Orbán tovább várhat a tárgyalóasztalnál 2012. március 21. szerda 14:45 | AN Forrás: MTI, Index, HVG

Orbán tovább várhat a tárgyalóasztalnál
London – Az idei harmadik negyedév előtt már nem valószínű a megállapodás a magyar kormány, az EU és az IMF között, tekintettel a továbbra is fennálló nézetkülönbségekre, és bár a jelenlegi külső piaci kondíciók közepette biztosítható a finanszírozás, annak középtávú fenntarthatósága érdekében Magyarországnak később szüksége lesz a megállapodásra – vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.
.
Gyors eredményt hozott Orbán Viktor folytatólagos szabadságharcos attitűdje, különös tekintettel a március 15-én elmondott, a világsajtóban részletesen tárgyalt Unió-ellenes beszédére. A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital a globális felzárkózó térségről befektetőknek összeállított, szerdán Londonban ismertetett negyedéves átfogó elemzésében kiemelte, hogy az év eddigi szakaszában az erőteljes globális kockázatvállalási készség a magyar piacoknak is segített, és a magyar állampapírok iránti kereslet lehetővé tette, hogy a kormány későbbre halasszon hozzávetőleg 4 milliárd eurónyi globálkötvény-kibocsátást.
.
Az idei első negyedévi forintadósság-kibocsátás valamivel a tervezett ütem előtt jár, május-júniusban azonban jelentős törlesztési kötelezettségek válnak esedékessé.
.
A Barclays Capital londoni közgazdászainak véleménye szerint mindent egybevetve Magyarországnak szüksége van a megállapodásra az IMF-fel és az EU-val, mert másképp „a középtávú finanszírozási program esetleg nem lesz teljesíthető”. A hvg.hu szerdán azt írta, hogy áprilisban már lehet az IMF-nek magyarországi tárgyalása, de még csak az előző, 2008-as hitelmegállapodás felülvizsgálata kapcsán. A lap szerint a Valutaalap májusra tervezte az első hiteltárgyalást, de ehhez arra van szükség, hogy az Orbán-kormány teljesítse azokat a feltételeket, melyeket az Európai Bizottság is támasztott.
.
Ugyanakkor Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi delegációvezetője már cáfolta is azt az értesülést, hogy áprilisban budapesti tárgyalást terveznének. A Portfolio.hu szerint Ivascsenko az esetleges májusi hivatalos hiteltárgyalásra vonatkozó értesülést is cáfolta a Reutersnek. Azt mondta: „Január óta egyelőre nincsenek új fejlemények. Akkor azt mondtuk: ahhoz, hogy a Valutaalap dönteni tudjon, hogy egyáltalán elkezdődhetnek-e és ha igen, mikor a hivatalos tárgyalások egy készenléti hitelkeretről, ahhoz előbb az kell, hogy kézzel fogható eredményeket és erős elkötelezettséget lásson a magyar kormány felől arra, hogy az minden, a makrogazdasági stabilitás szempontjából fontos vitatott területen változtatni kíván”.
.
A reagálásnak gyorsan hatása volt a forintpiacon: a napot a 289-es sávban kezdő euró 291,6 forintig drágult, a dollár 220 forint fölé, a svájci frank árfolyama 242 forint közelébe ment.

201280787f5e0638b8ad5b506e209a575465

  1. Orbán András Lajos
Kapcsolódó cikkek

Lemondott a devizahitelesekről a kormány 2014. március 12. szerda

Orbán Viktor behívta az oroszokat 2014. január 15. szerda

Újabb hiteleket fel vesz fel a magyar állam 2013. december 15. vasárnap


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók