Ronai and Ronai
AMERIKAI

Miért ostoba Günter Grass verse? 2012. április 10. kedd 13:58 | Dr. Lynette Nusbacher Forrás: The Israel Times

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Miért ostoba Günter Grass verse?
Jeruzsálem – Dr. Lynette Nusbacher a Times of Israelhez kapcsolódó blogjában a német író minapi prózaversével kapcsolatban fejti ki véleményét. Grass fő mondanivalója – a világbékét nem Irán, hanem Izrael fenyegeti – Norvégiától Spanyolországig az európai baloldal széthullott ideológiai eszmerendszerének hovatovább az egyetlen körülhatárolható része. Maga dr. Lynette Nusbacher blogja bemutatkozása szerint „stratéga és az ördög ügyvédje”, a Nussbacher Associates kutatóintézet névadó tagja. Korábban Nagy-Britanniában vezető nemzetbiztonsági poszton dolgozott.
.
A szerző
.
Éli Jisáj izraeli belügyminiszter bejelentette, hogy az idős Waffen-SS veterán és író, Günter Grass ki lesz tiltva Izraelből. Nem hiszem, hogy Grass utazást tervezne Izraelbe, a lényeg azonban nem is ez. Jisáj – szemben Európa baloldali költőivel, művészeivel és értelmiségijeivel, valamint a még életben lévő Waffen-SS rekrutákkal – azt akarta mondani, hogy a jó öreg Günter Izraelben nemkívánatos.
.
Nagy-Britanniától rendre távol tartunk embereket. 1967-ben kitiltottuk George Raftot, mert egy kicsit túl közel állt filmje gengszterszereplőjéhez. 1950-ben kitiltottuk Dmitrij Sosztakovicsot, mert – kapaszkodjanak – kommunista volt. Az előző munkáspárti kormány rendszeresen jelentette be emberek kitiltását, olyan esetekben is, amikor nem úgy festett, hogy el akarnak látogatni hozzánk. Így számomra a kitiltás nem különösebben elképesztő.
.
Miért ostoba a vers?
.
A lényeg, hogy az öreg Kämpfer Grass megírta azt az ostoba verset német nyelvben. A versben az állt, hogy neki meg kell szólalnia, mert Izrael rögvest meg fogja semmisíteni Iránt, jóllehet jó okunk van azt hinni, hogy az ellenkezője történik.
.
Izrael nukleáris arzenálja (akármilyen legyen is az) valószínűleg nem képes arra, hogy Iránt megsemmisítse, a vers azonban nem emiatt ostobaság. Izrael soha nem deklarált vagy rejtegetett olyan szándékot, hogy meg akarná semmisíteni Iránt, a vers azonban nem is emiatt ostobaság.)
.
(Elvégre is, mit értek én a népirtáshoz? Grasszal ellentétben én sohasem vettem részt egyben sem.)
.
Ezek a tényezők pontatlanná teszik a verset, már ha a művészeten egyáltalán számon kérhető olyasmi, hogy „pontosság”.
.
Grass verse attól ostobaság, hogy Európa népességének java már eleve egyenlőségjelet tesz Izrael és Irán közé. Erről első kézből értesülhettem, amikor azon kaptam magam, hogy arra kérem hallgatóimat, igazolják a feltevést, miszerint Izrael meg akarja semmisíteni Iránt. Arra kérem őket, keressenek az interneten stratégiai értelemben agresszív izraeli megnyilvánulásokat. Valamikor tegyenek erre kísérletet.
.
.
Aki nagydobra veri az Izrael-ellenes retorikát: Günter Grass
.
Miután engem nem fenyeget az a veszély, hogy valaha is persona non grata lennék Izraelben, ahol jelenleg kellemes vakációmat töltöm, hadd mondjam meg: egyetértek Günter Grasszal. Tényleg rossz ötlet megsemmisíteni Iránt, vagy bármely más népet. Gyanítom, hogy ezzel az izraeli nemzetbiztonságiak java egyetért, ha épp nem mindannyian.
.
Senki nem akarja eltörölni az iráni népet. Függetlenül attól, mennyire bölcs dolog megtámadni egy ilyen nagy, népes és erőforrásokban gazdag országot, mint Irán, az „iranische Volk auslöschen” senkinek a programjában nem szerepel. De még ez sem az, amiért a vers ostoba.
.
A verse azért ostoba, mert politikai célja az, hogy megtörje a csendet az Izraelnek eladott német tengeralattjárók ügyében. Úgy tűnik, vért izzadott, mielőtt fogait csikordította, véget vetve a lesújtó csendnek, majd megírta a verset. És a csendnek most jól vége van.
.
Az iráni állami hírügynökség angol nyelvű szolgáltatása egy nemrég megjelent cikkben meglehetős szűkszavúsággal foglalta össze Grass mondandóját. Az írás azonban megjegyezte:
.
Az Arab Center for Research and Policy Studies (ACPRS) tizenkét arab országban elvégzett felmérése szerint a válaszadók 51 százaléka vélte úgy, hogy az arab világra nézve Izrael jelenti a legfőbb fenyegetést, míg 22 százalék szerint az Egyesült Államok.
.
Egy másik, a berlini Friedrich Ebert Alapítvány által 2011-ben végzett közvélemény-kutatás szerint az európaiak több mint ötven százakéka hiszi, hogy a cionista rezsim jelenti a legsúlyosabb fenyegetést a globális biztonságra.
.
(Az iráni cikk nem tett említést a Friedrich Ebert Alapítvány mostanában tartott Holokauszt emlékkonferenciájáról, kétségtelenül helyszűke miatt. Ugyancsak kimaradtak a cikkből az Arab Opinion Index azon megállapításai, amikből kitűnik, hogy az arab biztonságra leselkedő harmadik legnagyobb veszedelemként Amerika és Izrael után Iránt tartják számon. És az iráni cikkből, Grass versével ellentétben, a palesztinok is kimaradnak.)
.
Ami a legveszedelmesebb a világon
.
Az iráni hírügynökség megjegyzi, hogy az európaiaknak egyezik a véleményük az arabokéval: Izrael a legveszedelmesebb a világon. Az európaiaknak durván a fele ért egyet Herr Grasszal.
.
Ők lennének a félénk, csendes többség? Félnének attól, hogy kifejezésre juttassák, mennyire rettegnek Izraeltől, mert akkor antiszemitizmussal vádolják őket? Sokan talán így vannak ezzel; bár Emma Thompson és barátai bátran kihívják maguk ellen a veszedelmet.
.
A briteket azonban nem nyomja a Waffen-SS múlt súlyos terhe. A németek félnek szólni vagy írni az ellen, hogy Izrael kétségbeesetten végső megoldást szeretne az iráni problémára. Kivéve természetesen a német sajtót, amely, ki hinné, pontosan ezt teszi. Izrael berlini nagykövete szerint – és ezt az iráni Press TV is egyértelműen megerősítette – a német média egy emberkémt kiált megálljt Izrael Irán elleni agresszív machinációinak.
.
Ameddig számos európai meg van győződve, addig tény, hogy Izrael a világ leggonoszabb országa, amelyet az amerikai kormány a mocskos és minden hájjal megkent bankárvilág fantasztikus gazdagsága által pénzelt zsidó lobbitól való félelmében támogat. Ha Izrael egyik pillanatról a másikra eltűnne, a Közel-Keleten azonnali harmónia állna be. Kihagytam valamit?
.
Ja igen, a Holocaustot.
.
Az „ördögi Izrael” narratíva része, hogy az emberek azért félnek bírálni a zsidókat, mert a zsidók cinikusan manipulálnak a Holokauszt-bűntudattal. Jisáj kitiltó rendelkezése kétségkívül megtámogatja majd bizonyos mértékben ezt az elképzelést. Grass nyilvánvalóan olyannyira belevette a maga narratívájába, hogy komolyan azt képzeli magáról, pusztába kiáltott hang, nem pedig egy hatalmas kórus tagja.
.
Antiszemitizmus? Nem, csokinyuszik
.
Izrael berlini követsége a vérvádhoz hasonlította Grass versét. Bizonyos értelemben bizarr túlzásról van szó: a húsvét többé nem pogromszezon, és a macskaköves európai utcákon keresztény gyermekek eltűnésekor immár nem folyik zsidó vér. Az európai keresztények körében látszólag a csokinyulak vették át az erőszakos antiszemitizmus helyét.
.
(Másrészt viszont: Grass azzal vádolta Izraelt, hogy minden iránit meg akar semmisíteni – nem csak a gyerekeket –, ami jóval szélsőségesebb a régivágású vádaskodásoknál.)
.
.
Még jobb is, mint az antiszemitizmus: csokinyuszik
.
Grass verse időszerű, lévén két hete írták alá a legutóbbi, Delfin osztályú tengeralattjárókról szóló szerződést. A Delfin tengeralattjárónak számos cirkáló rakéta indítására alkalmas torpedóvetője van. Ezek a járművek ugyanakkor alámerülve rendkívül csendesen közlekednek. Ennek következtében válik valószínűtlenné, hogy egy, az izraeli nukleáris célpontok ellen intézett megelőző első csapással le lehessen fegyverezni Izraelt. Nem lehet az izraeli atomot megsemmisíteni, ha az csendben alámerül, mondjuk a Perzsa-öbölben.
.
A nukleáris stratégia elméleti szakemberei szerint az atomarzenál ilyetén módon történő megkötése vagy elrejtése valószínűtlenebbé teszi az ellenséges támadást, mivel bizonyosabbá teszi a megtorlás bekövetkeztét. Az alaposan felfegyverzett Delfin osztályú tengeralattjárók csökkentik az iráni támadás valószínűségét, ami viszont az izraeli támadást teszi kevésbé valószínűvé. Ettől nagyobb biztonságban lesz a Közel-Keleten mindenki, aki retteg egy nukleáris Irántól (Izrael, Szaúd-Arábia, Egyiptom és mindenki más).
.
A német tengeralattjárók feladata, hogy csökkentsék, ne pedig növeljék egy közel-keleti nukleáris ütésváltás valószínűségét. Ez azonban nehezen érthető dolog, sokkal inkább szól Herman Kahn, mint Günter Grass olvasóinak.
.
Grass verse ostobaság, mert annak alapja az, hogy Izrael ellen szólni veszedelmes és kockázatos dolog, ha valaki balos nyugati értelmiségi. Ostobaság, mert téved, s ő nem veszélyeztet vagy kockáztat semmit, és semmi olyat nem mond, ami el ne hangzott volna az Izraeli Apartheid Hét alkalmával Európa-szerte az összes egyetemen.
.
.
Békefenntartók. Delfin osztályú izraeli tengeralattjáró Haifán
.
Izrael a balos nyugati értelmiségiek szívélyes vendéglátója, s most azt mondja, Grass nem jöhet, és nem kávézhat velük, mert hülye… nos, ez a hülyeség.
.
Egész Izrael tehetetlennek érzi magát az „ördögi Izrael” európai narratívájával szemben. A legerőteljesebb ellen-narratíva, amely válasz lehetne Európa baloldalának (meg a balközépnek, meg a nacionalista jobboldalnak) az a történet, amit még nem mondtak el. Úgyhogy ahelyett, hogy valami pozitívat csináltak volna, Éli Jisáj lökött egyet azon az emberen, aki a képzelt Holokauszt indukálta csend közepette a józan ész csendes és lágy hangjaként aposztrofálta önmagát. Nesztek, balos európaiak! Günter, meg az ő bazi nagy svéd Nobel-békedíja mifelénk nemkívánatos!
.
John Keats, aki költő volt, mint Grass, de nem olyan költő, mint Grass, egy alkalommal egyenlőségjelet tett a szépség és az igazság közé. Amit értelmezhetünk úgy is, hogy a művészet addig szép, amíg az igazat képviseli, lett légyen az felszínes vagy mélységes igazság. A zsémbes, vén Grass boldogtalanul olyan verset írt, amiben nem sok igazság van. Az eredmény fájdalmasan, bűnösen, zavarba ejtően ostoba.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.7/5 (12 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 20 szavazatból)
Miért ostoba Günter Grass verse? , 2.7 out of 5 based on 12 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(31)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

31 Reader’s Comments

  1. Megjobbított Úszókészülék

    Tetszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  2. Leslie G. Charteris

    Előbb-utóbb minden – korábban érdemeket szerzett – nagy ember eljut a szellemi leépülés, az önreflexióra való képtelenség állapotába. Ha ez utóbbinak csak a morzsájával is még rendelkezne, megkímélné magát méltatlan támadásoktól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (12 szavazatból)
  3. Günter Grass régóta ismert antiszemita. Hasonlóan a nyelvész Chomsky-hoz. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (23 szavazatból)
  4. admin:

    Ha Te és persze az A. Népszava szerkesztősége eldöntöttétek avagy biztos, független forrásból tudjátok, hogy a német író antiszemita, akkor miért foglalkozok vele? Talán a kuruc.infó nem elég széles nyilvánosság neki?

    Várjunk csak, hiszen én is antiszemita vagyok, huh, hiszen nem értek egyet St. Eldrad hittételeivel, tagadom Irán világveszedelmességét, sőt nem átallom kritizálni az USA külpolitikáját amiatt, hogy különbséget tesz diktatúrák között, védve ezzel közel-keleti pozícióját.

    Most már jöhet a perma-bann, hagy legyen itt is olyan egysíkú, bamba, és agresszív közösség, mint a fentebb említett oldalon.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (22 szavazatból)
  5. Chomsky hogy lehet antiszemita, mikor ő maga is zsidó ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  6. Úgy, hogy holokausztrelativista is. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  7. Vannak önantiszemiták, maradjunk annál, bár Chomskynál nagyobbat élősúlyban igazán művészet lenne találni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  8. Veridicus Hungaricus

    Mindenki antiszemita, aki nem zsidó, és az a zsidó, aki ezzel nem ért egyet, önantiszemita. :-)
    Istenem, milyen erkölcstelen és végtelenül egyszerű a világképetek!
    Miért nem harsogtok most az írói szabadság mindenek fölött valóságáról, miközben a patkány Kertész gyűlölködő fröcsögését azzal mentegettétek?
    Ótvaros gazemberek vagytok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (38 szavazatból)
  9. Troll a láthatáron, hülye náci!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (19 szavazatból)
  10. Veridicus Hungaricus
    2012. április 10. kedd
    19:23

    Jól figyelj! Lassan mondom, hogy megértsd. Mint évtizedek óta nem Magyarországon élő állampolgár, távol tartottam magam attól, hogy a belpolitikai életbe akár csak egy komment erejéig is beleszóljak, véleményt nyilvánítsak. Az elmúlt napokban viszont Magyarország parlamentjében olyan vérlázító dolog történt, amivel elveszítettétek sérthetetlenségeteket.
    Innentől nincs kegyelem! Aki antiszemita és aki ezt a modern kor követelményeinek megfelelően – de koránt sem európaiként – Izrael-ellenes kijelentésekkel próbálja “álcázni” álljon már ki a nyilvánosság elé és mondja ki: igen én antiszemita vagyok, igen én Izrael-ellenes vagyok. De még önálló gondolatra sem vagytok képesek, a ‘30-as évek szóhasználatán sem vagytok képesek túllépni. Képviselőtök Tiszaeszlárt emleget és ezt nem a kocsmában, hanem az ország házában? – Mi ez, ha nem antiszemitizmus?

    Ezek után nézz tükörbe és ott ismételd: Milyen erkölcstelen és végtelenül egyszerű az én világképem! Milyen ótvaros gazember vagyok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (22 szavazatból)
  11. Az írói szabadság most is mindenekfeletti. Senki nem mondta, hogy be kell zárni Günter Grasst, vagy hogy be kéne tiltani, Trollus Hungaricus. De azért véleményünk hadd legyen már róla.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  12. Veridicus Hungaricus: nehéz elmagyarázni, de könnyű megérteni az írói szabadság és az antiszemitizmus közötti különbséget. Nem is próbálkozom azzal, aminek természetesnek kellene lennie. „a patkány Kertész gyűlölködő fröcsögése” rólad szól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (13 szavazatból)
  13. Kertész Ákos és Günter Grass közös vonása, hogy elszakadtak a valóságtól, és nemcsak művészi értelemben, hanem ténylegesen. Előbbi képtelen beletörődni magyarságába, ezért Ady Endrét messze lekörözve átkozza a népet jogtalanul, utóbbi pedig képtelen felfogni, hogy nemcsak a Nyugat, hanem úgy körülbelül a világ legjava részére is veszélyt jelenthet egy több évtizedes terrorizmust és iszlámfasizmust propagáló-támogató Irán, szemben egy mesterkélten (Amerika hathatós támogatásával) megerősített, de mégis demokratikus Izraellel. A cikkben ugyan nagyon sok a teljesen fölösleges szöveg, amit nyugodtan ki lehetett volna szedni, mint hangulatkeltő hatásokat, de összességében van abban igazság, hogy itt az időzítésen van a hangsúly.

    Amúgy egy másik hírportálon azt olvastam, hogy az izraeli baloldali Háárec szerint nem az íróval, hanem az álláspontjával van a baj, az, hogy elképzelhető, hogy a zsidó állam igazi erkölcsi szövetségese, Németország hozzáállása megváltozott, ami komolyan kihathat az EU egyik legnagyobb tagjának külpolitikájára. Még szerencse (vagy inkább sajnos), hogy ettől még az egész kontinens sem veheti fel a nagyhatalmi versenyt nemhogy az USA-val, hanem még Kínával sem, ezek után továbbra is a lelkiismerettel, diplomáciával és persze gazdasági szankciókkal próbálnak hatni, ami nem sok diktatúra esetében lehet eredményes, sőt, ha a fontosabb tagok még külön utas külpolitikával közös lépéseiket játsszák ki, akkor aztán igazán béna kacsaként fog keringeni a szövetség a világ tengerén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (12 szavazatból)
  14. Animebj a relativizálás világbajnoki címéért küzd, nézzük el neki.!? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  15. Animebj
    2012. április 10. kedd
    21:01

    Kertész Ákosban és Günter Grassban legfeljebb koruk és nemük a közös.

    Míg K.Á. a II. világháború alatt meghurcolt zsidó volt, addig G.G. a Waffen SS-ben szolgált.
    Míg K.Á. ominózus irásának egyetlen “hibája” az lehet, hogy nem hangsúlyozta ki, miszerint Mo. “jobbik” feléről mond véleményt, addig G.G. irománya eleve hazugság.

    Egyébként javaslom nem mérget venni a Háárec írásaira.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (15 szavazatból)
  16. Szerintem Grass főleg azért nemkívánatos személy Izraelben, mert SS-tag volt. Ez érthető. Az izraeliek teljes joggal mondhatják azt, hogy nem akarják volt SS-tagok beutazását, mert főleg ők irtották őket. Grass tehetséges író, de nem ártatlan ember. Amúgy érdekes, hogy lehetett SS-tag, mert nem teljesen német származású. Félig kasub (a lengyelekkel rokon szláv népcsoport).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (7 szavazatból)
  17. Günter Grass ettől még jó író. Maximum elmentek neki otthonról mint Helen Thomasnak. Ő is vénségére mondott olyat ami fekete pontot tett pályafutása végére.
    Majd csak megmagyarázza a kijelentését….
    Még, hogy Izrael jelent veszélyt a világbékére?
    A Jeruzsálemen át Rómába, Mahdi társaságában belovagoló Ahmadinezsád, Ayman Zavahiri víziója nem jelent veszélyt a világbékére, ugye? Mert ők ezt bizony komolyan gondolják. De Güntit meg a többit ez ne zavarja. Miért is zavarná? Belefér a multikultiba ha pont az európai kultúra hullik ki belőle. De lesz helyette az Iszlám mindenféle változata. Az lesz ám a multikulti.
    Hogy is mondta Zavahiri? Rómába Jeruzsálemen át vezet az út.
    És ezt nem csak szavaknak szánják…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  18. Én azt hiszem, hogy Irán nem veszélyes Izraelre, ahogy Izrael sem Iránra. A vészmadarak hivatkoznak az izraeli atomfegyverekre, meg a még csak készülő iráni atomfegyverekre. Ezeknek a fegyvereknek a katonai jelentősége nulla. Mindkét ország belpolitikai eszköznek tartja az atomfegyvereket. Az izraeli politika egy hamis belső biztonság nimbuszaként , mintegy megnyugtatva a zsidó népet, az irániak pedig a teokratikus diktatúrájukat csak az izraeli ellenség képével tudják fenntartani. Ami Grass versét illeti, mindenkinek jogában áll hülyének lenni. Főként az ő korában. Fel vagyok viszont háborodva, hogy van aki Kertész Ákost, aki a magyarok lelkiismereteként emelt szót a magyar nácik és diktátorunk ellen, valaki azonos szintre akarja zülleszteni az antiszemita Grassal. Szégyenletesnek találom Magyarországra, hogy ennek a kiváló embernek az itthon tomboló antiszemitizmus, és a náci pribékek terrorja elől el kellett menekülnie.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (17 szavazatból)
  19. … Már jóval a cikk felén túl voltam, sőt a vége felé közeledtem…de még mindig nem tudtam meg miért ostoba az a Günter. Különben minden kóser meg OK, de lehetett volna ezt rövidebben is megírni… :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  20. Iran az osszes tobbi arab orszaggal egyutt a radiokon es TV-ken kerewsztul evtizedek ota broadcastolja hogy :” kiirtjuk Izraelt, lemeszaroljuk a gyerekeket is, a tengerbe toljuk az egeszet stb stb. Ha ez nem fenyegetes akkor micsoda. Iran bizonyitottan kepez es kuld terroristakat, ongyilkos merenyloket amerikai es izraeli uzeltemberek, katonak es politikusok ellen.
    Ha ezek utan valaki veszelytelennek tartja Iran-t…. akkor nem a tenyek hanem valami hatso sotet gondolatok alapjan alakiotta ki a velemenyet, de az is lehet hogy egyszeruen csak HULYE.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  21. Mate, Ivan Tibor

    CommonSense,
    Egyetertek a konkluzioddal, hozzateve, hogy nem feltetlen vagylagosak a motivaciok, mindketto egyidejuleg dominalhat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  22. gets:

    Az a “relativista”(?), aki a Holokausztot azzal kisebbíti, hogy a 10x több áldozattal járó kommunizmussal hozakodik elő. Én csak következetes vagyok, mert nem teszek különbséget igazán a politikai ideológiák közt, ezért kritizálom a Nyugatot, amiért diktatúrákat támogat, miközben e nélkül is bőven van elég kizsákmányolt, szenvedő nép a világon, nem kell hatalmi-gazdasági érdekből megtagadni saját értékrendünket.

    lehar:

    Messze nem érdekel, hogy ki milyen származású, érdekelje a nácikat, akik Kertészt átkozzák, Güntert istenítik, engem csak az írásaik foglalkoztatnak, és én úgy vagyok vele, hogy mindketten marhaságokat írnak, amelyek igenis sértőek célpontjaik számára. Mert igen, én nem érzem magamat genetikailag alattvalónak magyar származásom miatt, és ez az érzés egyenlő azzal, mint hogy az izraeli zsidók is vérig sértődöttek azzal, hogy államukat állandóan fenyegető Iránt védelmezi egy olyan nép tagja, akiktől azt remélték, hogy a múltban elkövetett tetteik nyomán nem fognak előítéletesen, felszínesen kritizálni, mert igen, lehet rosszat mondani a zsidó államról is, mint ahogy a legutóbbi időkben a magyarról is, de hazugságokkal, féligazságokkal operálni dettó negatív hangulatkeltéshez, a zsidók esetében nyilvánvalóan antiszemita gyűlölködéshez vezet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (13 szavazatból)
  23. Animebj
    2012. április 11. szerda
    06:47

    Reménytelen eset vagy, ha nem érzed a különbséget egy alapvető hazugság és egy olyan állítás között, amely – sajnos – a mai Magyarország több, mint 60%-ára igaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (15 szavazatból)
  24. Látom, Féleszű ebben a topikban is kiütötte a biztosítékot pár kommentelőnél…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  25. A Grass elleni izraeli hivatalos hisztériakampány mélyen becstelen, tisztességtelen, s mellesleg hatalmas öngól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (16 szavazatból)
  26. Animebj!
    .
    Aki ma szavakban zsidózik, az holnap tettleg is képes lesz minden gazságra. Ez – sajnos – történelmi tény, igazság.
    Jómagam is ebben érintettként mondok ítéletet felettük és az auswitzi, budapesti, ausztriai földben, Dunában (égben – füst formájában) nem nyugvó közvetlen felmenőim és rokonaim és én – akit csak egy hajszál választott el a tűzhaláltól – kiáltanak (kiáltunk) az egyenlőségjel ellen amit ma egy látszólag objektív szemlélet jegyében akartok bemesélni a köztudatba.
    Izrael élni akar. Ennyi, és nem több. És a fentiek után ehhez istenadta joga van Azok mentek oda – élni – akik úgy érezték, hogy a “magas kultúrájú Európában” nincs menekvésük az antiszemitizmus legsötétebb középkort idéző szelleme elöl.
    Meg kell mondjam, hibát követtem el akkor, amikor azt gondoltam, azt hittem, hogy az új generáció majd másképp gondolkozik erről, mint apjuk nagyapjuk gondolt és sajnos cselekedett is. Történelmi tudatlanságuk arra “predesztinálja” őket, hogy a (meg)történteket is relativizálva szakítsanak a fasizmust elítélő hivatalos {66 éves} hagyománnyal, újra szítsák a tüzet, amely újabb “máglyák” létesítését helyezi kilátásba. Tehát részemről hiba volt nem elhagyni, ezt a velejében gonosz, romlott – vagy közömbös – országot…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (14 szavazatból)
  27. *
    A r.k. Günther Grass Waffen SS legény 1945-ben együtt raboskodott Joshep Ratzingerrel, a későbbi római katolikus Hittani Kongregáció { = inkvizíció } elnökével, a jelenlegi pápával egy amerikai . h a d i f o g o l y . táborban.
    *

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -5 (9 szavazatból)
  28. maxval
    2012. április 11. szerda
    09:52

    Ezt a szövegedet az összes létező helyen elsütötted. Jól figyelj:

    Eddig semmi (legalábbis kevés) bajunk volt egymással. Elfogadtam, tudomásul vettem tudálékosságodat, de engedd meg, hogy most azt mondjam, sem neked, sem senki másnak nincs köze ahhoz, hogy Izrael kit lát szívesen és kit nem.

    Grass irománya önmagában is mélyen becstelen és tisztességtelen, amit csak fokoz a jó időzítés.

    Izrael pedig csak akkor nem lő öngólt, (ez tapasztalati tény) ha szedi sátorfáját és szép csendesen, önként és dalolva nekimegy a tengernek.

    Javaslom, néha próbálj meg csöndben maradni, jobban jársz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  29. lehar,

    Bár kedvellek téged, az igazságot mégis jobban kedvelem. Igenis köze van mindenkinek mindenhez. Persze Izraelnek joga van kitiltani embereket, ezt a jogot senki sem kérdőjelezi meg. Azonban másnak ugyanígy joga van minősítenie azf, amikor valaki egy jogával él – akkor is, ha az izraeli kormány az, mely él jogaival. Csendben pedig csak akkor maradok, amikor nincs mondanivalóm. Ha van, akkor el szoktam mondani.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  30. MORDONBLŐD:

    Grass egyszerű katona volt. Besorozták. Történetesen a Waffen SS-be.

    A jelenlegi római pápa is be volt sorozva, bár nem a Waffen SS-be.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  31. hát, ha az önkéntes jelentkezés besorozás, akkor tényleg nem tehet róla. Talán inkább arról van szó, hogy a művészert és az emberség nem szükségszerűen mozog egy keretben. Láttunk már ilyet eleget, olvashatuk ennek kritikáját is. Hogy miért a kritika lett a jelentősebb mű, azt válaszolja meg mindenki magának.
    GG-nál sajnos az a baj, hogy zsigeri volt a reakciója. Amíg prózában ír, addig jól megfontol, mérlegel, epikában inkább szívből szerkeszt. nem is értem, hogy mit keresne Izraelben? at sem értem, hogy mit keres a kezében a béke Nobel díj? annyit nem ér, hogy utánanézzek a laudációnak. Íróként szerettem, hogy ezek után nem veszem kezébe egyetlen könyvét sem az biztos. Így sincs időm mindent elolvasni, amit szeretnék. Azért a könyvespolcomról (még) nem dobom ki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Hadgyakorlatok a Közel-Keleten 2012. június 27. szerda | AN

Peresz: „Támogatjuk Amerikát Irán ellenében” 2012. június 14. csütörtök | AN

Izrael: Mi döntjük el, mikor támadunk 2012. május 31. csütörtök | Rákócza Richárd

Irán: „Megsemmisítjük Izraelt” 2012. május 21. hétfő | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos