Ronai and Ronai
AMERIKAI

Lemondott Schmitt, új bábot jelölhet ki Orbán 2012. április 2. hétfő 14:02 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(115)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Lemondott Schmitt, új bábot jelölhet ki Orbán
Budapest – Hétfőn a parlamentben jelentette be Schmitt Pál, hogy lemond államfői megbízatásáról. A kormánypártok állva tapsolták meg a tolvaj csalót, aki nevetség tárgyává tette Magyarországot az egész világon. Kövér nem Schmittet, hanem az ellenzéket tartja méltatlannak. A vonatkozó szabályok értelmében a lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatásának megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztani, hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja.
.
Schmitt Pál azt mondta: elnöki munkáját az alaptörvény rendelkezései és legjobb tudása szerint, alázattal végezte. „Isten akarata és az önök bizalma nagy feladat elé állított, amelynek maradéktalanul eleget tettem” – fogalmazott. Majd úgy folytatta: az alaptörvény szerint az államfő kifejezi a nemzet egységét. „Ezen rendelkezés számomra azt jelenti, hogy ebben a helyzetben, amikor személyes ügyem szeretett nemzetemet inkább megosztja, mintsem egységesíti, kötelességemnek érzem, hogy szolgálatomat befejezzem, elnöki mandátumomról lemondjak”, jelentette be.
.
Orbán Viktor kesztyűbábja felszólalását úgy zárta: „Isten áldását kérem Magyarországra és az önök munkájára”. Beszéde végén a kormánypárti képviselők állva tapsolták meg. Schmitt Pál ezután Orbán Viktor miniszterelnök társaságában a parlamenti dolgozószobájába ment.
.
Napok óta arra a mondatra várt az egész ország, amit Schmitt Pál elmondott az Országgyűlésben – reagált az államfő lemondására hétfőn a parlamentben Mesterházy Attila. Az MSZP elnök-frakcióvezetője egyúttal viszont sajnálatosnak nevezte, hogy köztársasági elnök „távozása ugyanolyan lett, mint amilyen az érkezése volt”.
.
A politikus, hangsúlyozta, azt is tisztázni kell, hogy az államfő minek a hatására döntött a lemondás mellett, kijelentette, hogy az „elmúlt napokban a becsületes és tisztességes embereknek a hangja le tudta győzni a becstelenséget”. Végül megismételte korábbi felvetését, hogy a demokratikus pártok közösen jelöljenek új köztársasági elnököt. Egyúttal ismét javaslatot tett Sólyom László volt államfő személyére.
.
Az LMP szerint elismeréssel tartoznak a köztársasági elnök lemondásáért, de a kormánypárti képviselők az erkölcs próbáján, a saját maguk által olyan sokat hangoztatott morál vizsgáján elbuktak. Jávor Benedek az ellenzéki párt frakcióvezetője hétfőn az Országgyűlésben azt mondta: szomorú napja van ma a magyar demokráciának. Egy olyan ügybe keveredett Magyarország, amely nem Schmitt Pál köztársasági elnök magánügye. Ez az ügy a magyar demokrácia ügye, és annak a rendszernek az ügye, amely Schmitt Pált köztársasági elnöki székbe segítette. Ez az ügy a Fidesz személyzeti politikájának és működésének látlelete – közölte az ellenzéki politikus.
.
A neonáci Jobbik örül Schmitt Pál döntésének, ugyanakkor a köztársasági elnöki tisztség iránti bizalom helyreállítása érdekében közvetlen államfőválasztást javasol, kommentálta Vona Gábor nyilas frakcióvezető hétfőn a parlamentben azt, hogy Schmitt Pál bejelentette, lemond megbízatásáról. Vona Gábor azt mondta: elkerülhetetlen volt Schmitt Pál lemondása, ugyanakkor az államfői tisztség szerinte olyan mértékben erodálódott az utóbbi hetekben, hogy egy egyszerű politikai csere kevés. Az ellenzéki politikus ezért a bizalom helyreállítása érdekében közvetlen köztársaságielnök-választást szorgalmazott.
.
A házelnök szerint önmagában az méltatlan, hogy a parlamentben tőle balra helyet foglaló képviselők – az MSZP és a Demokratikus Koalíció (DK)politikusai – az Országgyűlésben ülhetnek.
.
Kövér László ezt hétfőn mondta a Házban közvetlenül azt követően, hogy napirend előtt Schmitt Pál államfő bejelentette, lemond. Az Országgyűlés elnöke azt mondta, kizárólag a köztársasági elnök iránti tisztelete miatt nem utasította rendre az államfői beszéd alatt a tőle balra ülő képviselőket és a mögöttük lévő páholyokban helyet foglalókat.
.
Szavait nagy taps fogadta a kormánypárti padsorokból, az MSZP és a DK több politikusa ugyanakkor elhagyta az üléstermet.
.
Az alaptörvény értelmében a köztársasági elnök megbízatása megszűnik a megbízatási idejének lejártával, halálával, ha kilencven napot meghaladó időn át képtelen feladatköreinek ellátására, továbbá ha a megválasztásához szükséges feltételek már nem állnak fenn, összeférhetetlenség kimondásával, a lemondásával vagy ha megfosztják a tisztségtől.
.
A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint az államfő az Országgyűléshez intézett írásbeli nyilatkozatával mondhat le megbízatásáról. A lemondás érvényességéhez az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata szükséges. A parlament tizenöt napon belül kérheti a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Ha a köztársasági elnök az elhatározását írásbeli nyilatkozatával fenntartja, az Országgyűlés a lemondás tudomásulvételét nem tagadhatja meg.
.
A törvény kimondja azt is: „a köztársasági elnök megbízatása a lemondó nyilatkozatban megjelölt, a tizenötödik napnál nem korábbi időpontban, ennek hiányában az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján, elfogadó nyilatkozat hiányában az annak meghozatalára nyitva álló határidő eredménytelen elteltével szűnik meg”. Ha az Országgyűlés a köztársasági elnököt a lemondás megfontolására kéri, az államfő megbízatása az elhatározását fenntartó nyilatkozatban megjelölt időpontban, ennek hiányában a fenntartó nyilatkozat benyújtásával szűnik meg.
.
Abban az esetben, ha a köztársasági elnök megbízatása megszűnik, az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket az Országgyűlés elnöke gyakorolja. A köztársasági elnök helyettesítése idején az Országgyűlés elnöke országgyűlési képviselői jogait nem gyakorolhatja, és helyette az Országgyűlés elnökének feladatait a Ház által kijelölt alelnök látja el.
.
Az alaptörvény rögzíti az államfő megválasztásának szabályait. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja, államfővé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki a harmincötödik életévét betöltötte. A köztársasági elnököt e tisztségre legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani. Az államfőt elődje megbízatásának lejárta előtt legalább harminc, legfeljebb hatvan nappal, ha pedig a megbízatás idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell megválasztani. A köztársasági elnök választását az Országgyűlés elnöke tűzi ki, a parlament az államfőt titkos szavazással választja meg.
.
A köztársasági elnök választását jelölés előzi meg. Ennek érvényességéhez az országgyűlési képviselők legalább egyötödének írásbeli ajánlása szükséges. A jelölést az Országgyűlés elnökéhez a szavazás elrendelése előtt kell benyújtani. Minden országgyűlési képviselő egy jelöltet ajánlhat. Annak, aki több jelöltet javasol, mindegyik ajánlása érvénytelen.
.
Az első szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatát megkapta.
.
Ha az első szavazás eredménytelen volt, második szavazást kell tartani. Ennek során a két legtöbb szavazatot kapott jelöltre lehet voksolni. Ha az első szavazáskor az első helyen szavazategyenlőség alakul ki, azokra a jelöltekre lehet szavazni, akik a legmagasabb számú támogató voksot kapták. Ha az első szavazáskor csak a második helyen áll elő szavazategyenlőség, azokra a jelöltekre lehet szavazni, akik a két legmagasabb számú szavazatot kapták. A második szavazás alapján megválasztott köztársasági elnök az, aki – tekintet nélkül a szavazásban részt vevők számára – a legtöbb érvényes szavazatot kapta. Ha a második kör is eredménytelen, ismételt jelölés alapján új választást kell tartani.
.
A szavazási eljárást legfeljebb két egymást követő nap alatt be kell fejezni.
.
A megválasztott köztársasági elnök a korábbi államfő megbízatásának lejártakor, a megbízatás idő előtti megszűnése esetén a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba, ezt megelőzően pedig az Országgyűlés előtt esküt tesz.
.
A köztársasági elnök megbízatása megszűnésével és helyettesítésével kapcsolatos eljárási szabályok a hatályos házszabály szerint úgy szólnak, hogy a lemondó nyilatkozat feletti vitát és szavazást legkésőbb annak beérkezésétől számított tizenöt napon belül kell megtartani; ha az Országgyűlés az említett időpontban nem ülésezik, rendkívüli ülésszakot vagy rendkívüli ülést kell összehívni. Bármely képviselőcsoport vagy legalább tíz képviselő – legkésőbb az e napirendi pont tárgyalásának megkezdése előtti napon – írásban javasolhatja, hogy az Országgyűlés kérje a köztársasági elnöktől elhatározásának újbóli megfontolását; ilyen javaslat esetén először e javaslatról kell szavazni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (24 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +17 ( 25 szavazatból)
Lemondott Schmitt, új bábot jelölhet ki Orbán , 4.8 out of 5 based on 24 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(115)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

115 Reader’s Comments

  1. “Mesterházy tudja nagyon jól, hogy dr. Sólyom László alkotmányjogász és ő ezeket a törvényeket nem írta volna alá!”
    .
    Az semmi, de az összetákolt alaptörvényre sem esküdne fel. Mesterházy ennyit tudhatna legalább Sólyomról.
    Régi-új pártelnökként Attila ritka gyengén muzsikál. Neki is a fejébe szállt a szombati 2/3-os dicsőség?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  2. Cirkusz lesz ez a javából megint !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  3. Olah Zsuzsanna

    Sajnos csak megint csak egy bejegyzessel jutok be a kommentekbe, ezert ez a mondat. /elnezest/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  4. Olah Zsuzsanna

    Bujak Attilatol loptam: lemondott, mert most nem erne ra az orszag ugyeivel bajlodni, minden perc kell az ” uj doktori” megirasahoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Obergruppensexführer

    Szerintem itt az idő, hogy von Orbán egyesítse az államfői és a kormányfői posztot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Lehet, hogy ki akarta a nyuszit ugratni a bokorból, hogy bedobta Sólyom nevét?
    Mert azt tudja, hogy a Fidesz már alig várta hogy Sólyom helyett egy bábot ültessen a ke. székbe! A Fidesz és mindenki tisztában van azzal, hogy Sólyom alkotmányjogász és nem “gojostol”, voltak fals ügyei pl. bazsarózsa, ablaka alatti gárda avató, szlovákiai útja, de vakon aláírást nem várhatnak tőle! Nagyon nehéz lesz a megfelelő embert a megfelelő székbe megtalálniuk, mert mindenkire leselkedik egy HVG.hu cikk………….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  7. Minden Hazudniképtelen Viktormihály forgatókönyve szerint alakul. Hatalom-megtartási szempontok miatt számításba veendő az országgyűlés feloszlatása, esetleg rendkívüli állapot bevezetése, és természetesen az ellenzéki pártok (kizárólag a MSZP és a DK tartozik ebbe a kategóriába) kiiktatása a választhatóságból. Erre a feladatra Köteles Lacinál alkalmasabb alak nincs.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Ceterum censeo Carthaginem esse delendam, azaz magyarul: továbbra is az a véleményem, hogy szélsőbal nélkül a szélsőjobb nem győzhető le.
    Tetszik, nem tetszik, a szélsőjobb — azaz Fidesz, KDNP, Jobbik — habozás nélkül erőszakot fog alkalmazni, ha a hatalmát másképp nem tarthatja meg. Sőt, jól láthatóan erre készül. Az utcai harcos sereg már megvan, a törvényi gúzsbakötés (Kövér-féle perlamenti fegyőrség) most készül. Márpedig erőszakra csak nagyon kevés értelmiségi tud erőszakkal válaszolni, hacsak nem hisz vakon abban, hogy a szarkazmus öl.
    A baloldal jól tenné, ha a TELJES játszmát végiggondolná, mert Orbán már végiggondolta. Ha a baloldal még mindig ott tart, hogy van egy határ, amit Orbán nem fog átlépni, akkor elment az esze, akkor most hagyja abba, mert ezzel a hozzáállással eleve elbukott. Legfeljebb szép mártír lehet belőle, győztes soha.
    Így vagy úgy, a folytatódó elnyomás és elnyomorítás meg fog szülni valamilyen szélsőbalt. A mai baloldal ma még elfogadhatóvá alakíthatja, befolyásolhatja ezt a folyamatot úgy, hogy az eredménnyel együtt tudjon működni. Ha ezt nem teszi, egy sokkal erőszakosabb, vállalhatalan szélsőbal fog kialakulni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  9. A hatalmi centrum most az “ellenzéki” pártokat korrumpálja azzal a trükkel, hogy “meghallgatja javaslataikat”. Ezzel az MSzp és az LMP voltaképpen elismeri a fideSS-t a demokratikus közélet méltó szereplőjének, ahelyett, hogy otthagyná az operettszínházat, és az utcán politizálna. Semmi jót nem vérok tőlük. Ezért bukott meg a népszavazási aláírásgyűjtés is, meg azért, mert nem együtt csinálták.
    Egyetlen alkalmas cselekvés van: kivonulni a cirkuszból, és együtt kezdeményezni, lehetőleg az ország minden vidékén együtt, és közvetlenül az emberekhez fordulni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  10. girbegurba (2012. április 3. kedd 10:58)
    +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  11. ego

    minden szavaddal egyet értek!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Szerintem dr. Kné látja jól Mesterházy Sólyomra vonatkozó javaslatát.
    Az ellenzék kis létszámánál fogva, de a Jobbik hiteltelensége miatt sem képes közös jelölt állítására . Sólyom viszont mégis csak egy tiszteletet érdemlő konzervatív ember (nem “jobboldali”, mert e fogalmat a Fidesz-KDMP már teljes körűen lejáratta!), aki mindvégig kiállt az önkényesen leváltott alkotmány és a polgári demokrácia mellett. Ha tehát Őt nem fogadja el a hamiskártyás Fidesz-KDMP koalíció, akkor az a demokratizmus megtagadásának végső bizonyítéka lesz a gondolkodni hajlandó választók szemében!
    Ugyanakkor Ego és girbegurba mondandójában is van megszívlelni való gondolat az ellenzéki politikusok számára, különösen az, hogy
    ” Egyetlen alkalmas cselekvés van: kivonulni a cirkuszból, és együtt kezdeményezni, lehetőleg az ország minden vidékén együtt, és közvetlenül az emberekhez fordulni.”
    Kövér, Schmitt lemondása kapcsán a baloldal nyílt megszégyenítését kiváltó kirohanást tett, amelyet a baloldali képviselők nem éreztek elég sérelmesnek, de a kirohanás a baloldali választók tömegeinek is szólt!
    Még hány hitvány Orbáni/Kövéri/Lázári kirohanást kell lenyelnünk ahhoz, hogy a humán értékeket megtestesítő demokratizmust lábbal tipró Fidesz-KDMP duót bűnrészes kollaboránsként ne támogassa tovább a parlamenti baloldal?
    Orbán a nemzet alantas célú megosztása képviseletében kivonhatta magát a parlamentarizmus szabályai alól, randalírozókat rendelt az utcákra, erőszak alkalmazására kényszerítette a rendvédelmet, keresztbe tett mindennek, amit csak befolyásolhatott?
    A baloldal pedig az ország valós érdekei védelmében nem teheti meg, hogy ott hagyja a Fidesz-KDMP által megszállt és silány szavazórobottá átprogramozott Parlamentet és elmegy a választók közé, leleplezve azt a becstelen színjátékot, ami ma “demokratikus törvényhozás” címszó alatt zajlik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Jól van… korábban beszéltük, hogy a Shit Plág q…rva lányai, akik sok éve az USA- ban tobzódnak (kinek a pénzén indultak vajon, honnan az a luxus???), talán mégsem hibáztathatóak, mert egyesek szerint ők valósággal elmenekültek a fater elől az Usa- ba – mondották itt.

    Mondtam, ez marhaság, mert az a három sz…tyok pont olyan bűnös, mint a fater, mivel ezek első számú haszonélvezői voltak a Shit szabadrablásának bármikor.

    Akkor ezzel tehetünk pontot a vita végére, és hogy ez a három tetű hová való:

    http://hirek.msn.mainap.hu/itthon/schmitt-lanyai-buszkek-vagyunk-apura-12465/

    Kötelet ezeknek is. Erre nincs mentség.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  14. T. Eldrad!
    A lányok mai büszkeséggel eltöltött megnyilatkozása után belátom, tényleg erről a tőről fakadtak….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Schmitt Pál már nem doktor 2013. május 16. csütörtök

Tolvaj az ország miniszterelnök-helyettese 2012. december 8. szombat | AN

Közlemény: Semjén egy szaktekintély 2012. november 18. vasárnap | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos