Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obamának kellenek a meleg szavazatok 2012. május 14. hétfő 11:03 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obamának kellenek a meleg szavazatok
Washington – Jóllehet nem tudni arról, hogy Barack Obamának effajta szexuális orientációi lennének, a patinás hetilap borítóján mégis ez a szöveg áll az elnök szivárványszín glóriával ékesített feje alatt: „Amerika első meleg elnöke.”
.
Obama hivatalba lépése óta megtette az egyneműek házasságáért mindazt, amit tehetett, és az érintettek aligha hibáztathatják az elnököt azért, mert egy sor államban – legutoljára Észak-Karolinában – törvénykezés és/vagy népszavazás útján született döntés arról, hogy nem engedélyezik a homoszexuálisok egybekelését; a megengedő államok listája pedig viszonylag rövid.
.
.
A demokraták és az elnök nemigen bánják a Newsweek ingyenreklámját, ámbár a lapnál nyilvánvalóan túlléptek egy határt, amikor kvázi melegnek nevezték a kétgyermekes családapát, ráadásul úgy, hogy a melegházasság elfogadtatásának igazi szószólója nem ő. A kampányban nem szabad elriasztani azokat az embereket, akik liberális gondolkodásúak, a demokratákkal szimpatizálnak, ugyanakkor az egyneműek összeházasodásának gondolatától idegenkednek.  A melegjogok mellett inkább az alelnök, Joe Biden kampányol, amellett persze az adminisztráció egésze is mindent megtesz a homoszexuálisok lehetőség szerinti emancipációjáért.
.
Meggyőződés és politikai érdek ez esetben találkozik, ugyanis novemberben nagy csatára, szoros eredményre lehet számítani, akár a patthelyzet sem kizárt, és ebben az esetben jól jön azoknak a szavazatainak a bebiztosítása, akik semmilyen körülmények közt nem szavaznának a republikánusokra, és ha a másik oldalt nem találják eléggé vonzónak, otthon maradnak. Ez a fő oka annak, hogy az alelnök olyan szinten állt ki egy rendkívül vitatott témában az egyik oldal mellett, ami a korábbi kampányok során elképzelhetetlen lett volna.
.
De maga az elnök is meglehetősen egyértelműen fogalmazott az ABC Newsnak szerdán adott interjújában: „Számomra személyesen nagy fontossággal bír, hogy előrehaladjunk, és megerősítem, hogy szerintem engedélyezni kellene az azonos neműek házasságát.” Ez nem mismásolás; ez egyenes beszéd. Kérdés, hogy hasznot hajt, vagy kárt okoz? Novemberben megtudjuk, miként azt is, politikai értelemben jól tette-e Mitt Romney, a valószínű republikánus ellenjelölt, amikor a Liberty Universityn tartott kampánybeszédében leszögezte: „A házasság egy nő és egy férfi közti kapcsolat”. Romneyról lerí, hogy kényelmetlennek tartja a témát, és legszívesebben nem is foglalkozna vele. A Christian Broadcasting Networknek azt mondta, bár ellenzi a melegházasságot, abban már nem biztos, hogy ez a téma központi szerepet kap a kampányban. Akár azt is közölhette volna a baráti médiával: „Ezt a kérdést lehetőleg ne tegyétek fel nekem.”
.
Romney érthető módon azokon a témákon lovagol előszeretettel, amelyek riválisának kellemetlenek: nem a szociális kérdésekkel, hanem a gazdaságiakkal és a külpolitikával. Az álláspiac bizonytalanságai, az ingatlanpiac gyengélkedése, a benzinár: mind megannyi téma, amivel az elnököt biztonságosan sarokba lehet szorítani, a vélhetően Obama-párti melegeket pedig emlékeztetni lehet arra, hogy az elnök politikai pályafutása kezdetén, 2004-ben még nyíltan ellenezte a melegházasságot, csak azóta, ahogyan azt már a politikusok tenni szokták, köpönyeget fordított.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 5 szavazatból)
Obamának kellenek a meleg szavazatok, 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Dobálják a banánhéjakat a riválisok a másik lába alá. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  2. A szomorú az, hogy a szexuális orientáltság avagy az abortusz kérdés lehet egy elnökválasztáson. Uram bocsá’ fontosabb, mint a gazdaság avagy a külpolitika.
    Hááát,… Amerika sem tökéletes…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Gyurcsány és az Európai Egyesült Álmok 2014. április 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos