Ronai and Ronai
AMERIKAI

Clinton női elnököt szeretne látni 2012. május 7. hétfő 13:34 | AN Forrás: Reuters

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Clinton női elnököt szeretne látni
Washington/Kalkutta – A hivatalos indiai látogatáson tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter megrótta Pakisztánt a 2008-as mumbai vérengzés kitervelőjével szembeni elnéző magatartása miatt, vendéglátóit pedig arra biztatta, hogy minél kevesebb olajat vásároljanak Irántól.
.
Nem áll szándékában, hogy kesztyűt dobjon főnökének, Barack Obamának, így demokrata oldalon továbbra is egyedül az elnök indul republikánus kihívójával szemben – de Hillary Clinton nem rejtette véka alá, hogy szeretné megérni, amint az első elnöknő elfoglalja a Fehér Házat.
.
Clinton négy évvel ezelőtt indult a demokrata előválasztásokon, végül azonban ha nem is sokkal, de lemaradt Obama mögött. Mint most megjegyezte, az amerikai politikában nem könnyű kenyér boldogulni, a jelöltek sorsa nagyban függ attól, mennyi adományt sikerül összegyűjteniük. Kijelentette azt is, hogy ő maga ezzel már aligha fog kísérletezni, elege van a nagypolitikából, és a későbbiekben magánemberként kívánja élni az életét.
.
Ez azonban még odébb van, külügyminiszterként pedig Clinton számos feladatának tett eleget Indiában, így egyebek mellett leszögezte, hogy Pakisztán nem tett meg minden tőle telhetőt a 2008-as mumbai vérengzés kitervelője, Háfíz Száíd elfogására. India maga is több alkalommal követelte már a terrorvezér bíróság elé állítását, és a mumbai ügy súlyosan terheli a két ország amúgy is feszült viszonyát, miután több nyom utal arra, hogy a három napos, 166 ember életét követelő vérengzés kitervelése mögött ott állt a pakisztáni titkosszolgálat, az ISI.
.
.
A terrorista bandatagok körében

Washington tízmillió dolláros jutalmat ad annak az embernek, aki Száíd elfogását eredményező információval tud szolgálni. Az elfogást Pakisztán már minden valószínűség szerint végrehajthatta volna, ha megvan erre nézve a politikai akarat, a letartóztatásra azonban nem került sor, hiába adta át India a pakisztáni vezetésnek a terroristával kapcsolatos bizonyítékait.
.
Háfíz Száíd az 1990-es években alapította a mumbai tömeggyilkosságért felelős Láskár e-Tajbét. Ő maga azt állítja, semmi köze nem volt a vérengzésnek, amelynek hat amerikai áldozata volt, és a múlt hónapban azzal kívánta nevetségessé tenni a kézre kerítésére tett amerikai erőfeszítéseket, hogy sajtókonferenciát tartott egy, az amerikai követségtől körülbelül negyven perces autóútra lévő iszlámábádi szállodában.
.
Az Egyesült Államok, amelynek kommandósai egy éve a pakisztáni Abbottabadban pusztították el Oszama bin Ladent, az al-Kaida terrorgeng vezetőjét, most azt gyanítják, hogy a korábbi alvezér, a szervezet szellemi irányítását átvevő, egyiptomi születésű Ajman Zavahiri ugyancsak Pakisztánban bujkál, és Clinton most ennek a gyanúnak is hangot adott. Azt állította, magának Pakisztánnak is érdekében áll, hogy Száíddal és Zavahirivel leszámoljon, mert ezzel részint szuverenitását, részint azt demonstálja, hogy területét nem használhatják büntetlenül terroristák.
.
Clinton arra is igyekezett rávenni Indiát, hogy tovább csökkentse az iráni olaj importját. A perzsa állam a gyorsan fejlődő és rendkívül energiaigényes szubkontinens kettes számú nyersolaj-szállítója. India korábban nyilvánosan nemet mondott ugyan a nyugati szankciók követésére, ugyanakkor az új-delhi kormány odahatott, hogy a helyi finomítók 15-20 százalékkal csökkentsék az iráni importot.
.
India úgy véli, ezzel eleget tett kötelességének, a maga részéről nyomást gyakorolt Teheránra, nem kívánja azonban megkockáztatni, hogy a kelleténél jobban az iráni kitermelés pótlására vállalkozó Szaúd-Arábiától függjön, mert ezt stratégiailag elhibázott döntésnek tartaná. Clinton ennek ellenére reményének adott hangot a Manmohan Szingh miniszterelnökkel való találkozója előtt, hogy India továbbmegy a szankciók útján.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (1 szavazás)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 1 szavazás)
Clinton női elnököt szeretne látni, 5.0 out of 5 based on 1 rating

Címkék:, , , , , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Embargós az iráni gáz 2012. október 15. hétfő | AN

Az iráni gázszállítások is leállnak 2012. október 5. péntek | AN

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos