Ronai and Ronai
AMERIKAI

Siófokra száműzik a Károlyi-szobrot 2012. március 26. hétfő 20:17 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Siófokra száműzik a Károlyi-szobrot
Budapest/Siófok – A klerikálfasiszta kurzus jegyében gőzerővel folyik az ország átalakítása, és ez alól a közterületek se mentesek. Az első magyar köztársaság emblematikus alakjának, Károlyi Mihálynak a szobra se maradhat a Kossuth téren, Siófokra száműzik, hiába rendel mellé az MSZP díszőrséget.
.
Ismét a Jobbik programjának egy lapját tépi ki Orbán Viktor, amikor eltakaríttatja a neohungaristák által rendszeresen gyalázott – többek közt az első világháborús vereségért, Trianonért és a kommunista tanácskormány országlásáért is fő felelősnek kikiáltott – Károlyi Mihály gróf szobrát a Parlament elől. Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész Károlyi Mihályt ábrázoló alkotása 1975-ben, a politikus születésének 100. évfordulója alkalmából készült. A mintegy négy és fél méteres fém ívek alatt szürke gránitlapokon a volt köztársasági elnök körülbelül két és fél méter magas bronzfigurája áll, amelyet a náci csőcselék egy alkalommal rendőri segédlettel meggyalázott. Az alkotás a fővárosi önkormányzat tulajdona, annak a vagyonnyilvántartás szerinti értéke 22,6 millió forint.
.
Az LMP fővárosi frakciója elítéli a Károlyi Mihály-szobor tervezett eltávolítását a budapesti Kossuth térről. Kaltenbach Jenő, a fővárosi LMP-képviselőcsoport vezetője hétfői sajtótájékoztatóján „az országon esett, kizárólagosságokra törő ideológia nevében elkövetett erőszak egy újabb állomásának” nevezte a tulajdonosi hozzájárulás kiadását. Véleménye szerint Károlyi személyéről, politikai örökségéről lehet vitatkozni, de nem azon a szinten, ahogy ez manapság folyik. Kaltenbach „abszurd párhuzamnak” nevezte, hogy a volt köztársasági elnök kétszer is emigrációba kényszerült, most „képletesen szólva egy harmadik alkalommal is emigrálnia kell”.  Kijelentette, hogy az egész akciót elítéli, „indokolatlan, barbár cselekedetnek” tartja.
.
A Fővárosi Közgyűlés hétfői ülésén – mint az borítékolható volt – tulajdonosi hozzájárulást adott a budapesti Kossuth Lajos téren álló Károlyi Mihály-szobor ideiglenes elbontásához, raktárba szállításához, majd az érvényes engedélyek birtokában annak Siófokon történő felállításához. A határozatot a Fidesz-KDNP és a Jobbik 21 igen, valamint az MSZP és az LMP 11 nem szavazatával fogadták el a hétfői ülésen. Az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukcióhoz kötődően.
.
A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. Csomós Miklós oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes indítványa szerint az alkotás elbontását az Országgyűlés Hivatala kezdeményezte a Kossuth téri rekonstrukció kapcsán.
.
Siófokon elsőként a helyi születésű Varga Imre szobrászművésznek mint a szerzői jogok tulajdonosának és a város díszpolgárának, valamint egy szakmai zsűrinek kell áldását adnia arra, hol állítsák fel a városban Károlyi Mihály szobrát, a képviselő-testület csak azt követően hozhatja meg a végső döntését. Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere azt követően nyilatkozott erről hétfőn, hogy a Fővárosi Közgyűlés hozzájárult az alkotás eltávolításához. A siófoki képviselő-testület az idén február 23-án már hozott elvi döntést a szobor befogadásáról, annak elhelyezéséről azonban még dönteniük kell. A tervek szerint a szobor a vasútállomás előtti Millennium parkban áll majd.
.
Az emlékművet csak a siófoki döntés után lehet a városba szállítani. Emellett a két érintett önkormányzatnak haszonkölcsön-szerződést is kötnie kell, amely a térítésmentes átadást tartalmazza. Siófok polgármestere az MTI-nek hétfőn elmondta: a Balaton-parti város testülete az egyetlen jobbikos képviselő kivételével, egységesen szavazta meg a Károlyi-szobor befogadásáról szóló elvi nyilatkozatot. „Siófok a Károlyi-szobor befogadásával nem a szélsőségesen megítélt politikusnak akar emlékművet állítani, hanem egy vitathatatlanul művészi kvalitású emberábrázolásnak kíván méltó helyet biztosítani”, hangsúlyozta Balázs Árpád, hozzátéve: ezért nem fog a város táblát állítani a szobor mellé a politikus életútjáról.
.
Kitért arra, hogy Siófok a rendszerváltást követően már fogadott be egy Varga Imre-alkotást: a Kaposvárról eltávolítani kívánt, hajdani direktóriumot ábrázoló szoborcsoport alakjait a művész valójában a saját családtagjairól, illetve a tanítójáról mintázta. A polgármester hozzátette: a Varga Imre-szobrok egyfajta időutazásként a XIX. század végén, a XX. század elején élt polgárokat mutatják be, köztük Károlyi Mihállyal, akinek a siófoki kötődése annyi, hogy egykor díszvendégként egy gazdagyűlésre érkezve járt Siófokon.  Balázs Árpád szólt arról is, hogy a Károlyi-szobor elbontásának, elszállításának és újbóli felállításának a költségeit a főváros Kossuth tér rekonstrukciójának a büdzséjéből fogják állni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.7/5 (3 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 6 szavazatból)
Siófokra száműzik a Károlyi-szobrot , 3.7 out of 5 based on 3 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Nem a szívem csücske az LMP, de Kaltenbach Jenő jól beszélt.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (14 szavazatból)
  2. Báthory Ödönke

    Barbárok. A következő lépés az lesz, hogy Orbán szobrot öntenek a nemkívánt szobrokból?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (18 szavazatból)
  3. Sebaj, majd lesz helyette idővel Gömbös Gyula vagy Szálasi-szobor…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (14 szavazatból)
  4. Még megérhetjük Hitlert is !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (11 szavazatból)
  5. Mikor is volt ez ?
    .
    ( kissé szabadon)
    Bújt az üldözött s felé kard nyúlt barlangjába
    szerte nézett s nem lelé honját e hazában.
    .
    Mintha abba se maradt volna kezdettől fogva.
    És még Kertész Ákossal van egyeseknek gondja ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  6. Én azt nem értem, de nagyon, hogy miért gondolják ezek a nagyon erősködő akarnokok, hogy ők az idők végezetéig, vagy legalábbis az életük végéig a hatalomban lesznek. Amiket most erőből átnyomnak a többség akarata ellenére, esetleg egy ugyanilyen nagy felhatalmazással megválasztott csapat, békén hagyja, nem változtatja meg? Hiába volt Kádár is 32 évig a hatalomban, lám az örökségét pillanatok alatt lerombolták, szétverték. Ez lesz a maiak után is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (12 szavazatból)
  7. Csak nem 32 év után.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  8. Remélem Siófok megbecsüli az Első Magyar Köztársasági elnök remekül sikerült szobrát.
    Igaz volt szegénynek néhány felróható hibája, nem ő írta alá Trianont (direkte, hogy pukkadjon az utókor), szétosztotta a birtokait, szerény és alázatos volt, ja és nem nyúlt le semmilyen könyvet a diplomájához. Így azután nem is érdemel semmilyen megemlékezést, megbecsülést, esetleg még a történelemkönyvekből is ki kellene irtani a nevét a gaz árulónak. Mint a „megrosszabodott” pápákkal tette volt a róm.kat. egyház, előhúzták a sírból és kiátkozták a hulláikat.
    Tulajdonképpen nem is értem mi a baj a szoborral, ha éppen kitört a jobber agyőrület, oda lehetett menni, lehetett árpádsávot lengetni, ordítozni, zsidózni, kipát húzni a szobor fejére, kikapcsoltatni a díszvilágítást, természetesen mindezt különösebb következmény nélkül. Most kit fognak utálni? Jöhetnek végre az élők!?
    A II. világháború katonai és polgári áldozatainak „létrehozóiról”, Trianon valós aláíróiról pedig méltóan meg kell emlékezni, nehogy elfeledjük a dicső magyar múlt nagyjait! Ezért azután majd néhány milliárdocskáért kicseréljük a Kossuth teret, új szobrokat kreáltatunk, a rossz döntésekből származó vereséget igazoljuk történelemhamisítással ja és tkp. ez nem is a Kárpát medence, mi meg a legnagyobb, legerősebb és legélhetőbb ország vagyunk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (12 szavazatból)
  9. Azt gondolom ez az egész “méltó” Tahó Pista általam ismeretlen okból főpolgármesterré avanzsált nagy senkihez.
    Azt azonban remélem, hogy eljön az idő amikor mindazokat akik részt vettek ebben a rombolásban, minimum kártérítésre ítélik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (15 szavazatból)
  10. Végre sikerült megszabadulni az egyik legnagyobb ellenségtől! Bontják a Károlyi szobrot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  11. És hol vagyok én ilyenkor??
    -
    Hol vagyok, amikor oda kéne menni, ott kéne aludni, ha kell, láncot kéne vinni, lakatot zárral, és lecövekelni oda, a szobor mellé, hogy ne tudják elvinni.
    -
    és persze hol vagyok akkor, amikor múlt hét közepén olvasom, hogy az lmp a szükséges aláírásoknak a felét sem gyüjtötte össze?
    -
    és hol vagyok, amikor a Gerébet viszik rabláncon, a Kónyát kirúgják, Szimát örizik, Kertészt fojtogatják, Fischer lemond…..
    -
    akkor én fözök. meg vasalni is kéne. meg szegény nagynénémet is olyan régen nem hívtam ma´r fel. és annyi izgalmas cikk van…(a commentekröl nem is beszélni)
    -
    ezért aztán elviszik a szobrokat, elveszik a nyugdíjakat, tiporják a jogokat, kiépítik a félelem és a belenyugvás rendszerét.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  12. bozse!
    Üdvözlöm!
    “……vagy legalábbis az életük végéig a hatalomban lesznek.”
    Nem akarom elkeseríteni, a jelen állás szerint még egy darabig csodálhatjuk “vezírünket”!
    Legyünk rádbüszkék!
    Így akartuk!
    Majd úgy lesz leváltva, mint az esztergomi 11 kérdéses népszavazás!
    Béééégessünk, vagy kussoljunk, ez maradt!
    Vagy gyújtsunk gyufát, vákuumba!
    További szép napot!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  13. gyalázat! nem azt első és sajnos nem az utolsó!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  14. Aztán megvívja a történelmi játék újabb csatáját -Prónayval. Ostenburg-Moravekkel és Héjjas Iván urakkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. Leslie G. Charteris

    Nem hinném, hogy messze állok az igazságtól, hogy itt az alapgondolat az volt, hogy Károlyi szobrát el akarták távolítani, ehhez a tér átrendezése volt az ürügy. Más tér koncepció szóba sem jöhetett, csak olyan ,amelyikben Károlyi nem szerepelhet. ” Egy füst alatt József Attila szobrát is száműzni lehet, ezért majd a bivalybasznádi önkormányzat fog jelentkezni, hogy elhelyezzék az emlékparkban. Az, hogy megkérdezzék a népességet, tetszik-é nékik a koncepció, szóba sem kerülhetett, még esetleg aszondanák, hogy jó az így, ahogy van. Cserében megmaradna néhány milliárd.
    A tér olyan lesz, ami tetszik a Kedves Vezetőnek, mert neki 1944 tájéka volt az aranykor -legalábbis hiányos történelmi ismeretei alapján. Szánalmas, ahogy a fák kivágására kiadott, rapid módon hatályba léptetett engedélyt próbálják magyarázni. Hogy például lehet fellebbezni az engedély ellen. Az mellékes, hogy a fákat már rég kivágták, mire a fellebbezés határideje lejárt. Minden törvényes volt. Meg hogy a régészeti feltárásokat haladéktalanul meg kell kezdeni. Egy olyan területen, amit már a parlament építéskor átvizsgáltak. Nem tudom, hogy sírjak-e vagy zokogjak?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  16. 1946. évi II. törvény

    Károlyi Mihály érdemeinek törvénybeiktatásáról

    1. § Magyarország Nemzetgyűlése Károlyi Mihálynak, a Magyar Népköztársaság volt elnökének kimagasló érdemeit, amelyeket egy emberöltőt meghaladó államférfiúi működése során a magyar népnek az évszázados elnyomatástól való megszabadítása és földhözjuttatása, a magyar állam függetlenségének kivívása, a demokratikus államrendszer megvalósítása, a szabadság, az egyenlőség és az emberiesség örökérvényű eszméinek diadalra juttatása érdekében, félelmet és csüggedést nem ismerve, a számkivetés keserű éveiben is lankadatlan lelkesedéssel folytatott munkásságával szerzett: a magyar nép soha el nem múló hálájának kifejezéséül ezennel törvénybe iktatja.
    2. § Magyarország Nemzetgyűlése megállapítja, hogy azok a bírói ítéletek, amelyek az ellenforradalmi és népellenes rendszer negyedszázados uralma idején Károlyi Mihályt méltatlanul és igaztalanul megbélyegezték, ellenkeznek a történelmi igazsággal és a magyar nép jogi meggyőződésével. Ezeket az ítéleteket ennélfogva hatálytalannak és olyannak kell tekinteni, mintha meg sem hozták volna.
    Az említett ítéletek végrehajtásával Károlyi Mihálynak okozott vagyoni sérelmet a magyar köztársaság olymódon igyekszik jóvátenni, hogy részére az államháztartás helyzetéhez képest visszajuttatja azt a vagyont, amelytől méltatlanul megfosztották.
    Minthogy Károlyi Mihály nemes önzetlenségével ellenkeznék a magyar nép földhözjuttatásának mindennemű csorbítása és az, hogy fekvő jószágait az éppen általa kezdeményezett és az ő szellemében megvalósult földreform elől elvonják, a demokratikus Magyarország földreformja Károlyi Mihály birtokaira is kiterjed. Károlyi Mihály elévülhetetlen érdemeinek méltánylásaként azonban Magyarország Nemzetgyűlése a jelen törvénnyel mentesíti részére azt a legnagyobb kiterjedésű birtokrészt, amelynek kimagasló hazafias érdemek címén való érintetlenül hagyását a fennálló jogszabályok megengedik.
    3. § A jelen törvény kihirdetésének napján lép hatályba, haladéktalan végrehajtásáról és a 2. § második bekezdésében foglalt mérték meghatározásáról a minisztérium gondoskodik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  17. A barom fityiszes banda Tildyéket is annullálja ! :(
    A mai utolsó alany az egyenes beszédben egy “gyönyörű” példánya a keresztény magyar ifjúsági vezetőknek – csak azok nézzék meg akik bírják a hányingert, vagy eleve hányni szeretnének. :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  18. Az üzenő falamon olvastam és ledöbbentem rajta.Nem semmi…
    Most azt nem tudom anélkül,hogy bárkit megsértenék,Siófoknak önkormányzata van,vagy bűnszövetkezete a tekintetben,hogy a KFT önkormányzati tulajdon.

    “Először a gazdasági hátér. Ami tudom hogy száraz kívül álloknak.
    2005-én megalapították a Siófoki Petőfi Sétány Ingatlanügyleti és Gazdasági Szolgáltató Kft.-ét. Azzal a céllal hogy a sétányt teljesen felújítsák. Ebben a sétányban a vállalkozók dobták össze a pénzt. K.b. 50% kp másik 50% hitel. Az önkormányzat ehhez úgy járult hozzá hogy a vállalkozóknak 10 éves bérleti jogot és hasznosítást adtak a sétányra. Ez kb. 125 000 000 ft-ba került + áfa. Ezen felül évi kb. 3 000 000+áfa ft bérleti díjat is kértek minden évben a jegybanki alapkamattal emelve. Mint tudjuk 2006-ban megvalósult a beruházás. Természetesen már itt is kezdődőt a mutyizás. Az utcát már polgármester Jancsi közeli vállalkozói voltak a kivitelezői. De ezt még a vállalkozók elfogadták abban hittben hogy elég lesz ennyi. De nem volt elég. 2006 nyarán történt valami, mégpedig a Balaton parti Kft. felmondót a Nagystrandon Flavius Kft-nek. Egy napra ha emlékeztek le volt zárva a strand is mert mind két fél biztonsági őröket hozattak le. Ennek az előzménye hosszú lenne ezért csak a vázlatokba próbálom leírni. B.parti kft megsértette a szerződést azzal hogy a gazdasági bejáratnál lévő gazdasági épületet bérbe adta a flavisus kft beleegyezése nélkül. Ide épült a Captain Morgen buli hajó. Ennek a vendéglátó üzemeltetője nem más mint K.S. építővállalkozó. Mint tudjuk nagyon közel van a tűzhez hisz minden Siófokon lévő építkezést amit az Önkormányzat és az Únió fizet a vállalkozása kapja meg ebből mint minden településen vissza oszt valakinek. Ekkor lépet be a Petőfi sétány kft-be kicsi %-kal. A lerendelt biztonsági szolgálat megtudta oldani hogy a strand ne legyen lezárva és eltudta küldeni a flavius kft megbízott biztonsági őreit. Így a Captain Morgen buli hajóval eltudtak készülni és ki tudtak nyitni. Ekkor a B.parti kft és Captain Morgen buli hajó hálából a biztonsági cégnek adta át a strandon lévő biztonsági feladatokat . 2007-ben rá erőltette a Petőfi sétány kft-re K.S. segítségével ezt a biztonsági szolgálatot. És egyben hogy félelembe tartsa a vállalkozókat . Ez a („volt Seres”Pesti alvilági csoport) cég jóval drágább volt mint az előző évben szolgálatot teljesítet őrök. Kb. kb12-13 millió forint előtte lévő 6-8 millió volt ( ugyan azzal a létszámmal.) Majdnem a fele pénzt megint elrakta valaki. Ettől a cégtől a sétány megszabadult kb. 2010-ben. Egy kis rendőrségi segítséggel. Hisz az akkori egyikvezetőjüket lecsukták emberrablásért és zsarolásért és így meggyengült maga a b. szolgálat is. A sétány kft megszabadult a cégtől így egyeseknek nem jutót úgy mond költő pénz. Erre elkezdték a takarítást túlszámlázni kezdődő 2 000 000+áfa- ról felment az írtakból is 6 000 000-ra+ áfa. Ezeket a zsarolásokat a sétány vállalkozókkal úgy tudták elfogadtatni, megszavaztatni hogy mindig azt üzenték ha nem fogadják el a Balaton parti kft árajánlatát akkor súlyos büntetésekre és bezárásokkal fenyegették meg a zajszint miatt. Valamint hoznak egy rendeletet hogy minden szórakozóhelynek hajnali 02-kor bekell zárnia. Ezt is nagy nehezen de lenyelték a vállalkozók. De amint látjátok ez is kevés volt a „Siófoki polgároktól való megvédésétől” most már éhesebbek lettek és 15 000 000 ft kérnek a vállalkozóktól. Captain Morgen buli hajó mire fel kér 15 000 000 ft-ot !! Bizonyítsa be számlákkal hogy neki 15 000 000 ft-os kiesése volt. Ez a Petőfi sétány lezárása 3-4 vállalkozó erőlteti a többi vállalkozó nem akarja, csak félnek nemet mondani mert tudják hogy kik állnak mögöttük. A Siófoki Oligarchia. Ennek sosem lesz vége itt kőkemény gyarmatosítás lesz, egymás után dőlnek be a vállalkozók az óriási teher alatt amit egyesek kitalálnak. Ők meg majd felvásárolják őket.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  19. Hát megtörtént! Szétszedték és elvitték a Károlyi szobrot.
    Bántotta a szemüket, hogy ott áll egy megtört EMBER szobra, aki nem elvett a szegényemberektől, hanem a földjét osztotta! Szerették volna rákenni az I. vh. minden sarát, de nem sikerült – hát mennie kellett a szobornak!
    Siófok, áh, nem is idegesítem magam!
    Úgy gondolom, hogy itt (országot) demokratikus eszközökkel nem lehet megtisztítani ezektől….”tetszettek volna”, hát lehet, hogy ez következik?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  20. Siófoknak nem kell a szobor. A helyi civil szervezetek és más megkérdezettek 97%-a tiltakozik a szobor elhelyezése ellen. Ez teljesen normális. Viszont a fideszes polgármester egyedüliként támogatja az áthelyezést. ez viszont furcsa….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Budapestnek nem kell új Kossuth tér 2012. április 22. vasárnap | AN

Angyalföld befogadná Károlyit 2012. március 29. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos