Ronai and Ronai
AMERIKAI

Síkfilmes géppel Vámbéry nyomában 2012. április 23. hétfő 17:17 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Síkfilmes géppel Vámbéry nyomában
Hatalmas utazásra vállalkozik Páczai Tamás fotóművész, aki hajón és biciklin ered híres keletkutatónk nyomába, síkfilmes fényképezőgéppel, írógéppel. Az elkészült anyagból nemzetközi kiállítás-sorozatot rendez 2013-ban, Vámbéry Ármin emlékévében.
.
180 éve született, 150 éve indult Közép-Ázsiába, 100 éve halt meg. Livingstone szerint „igazán kár…, hogy nem Afrikát választotta tevékenysége színhelyéül”, Charles Dickens pedig egy baráti beszélgetésen így szólt hozzá: „Önnek, Uram, regényírónak kellene lennie!” Magyarországon élt, Ferenc Józseftől kapott katedrát a Pesti Egyetemen, mégis a későbbi VII. Edward angol király mutatta be az akkori felső tízezernek a Nemzeti Kaszinóban, Budapesten. Útleírásai Jókai kedvencei voltak és Drakula figuráját is neki „köszönhetjük”, ő mesélt Vlad Tepesről Bram Stokernek (aki a regény nyitólapjain meg is említi őt mint „Arminius Vampiryt”). Közvetve hozzájárult az Antant megalakulásához, politikai kérdésekben tanácsokat adott angoloknak, franciáknak de a török szultánnak is, ezért is sokan kora James Bondjaként emlegetik.
.
A bulváros felütés után olvassuk el tanítványa, Germanus Gyula sorait: „Bicegő úr vastag botjára támaszkodva pontosan délután három órakor megjelent háza kapuja előtt, pillanatra megállt, végigjártatta szemeit a fenséges Dunán, aztán lassú léptekkel megindult a Nemzeti Kaszinó felé. A boltosok, a rakpart munkásai megigazították óráikat, oly pontos volt az öreg úr, s volt idő, amikor Albion politikai óramutatóját ez után a szerény, kedves mosolyú, de acélakaratú és törhetetlen energiájú kis ember után igazgatta.”
.
Ő Vámbéry Ármin nyelvtudós, keletkutató, az MTA rendes tagja, a Magyar Földrajzi Társaság alapítója, a londoni Royal Geographic Society tiszteletbeli tagja. Halálának 100 éves évfordulója alkalmából 2013-ban emlékévvel tiszteleg előtte Magyarország.
.
Vámbéry nyomában
.
Vámbéry közép-ázsiai utazása a maga korában egyedülálló volt, ugyanis elsőként szolgáltatott pontos információkat (az európai utazót a nyugati hatalmak kémjének tekintették, amit halállal „jutalmaztak” Teherántól keletre, ezért utazott Vámbéry álruhában, kolduló dervisnek öltözve) a türkmén és üzbég népek életéről, szokásairól abban az időszakban, amikor a nyugati hatalmak – főleg a britek India miatt – aggódva figyelték az Orosz Birodalom hódításait a térségben.
.
Ezt az utazást szeretné Páczai megismételni a híres keletkutató emléke és szellemisége előtt tisztelegve. Vámbéry ugyanis érdeklődve figyelte a sztyeppei népek szokásait, hétköznapi életét és ezekről igen ízes leírásokban számolt be a magyar nyelv eredetének kutatása mellett. Számos helyi vezető, külföldi követek és a perzsa sah is fogadta, ajánlólevelekkel látták el két és fél évig tartó utazása során.
.
Ezért a fotóművész célja az utazás helyszíneit úgy bemutatni, mintha Vámbéry Ármin napjainkban utazna. Így találkozna Abdullah Gül török köztársasági elnökkel, iráni, türkmén és üzbég vezetőkkel, de meglátogatna egy perzsa esküvőt, beülne történelemórára türkmén gyerekek közé, vagy elvegyülne a buharai piac forgatagában.
.
Az utazás napjainkban sem veszélytelen vállalkozás, elég csak a feszült iráni atomhelyzetre, vagy az afganisztáni háborúra gondolni. Páczai reménykedik abban, hogy egy iráni-izraeli háború nem fogja megakadályozni az utazást, Afganisztán Hérat tartománya pedig az ország legnyugodtabb része.
.
.
Páczai Tamás
.
Ragaszkodik Vámbéry eredeti útvonalához is, ami azt jelenti, hogy Budapestről hajón kell megtennie az utat a Dunán és a Fekete-tengeren át Isztambulig, majd onnan a kelet-törökországi Trabzonig. Innen biciklivel folytatja az utazást a Zagrosz-hegységen át Teheránig, majd a Karakum sivatagot átszelve Khíván, Buharán és Szamarkandon keresztül az észak-kelet afganisztáni Hérát érintésével vissza Teheránig. Innen vonattal utazik vissza Isztambul érintésével Budapestre. A tervezett indulás 2012 augusztus közepe, a remélt érkezés november eleje.
.
„Legjobb tudásom szerint Vámbéry Ármin útját teljességében még senki nem dokumentálta képpel és szöveggel (keletkutatónk titokban készítette jegyzeteit magyarul, de arab betűkkel). Az utazás során elkészült fényképekből egy kiállítás-sorozatot szeretnék rendezni, mely egy 2013 marcius 19-i Budapesti megnyitó után eljutna Dunaszerdahelyre, Londonba, Isztambulba, Teheránba, Asgabatba, Buharába és Hératba”, írja a vállalkozás beharangozó honlapján a művész.
.
A projektet erkölcsileg támogatja a Magyar Tudományos Akadémia, szakmailag a Fiatal Fotóművészek Stúdiója és a Magyar Fotóművészek Szövetsége. Médiapartnerei a National Geographic, a Magyar Nemzet és a Képmás magazin, és reményeink szerint az Amerikai Népszava is rendszeresen beszámol Páczai kalandjairól.
.
Készül a vállalkozás hivatalos weboldala is, amin az aktuális hírekről tájékozódhat mindenki, valamint itt vezeti a fotós az utazás alatt rendszeresen frissülő blogot sok-sok képpel és videóval. „Kérlek támogassátok terveimet, hogy 2013-ban egy gyönyörű kiállítással és remélhetően egy szép albummal emlékezzünk meg híres keletkutatónkról, Vámbéry Árminról. Ezért a lehető legtöbbet megteszem, de a siker a Ti kezetekben is van”, írja Páczai Tamás.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (7 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Síkfilmes géppel Vámbéry nyomában, 5.0 out of 5 based on 7 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(8)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

8 Reader’s Comments

  1. Tisztelendő, de nagyon veszélyes vállalkozás. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  2. Szép kaland, jó célért!
    Járjon szerencsével!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. Eredményes munkálkodást kivánva, várjuk weboldalán megjelenő
    újdonságokat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  4. Sok szerencset! Vambery (Wamberger) Armin elete pelda lehetne sok ember szamara! Koszonjuk Paczai Tamas!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  5. Bram Stokernek nagyon a vámpírokra állt rá az agya: Vámbéry helyett Vampiryt írt. Szegény Vámbéry Ármint is elvámpírosította egy kissé…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  6. Nagyon sok sikert kivanok, egy Vambery kutato!!!
    A cikk eleje amugy egy kicsit pontatlan: “(aki a regény nyitólapjain meg is említi őt mint „Arminius Vampiryt”).” Ez igy nem helyes hiszen Vambery valaszlevelet Van Helsing karaktere emliti meg amelyet ugy ir ala, hogy “Your friend, Arminius.”

    Vambery es Stoker kozotti kapcsolatrol irtam mar: http://books.google.com/books?id=pFCzty0P4UcC&pg=PA47&lpg=PA47&dq=mandler+vambery&source=bl&ots=_o-X5Jnon0&sig=tdLOXup-mYKf0ihRNDVAb0kzJu4&hl=en&sa=X&ei=daqVT5TILbC16AGl9IW7BA&ved=0CB4Q6AEwAA#v=onepage&q=mandler%20vambery&f=false)

    Lelkesen fogom kovetni ennek az akcionak minden mozzanatat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  7. Mate, Ivan Tibor

    Irant biztosa kihagynam, a Sah mar harmincharom eve nem fogad latogatokat…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. A vállalkozó szellemű Tamás részben crowdfundinggal gyűjt a projekt megvalósítására a Kezdheted nevezetű közösségifinanszírozó site-on: http://kezdheted.hu/project/category-foto/59/vambery-nyomaban
    Itt lehet őt támogatni, erre vonatkozik a cikk utolsó mondata is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Aki hazudik, az csal, aki hazudik, az lop 2011. május 25. szerda | Rákócza Richárd

Az Országgyűlés Hivatala szerint nem loptak 2011. május 20. péntek | Rákócza Richárd

Műalkotást lopott Kövér kabinetfőnöke 2011. május 19. csütörtök | Rákócza Richárd

Egy fotóművész anatómiája 2011. május 12. csütörtök | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos