Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama a Falkland-szigetekről 2012. április 16. hétfő 19:41 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama a Falkland-szigetekről
Cartagena, Kolumbia – Elképesztő húzással sikerült Barack Obama elnöknek feledtetnie az Amerikai Államok Szervezete háromnapos csúcstalálkozóján azt, hogy a Secret Service emberei megérkezése előtt helybéli prostituáltakkal rendeztek orgiát egy helyi szállodában. Az Egyesült Államok első embere lényegében elárulta a legfontosabb szövetségesét, amikor nem utasította vissza egyértelműen a Falkland-szigetekre bejelentett argentin igényt, és azzal is megpróbálkozott, hogy spanyolul nevezze meg a brit külbirtokot.
.
Az Atlanti-óceán déli részén lévő, meglehetősen kietlen szigetcsoport, amelynek környékén azonban egy ideje olajkincset sejtenek, régóta áll a feszült brit-argentin viszony középpontjában. Az Argentinában Malvinasnak nevezett sziget soha nem tartozott argentin fennhatóság alá. Jóllehet a dél-amerikai ország 1812-ben kiáltotta ki függetlenségét, a mai értelemben vett államiság csak a XIX. század közepére alakult ki, a szigetek pedig 1833 óta megszakítás nélkül brit felségterületnek számítanak, földjükön csak britek élnek – mintegy háromezren –, a szigetek nyelve pedig angol.
.
Obama és Camron kosárlabda-meccsen a brit kormányfő márciusi amerikai látogatása idején
.
Obama feltehetően e tények ismeretében „lökte az autóbusz alá” David Cameron brit miniszterelnököt, akit néhány hete még párját ritkító pompával fogadtak az Egyesült Államokban. „A mi álláspontunk az, hogy semlegesek fogunk maradni… ez jellemzően nem olyasmi, amibe mi beavatkoznánk”, válaszolta az elnök arra a kérdésre, ami azt firtatta, mi a véleménye arról, hogy Buenos Aires jogot formál a tőle 300, Nagy-Britanniától viszont 8200 mérföldnyire lévő Falkland-szigetekre.
.
Az elnök megcsillogtatta földrajztudását is, ámbár okosabban tette volna, ha nem teszi. Feltehetően a latin-amerikai füleknek akart kedveskedni, amikor a szigetcsoportot Maldíviának nevezte. (Argentínában hazaárulás-számba megy, ha valaki Falkland-szigeteket mond.) Ám spanyolul nem így, hanem Malvinasnak hívják azt. Maldívia is létezik, de egészen máshol: az Indiai-óceánon.
.
A „semlegesség” kinyilvánítása éles ellentétben áll mindazzal, ami David Cameron brit miniszterelnök amerikai útja idején, március 14-én elhangzott. „Csapataink évtizedeken át vállvetve álltak a harcmezőn… Úgyhogy köszönöm önnek, David, mint mindig, hogy ennyire kiváló szövetséges, barát és partner voltak… szövetségünk épp oly erős, mint mindig is volt” – röpködtek a szóvirágok.
.
Hector Timerman argentin külügyminiszter még márciusban kifogásolta, hogy Nagy-Britannia a falklandi olaj kitermelését tervezi, és úgy fogalmazott, hogy Argentína beleegyezése nélkül minden fúrás illegális, s mint ilyen, azonnali büntető és polgári peres eljárást von maga után. Timerman szerint a térségben fellelhető ásványkincsek hazája kizárólagos tulajdonát képezik.
.
Voltak idők, amikor az argentinok nem érték be azzal, hogy a bírósággal fenyegetőzzenek. 1982-ben az argentin történelem egyik legundorítóbb katonai juntája kívánt népszerűségre szert tenni azzal, hogy lerohanta és feldúlta a Falkland-szigeteket. A diktatúra nem sokkal korábban Chilével is összekülönbözött szintén területi vita miatt; Chile többek közt ezért állt a Falkland-szigetek felszabadításáért vívott háborúban a britek oldalára.
.
.
Brit harcos 1982 nyarán, teljes menetfelszerelésben. Hetvennégy nap alatt térdre kényszerítették az agresszort
.
A Ronald Reagan vezette Egyesült Államok erkölcsi és katonai támogatását élvező Nagy-Britannia hetvennégy nap alatt verte ki külbirtokáról a megszállókat. A háborúban 255 brit katona halt hősi halált. Az argentin veszteség 649 fő volt. A vereség Argentínában tömegmozgalmakhoz és végső soron a katonai diktatúra bukásához vezetett, Nagy-Britanniában pedig újabb népszerűséget hozott Margaret Thatcher miniszterelnök asszonynak, bár ez nem tartott sokáig: az 1983-as választásokon Thatcher asszony előnye már nem volt a korábbi diadalokhoz fogható.
.
A Falkland-szigetekre azóta is változatlan formában támasztott argentin igény súlyosan terheli azóta is a két ország viszonyát, sőt, a két labdarúgó-válogatott elkeseredett rivalizálását is meghatározza. Egy angol-argentin meccs mindig többről szól, mint a futball.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +1 ( 3 szavazatból)
Obama a Falkland-szigetekről, 5.0 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(40)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

40 Reader’s Comments

  1. Itt a mai napig érthetetlen az a fajta tökölődés, amit a brit vezetés művelt akkoriban.

    Az argentinokat az oda érzező brit flotta napok alatt rommá tudta volna verni; nem tudják ma sem, miért nem tették.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (8 szavazatból)
  2. A britek leépítették haderejüket, és csak az mentheti meg a távoli szigetet az agresszív argentinoktól, hogy hamarosan minden érdemi haderőt hazarendelnek a világ más tájairól. De azzal is sokat tennének, ha pár hajót cirkáltatnának a környéken, hátha felfogja az a beképzelt dél-amerikai ország, hogy az angolokkal újfent nem érdemes packázni. (Érdekességképpen: egy katonaságról szóló dokufilmben azt tudtam meg, hogy az életszerű angol kiképzésnek is köszönhető volt a gyors győzelmük, hiszen jóval több argentin katonát öltek meg, mint ami várható lett volna annak közeli hátországának támogatásától. Tanulságos volt, mert azt bizonyította, hogy az modern idegtudománynak és a magas szintű katonai ismereteknek köszönhetően képesek vagyunk érzéketlen fegyverekké képezni az embereket, akik reflexből tüzelnek).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  3. GBR alighanem nagyon jól tudja, mit tesz jelenleg, másképpen nem építene két, ultra- korszerű óriás- rep.gép hordozót.

    Ez a HMS Queen Elizabeth és a testvérhajója.

    Ez a két egység, valamint a HMS Daring- osztály építése azért nem valamiféle hirtelen fellángolás eredménye, az biztos.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  4. Ugy tudom, hogy a tengerrel rendelkezo orszagok a partjuktol 300 merfold tavolsagban levo tengerreszt meg az orszagukhoz szamithatjak.
    Ezek szerint a Falkland szigetek Argentinahoz tartoznak.
    Mi az, hogy a Falkland szigetek Anglia “kulbirtoka”?
    Ebben az esetben az USA, Kanada, Ausztralia, a korabbi afrikai, azsiai angol gyarmatok is Anglia “kulbirtokai” voltak,tehat Anglianak, a “jogos tulajdonosanak” vissza kell ezeket az orszagokat es teruleteket kapnia.
    Hogy a Falkland szigeteken csak angolok elnek?
    Nyilvan az angolok nem engedtek argentinokat betelepedni.
    Ugy latszik az eroszak meg ma is jognak szamit.
    Meg ma is ervenyes az, hogy az erosebb kutyanak van joga az utodcsinalasra.
    Thatcher asszony meg dicstelen kepviseloje volt a vadkapitalizmusnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (16 szavazatból)
  5. volt egy maori baratom par eve , o meselte hogy amikor cirka 150 eve az angolok megerkeztek uj-zeland partjaihoz, agyukkal lottek halomra a hajokrol a parton hakazo maori harcosokat. szomoru sztori. voltam egy brightoni angol muzeumban, 100% olyan cuccokkal volt tele amit a “hoditasaik” soran osszeraboltak a vilag minden tajarol. az angol a leghidegebb/erzelem mentesebb/beleszaro/orrot magasan hordo/mi vagyunk a legjobb nep akivel valhalla talalkoztam. tenerifebol egy romhalmazt csinalnak. hangosak-onteltek-reszegesek-agresszivak.

    udv Irorszagbol :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  6. korte 20:5
    Teljesen igaz. Jó néhány éves személyes tapasztalaim bizonyítják.
    Csak akkor mentek el a “birodalmi” országaikról, ha kényszerítve voltak,
    pl. India, Malaya, USA (igen, innen is csak Yorktown után)
    Thatcher megtestesítette a “a leghidegebb/erzelem mentesebb/beleszaro/orrot magasan hordo/mi vagyunk a legjobb nep” tulajdonságait.
    Pl. mit keresnek Gibraltáron?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  7. Az Argentinában Malvinasnak nevezett sziget (Falkland) soha nem tartozott argentin fennhatóság alá.
    Akkor mi a szart akartok TI ? Anglia oda befektetett, infrastrukturat epitett ki, persze hogy ragaszkodik a jogaihoz. Mit szonatok ha mondjuk romanok igenyt tartananak Szegedre ? Ja az mar mas ugye.
    Nem kell annyira balosnak lenni hogy eldobjuk az agyunkat ugye ?

    Miert lenne argentina resze Falkland ? Jaj mert szegeny argentina megerdemli ? Olyan cukik az argentinok ? Ezek mar az elhulyules jelei ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  8. Nyugalom, skacok… Tény, hogy a Falkland- szigetek argentin felségvizen vannak, de az is tény, hogy a britek már akkor ott voltak, amikor még Argentina nem is létezett.

    Hogy pontosan mi szüksége van a brit államnak erre a területre, azt nem tudom. De azt igen, hogy ha csak úgy odaadnák az argentinoknak, mert azok “követelik” (teljesen jogtalanul), azzal valami irgalmatlan rossz példát mutatnának – hadd ne magyarázzam el, miért, tudjátok jól.

    CommonSense:

    - Szeged nem jó példa, mert az mindig is magyar város volt, semmiféle más állam nem birtokolta soha. Falkland pedig valóban argentin felségvizeken van, de pusztán ettől Arg.nak semmi joga nincs követelni.

    Briteket meg lehet szidni, de attól még tény, hogy egykor a világ harmada az övék volt, és azért a gyarmatokra olyan dolgokat vittek, amikről addig a helyi lakosok álmodni sem tudtak, pl. modern orvostudomány, ipar, infrastruktura, iskolák, utak, stb.

    Kissé olyan ez a dolog, mint a Brian élete c. Monty Pyton szatírában a “mit adtak nekünk a rómaiak???”- rész.

    Indiából, és az összes többi délkelet- ázsiai, távol- keleti területről pedig azért vonultak ki, mert “politikailag inkorrekt” lett volna tovább maradni (WTF???), és pénzügyileg sem tudták tovább fenntartani a gyarmatbirodalmat, a II. VH ugyanis ezt eredményezte nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  9. Egyetertek Eldrad, egy kivetellel. Ahogyan Szeged sohasem volt roman ugy nem volt Falkland Argentin.
    Ilyen felfogas szerint Malta lehetne olasz, PortoRico amerikai , vagy az angolok szigete Franciaorszage, mert a Lamanche ugye nincs 300km.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  10. Mate, Ivan Tibor

    Argentina 1982-ben bejelentette az igenyet a Falkland Szigetekre, ami brit fennhatosag alatt elo brit alattvalok nepesitettek be, es jelentos szamu katonai erokkel megszalltak a szigetet, tengeri blokaddal elzarva.
    Ez minden szempontbol egy arcatlan agresszio volt, es az argentinok ugy tiz nap elteltevel megkaptak a megfelelo valaszt erre a nacionalista terjeszkedesre, ami a szamukra semmi komly elonnyel nam jarhatott akkor sem, ha ervenyesithetik az akaratukat.
    Az argentin kormany a mai napig is titkolja a katonai vesztesege merteket, de teny, a britek elvertek oket mint zapor a libaszart.
    Obama alnok tajekozatlansaga, mostani angol ellenes kijelentesei nem okoznak meglepetest, a tole megszokott format hozza, lassan nem marad olyan szovetsegese az Egyesult Allamoknak ahol Obamaval rokonszenveznenek, kiveve a kozelkeleti demokracia fellegvarat, Szaud Arabiat. Ott Obama nem hibazik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  11. CommonSense 01:04
    Kérlek tarsd sértegetõ vulgárságaidat magadnak.
    Ha nem tudsz kulturáltan érvelni, akkor inkább ne szólj semmit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  12. “Ugy tudom, hogy a tengerrel rendelkezo orszagok a partjuktol 300 merfold tavolsagban levo tengerreszt meg az orszagukhoz szamithatjak.”
    ..
    Ezexerint Kuba az Egyesült Államok része, köszönjük, leülhet.

    Anglia nem véletlenül csinált világbirodalmat. Amikor nem ment szépszerével, nyilván olyan módszerekkel, amik nem voltak polkorrektek, de meg is lehet nézni, hol tartanak. A világ legkorrektebb országa.

    Az meg, hogy egy ország olyan területet vitasson el, ami akkor volt egy másik hatalomé, amikor az ország még nem létezett, csak akkor nem közröhej, ha el tudja venni. Miután Argentína úgysem tudja elvenni a Falkland-szigeteket a jogos tulajdonosától, pláne, hogy ott olaj van, akkor jobb, ha befogja.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  13. A világpolitika rezzenései kifürkészhetetlenek.
    Az USA és GB aligha fog Falklandon összeveszni, ahhoz Argentínának megfizethetetlen perspektívát kellene felmutatni. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Eldrad

    /
    /
    “Az argentinokat az oda érzező brit flotta napok alatt rommá tudta volna verni; nem tudják ma sem, miért nem tették.”
    /
    /
    Azert mert a Brit gyozelem igen csak pengelen tancolt. A flottajuk igy is jelentos veszteseget szenvedett, pedig az argentin bombak nagy resze ami CELBATALALT az fel sem robbant. Volt meg egy szembevetheto tengeralattjarojuk amelyik tobb hajohoz tuzelesi tavba kerult tobbek kozott az egyik repgephordozonal de a nemet gyartasu torpedok nem mukodtek rendesen.
    /
    /
    A haboru utan kozvetlen egy nemet mernokcsapat utazott az Argikhoz kivizsgalni hogy mi volt a problema a nemet torpedokkal es kiderult hogy az argentin karbantartaskor az iranytartasert felelos giroszkop elektromos csatlakozojat az argik forditva duktak ossze. Igy mindent forditva csinalt a torpedo amikor parancsot kapott ra.
    /
    /
    Mozgott a lec rendesen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  15. “GBR alighanem nagyon jól tudja, mit tesz jelenleg, másképpen nem építene két, ultra- korszerű óriás- rep.gép hordozót.”

    /
    /
    A briteknek jelenleg nincs repgephordozojuk. Ket lapos van nekik mindketto helihordozonak van atepitve. Az uj hordozok meg 2018-19 ben jonnek majd es addig meg ki kene talalni mi lesz rajtuk mert egy szem nem sok annyi hordozora valo repgepuk nincs a briteknek a muzeumi peldanyokat leszamitva.

    /
    /
    A Daring jo de onmagaban keves. Foleg legvedelemre van kihegyezve de mint ahogy a legtobb hajo meg elesben nem bizonyitott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. Eldrad
    2012. április 17. kedd 01:23
    “Briteket meg lehet szidni, de attól még tény, hogy egykor a világ harmada az övék volt, és azért a gyarmatokra olyan dolgokat vittek, amikről addig a helyi lakosok álmodni sem tudtak, pl. modern orvostudomány, ipar, infrastruktura, iskolák, utak, stb.”
    … … …
    Azért azt a kevés pozitívumot, amit a britekről el lehet mondani, azt messze nem szívjóságból tették! Súlyos gazdasági, vagy stratégiai érdekeik fűződtek az infrastruktúra kiépítéséhez a korona uralma alá vont területeken. Még jó, hogy építettek vasutakat, utakat, mert azok nélkül elég nehezen sikerült volna totálisan kirabolni a meghódított országokat. Arról már ne is beszéljünk, hogy milyen súlyos árat fizettettek ezért a helyi lakossággal Indiától, a Karib térségen át Afrikáig.
    Szóval ne emeljük piedesztálra azokat, akik sok tízmillió számra dolgoztatták, adták el rabszolgának, és irtották a meghódított területek lakosságát. Megszámlálhatatlanul sok lélek nyomorúsága vet súlyos árnyékot a Brit Korona néhai dicsőségére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  17. szemi
    /
    /
    “Ugy tudom, hogy a tengerrel rendelkezo orszagok a partjuktol 300 merfold tavolsagban levo tengerreszt meg az orszagukhoz szamithatjak.
    Ezek szerint a Falkland szigetek Argentinahoz tartoznak.
    Mi az, hogy a Falkland szigetek Anglia “kulbirtoka”?”

    /
    /
    Rosszul tudod. Az uj tobbszor modositott tengerjogi torvenyek szerint az adott orszaghoz tartozik a partjaitol ( vagy a szigete partjaitol ) szamitott 400 tengeri merfoldes terulet GAZDASAGI hasznositasra. Nem azt jelenti hogy az ove es az o felsegterulete hanem hogy csak o halaszhat banyaszhat rajta illetve akinek o megengedi.
    DE !
    Amennyiben van egy masik orszag , annak partja vagy sziget ezen a tavolsagon belul akkor a hatarvonal a ket part kozotti feltavon van.
    /
    /
    Az az argentin Exclusive Economic Zone ( EEZ ) a Falkland szigetek es az Argi partok kozott feltavon van. A tengerjogi torveny kulon kimondja hogy a megnovelt 400 merfoldes hatotavval ( korabban 200 merfold volt elotte meg csak a felsegviz a maga 16 merfoldjevel ) mas, uj teruleteket elbirtokolni nem lehet ! Est ezt aergentina es a Britek is alairtak ratifikaltak.
    /
    /
    “Pl. mit keresnek Gibraltáron?”
    /
    /
    Egy spanyolok elleni haboruban elfoglaltak aztan a bekeszerzodesben a spanyolok elismertek a britek fenhatosagat. A spanyolok azt hittek hogy eleg erosek ahoz hogy a briteket meggyepaljak de nem jott ossze es ez lett az ara.
    /
    /
    ‘Nyugalom, skacok… Tény, hogy a Falkland- szigetek argentin felségvizen vannak, de az is tény, hogy a britek már akkor ott voltak, amikor még Argentina nem is létezett.”
    /
    /
    TEVEDES ! Sosem voltak a szigetek nem hogy argentin felsegvizeken de meg argentin fenhatosagban sem !!!!
    /
    /
    Manapsag ket nagyon ertekes dolog van/. Az egyik az olaj. Ebbol rentgeteget felteteleznek a szigetek korul. Az elso kut mar termel a masik az ev vege fele fog mukodni. Ezen kivul hatalmas halaszati tereulet tartozik a szigethez ami manapsag arannyal er fel. Az azsia orszagok annyira szethalasztak a vizeiket hogy manapsag pl hatalmas halaszflottak jarnak kinabol afrikaba lehalaszni azokat a vizeket. Hol engedelyel hogy meg anelkul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. ubul – köszi, helyettem is megírtad! +++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  19. “…Azért azt a kevés pozitívumot, amit a britekről el lehet mondani, azt messze nem szívjóságból tették!…”

    - De nem ám, nem is mondtam ilyet.

    Az kb. úgy van, ahogy leírtad, de attól még tény, hogy mindezt odavitték, és a helyi lakosság is részesült mindebből, ha nem is olyan mértékben, ahogy a gyarmatosítók.

    Ha annak idején ezeket nem viszik be a gyarmatokra, azok még mindig pucér seggel, falándzsával ugrálnának a tűz körül.

    Mondom én, nézd meg a Brian Életét… abban is a “mit adtak nekünk a rómaiak?” részt.

    Annál jobban semmi nem foglalta még össze ezt a témát.

    “…Megszámlálhatatlanul sok lélek nyomorúsága vet súlyos árnyékot a Brit Korona néhai dicsőségére…”

    - Igaz.

    “…ne emeljük piedesztálra azokat, akik sok tízmillió számra dolgoztatták, adták el rabszolgának, és irtották a meghódított területek lakosságát…”

    1, Nem is emelem.

    2, Britek nem irtották a lakosságot sehol. Ölés volt, de irtás nem. Az a gyarmati időkben a németek, belgák műfaja volt, korábban a spanyoloké, portugáloké.

    A XIX. században a brit birodalom senkit nem irtott, az utolsó két igazi irtás britek részéről a 17. századi belháborújuk idején volt, akkor is már magukat népirtották.

    A másik meg az észak- amerikai gyarmati háborúk idején (XVIII. század, franciák és velük szövetséges indiánok ellen), de annak a léptéke messze elmaradt az imént említettél, és az volt az utolsó irtós háborújuk.

    Nem, mindez nem menti őket, de attól még az is igaz, amiket én írok erről.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  20. “…TEVEDES ! Sosem voltak a szigetek nem hogy argentin felsegvizeken de meg argentin fenhatosagban sem !!!!…”

    - Hm… nem tudtam ezt a teng. törvényt… de az biztos, hogy az argentinoké soha nem volt, nem is volt még Argentina, mikor a szigeteken a britem már rég ott figyeltek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  21. @ricsi 9:00
    Florida és Kuba közti távolság kb. 150 kilométer-
    parti tenger::A parti tenger a parti állam területe, de más hajók áthaladását is biztosítani kell.Az áthaladásnak békés célúnak kell lenni
    (ezt az 1958as genfi egyezmény biztosítja)
    Az apályvonaltól számított 12 tengeri mérföld (1 tmérf= 1806m)
    Keskeny tenger esetén, ahol nem biztosítható a 2 szomszédos országnak a 2×12 tmérf, ott a távolságot felezik.,- a két államot elválasztó, pl.10 tengeri mérföld így oszlik el, az egyik 5 tengeri mérföld az egyik állam területéhez tartozik, a másik 5 tengeri állam területe pedig a másikhoz.
    (csatlakozó övezet: a parti tengertől számított következő 12 tengeri mérföld, mely már nem a parti állam területe, de a nk jog (1958as genfi egyezmény) bizonyos előjogokat ad nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  22. Kedves Eldrad!
    Bizony hogy láttam a Brian életét, de azét én egy Monty Phyton filmet nem tekintenék teljesen autentikus forrásnak ezekben az ügyekben. Természetesen jól karikíroz bizonyos dolgokat, de ettől függetlenül ez is csak egy britek által készített, teljes mértékben a birodalmi felsőbbrendűségtől átitatott film. Poénnak jó, másra nem, ezért én a megfelelő helyén kezelem a dolgot.
    … … … …
    Véleményem szerint nem csak kartácstűzzel, és szuronyrohammal lehet népet irtani, bár a britektől soha nem idegenkedtek ezektől a módszerektől. Az embertelen körülmények között végrehajtott vasút, és útépítések, ültetvények telepítése simán felért néhány nagyobb szabású fegyveresen elkövetett vérengzéssel. Pláne, hogy ezek nem egy alkalomra szóló “mulatságok” voltak, hanem évtizedeken keresztül, folytatólagosan követték el a jószívű gyarmatosítók a helyi lakossággal szemben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Az akkor még lakatlan Falkland szigeteket először a franciák foglalták el, innen van a szigetcsoport “spanyol” neve: Islas Malouinas (St. Malo városa után), a Malouinas félrehallásából lett Malvinas… A franciák egy csapat kanadai telepest vittek oda, amikor a Hétéves Háború során elvesztették Kanadát, és voltak a lakosságból, akik nem akartak brit fennhatóság alatt élni, ők próbáltak szerencsét a Falkland szigeteken. A kaland nem tartott soká, mert az 1763-as párizsi békeszerződés Angliának ítélte a szigetcsoportot.

    Tény, hogy az angolok állandó települést csak 1833-ban létesítettek Falklandon, a hajóik azonban korábban is használták a szigeteket a Horn-fok megkerülése előtti utolsó hazai támaszpontként.

    A Falkland szigetek soha nem volt argentin vagy akár spanyol fennhatóság alatt, az argentinoknak történelmileg ugyanannyi joguk van hozzá, mint nekünk magyaroknak…

    Tengerjogilag: minden parti állam 12 tengeri mérföld (22.2 km) ) szélességű parti tengerrel bír, ahol a szárazföldi területeken gyakorolt jogai illetik meg, és 200 tmf (370 km) a kizárólagos gazdasági övezet, de mindkettő csak akkor, ha nyílt tengerről beszélünk, tehát ha szemközt nincs másik ország, amely ugyanezekkel a jogokkal rendelkezik: ilyenkor a két terület közötti középvonal a határ. A tárgyalt esetben tehát az argentin part és a brit Falkland szigetek között félúton van a kizárólagos gazdasági övezet határa. Mivel a szigetcsoport 500 kilométerre van a kontinenstől, így tengerjogilag sincs semmilyen méltányolható érve Argentínának.

    Ezekkel az argentin vezetés is tisztában van, nem is perelt a hágai nemzetközi bíróságon, inkább egy háborús kalandba kezdett a szigetek megszerzésére.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  24. “…az argentin vezetés is tisztában van…inkább egy háborús kalandba kezdett a szigetek megszerzésére…”

    - Valószínű.

    Íme, a brit válasz erre (is):

    http://www.naval-technology.com/projects/cvf/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  25. “…egy Monty Phyton filmet nem tekintenék teljesen autentikus forrásnak ezekben az ügyekben…”

    - Én sem.

    Ahogy ez nem is forrás, hanem egy kitűnő helyzetleírás.

    Az nem ugyanaz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  26. Eldrad
    A magyar gazdaság teljesen belerokkanna egy ilyen hajó létrehozásába és fenntartásába. Lehet, hogy jó is a tengeri kijárat hiánya? :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  27. gets:

    - Ez igaz, de hogy gyün ez ide?

    A magyar honvédség csak egy kicsivel szemetebb, semmirevalóbb, korruptabb csődtömeg, mint maga az ország.

    Egy régebbi tankot nem tudnak beszerezni, nem hogy ennyire fejlett eszközöket…

    Az MH egy látszatszervezet, melynek célja, hogy a működőképesség látszatát fenntartsa, semmi több.

    Ha érdekel a téma jobban, keresd Kálmán Károly százados TV szerepléseit, cikkeit a témában.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  28. Lehet, hogy jó, mert a Fidesz most épp hadiflottát építene, és azt keresné, kit lehetne vele terrorizálni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  29. Eldrad
    2012. április 17. kedd
    15:59
    Csak eszembe jutott a Szent István nevű rövid életű “hadihajónk” sorsa. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  30. Jaj, hát az egy tragédia volt… de ne tedd idézőjelbe, mert az annak a kornak az egyik legerősebb csatahajója volt.

    A Tegetthoff- osztály negyedik egysége.

    Ráadásul, magyar készítmény, nem csak névlegesen, hanem ténylegesen is. Azért a “magyar” nem volt mindig a “semmirekellő, analfabéta, agyamputált” szinonimája…

    Bődületes balszerencse áldozata lett a Szent István csatahajó; első harci bevetésén egy ótvar olasz torpedóvető csónak pont azt a hajót találta meg az egész kötelékből, és olyan jól sikeredett a lövés, hogy el is merült a csatahajó.

    Nagy kár volt érte.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (7 szavazatból)
  31. A szigetek hovatartozása minden történelmet ismerő ember számára egyértelmű. Ezt lehet ragozni, de megváltoztatni a tényeket nem. A 300 kilométeres szabály nem írhatja át a történelmet és a terület tulajdonjogát. Erre semmilyen példa nincsen! Ezen a szigeten már akkor Angol fennhatóság volt, amikor Argentína nem létezett, és Obama felmenői még az afrikai homokban melegedtek éjjel, amikor lement a nap. Az okos USA népe azóta elnöknek választotta, és ezért Obama cserébe megtanulhatná a történelmet és megismerhetné belőle hogy kik az USA népének szövetségesei. Lehet, hogy az iszlám országok közelebb vannak az elnökhöz, mint az Angolok, vagy mint Izrael?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  32. Mate, Ivan Tibor

    Keresztes S.
    Igen, az iszlam orszagok kozelebb vannak Obama szivehez, mint az angolok es Izrael.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  33. Már nem sokáig.

    Mitt Romney for President!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  34. Azért lehetséges hogy nem is olyan okosok? Mint ahogy azok sem, akik Orbánt?
    Valakinek el kellene magyaráznia számára, hogy kik is az Angolok és kik az Izraeliek! Nem neki, hanem az USA népének. Neki ezek senkik. Hogy a jövő fegyvereit együtt fejlesztik Izraellel. Hogy Anglia az egyetlen állam aki a közös érdekeiket képviseli az EU – ban! Hogy nem kellene „kibeszélni” a Francia elnökkel Izrael miniszterelnökét, akinek mindkettőnél lényegesen több esze van! Stb.Stb. és sajnos stb.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  35. Keresztes:

    - Ide figyelj, az a baj, hogy az euro- atlantiak még nem fogták fel, mi az egyetlen lehetséges út, ami az iszlámot illeti.

    Az iszlámmal nincs sem béke, sem párbeszéd, soha nem is volt. Az iszlám a világtörténelem egyik legbrutálisabb totalitárius ideológiája, mindig is a háborúról, agresszióról, rablóhadjáratokból állt. Soha nem változott, ma is ugyanilyen.

    A kulturrelativista ultralib söpredék pedig adja a lovat alájuk, ahelyett hogy döntő csapást mérnének rájuk az euro- atlanti, és szövetséges civilizációk (buddhista, hindu).

    Döntő csapást.

    Ami ennél kevesebb, az csak tüneti kezelés.

    Ezért maszatol Obama, és a stábja is. Ez a lépés ugyanis nagyon inkorrekt lenne politikailag, de előbb- utóbb eljön az ideje.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  36. CommonSense
    2012. aprilis 17
    01:04

    “Nem kell annyira balosnak lenni hogy eldobjuk az agyunkat ugye ?
    Miert lenne argentina resze Falkland ? Jaj mert szegeny argentina megerdemli ? Olyan cukik az argentinok ? Ezek mar az elhulyules jelei ?”

    Kijott beloled a “kulturalis” ened?
    Jobboldaliak is tudnak kulturaltan vitatkozni.
    Persze ha nem megy, ne erolkodj.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  37. szemi:

    - OK, a kulturált válasz ott van az ez után következő kommentekben.

    Elég világosan, miért nincs semmi köze Argentinának a szigetekhez.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  38. Még néhaányat az angol világbirodalom “erdemeirõl” elfelejtettem megemlíteni.
    1. A Zulu háboruk idején rengeteg Zulut mészároltak le (1879 körül).
    Köttetk szerzõdéseket, hogy respektálnak zulu territoriumot, aztán késõbb
    szépen megszegték azokat a szerzõdéseket minden gátlás nélkül.
    2. A búr háború idején (1899-1900) amit az angolok provokáltak, amint megtudták, hogy gyémánt és arany van a “Rand” környékén, õk voltak, akik “feltalálták” a konzentraciós táborokat, ahova a búr civileket, nõket, gyermekeket bezárták, hogy ne sigítsék a búr harcosokat. Jelzem, ezek NEM haláltáborok volta, de annak dacára sokan elpusztultak, járvány és éhezés miatt.
    3. Amikor még 1939 elõtt már Hitler Németországban már õrjöngött és sok
    ezer ember el akart menekülni, az angolok nem engedték be a zsido menekülteket Palesztinába (ahogy akkor Izraelt hívták). Még 45 után is Izrael
    angol blokád alatt volt (1948-ig), amikor a szerencsétlen túlélõket nem enged-
    ték be (Lásd az Exodus incident) és akiket elkaptak, azokat Cyprusban
    szöges drót mögötti táborokba terelték.
    4. Igen, és Indiába, Kinába, ahol többezeréves kultúra létezett, ahol selymet
    szõttek, és könyveket nyomtattak, mialatt Europa népei a sötét középkorban
    tengõdtek, hivatlanul behatoltak. Hogy oda milyen “kultúrát” vittek be az tiszta
    rejtély.
    Ezek tények. Lehet itt okoskodni, az is tény: MINDEN gyarmattartás ideje LEJÁRT, legyen az angol, francia, vagy éppen szovjet-orosz gyarmatosítás.
    Azok, akiknek az angol gyarmatosítás annyira tetszik, legyenek szivesek ne
    felejsték el, hogy nem olyan régen M.o is [szovjet] gyarmat volt.
    A történelmet nem lehet sem meghamisítani sem feltartóztatni, akárhogy is tetszene egyeseknet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  39. Szerintem az a föld leginkább a pingvineké, mindenki más csak gyarmatósító ott. És ha Argentína egy napon erősebb lesz Angliánál akkor az övék lesz, mert sajnos általában az erősebb szokott győzni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  40. Gyarmatosítót akartam írni, elnézést.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Amerika és a világ jövője is a tét 2012. november 4. vasárnap | AN

Obama-előny a korai szavazóknál 2012. október 28. vasárnap | AN

Obama emberei segíthetik az MSZP-t 2012. május 14. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos