Szélsőjobboldali kanadai magyarok igazolják Kertész Ákost 2012. március 26. hétfő 16:21 | AN

Szélsőjobboldali kanadai magyarok igazolják Kertész Ákost

New York – A Magyar Nemzet nevű uszító propagandakiadványban Ábrahám Tibor, akit “a magyar diszpóra” kanadai vezetőjeként emleget a kormányszócső, minősíthetetlen stílusban támadta Kertész Ákos írót, és bejelentette, hogy elvbarátaival a kanadai kormányzathoz fordultak, hogy tagadja meg az író menekültkérelmét. A szélsőjobboldali kanadai magyarok durva reakciója és a kanadai kormánynak írott levele csak alátámasztja Kertész Ákos menekültkérelmét. Kanadában jogállam van, a bevándorlási bíróság semmi egyebet nem vesz figyelembe, kizárólag azt, hogy a kérelmező helyzete megfelel-e a törvényben előírt feltételeknek. Ezek alapján Kertész Ákos jó eséllyel számíthat arra, hogy megkapja a menekültstátuszt.

Ábrahám és a Magyar Nemzet – korábban pedig a HírTV – harmincas évek hangvételét idéző, uszító szövegein csak a fasizálódott Magyarországon nem háborodnak fel, a nyugati civilizációban ez a hangnem és ez a fröcsögés elfogadhatatlan egy íróval szemben. Függetlenül attól, hogy mit írt. Ilyen jellegű viták legfeljebb a kulturális életen belül elfogadottak, politikai üldözés nem érhet egy írót, függetlenül attól, hogy mit vetett papírra. Ilyen csak diktatúrákban fordul elő. Ha valakinek a véleményét vagy írását szélsőségesnek tartják, akkor arra inkább agyonhallgatással reagálnak, de antiszemita uszításba egy kormány és annak médiája nem kapcsolódhat be. A náci Németországot idéző hangot pontosan beazonosítják a nyugati demokráciákban, egy ehhez hasonló sajtóhadjárat mindenkiben visszatetszést kelt. Kivéve, a hazaihoz hasonló szélsőséges magyarokat, akiket viszont nem vesznek figyelembe, mert egyébként is csak lejáratják az országot.

Nem ismert, hogy a Magyar Nemzet mi alapján nevezte ki a “magyar diaszpóra” vezetőjének Ábrahám Tibort, aki a vancouveri Magyar Házon kívül semmit nem vezet. Őt ilyen feladattal senki nem bízta meg, ilyen címmel – a Magyar Nemzetet leszámítva – senki nem ruházta fel. Ábrahám nyilatkozata és szélsőjobboldali társai kormányzathoz írott levele csupán alátámasztja Kertész Ákos menekültkérelmét, mert ahhoz szolgáltat bizonyítékot, hogy a kormány lapja szélsőségesen uszít ellene, és írói szabadságát elvitatva, a véleménye miatt üldözik a Kossuth-díjas magyar írót. Ebben az üldözésben pedig a kormánypárti parlamenti többség, a kormány, sőt maga  a miniszterelnök, a főpolgármester és a kormánypárti sajtó is részt vesz, amely azt bizonyítja, hogy az üldözött hazájában kormányzati szinten nem számíthat védelemre, hanem ellenkezőleg, a kormány uszítja ellene a szélsőségeseket. Nyugaton pontosan tudják, hogy az ilyen uszítások tettleges bántalmazásra késztetnek szélsőségeseket, és a célszemély fizikailag is veszélybe kerül.

A nyugati emigrációban mindenhol megtalálhatók szélsőjobboldali és demokratikus magyar szervezetek, így Kanadában is. Ábrahám a nyilas szellemiséget idéző szövegeivel a kanadai szélsőjobboldali magyarok egyik képviselője. Kanadában létezik demokratikus magyar emigráns szervezet is, a Kanadai Magyar Demokratikus Charta, amelynek tekintélye jóval meghaladja a vancouveri Magyar Házét.  A Kanadai Magyar Demokratikus Charta véleménye homlokegyenest ellenkezik a szélsőjobboldali Ábrahám és társai gyűlölködő és rasszista indíttatású véleményével. A Magyar Nemzet természetesen az ő véleményüket nem közli.

Az a bosszúhadjárat és uszítás, amely Orbán Viktor médiabirodalmából árad Kertész Ákos távozása után is, belpolitikai propagandacélokat szolgál, félrevezeti a hazai közvéleményt, de azonnal átlátnak rajta a demokratikus Nyugaton. Kifejezi a fideszes szélsőjobboldal frusztrált gyűlöletét. Minden ízében alátámasztja Kertész Ákos menekültkérelmét, ők maguk adnak bizonyítékokat arról, hogy kiforgatott szavai miatt milyen helyzetbe került Magyarországon az író. Ez civilizált országokban elképzelhetetlen, és demokratikus országokban így is tekintenek rá. Kertész Ákosnak minden oka megvolt, hogy elmeneküljön Magyarországról, ami az ország szégyene. A kanadai törvények szerint joggal számíthat arra, hogy kérelmét a kanadai hatóságok elfogadják.

Ebben nagy segítséget nyújtanak a szélsőjobboldali kormánypárti cikkek, televíziós műsorok, a kanadai kormányzatnak írott levelek.

Címkék:, , , , , ,

81 Reader’s Comments

 1. Ja és jelzem a családom maximálisan MAGYAR !!! Délvidék kivételével jöttünk össze az elmúlt 80 évben..Ungvár,Szímő , Gyergyóremete,stb…Őseim tudtommal végigharcolták a szabadságharcot,és pl. az összes világháborút….És ahogy most nézem a történelmet , -lassan tudomásul kell vennem,hogy K.Ákos igazat mondott…Kezdem szégyellni,hogy Magyarnak születtem…………………………….

 2. Geyza:
  angolul ezt egyszerűen ageism-nek mondják, a rasszizmus, lingvizmus stb. édestestvérének, magyarul szó sincs rá, annyira nem tűnik fel Magyarhonban.

 3. Node ” Mi ma a magyar ? Csak rút szibarita váz ! ” ( Valami versben olvastam. )

 4. Caretero
  Megveszed kilóra?:)))

 5. Kanadában is elég sok uszoda van… :D

 6. Mar egyszer leirtam mas tema kapcsan, a Canadaban elok nagyresze 56-os, ezert zsigerbol utaljak ami szocialista, netan szoc.liberalis, ezert aztan itt is Orban a megvalto! Fogalmuk sincs mi otthon az elet. Az o gyerekekik pedig mar nem foglalkoznak Magyarorszaggal, maximum a nepviselet erejeig.
  Tisztelet a tisztanlato kivetelnek.

 7. fixmag: “Kanadában is elég sok uszoda van… :D”
  -
  Ez igaz. De a kanadai medence, ellentétben a magyarral teljesen szarmentes, ezért aztán Kertész Ákosnak nem is kell aggódnia.

 8. Megjobbított Úszókészülék

  Egy kérdésem volna ehhez az Ábrahám nevűhöz:
  “Hölderlin ist Ihnen unbekannt?”

 9. A cikkben abraham tobor nagyon aggodik a Canadai adofizetok penz miatt! Akkor viszont megkerdeznem, hogy a 2011 novemeber kornyeken megalakult Magyar Diaspora Tanacs vagy mi a franc, ami csak azert jott letre, hogy allampolgarsagi tajekoztatast adjon, valamint cultiralis es hagyomanyorzas miatt stb stb stb. szoval kiknek az odjabol jott letre? Csak mert elotte nem sokkal abraham tibor a Magyar Parlamentbe jart ezugyben…

  =============================================================

  De meg mielott valaki is palcat torne a Canadai magyar felett itt egy jo cikk, hogy mennyire hiteles abraham tibike es kb hany Canadai magyar tamogatja a fideSSt es orbant meg a szokasos bekamenetjuket! Termeszetesen bede-fazekas (nyilas) zsoltika fideSS seggny@lo sem hianyozhat a szegyen listarol a cikk aljan

  http://kanadavilaga.com/2012/03/15/a-kanadai-magyarsag-0038-a-udvozolte-a-marcius-15-i-bekemenetet/

 10. Olvastam Kertész Ákos szóban forgó levelét. Meglepett szókimondó stílusa, úgy értem ő nem hozzászóló hanem egy elismert írótól jött a szó, és a levél nem volt túl udvarias, főleg ezzel a “genetikailag alattvaló” kijelentésével nem értettem egyet, szerintem ez így nem igaz és természetesen megértem, hogy ezzel sokakat megalázott.. Azzal együtt én személy szerint max. egy vállrándítással elintéztem a dolgot.
  -
  Úgy gondolom, hogy szerencsétlen ember kapott és szenvedett eleget ezért a kijelentéséért, és ilyen szívósan, fáradhatatlanul, vérszomjasan mint egy véreb levadászni a menekülőt, ez már vadállatias, könyörtelen és ahogyan az AN cikk írja, Kertész Ákos javára fordítja a megítélést.
  -
  Kertész Ákos udvariatlanságát a gyenge ember kétségbeesése vezette, a levadászóiét a halálvágy, a vérét akarják látni. Szerintem már bőven kapott ezért. Őrajta kell demonstrálni az erejüket, nem találnak magukhoz méltó ellenfelet?

 11. ” főleg ezzel a “genetikailag alattvaló” kijelentésével nem értettem egyet, szerintem …”
  Azért ha emlékszünk akkor orbán (direkt kis betűvel) használta a kifejezést a baloldalra előbb. Akkor a tettestársainak nem volt semmi kifogásuk ellene!

 12. #
  Avi
  2012. március 27. kedd
  05:45

  Akárki használja helytelen, de természetesen ha egy államfő használja az mérhetetlenül súlyos, sokkal súlyosabb mintha egy nyílt levél vagy egy kommentelő teszi. Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy Kertész Ákos már helyreigazította a saját kijelentését, így én személy szerint nem értem miért kell tovább bántalmazni.

 13. csendben_kérdezném

  Nem tudom mikor történik meg, de vágyom arra amikor ez a fasisztoid, szélsőségesen nacionalista hajlam megtörik a magyarokon. Úgy világszerte. Addig sokszor szégyenlem, hogy magyar vagyok. Sajnálom, hogy bár az Orbán-kormány propagandája orrvérzésig kürtöli, hogy itt nincs antiszemitizmus, a valóság az hogy Magyarországon nő az antiszemita atrocitások száma. Vajon miért?

 14. Kertész Ákost a Jobbik kezdte szapulni a leírt sorai miatt.
  És ha be vallják ha nem számított a támadásoknál az is, hogy Sebezhető és zsidó származású Kertész úr.
  Akkor amikor ellene meg fogalmazták az uszító és támadó írásait a jobbik és azt követően a Fidesz is, nem gondolták, hogy ekkora víz hangja lesz ennek.
  És most pedig amikor a fejükre nőtt az amit ők kezdtek el, még jobban ki állnak a téveszméik mellett. Amúgy pont olyanok mint a Nácik, mint azok a szélsőségesek akik az utolsó leheletükig ki tartanak azon téveszményik mellett mely a vesztüket okozzák.
  A Fidesz kormánya kényesen próbál elsunnyogni a mellett, hogy ők mindezen gyűlölet és kirekesztés hadjárat kezdeményezői! Éppen ezért az ő téveszméjük is eleve „halálra” ítéltek.
  .
  Sok siket kívánok kertész Ákosnak!

 15. igaza volt KÁ-nak, genetikusan, elvtelenül szolgalelkü nép a magyar.
  megadják nekik a kezdőhangot, és azt mindenáron, kritikátlanul fröcsögik maguk körül, a fejüket csak arra használják, hogy legyen mire a kalapot rátenni!
  tiszteletre méltó azon kivételes és remélem egyre több magyar, akiknek van egója, egyénisége, önálló gondolkodása, aki nem hisz el mindent, mert tudja, az igazság mindig sok kis morzsából tevődik össze.
  meghallgatni minden véleményt, és abból leszürni, tudni hol az igazság, na ehhzez kell nagy önállóság, függetlenség, bátorság, mert ettől leszünk szabad emberek, amikor nem vagyunk gondolatilag elkötelezve senkinek, ez az igazi szabadság!

 16. Ismerve a hazai viszonyokat és módszereket 100% hogy a f.rendelte meg Á.T.nyilatkozatát.
  Szerintem is sértő a genetikailag alattvaló kifejezés, biztos lehetett volna finomabban is fogalmazni (de minek,végre nevén kell nevezni a dolgokat,)azonban az, ahogy itt elfogadják, sőt várják és életetik a diktatúra kiépülését, ahogy mindent el lehet adni az emberek sokaságának, ha náci, kirekesztő, uszító,soviniszta mázzal van leöntve, mégiscsak K.Á-tigazolja.Sajnos, nagyon szomorúan tapasztalom.

 17. Szerintem pedig nem volt helytelen Kertész úr „genetikusan … ” kifejezése.
  Ugyan is ha a gyerekét a szülő egy pofonnal jutalmazza a rosszasága miatt, vagy egy fenékre ütéssel jutalmazza, az még be tudható, nevelési szándéknak is.
  (Persze ne gondolja senki, hogy az efféle „erőszak” részemről el fogadható, és nem ítélem el a gyermeküket verő szülőket …)
  De ezt csak áttételesen értettem, mint ahogyan Kertész Ákos is „hajított” a Magyar nemzet fenekére …
  De a Magyar nemzet nem tért észhez, nem! Ők inkább más utat választottak, inkább támadnak, inkább mocskolódnak és inkább válasszák azt az utat melynek a vége nem kétséges ….

 18. Igazatok van!
  Aztán???
  Maradunk esztergomiaknak???
  Na ugye!
  Megoldás???
  Szerintem!
  LÁDÁT!!

 19. Geyza írta (2012. március 27. kedd 00:40)
  “Node ‘Mi ma a magyar ? Csak rút szibarita váz !’ ( Valami versben olvastam. )”
  .
  A forrás Berzsenyi Dániel: “A magyarokhoz”.
  Nálunk családi blődliváltozatban “rút szibarita váza”.
  Mint Moldova írta valamelyik könyvében, amikor a művezetője elküldte — Hunnia helyett — a Hunnai Filmgyárba azzal, hogy úgy legalább van valami értelme :) :) :)

 20. Ego:
  -
  Annak a szibaritának az a rút vázája hülyén mutathat a horgolt csipketerítő közepén.

 21. Geyza,
  Ja, a szibárok — és követőik, a szibariták is — irtó randán horgolnak.

 22. Jó állatnak lenni??? Pedig embernek születtünk.

 23. Ego:
  Háppenig azok is Szibériából jöttek , akárcsak a szittyafajták..vagy tévedek ?
  A Szittyafajta legalább jó agysebész. Ezzel tán ellensúlyozhassa hogy csak halkan tud horgolni , lovon .

 24. Olah Zsusannna!
  Ne tudom miota elsz itt,latszik nem sok ideje.De nincs igazad.Tevedsz.
  Az itt elo magyarok kozott mar keves az 56-s,kihalnak.Tobbfele 56-os volt es van.
  Gyerekeik tisztesseggel tanultak,dolgoznak,tobbseguk ragaszkodik a magyar hatterhez,nemcsak a nepviselet erejeig.Ez nem szegyen.
  A szegyen ami most folyik,a magyar “bevandorlok”cimen, az teljes lejaratasa a magyarsagnak.
  cOLUMBUS-nak.
  A kanadai medence vagy uszoda ahogy tetszik,majdnem tele van….
  En nem tudom miert hiszik egyesek,hogy itt minden rendben van?Ezt mar tobbszor leirtam,kulonfele topikokban
  Mindenhol megvan a pro es kontra.

 25. Az ember állat. Rendszertanilag is. Agyilag persze csúcsok vagyunk de a szívünk semmit sem fejlődött.
  A kanadai fasiszta magyarok pedig jöhetnek haza és éljenek meg az itteni fizuból, hőbörögjenek viktorért ha ekkora a hazaszeretetük, helyükre pedig mennék is, cseréljünk. Újra felajánlom, hátha olvassa egyikük.
  Ennél rosszabbat nem is kívánhatok…

 26. Balogh de nem balga

  Én pedig csendben mondom, nagyon, de nagyon sokat kell még várnod.

 27. Fringe!
  2 eve elek itt, Winnipegen. Tapasztalatom az, hogy a magyarok szethuznak, pletykalnak, es az idos emberek igenis Orbant tamogatjak! Fogalmuk sincs mi van otthon! Ill. tudjak halljak, de Orban lesz a megvalto szerintuk!
  A fiatalok pedig nem baj, ha a nepviseletet es magyar szokasokat eletbentartjak, ha pedig a politika is erdekli oket, azt is a szulok utan ertelmezik. Tehat: rossz a ralatas!

 28. csendes_kérdés

  én is azt nem értem, hogy Orbánt, mint nacionalista vezetőt hogyan támogathatják egy olyan szabad országban élő magyarok, mint a kanadai magyarok? a magyarokat pont azért fogadták be 56-ban kanadába, mert nem egy nacionalista, hanem multikulturális társadalomba mentek. Mi lenne ha kanadának vagy az usa-nak olyan szélsőségesen nacionalista vezetője lenne, mint Orbán Viktor? Kezdem azt gondolni, hogy a kinti nacionalista magyarok semmit nem értenek abból a civilizációból, amelyben 30-40-50 éve élnek. Ez valahol nagyon nagy szegénységi bizonyítvány.

 29. Ezek a Jobbikos trógerek ha a Kertész név hallatán törik magukat, hogy a minuszolgatásukkal véleményüket mutassák!
  Hánynom kell az efféle Mélymagyartól! Azért Magyar vagyok de ekkora nem!

 30. Nekunk quebecieknek mar van egy Abraham Mezonk.. De a vacouveri honfffytarsaknak lehet egy Dunamenti Mongol mezejuk, ahol Tibor Testvert (forro) bronzba onthetik es minden turul madar raszallhat es rasza@hat.
  GOD BLESS CANADA

 31. csendes kérdés -re, egy halk válasz:
  Azok a kanadai magyarok Orbán után mennek, akiről viszont Barroso úr megállapította, hogy nem érti a demokráciát. A kör itt bezárul.

Kapcsolódó cikkek

A DK nem bojkottálja a Fideszt 2014. április 29. kedd | AN

Heisler hazudik a közgyűlés tagjainak 2014. február 12. szerda | Bartus László


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók