Siófokra száműzik a Károlyi-szobrot 2012. március 26. hétfő 20:17 | AN Forrás: MTI

Siófokra száműzik a Károlyi-szobrot
Budapest/Siófok – A klerikálfasiszta kurzus jegyében gőzerővel folyik az ország átalakítása, és ez alól a közterületek se mentesek. Az első magyar köztársaság emblematikus alakjának, Károlyi Mihálynak a szobra se maradhat a Kossuth téren, Siófokra száműzik, hiába rendel mellé az MSZP díszőrséget.
.
Ismét a Jobbik programjának egy lapját tépi ki Orbán Viktor, amikor eltakaríttatja a neohungaristák által rendszeresen gyalázott – többek közt az első világháborús vereségért, Trianonért és a kommunista tanácskormány országlásáért is fő felelősnek kikiáltott – Károlyi Mihály gróf szobrát a Parlament elől. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll, amelyet a náci csőcselék egy alkalommal rendőri segédlettel meggyalázott. Az alkotás a fővárosi önkormányzat tulajdona, annak a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint.
.
Az LMP fővárosi frakciója elítéli a Károlyi Mihály-szobor tervezett eltávolítását a budapesti Kossuth térről. Kaltenbach Jenő, a fővárosi LMP-képviselőcsoport vezetője hétfői sajtótájékoztatóján „az országon esett, kizárólagosságokra törő ideológia nevében elkövetett erőszak egy újabb állomásának” nevezte a tulajdonosi hozzájárulás kiadását. Véleménye szerint Károlyi személyéről, politikai örökségéről lehet vitatkozni, de nem azon a szinten, ahogy ez manapság folyik. Kaltenbach „abszurd párhuzamnak” nevezte, hogy a volt köztársasági elnök kétszer is emigrációba kényszerült, most „képletesen szólva egy harmadik alkalommal is emigrálnia kell”.  Kijelentette, hogy az egész akciót elítéli, „indokolatlan, barbár cselekedetnek” tartja.
.
A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén – mint az borítékolható volt – tulajdonosi hozzájárulást adott a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában annak Siófokon történő felállításához. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el a hétfői ülésen. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően.
.
A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes indítványa szerint az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukció kapcsán.
.
Siófokon elsőként a helyi születésű Varga Imre szobrászművésznek mint a szerzői jogok tulajdonosának és a város díszpolgárának, valamint egy szakmai zsűrinek kell áldását adnia arra, hol állítsák fel a városban Károlyi Mihály szobrát, a képviselő-testület csak azt követően hozhatja meg a végső döntését. Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere azt követően nyilatkozott erről hétfőn, hogy a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult az alkotás eltávolításához. A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.
.
Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza. Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a Balaton-parti város testülete az egyetlen jobbikos képviselő kivételével, egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot. „Siófok a Károlyi-szobor befogadásával nem a szélsőségesen megítélt politikusnak akar emlékművet állítani, hanem egy vitathatatlanul művészi kvalitású emberábrázolásnak kíván méltó helyet biztosítani”, hangsúlyozta Balázs Árpád, hozzátéve: ezért nem fog a város táblát állítani a szobor mellé a politikus életútjáról.
.
Kitért arra, hogy Siófok a rendszerváltást követően már fogadott be egy Varga Imre-alkotást: a Kaposvárról eltávolítani kívánt, hajdani direktóriumot ábrázoló szoborcsoport alakjait a művész valójában a saját családtagjairól, illetve a tanítójáról mintázta. A polgármester hozzátette: a Varga Imre-szobrok egyfajta időutazásként a XIX. század végén, a XX. század elején élt polgárokat mutatják be, köztük Károlyi Mihállyal, akinek a siófoki kötődése annyi, hogy egykor díszvendégként egy gazdagyűlésre érkezve járt Siófokon.  Balázs Árpád szólt arról is, hogy a Károlyi-szobor elbontásának, elszállításának és újbóli felállításának a költségeit a főváros Kossuth tér rekonstrukciójának a büdzséjéből fogják állni.
Kapcsolódó cikkek

Budapestnek nem kell új Kossuth tér 2012. április 22. vasárnap | AN

Angyalföld befogadná Károlyit 2012. március 29. csütörtök | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók