Bárcsak tévednék!…”
  .
  1, Nem tévedsz
  .
  2, A “magyar honvédség” soraiban a kelleténél (mondjuk nullánál) jóval több az analfabéta, aberrált nyilas- imitátor.
  .
  A tiszti kar, pár kivételtől eltekintve, a katonamesterség megcsúfolása, bár, ez az állomány jelentős részéről is elmondható.
  .
  Ez a banda csak ne foglalja el az utcákat (nem is tudnák, még jó…)

 6. Hat amugy tobbek kozott pont az MSzP epitette le a hadsereget. De Magyarorszagon soha nem volt hagyomanya a katonai puccsnak (se Horthy, se Szalasi hatalomatvetele nem tekintheto annak). A latin nepeknel ez sokkal inkabb jellemzo(Marius, Sulla, Caesar, Napoleon, Pinochet stb.). Se a germanoknal/angol-szaszoknal(kiveve Cromwellt), se a szlavoknal nem voltak sikeres katonai puccsok. Azert ez sokmindentol fugg.

 7. Ezzel messzemenően nem értek egyet. Ez csak amolyan fekete-fehér szemlélet. Ahol az ész és a lelkiismeret uralkodik, ott minden legyőzhető. Nem szükséges hozzá katonai diktatúra, fasiszta junta.
  Geórgiosz Papadópulosz, aki náci kollaboránsból vált kiképzett CIA-ügynökké, 1967-ben katonai diktatúrát vezetett be Görögországban, föloszlatta a pártokat, politikai ellenfeleit börtönbe zárta vagy kis görög szigetekre üldözte el, cenzúrával, tömeges letartóztatásokkal, kínzással és megfélemlítéssel biztosította hatalmát, s ennek egyik szimbólumaként száműzte a „balos” dimotikit – még könyvégetések is voltak, a dimotikin írt tankönyvekből rakott máglyákkal –, majd újra egyeduralkodóvá emelte a katharévuszát.
  Vagy talán mindez nem igaz? Vagy talán egyesek szerint csak ezen az áron lehet helyreállítani egy gazdaságot?
  Nem!
  Ez csak és kizárólag egy uralkodni vágyó telhetetlen ember magyarázata..
  Valaki megkérdezte a görögöket, örültek- a ‘67-74-ig tartó diktatúrának?

Kapcsolódó cikkek

Görögország két év haladékot kap 2012. October 24. Wednesday | AN

Németország a legtiszteletreméltóbb 2012. May 31. Thursday | AN

Észhez térnek a görögök? 2012. May 28. Monday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók