Ronai and Ronai
AMERIKAI

Meglepő egyetértésben Orbán és Mesterházy 2012. március 2. péntek 16:29 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Meglepő egyetértésben Orbán és Mesterházy

Budapest/Brüsszel – Egyetlen fillért sem fog elveszíteni Magyarország a jövő évi uniós felzárkóztatási, vagyis kohéziós támogatásból – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Brüsszelben, az EU-országok csúcsvezetőinek tanácskozását követő sajtótájékoztatóján. Az európai szocialistáknak és az MSZP-nek is az az álláspontja, hogy nem szerencsés egy felzárkóztatási támogatásra szoruló országot a kohéziós pénzek elvonásával büntetni, jelenti ki eközben Mesterházy Attila, a szocialista párt elnök-frakcióvezetője – épp most, amikor a diktatúra pénzügyileg a szakadék szélén tántorog.

Orbánnak meggyőződése, hogy noha az uniós tagállamok pénzügyminisztereinek március 13-i ülésén jóváhagyják az Európai Bizottság indítványát, miszerint a 2013-as magyar költségvetési hiány várható mértékére vonatkozó brüsszeli aggodalom miatt fagyasszák be az abban az évben járó kohéziós keret egy részét, de akkor már a miniszterek előtt lesz a megoldás, vagyis az a magyar tájékoztatás is, amelyet az Európai Bizottság már megkapott, és amely arról szól, hogy a kiigazító lépések miként teszik majd okafogyottá ennek az eljárásnak a folytatását.

A kormányfő szerint Magyarországnak nincs szüksége arra, hogy bármiféle támogató politikai szövetséget szervezzen maga mellett, hiszen az Európai Bizottság kifogásai technikai jellegűek, és gyorsan, mintegy fél év alatt rendezhetőek. Költségvetési szempontból ma Magyarország számára kedvezően lejt a pálya, állította Orbán, aki szerint Magyarország a 27 tagú unióban a nyolcadik legalacsonyabb szintű hiányt tudja felmutatni, illetve Portugália után a második legnagyobb arányban hajt végre szerkezeti kiigazítást a költségvetésében.

A szerkezeti kiigazítások megvalósíthatósága szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte a belső politikai stabilitás megőrzését, és kiemelte, hogy Magyarország számára jelentős előnyt jelent a nagy fokú belső stabilitás. Utalt arra, hogy egyes országoknak, így például a magas deficitet felhalmozó spanyoloknak még meg kell hozniuk azokat a nehéz lépéseket, amelyeken Magyarország már túljutott.

Orbán Viktor szerint lehet ugyan vitatkozni arról, hogy milyen eszközökkel kellett, illetve lehetett volna beállnia Magyarországnak a mostani irányba, de azt senki nem vitatja, hogy ez az elért irány jó. A miniszterelnök hangsúlyozta ugyanakkor: azt egyelőre nem lehet kijelenteni, hogy sikeres a magyar gazdaságpolitika. Az iránya helyes, és már „vannak sikerpontjaink” állapította meg.

Elmondta, hogy ezen a csúcstalálkozón hosszú idő óta először derűlátó volt a hangulat. Ennek okai közül kiemelte, hogy az Európai Központi Bank (EKB) által újabban követett, olcsó hiteleket nagy összegben hozzáférhetővé tevő politika alkalmas a bizalom helyreállítására. Az EKB a pénzügyi egyensúly megőrzése mellett a növekedési szempontot is figyelembe veszi – méltatta a frankfurti székhelyű intézmény utóbbi időben tapasztalható tevékenységi irányát. Hozzátette: a pénteken aláírt új pénzügyi paktum is szerepet játszik abban, az EU és azon belül az euróövezet pénzügyi értelemben is cselekvőképes tényező benyomását kelti.

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke hangsúlyozta: arról az európai bizottsági javaslatról, amely 2013. január 1-jével felfüggesztene 495 millió euró Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatást, az uniós pénzügyminiszteri tanácsnak, az Ecofinnek kell döntenie. Arra hivatkozva, hogy a testületben túlnyomórészt jobboldali politikusok vannak, feltette a kérdést: mit tesz az Orbán-kormány azért, hogy a néppárti tárcavezetők ne szavazzák meg a kohéziós pénzek felfüggesztéséről szóló indítványt?

Az MTI felvetésére, hogy a miniszterelnök reggeli rádióinterjúban azt valószínűsítette, az Ecofin az Európai Bizottságéval megegyező döntést fog hozni, de a folyamat fél éven belül lezárul, és végül – mivel a költségvetési hiány jövőre is 3 százalék alatt lesz – Magyarországtól nem vonnak el európai uniós felzárkóztatási támogatásokat, Mesterházy Attila úgy reagált: ha valóban ilyen „pimfli ügyről” van szó, és végül nem lép életbe a szankció, érthetetlen, hogy a kormányfő miért nem próbálja már most meggyőzni az uniós pénzügyminisztereket.

Kitért arra is, az Ecofin január 24-én hozott állásfoglalásában megerősítette, hogy Magyarország nem tett megfelelő intézkedéseket a túlzott államháztartási hiány fenntartható módon történő kiigazítására, és ezzel megalapozta a szankció lehetőségét. Ezzel kapcsolatban arra kérdezett rá, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter részt vett-e az ülésen és a jegyzőkönyv szerint egyhangú döntésben.

A szocialista pártelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország elleni szankciót több más mellett az a gazdasági kormányzásról szóló hatos jogszabálycsomag teszi lehetővé, amelynek elfogadtatását az Orbán-kormány a 2011-es magyar uniós elnökség legnagyobb sikereként kezeli. Rámutatott viszont arra, hogy Fazakas Szabolcs – aki a Horn-kormány minisztere, majd MSZP-s európai parlamenti képviselő volt – az Európai Számvevőszék tagjaként azt javasolta: ne lehessen a támogatások megvonásával sújtani a felzárkóztatási pénzre szoruló államokat.

Mesterházy Attila azt is rögzítette, hogy az MSZP minden olyan kormányzati intézkedést támogatni fog, amely segít elkerülni a támogatások felfüggesztését, de nem okoz további károkat az embereknek.

A Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban a pártelnök kiemelte: az Európai Bizottság és az Ecofin is úgy látja, hogy az Orbán-kormány csak egyszeri intézkedésekkel – a magán-nyugdíjpénztári vagyon állami kezelésbe vonásával és az ágazati különadókkal – tudta 3 százalék alá csökkenteni a hiányt, ez azonban nem fenntartható.

Szólt arról is, hogy Orbán Viktor rosszul emlékszik, vagy hazudott az MR1-Kossuth rádiónak péntek reggel nyilatkozva, amikor azt állította, hogy a 2010-es kormányváltáskor 7,2 százalék volt a hiány, hiszen 2010. júliusában még úgy fogalmazott, hogy „Magyarország világbajnok teljesítményt tud felmutatni a fiskális konszolidáció terén”. Mint mondta: valójában a miniszterelnök szerette volna elérni, hogy az Európai Bizottság hozzájáruljon egy ekkora deficithez, ez azonban nem történt meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (10 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 15 szavazatból)
Meglepő egyetértésben Orbán és Mesterházy, 4.5 out of 5 based on 10 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(57)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

57 Reader’s Comments

  1. Tisztan lathato, hogy Magyarorszagon, csak megelhetesi politikusok vannak.
    Meg az örsöggel is eggyet ertenek a kepviselöi fizetesert.
    Unioban azt hiszik amit a fideSS propaganda tudatosan felrevezetesböl terjeszt.
    Öket a 2/3 valasztotta, de minek a 2/3.a, azt nem tudjak, igy akarjak a szanciokat az egesz orszagra rahuzni, hogy mindenki felhaborodjon, amit a diktaturanak szannak. Vilagban azt hiszik, hogy Magyarorszag lakosainak 2/3-a ezt a rezsimet tamogatja, akkor reszesedjenek a szanciokbol is. Sajnos az orszagban nincsen jelentös felhaborodas, összefogas a rezsim ellen, ezert a vilag tovabra is az egesz oszagot egy kalapala veszi a rezsimel. Ez igy a ditatornak kedvez tusznak hasznalja az orszagot azzal az ötmillio emberrel akik nem rajuk szavaztak. Mindenki a masikra var, vagy Pato Pal-kent ,,hely raerünk arra meg”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Nemsokára mikor az ellenzék megjelöli jelöltjeit , kezdetét veszi a karaktergyilkosság mint politikai műfaj.Aztán mikor színre lép a jobbik a karakter nevű szót elfelejtik szépen ,és marad csak a gyilkosság.Tetszik ahogy együtt kampányol az egyetemeken a jobbik és a Fidesz.Sok sikert kívánok az ország tönkretételéhez nekik ,az ellenzéknek meg javasolnám a jó irány ami most látható lassan már legalább 10 új ellenzéki tömörülés van.Bravó ezzel a megosztással meg is lesz az eredmény .Egy nagy kalap szar az fog ebből kisülni.Ha nem lesz egy csapat ami magába foglal mindent akkor szerintem bukta a választás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (9 szavazatból)
  3. klasszláb kábel

    Anonyme!
    .
    Sajnos a “politika tudomány” – ahogy nevezed – nem más mint machiavellizmus, azaz politizálás önmagáért és valakinek a saját hatalmáért, amely kerül, amibe kerül, soha sem drága a művelőjének. Ebből a “tudományból” csak egy hiányzik és úgy tűnik, helye sincs benne, ez pedig a korrektség és a becsület. A rendi társadalomban volt helye, de tagadom, hogy egy demokráciát ezzel az áltudományos fondorlatossággal – furmányossággal – kéne építeni.
    Egyszóval utálom ha tudománynak nevezik a professzionális gátlástalanságot

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. klasszláb kábel

    A legnagyobb dilemma manapság, hogy Orbán, vagy Vona. Ha a Vezér bukna, nem nehéz megjósolni, hogy jön a Jobbik a nyilasaival egyetemben. Csak illúzió az, hogy a Fidesz szavazók egy része is felsorakozna egy “jó politikát” sugalló baloldali vezető mögé. Mit súghat ilyenkor a bölcsesség? Nincs igazi válasz, hisz két diktatúra között kell választani, amit lényegét tekintve ugyanaz a tábor – Fidesz-Jobbik Szövetség – épít ki napról napra…
    Az ilyen nyálasszájú nyilatkozatok mindenképp a jobboldali diktatúra esélyét növelik, hisz struktúrájában erősítik azt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  5. hunyadi:
    Az kétségtelen : a KÉPZETT , ideológiailag felkészült szélsőjobbos az egy potenciális , vagy már valódi bűnöző.
    A tevékenységük gyakorlatilag kimeríti a Büntetőtörvénykönyv és a ‘47.-es párizsi békeszerződés jónéhány paragrafusát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  6. Érdekes nem csak a pénztárosaik között van egyetértés?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. klasszláb kábel
    2012. március 3. szombat
    23:13
    Üdvözöllek!
    Nálam, nyertél!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Hogyan jut Fidesz-pénz az ATV tulajdonosához? 2013. november 21. csütörtök | AN

A Fidesz náci stílusú propagandát folytat 2013. november 16. szombat | AN

Tolvaj a magyar miniszterelnök veje 2013. szeptember 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos