Gulyásdiktatúra születik 2012. március 23. péntek 16:53 | Raymond Zhong Forrás: The Wall Street Journal

Gulyásdiktatúra születik
Budapest/New York – Mit tehet az Európai Unió mint demokráciák klubja annak érdekében, hogy megakadályozzon egy szabadon választott kormányt a diktatúra kiépítésében?, teszi fel a kérdést Raymond Zhong a Wall Street Journalban megjelent The Descent of Hungary című írásában. Gulyásdiktatúra vagy gulyásfasizmus lehet az új rendszer elnevezése.
.
Az Európa Tanács alkotmányjogi ügyekben illetékes tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság a héten adott ki fájó jelentést a Magyarországon uralmon lévő Fidesz párt által nemrégiben keresztülvitt igazságszolgáltatási reformról, megállapítva, hogy az antidemokratikus és veszélyezteti a tisztességes tárgyaláshoz való jogot. Az Európai Unió tárgyalásokat folytat Budapesttel ez ügyben, valamint az uniós jog egyéb lehetséges megsértése miatt. Az Európa Parlament a múlt hónapban olyan eljárásokat is szóba hozott, amelyek eredményeként Magyarországot akár el is távolíthatják az EU-ból.
.
Minden jel arra utal, hogy végül kompromisszum születik majd. Nem olyan harc ez, aminek csúf végét szeretné bármely fél látni. Ám az európai intézmények sokat tehetnek annak érdekében, hogy visszafordítsák azt a visszataszító folyamatot, amely kezdetét vette a közéletben, Budapest pompás körútjain és hatalmi központjaiban egyaránt.
.
***
.
Még a legdörzsöltebb pesti rókákat is meglepetésként érte mindannak a kiterjedése és sebessége, ami Magyarországon 2010 óta folyik. Az év áprilisában a Fidesz és koalíciós partnere szerzett az Országgyűlésben kétharmados többséget a Szocialista Párt nyolc esztendei inkompetens és botrányos kormányzása után. Orbán Viktor, a Fidesz vezetője vette át a miniszterelnöki hivatalt, mégpedig – mint azt deklarálta is – a változtatásra való széles körű felhatalmazással.
.

.
Az Orbán-kormány a hivatalban eltöltött húsz hónap alatt a magyar élet majdnem valamennyi vonatkozásában átstrukturálta a közigazgatást. A 2010 májusa és 2011 decembere között a Fidesz által elfogadtatott új 363 törvény – nagyjából minden második munkanapra esett egy – között volt a bíróságok, a központi jegybank reformja és a média megregulázása. Volt új alkotmány. A Fidesz-jelölteknek kedvező módon rajzolták át a választási térképet és csökkentették a képviselők számát. Új törvényeket hoztak az adózás, az egészségügyi ellátás, az egyházak, az egyetemek, de még a dohánykereskedelem és az Állami Operaház igazgatására is – és valamennyi a hatalom központosítását és a Fidesz-jelöltek kulcspozíciókba hozását eredményezte.
.
Magyarországot a hidegháború idején nevezték gulyáskommunizmusnak, annak köszönhetően, hogy Kádár János a totalitárius uralom fokozatos lazításával és szabadpiaci reformokkal kísérletezett. Ma tanúi vagyunk a gulyásdemokrácia megszületésének: parlamenti demokrácia, megspékelve jó erős centralizált ellenőrzéssel és az egypártrendszer bizonyos elemeivel.
.

.
Mindez azonban nem sokat osztott-szorzott volna a válság sújtotta Európában; nem úgy Orbán megbukott gazdasági programja. Nem tett csodát sem a külföldi befektetések, sem a növekedés, sem pedig Budapest fizetőképessége terén az, hogy Európa legmagasabb adóival sújtotta a bankokat és a multinacionális cégek által dominált szektorokra különadókat vetett ki.
.
Ez az oka annak, hogy a Fideszt leginkább pénzügyi eszközökkel szeretnék törvényhozási hiperaktivitása meggondolására késztetni. Az európai pénzügyminiszterek a múlt héten szavazták meg 495 millió eurónyi, Magyarországnak szánt segély felfüggesztését, mert a deficit visszaszorítására hozott intézkedései „permanensen” elégtelenek. Nem kezdődhetnek meg a kölcsönről szóló tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (ahol a nagy pénz van) sem, ameddig az Európai Bizottság be nem fejezi a Fidesz három új törvényével kapcsolatban folyamatban lévő eljárását.
.
A piacok, úgy tűnik, arra számítanak, hogy végül is létrejön a megállapodás az IMF-fel, és alighanem jól számítanak. A Fidesz tudja, hogy nagyobb szüksége van az IMF pénzére, mint az új törvényeire. Az EU-nak pedig nem áll érdekében, hogy gazdasági szakadékba taszítson egy újabb országot. Ennek eredményeként a forint erősödött január óta, a kötvényárfolyamok pedig csillapodtak.
.
Ugyanakkor Orbán valamennyi „reformja” minden valószínűség szerint épségben megmarad. Az európai intézményekkel folytatott csörte politikailag még talán használt is neki. Magyarország március 15-én ünnepelte nemzeti ünnepét, amikor az 1848-as demonstrációkra emlékeztek az akkor még külön álló Pest és Buda városában; ezek a demonstrációk vezettek a Habsburgok elleni, elbukott függetlenségi háborúhoz. Orbán százezernyi zászlót lengető hívéhez szólva vívott retorikai háborút a régi ellenségekkel: az EU-val és az IMF-fel, a piaci spekulánsokkal, a nemzetközi sajtóval.
.
„Nem leszünk gyarmat”, kiáltotta. A tömeg ujjongott.
.

.
Ez Magyarország igazi tragédiája – hogy a gazdasági vész sovinizmusba és adósságtörlesztésbe dermesztette az ország politikáját. A Fidesz támogatói szerint Orbán jogalkotási programja elkésett kiegyensúlyozási aktus a kommunizmus után. A szocialisták, akik privilégiumként örököltek üzleti és intézményi kapcsolatokat a Kádár-érából, korrupt és kevéssé hatékony kormányzást valósítottak meg. A hatékonyságot csak mindenre kiterjedő megszorítás képes helyreállítani.
.
Ugyanakkor jó néhány piros lapot érdemel az a kapcsolat is, ami a Fideszt a saját oligarchakasztjához fűzi. S a Fidesz néhány utóbbi, a magyar politikai életbe való beavatkozását láthatóan nem az újjászervezés, hanem a revans indokolta.
.
Egy decemberben elfogadott törvény a Magyar Szocialista Pártot formálisan a kádári Magyar Szocialista Munkáspárt örököseként azonosítja, valamint felfüggeszti a kommunizmus alatt elkövetett gyilkosságok kivizsgálását korlátozó jogszabályokat. Bűnvádi eljárást még nem indítottak az új dekrétum alapján, bár Mesterházy Attila, a Szocialista Párt elnöke ezt pusztán szimbolikusnak tartja: stigmatizálási kísérletnek, nem pedig üldözésnek. Soha ne is essék Orbán ilyen kísértésbe.
.
S mégis, a csendes belenyugvás látszik eltölteni a Fidesz legeltökéltebb bírálóit is. Csak kevesen hajlandók a D betűs szót használni, amelyet mások Orbán kormányzásának jellemzésére alkalmaznak, s ami magyarul így hangzik: diktatúra. A magyarok demokráciájukba vetett bizalma bizonyos értelemben szemben áll a Fidesz állításával, miszerint 2010 előtt a kormányzás tönkrement, és a párt által véghezvitt nagygenerálra volt szükség.
.
Múlt pénteken meglátogattam Solymosi Frigyest, az ismert kémikust, aki akkor lett a Fidesz tanácsadója, amikor a párt az 1990-es években parlamenti ellenzékben volt. A nyolcvan éves Solymosi, aki Szegeden él, az utóbbi időben úgy érzi, régi pártja és annak vezetése elárulta. „Nagy barátjáról, Viktorról” azt állítja, a miniszterelnök alapvető gyengéi közé tartozik, hogy nem bírja a kritikát, különleges érzéke van azonban a küzdelem kezdeményezéséhez.
.

.
Azt is állítja, hogy Orbán, jóllehet forrófejű, elég ravasz ahhoz, hogy tisztában legyen vele: választóitól nem távolodhat el túlságosan. Megjegyzi, hogy a miniszterelnök egy alkalommal már lecserélte pártja ideológiáját, baloldaliról a mostani inkarnációra, számításból, amely kulcsfontosságú szerepet játszott a Fidesz 1998. évi parlamenti győzelmében.
.
Más szavakkal: Orbán macchiavellista, mégpedig abból a fajtából, akinek más elképzelése nincs Magyarországgal kapcsolatban, mint hogy ő legyen az, aki kormányozza. Korcs gazdaságpolitikájához hasonlóan az Európával kapcsolatos Janus-arcú attitűdje – mosolyok Brüsszelnek, fogcsikorgatás odahaza – politikai pragmatistára utalnak, nem pedig ideológusra.
.
És, teszi hozzá Solymosi, ez teheti fogékonnyá arra, amit a magyar szavazók akarnak s amire szavazni fognak. Ez ma a gazdasági populizmus és az európai intézményekkel szembeni harag. De mi lesz két év múlva?
.
„Rendkívül rugalmas politikus”, mondja a kávénál Solymosi irodájában, ahonnét a szegedi székesegyházra nyílik kilátás. „Orbán, ha szükségét érzi, nagyon gyorsan képes váltani.”
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Biszku Béla és minden kommunista ártatlan 2014. január 2. csütörtök | AN

Rezsimcsökkentésre lenne szükség 2013. november 28. csütörtök | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók