Ronai and Ronai
AMERIKAI

Gulyásdiktatúra születik 2012. március 23. péntek 16:53 | Raymond Zhong Forrás: The Wall Street Journal

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Gulyásdiktatúra születik
Budapest/New York – Mit tehet az Európai Unió mint demokráciák klubja annak érdekében, hogy megakadályozzon egy szabadon választott kormányt a diktatúra kiépítésében?, teszi fel a kérdést Raymond Zhong a Wall Street Journalban megjelent The Descent of Hungary című írásában. Gulyásdiktatúra vagy gulyásfasizmus lehet az új rendszer elnevezése.
.
Az Európa Tanács alkotmányjogi ügyekben illetékes tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság a héten adott ki fájó jelentést a Magyarországon uralmon lévő Fidesz párt által nemrégiben keresztülvitt igazságszolgáltatási reformról, megállapítva, hogy az antidemokratikus és veszélyezteti a tisztességes tárgyaláshoz való jogot. Az Európai Unió tárgyalásokat folytat Budapesttel ez ügyben, valamint az uniós jog egyéb lehetséges megsértése miatt. Az Európa Parlament a múlt hónapban olyan eljárásokat is szóba hozott, amelyek eredményeként Magyarországot akár el is távolíthatják az EU-ból.
.
Minden jel arra utal, hogy végül kompromisszum születik majd. Nem olyan harc ez, aminek csúf végét szeretné bármely fél látni. Ám az európai intézmények sokat tehetnek annak érdekében, hogy visszafordítsák azt a visszataszító folyamatot, amely kezdetét vette a közéletben, Budapest pompás körútjain és hatalmi központjaiban egyaránt.
.
***
.
Még a legdörzsöltebb pesti rókákat is meglepetésként érte mindannak a kiterjedése és sebessége, ami Magyarországon 2010 óta folyik. Az év áprilisában a Fidesz és koalíciós partnere szerzett az Országgyűlésben kétharmados többséget a Szocialista Párt nyolc esztendei inkompetens és botrányos kormányzása után. Orbán Viktor, a Fidesz vezetője vette át a miniszterelnöki hivatalt, mégpedig – mint azt deklarálta is – a változtatásra való széles körű felhatalmazással.
.

.
Az Orbán-kormány a hivatalban eltöltött húsz hónap alatt a magyar élet majdnem valamennyi vonatkozásában átstrukturálta a közigazgatást. A 2010 májusa és 2011 decembere között a Fidesz által elfogadtatott új 363 törvény – nagyjából minden második munkanapra esett egy – között volt a bíróságok, a központi jegybank reformja és a média megregulázása. Volt új alkotmány. A Fidesz-jelölteknek kedvező módon rajzolták át a választási térképet és csökkentették a képviselők számát. Új törvényeket hoztak az adózás, az egészségügyi ellátás, az egyházak, az egyetemek, de még a dohánykereskedelem és az Állami Operaház igazgatására is – és valamennyi a hatalom központosítását és a Fidesz-jelöltek kulcspozíciókba hozását eredményezte.
.
Magyarországot a hidegháború idején nevezték gulyáskommunizmusnak, annak köszönhetően, hogy Kádár János a totalitárius uralom fokozatos lazításával és szabadpiaci reformokkal kísérletezett. Ma tanúi vagyunk a gulyásdemokrácia megszületésének: parlamenti demokrácia, megspékelve jó erős centralizált ellenőrzéssel és az egypártrendszer bizonyos elemeivel.
.

.
Mindez azonban nem sokat osztott-szorzott volna a válság sújtotta Európában; nem úgy Orbán megbukott gazdasági programja. Nem tett csodát sem a külföldi befektetések, sem a növekedés, sem pedig Budapest fizetőképessége terén az, hogy Európa legmagasabb adóival sújtotta a bankokat és a multinacionális cégek által dominált szektorokra különadókat vetett ki.
.
Ez az oka annak, hogy a Fideszt leginkább pénzügyi eszközökkel szeretnék törvényhozási hiperaktivitása meggondolására késztetni. Az európai pénzügyminiszterek a múlt héten szavazták meg 495 millió eurónyi, Magyarországnak szánt segély felfüggesztését, mert a deficit visszaszorítására hozott intézkedései „permanensen” elégtelenek. Nem kezdődhetnek meg a kölcsönről szóló tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (ahol a nagy pénz van) sem, ameddig az Európai Bizottság be nem fejezi a Fidesz három új törvényével kapcsolatban folyamatban lévő eljárását.
.
A piacok, úgy tűnik, arra számítanak, hogy végül is létrejön a megállapodás az IMF-fel, és alighanem jól számítanak. A Fidesz tudja, hogy nagyobb szüksége van az IMF pénzére, mint az új törvényeire. Az EU-nak pedig nem áll érdekében, hogy gazdasági szakadékba taszítson egy újabb országot. Ennek eredményeként a forint erősödött január óta, a kötvényárfolyamok pedig csillapodtak.
.
Ugyanakkor Orbán valamennyi „reformja” minden valószínűség szerint épségben megmarad. Az európai intézményekkel folytatott csörte politikailag még talán használt is neki. Magyarország március 15-én ünnepelte nemzeti ünnepét, amikor az 1848-as demonstrációkra emlékeztek az akkor még külön álló Pest és Buda városában; ezek a demonstrációk vezettek a Habsburgok elleni, elbukott függetlenségi háborúhoz. Orbán százezernyi zászlót lengető hívéhez szólva vívott retorikai háborút a régi ellenségekkel: az EU-val és az IMF-fel, a piaci spekulánsokkal, a nemzetközi sajtóval.
.
„Nem leszünk gyarmat”, kiáltotta. A tömeg ujjongott.
.

.
Ez Magyarország igazi tragédiája – hogy a gazdasági vész sovinizmusba és adósságtörlesztésbe dermesztette az ország politikáját. A Fidesz támogatói szerint Orbán jogalkotási programja elkésett kiegyensúlyozási aktus a kommunizmus után. A szocialisták, akik privilégiumként örököltek üzleti és intézményi kapcsolatokat a Kádár-érából, korrupt és kevéssé hatékony kormányzást valósítottak meg. A hatékonyságot csak mindenre kiterjedő megszorítás képes helyreállítani.
.
Ugyanakkor jó néhány piros lapot érdemel az a kapcsolat is, ami a Fideszt a saját oligarchakasztjához fűzi. S a Fidesz néhány utóbbi, a magyar politikai életbe való beavatkozását láthatóan nem az újjászervezés, hanem a revans indokolta.
.
Egy decemberben elfogadott törvény a Magyar Szocialista Pártot formálisan a kádári Magyar Szocialista Munkáspárt örököseként azonosítja, valamint felfüggeszti a kommunizmus alatt elkövetett gyilkosságok kivizsgálását korlátozó jogszabályokat. Bűnvádi eljárást még nem indítottak az új dekrétum alapján, bár Mesterházy Attila, a Szocialista Párt elnöke ezt pusztán szimbolikusnak tartja: stigmatizálási kísérletnek, nem pedig üldözésnek. Soha ne is essék Orbán ilyen kísértésbe.
.
S mégis, a csendes belenyugvás látszik eltölteni a Fidesz legeltökéltebb bírálóit is. Csak kevesen hajlandók a D betűs szót használni, amelyet mások Orbán kormányzásának jellemzésére alkalmaznak, s ami magyarul így hangzik: diktatúra. A magyarok demokráciájukba vetett bizalma bizonyos értelemben szemben áll a Fidesz állításával, miszerint 2010 előtt a kormányzás tönkrement, és a párt által véghezvitt nagygenerálra volt szükség.
.
Múlt pénteken meglátogattam Solymosi Frigyest, az ismert kémikust, aki akkor lett a Fidesz tanácsadója, amikor a párt az 1990-es években parlamenti ellenzékben volt. A nyolcvan éves Solymosi, aki Szegeden él, az utóbbi időben úgy érzi, régi pártja és annak vezetése elárulta. „Nagy barátjáról, Viktorról” azt állítja, a miniszterelnök alapvető gyengéi közé tartozik, hogy nem bírja a kritikát, különleges érzéke van azonban a küzdelem kezdeményezéséhez.
.

.
Azt is állítja, hogy Orbán, jóllehet forrófejű, elég ravasz ahhoz, hogy tisztában legyen vele: választóitól nem távolodhat el túlságosan. Megjegyzi, hogy a miniszterelnök egy alkalommal már lecserélte pártja ideológiáját, baloldaliról a mostani inkarnációra, számításból, amely kulcsfontosságú szerepet játszott a Fidesz 1998. évi parlamenti győzelmében.
.
Más szavakkal: Orbán macchiavellista, mégpedig abból a fajtából, akinek más elképzelése nincs Magyarországgal kapcsolatban, mint hogy ő legyen az, aki kormányozza. Korcs gazdaságpolitikájához hasonlóan az Európával kapcsolatos Janus-arcú attitűdje – mosolyok Brüsszelnek, fogcsikorgatás odahaza – politikai pragmatistára utalnak, nem pedig ideológusra.
.
És, teszi hozzá Solymosi, ez teheti fogékonnyá arra, amit a magyar szavazók akarnak s amire szavazni fognak. Ez ma a gazdasági populizmus és az európai intézményekkel szembeni harag. De mi lesz két év múlva?
.
„Rendkívül rugalmas politikus”, mondja a kávénál Solymosi irodájában, ahonnét a szegedi székesegyházra nyílik kilátás. „Orbán, ha szükségét érzi, nagyon gyorsan képes váltani.”
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.7/5 (27 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +32 ( 40 szavazatból)
Gulyásdiktatúra születik, 4.7 out of 5 based on 27 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(32)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

32 Reader’s Comments

  1. Világos :
    Az elvek akár a szaros gatya. Lecserélendő , ha már nagyon bűzlik.
    (És hölgytársaság van kilátásban.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +30 (44 szavazatból)
  2. Annyi sok képet illesztettetek be “ördögarcú-reklámpofa” ov-ről, hogy rémálmaim lesznek. Már a kamrában is ott van!
    Az országunk automata gyártósorrá fog válni miatta, a gombot nyomogató egyetlen ember pedig kedve szerint selejtez, selejtez….
    .
    Ki állítja meg?????
    Határainkon túl leszünk felszabadítva a mostani önkényuralomtól :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (37 szavazatból)
  3. Tegyük élhetővé !

    ORBÁN VIKTOR A MAGYAR NEMZET TERRORISTÁJA,
    orbán viktor nevű a magyar nemzet Bin Ladene
    .
    Mindent szétrobbant ami a kultur világban érték.
    Mindent szétrobbant, aminek a demokráciához köze van.
    Minden emberi kapcsolatot felrobbant , ahol vélemény különbség van.Családokat robbant szét.
    a FELCSÚTI TERRORISTA úszít, magyart magyar ellen, a FELCSÚTI TERRORISTA úszít magyart határon kivüli magyar ellen, a FELCSÚTI TERRORISTA úszít határon kivülit-határon kivülivel,..
    a FELCSÚTI TERRORISTA úszít magyart Európa ellen, a FELCSÚTI TERRORISTA úszít gondolkodót vallásossal szemben.
    A FELCSÚTI TERRORISTA magyart úszít világ ellen.
    Terror elhárítás ! a Feladat adott !
    Miért fizetünk beneteket ??????
    ????????????
    Kaptok 2 hónapot, hogy elvégezzétek.Onnantól maffia tagok lesztek, ti sem maradtok ki az itéletből.
    aláírás:

    a Magyar Nép

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +54 (70 szavazatból)
  4. A szomorú ebben az, hogy egy elme megbomlott végterméke az, amit művel.Nincs a környezetében egy normális,épeszű EMBER, aki le tudná állítani.
    Vagy legalább akarná, akár azon az áron is, hogy kiessen a pixisből.
    Meggyőződésem,hogy egy közepes intelligenciával ezt a sok baromságot mellőzni lehetett volna.
    Úgy látszik mennél okosabb valaki, annál nagyobb aljasságokra képes. Mert ami most történik velünk, az az aljasság következménye.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +35 (47 szavazatból)
  5. Gulyáskommunizmusból gulyásfasizmusba! De a gulyáskimmunizmusban legalább enni volt mindenkinek. Inkább Kádár, mint orbán

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +42 (50 szavazatból)
  6. Nagyon sajnálnám ha bekövetkezne,hogy az EU.nemavatkozna be hizs másképp
    ezt a piromániás b…..h….t nemlehet megfékezni.A Magyarember meg olyan mint a birka arramegy merre terelik!Bizom tehát abban,hogy az EU-talán jobb belátásra tudja téríteni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (32 szavazatból)
  7. Nem igazán érzem hogy ebben a diktatúrában lenne gulyás is….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (37 szavazatból)
  8. Erről a cikkről lesír, hogy az írója nagyjából és egészében KIZÁRÓLAG fidesz-fanokkal konzultált! A “szocialista párt inkompetens és botrányos kormányzása után”???? Mitől “inkompetens” egy 6 HAT!!! százalékos költségvetési megszorítás nagyobb szociális feszültségek és tüntetések nélkül? Orbánnak még a 0,6 % sem sikerült! Ilyenkor azért érdemes ám a forrásokban utánanézni, hogy mit írtak Magyarországról és a kormányáról 2-4 évvel ezelőtt – és mit most. Ha a szoci kormányzás “inkompetens és botrányos” volt, akkor milyen jelzők használhatók Orbánékra?
    ” A magyarok demokráciájukba vetett bizalma bizonyos értelemben szemben áll a Fidesz állításával, miszerint 2010 előtt a kormányzás tönkrement, és a párt által véghezvitt nagygenerálra volt szükség.” TÉÉÉNYLEG? És nem illett volna ezt a “bizonyos mértékű szembeállást” netán-tán tisztázni?
    Botrányos: naná! Orbán segédcsapatai mindent megtettek, hogy botrányokat okozzanak (főleg a beépített ügynökként funkcionáló poltpéter, a választások előttre időzített letartóztatásokkal)
    Nem csoda, ha ilyen cikkek mellett nagyjából és egészében SEMMIT sem értenek amerikában az itt zajló eseményekből.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (43 szavazatból)
  9. “Igazságszolgáltatás” újmagyarul HAZUGSÁGSZOLGÁLTATÁS !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (24 szavazatból)
  10. MTI jelenti:
    Demonstráció – Magyar-lengyel barátság napja – A DK tüntetése
    Szeged, 2012. március 23. Rendőrök igazoltatják a Demokratikus Koalíció aktivistáit, akik transzparenseket emelnek a magasba, amikor Schmitt Pál magyar és Bronislaw Komorowski lengyel államfő megkoszorúzza a katyni áldozatok emlékére emelt keresztet a Dóm téren. A tüntetők egy szimbolikus díszdoktori oklevelet szerettek volna átadni a magyar államfőnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +24 (30 szavazatból)
  11. Kedves Kekec
    Én nem csodálkozom, ha egy miniszterelnök alkimistává válik, mert
    tagadhatatlanul egy ismert kémikusnak nem a politika az erőssége.
    “….Solymosi Frigyest, az ismert kémikust, aki akkor lett a Fidesz tanácsadója…”
    Nem tűnik ki a cikkből, hogy élelmiszerkémiában mennyire jártas a tanácsadó.
    Mivel a cikk által emlegetett gulyás inkább a moslékhoz hasonlit. Talán
    a kotyvasztár hatása látható a gulyásban és a cikk forrásáúl szolgáló
    sugallatban is. Valószinűleg ilyen “szakszerű” tanácsadó tanácsai miatt nem
    értenek semmit amerikában az itt zajló eseményekből.
    .
    Kitől is kérdezték meg, kell-e ilyen gulyás nekünk ? (talán nem a tanácsadótól)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (21 szavazatból)
  12. Kekec kiválóan jellemezte a cikket. Nem ismétlek semmit!
    ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++!
    Nyúl Györggyel nem értek mindig egyet, de a gulyásfasizmus jó definíció!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (23 szavazatból)
  13. Nagyjából egyetértek Kekeccel. Azt hozzátenném,azért ne essünk át a ló túlsó oldalára. A szocik nyolc éve sem volt végig rózsás,követtek el hibákat bőven.Bár a fideszhez képest valóban jelentéktelennek tűnnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +18 (26 szavazatból)
  14. Megmutatták a “nemzetiek” hogy kell igazán szarul csinálni, mondjuk úgy…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  15. “európai intézmények sokat tehetnek annak érdekében, hogy visszafordítsák azt a visszataszító folyamatot, amely kezdetét vette a közéletben, Budapest pompás körútjain és hatalmi központjaiban egyaránt”

    IGEN, TEGYENEK MEG MINDENT, D E : ne pénz elvonással, amikor szegény ez az ország és a népének a többsége is ! Pénz bírsággal a NÉPET is súlytják. Orbánra kell olyan nyomást gyakorolniuk, amellyel LEMONDÁSRA kényszerítiik!

    Neofasiszta, önkényuralmat kiépített kormányfőt az UNIÓ NE VISELJEN EL SORAIBAN!

    Ez az ember a saját egoista hatalom mániájának köszönhetően milliókat küldött a MINDENNAPOK NYOMORÁBA! – gyerekeket éheztetnek, szegények, idősek, hajléktalanok még a legalapvetőbb gyógyszereiket sem tudják kiváltani.
    Az iskolákból a gyengén tanuló 16 éveseket utcára küldenek, ezek a fiatalok a jövő megélhetési bűnözőivé válnak a nincstelenségükben.

    Milyen országot épít ez a közveszélyes szélhámos Orbán? – a saját oligarchiáját, azt igen, a MILLIÁRDOK-tól már az egész klánja ki van tömve! – VISSZAVENNI tőle!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (20 szavazatból)
  16. „Nem leszünk gyarmat”, kiáltotta.
    -
    Hanem mik leszünk, te szerencsétlen. Mivé válunk. Arról beszélj.
    -
    Se működő gazdasági struktúra, se termelékenység, se közerkölcs, se munkamorál, se fizikai felkészültség egészség, se orvosi ellátás, se működő szellemi tőke, se használható értelmiség.

    Mikor pattant ki egyetlen használható gondolat abból a belső gőz-túlnyomás alatt álló fejedből és gyűlölködő szívedből, azonkívül, hogy a kommunistákkal le kell számolni, és mindenki aki meg mer szólalni az kommunista. Ebből a hagymázos beteges, fejlődésre képtelen fantazmagóriából mi nőhet ki?
    -
    “Az Európa Parlament a múlt hónapban olyan eljárásokat is szóba hozott, amelyek eredményeként Magyarországot akár el is távolíthatják az EU-ból.”
    -
    Fáj kimondani, de ez az egyetlen lehetséges megoldás. Ha terjed a rothadó gombás fertőzés, ha fáj is inkább egy lábujjat jobb amputálni, mint megvárni amíg az egész láb rámegy vagy az egyén belehal.
    -
    Az, hogy Orbánt megválasztották, nem a magyar nép felelőssége, mert a nép olyan helyzetben volt, olyan kimerülten, csalódottan, fáradtan, megvezetve, hogy nem csoda, hogy ez történt. Eddig a pontig nincs helye az önmarcangolásnak.
    -
    Azonban, most már nincs mire hivatkozni, nincs kibúvó. Amikor a már magyar nép saját testén csattog az ostor és egy még GYP-s kisiskolás is képes érzékelni a fájdalmat, hogy valami nagyon nem megy, és a magyar nép tettek helyett mégis a sunyi zavarosban való halászást, az ügyeskedést, a korrupciót, a settenkedő mellébeszélést, a rosszindulatot, a munkahelyi fúrást, a mások felé irányuló ok nélküli rosszakaratot, az ellenségkeresést, a rasszizmust és antiszemitizmust, mások okolását a saját bénasága miatt és a meghátrálást választja, akkor oda jut ahová megérdemli, és a vasfüggönyt szépen vissza fogják állítani és a magyarok turista utakon mennek majd Észak Koreába bevásárolni, hogy néha egy kis jólétet is élvezhessenek.
    -
    Jól összejöttek; egy testi-lelki torzszülött nagyfőnök és egy mazochista nép.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (35 szavazatból)
  17. Amikor egy hatalom államnyíny segítségével jut hatalomra, akkor mi a teendő?
    Kedves Európai Unió! Önök ezt hagyák? Vagy azt gondolják, azzal el van intézve a probléma ha homokba dugják fejüket?
    Vagy esetleg ki zárják az adott országot közösségükből?
    .
    Mit tesznek önök? Mi lessz a Magyar néppel? csináljanak Forradalmat? Népfelkelést?
    Mert mit tud tenni a Magyar, azt már mindenki látja; Semmit!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (14 szavazatból)
  18. Államcsíny! – Bocsánat , ezt is el írtam :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  19. Gulyásdemokrácia? Gulyáskommunizmus? Na neeee mááááá !!!!
    .
    A gulyásfasizmus, az igen, az már be is indult, az alaptörvény főszerkesztője,
    G u l y á s g e r g e l y . vatikáni ügynök aktív közreműködésével.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  20. Először is: Ennek a cikknek az értéke nulla. Tájékozatlanságról egyoldalúságtól tesz bizonyságot. A nyolc év alatt a Fidesz csak garázdálkodott, mindent megtett, hogy minél rosszabb legyen, etette a népet azzal, hogy majd kezébe veszi az ország sorsát és majd megmutatja, hohy kell kormányozni.Állandóan rettegésben tartotta a képviselőket, molotovkoktél, fehér por küldés, fenyegetés, megfélemlítés eszözeivel akadályozta a munkát. Nem felejtjük el, hogy mit tett nyolc év alatt. Azt sem, hogy a két év alatt több kárt okozott az országnak, mint a szocik összesen 12 év alatti regnálásuk alatt. És illenék tudni mindenkinek, hogy magyarországon soha nem volt kommunizmus, azt az időt még most is sokan visszasírják, mert a munka becsületét akkor mindenki ismerhette, nem volt éhezés. Az pedig, hogy a nyolc év illegitim kormányzásáról beszél, megsérti a választókat is, mert törvényesen választott és eredményes kormányzás volt méd mind emellett is. A D : Rögtön arra gondoltam, hogy debilis, deviáns, dilettáns Orbánról lesz majd szó, de mi tudjuk, hogy ennél rosszabb a diktatúra, egy eszevesztett miniszterelnök rémálomba kerget bennünket.
    Igen: Az EU-nak kutya kötelessége lenne azt vizsgálni, hogy egyy fasisztoid párttal fog kormányozni fennmaradása esetén Orbán.A torzszülöttével. Megálljt kell parancsolni amíg nem késő. Tudom, 56-ban sem volt fontos az országunk, de adjon reményt az, hogy most más közösség tagjai vagyunk. Nem akarjuk ezt a kormányt és a tákolmányait, normális kormányt normális kormányzással tényleg szabad választásokkal. Legyen elég a simlisségből és az akarnokságból.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (24 szavazatból)
  21. Kydonna – ez az egész habverés a fidesz részéről, hogy ráfoghassa a megszorításokat az Unióra. Mivel soha a büdös életben nem tudták lehívni az uniós források 2/3-át, semmi jelentősége nincs az 1/3 befagyasztásának. Csak olyan jól “kommunikálható”
    Mondjuk ellenzéki oldalról is az lenne – ha legalább egy első éves kommunikáció szakos szaktanácsait figyelembe vennék – vagy egy századrészét megcsinálnák abból, amit egy ilyen témából a fidesz csinált volna!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (8 szavazatból)
  22. kekec
    Unalmas vagy, mostanában állandóan egyetértek veled. :((
    Ha az ellenzék nem tudja a megszokott baloldali vagy milyen (lásd LMP) elkoptatott politikusi „lózungokon” túltenni magát, nem lesz, aki odafigyel rájuk. Persze ehhez az agyaknak is át kell(ene) állniuk! végre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  23. A lózungok szerintem nem az LMP-nél találhatók. Ajánlom figyelmükbe -ha megengedik Scheiring Gábor cikkét a Magyar Narancson.

    http://magyarnarancs.hu/publicisztika/a-kiszolgaltatottsag-politikaja-ellen-79119

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  24. Képes hamar váltani Orbán. Valóban liberális pártból lett jobboldali néppárt. Én egyszerűbben fogalmaznék, köpönyegforgató, sunyi alak és valóban ő még a kommunizmust , meg a fasizmust is vállalná, ha a hatalomba maradása ezt kívánná. Ugyanakkor az ország sorsa nem érdekli, évtizedekkel csúszunk vissza az időben. A folyamatok pedig visszafordíthatatlanok, ifjúságunk színe, java elhagyja az országot! Ki fogja megállítani ezt a szerencsétlen amatőr futballistát?
    Itt lenne az idő egy szocialista pártszövetséget alapítani, melynek komoly, mindenki által vállalható programja lenne. Ha erre nem leszünk képesek, akkor a Jobbik erősödésével kaphatunk még egy félfasiszta koalíciós kormányt a legközelebbi választások után, mellyel végleg kiírjuk magunkat az európai demokratikus nemzetek családjából !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  25. Berlinben tüntettek a Magyar demokráciáért aggódók.
    http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=533709&referer_id=friss

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  26. Eagle- “Az, hogy Orbant megvalasztottak az nem a magyar nep felelossege…”
    Megis kie???? Az atlag Eu vagy USA polgare? Ezt megis, hogy gondolod?
    tobbi kedves hozzaszolo aki megint masoktol, az EU-tol es az USA- tol varja a megoldast. Sot ELVARJATOK toluk a segitseget.Az nektek ugy jar. Mintha csak a jelenlegi kormanyt vagy a Jobbik kepviseloit hallanam. Mi van? Mar megint massal akarjatok eltakarittatni a ti szemeteteket?
    Na nem csoda tobzodik az orulet.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  27. stirner
    - tőlem +, ez a cikk elég jó kritikai feldolgozása a lózungoknak.
    Eagle:
    nagyon jól összehoztad, egyetlen hiányossága az un. ballib értelmiség szerepének mellőzése. Pedig ők is közrehatottak. Miazhogy? Nagyonis!
    Karelsloboda
    azért disztingváljunk, a “hatalomra kerülés” sajnos demokratikus választáson történt.(ahogy Hitler is úgy jutott hatalomra) Az alkotmányellenes puccs azután kezdődött (Hitlernél is). Tehát nem csak a szót írtad el.
    Stáry Lóránt
    Semmiféle pártszövetség, ne legyünk maximalisták, elég lenne legalább a demokratikus minimumban megállapodó VÁLASZTÁSI szövetség. Ha úgy tetszik: egy “Hazafias Népfront”
    z
    elég kemény ez így vasárnap reggel éhgyomorra! Viszont ha a szemét ott van és bűzölög, VALAKINEK csak el kellene takarítani! És itthon nem nagyon tülekednek a seprűért és lapátért.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  28. Kekec: tudom. de pont ez a baj a tenyekkel senki nem hajlando szembenezni.
    Mindenki mentseget keres, megoldasok sehol. De meg csk nem is torekszenek ra. A valasztasi osszefogas otleted lenne az elso lepes. Megerteni , hogy a velemenyek kulonbseget tiszteletben kell tartani.
    Az a nezet “a vilagnak elobb utobb annyira kenyelmetlen lesz majd megoldjak helyettetek” alapjaiban is hibas. De ami ennel is dontobb mar megint nagyon ROSSZUL IDOZITETT. mint 56-ban amikor volt egy Szuezi Valsag (amirol valamilyen oknal fogva a magyar elemzok mindig megfeledkeznek) ami picit nagyobb nemzetkozi fontossaggal birt. (nem beszelve arrol a koztorvenyesek kiengedese utan a lincselesek elindulasaval vallalhatatlanna lett minden nyugati demokrata szamara a tamogatas.ki akarta volna a Wittner Maria es tarsai kezeben latni Mo-t?)
    Ma meg itt van Iran, Sziria meg az “arab tavasz” lassan de biztosan fanatikus iszlam diktaturakba meno orszagai, plusz Eszak Korea.
    Komolyan gondolja barki is a toketlenkedokre van ideje es energiaja nyugatnak?
    Tessek mar felnoni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  29. z
    - hitted-e 2 éve, hogy Magyarország ÁLLANDÓAN a világlapok címlapján fog szerepelni? Ráadásul negatív értelemben? ARRA tehát van energiájuk – és eszerint józan eszük és veszélyérzetük is.
    Egyébként az ellenzéknek ideje lenne kiherélni azt a kormánypárti érvet, miszerint “az elmúlt8 év rendbehozása hosszabb időt igényel” és rámutatni, hogy Bajnai a válság erős szakaszában tudott (EGY!!!) év alatt igen jelentős trendfordulót elérni! Na ja: ő “tudott” és nem csak hablatyolt!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  30. Kekec: Hittem-e? En mar husz eve azon csodalkozom ez nem kovetkezett be elobb…es sokkal negativabra szamitottam.
    Az hogy sok erdemi valtozas nem tortent mar az Antal kormany idejen nyilvanvalo volt.
    Nem kell megint tulzasokba esni Mo nincs allandoan a cimlapon. Heti egy-ket cikk az elemzesek rovatban nem az. Veszelyerzet, persze. kidobjak mint a macskat szarni (admin: bocs) mert kb annyira fontos. Az EU szamara erteket nem termel, kozosbe nem fizet csak a segelyert nyujtja a markat. A holland radios velemenye az atlagos nyugati velemeny Mo-rol.
    Terkepet elovenni es ranezni!
    Ha nagyon kenyelmetlen lesz a helyzet minden Eu es NATO tag meg fogja szavazni a rendrakast a szomszedok vegezzek. A nyugatiaknak ez kenyelmes lesz mert megusszak nehany magas rangu megfigyelo kuldesevel a szomszedoknal meg nem lesz hiany az onkent jelentkezokbol, meg talan egy extra adot is megszavaznanak nepszavazasokon is a koltsegek fedezesere.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  31. z
    az “állandóan” alatt azt értem rendszeresen, az elmúlt időszakokban “szokásos” rendszerességet nagyságrendekkel meghaladóan, “majd minden héten” Talán csak 56-ban volt gyakoribb sajtónk!
    Ha már a sajtónál tartunk: mindenkinek a figyelmébe ajánlom ezt az “ütésváltást” valahogy így kellene MINDENRE reagálni : azonnal leütni minden magas labdát!
    http://mandiner.blog.hu/2012/03/23/hogyan_legyunk_jo_baloldaliak_es_vagy_liberalisok?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201203
    http://egyenlito.blog.hu/2012/03/23/hogyan_legyunk_jo_jobboldaliak_es_vagy_konzervativok

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  32. Szeretnék egy kis legelőt,egy kis szántót,stb,mert már én is Földcsúti betyártolvaj leszek.Nem számít,ha mások határában turkálok!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Iránban kivégeztek egy ellenzéki költőt 2014. február 14. péntek | AN

Biszku Béla és minden kommunista ártatlan 2014. január 2. csütörtök | AN

Rezsimcsökkentésre lenne szükség 2013. november 28. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos