Ötszázmillió évesnél idősebb fosszíliák Ausztráliában 2012. március 25. vasárnap 20:23 | AN Forrás: MTI

Ötszázmillió évesnél idősebb fosszíliák Ausztráliában
Kenguru-sziget, Emu Bay
Canberra – Bemutatják azokat az ötszázmillió évesnél idősebb ritka fosszíliákat, amelyeket Ausztrália déli részén, a Kenguru-szigeten, az úgynevezett Emu Bay-palában tártak fel. A leleteket az adelaide-i Dél-Ausztráliai Múzeum szombaton kezdődött paleontológiai hete alkalmából láthatják az érdeklődők.
.

.
Az Emu Bay-pala egyike a világ három olyan lelőhelyének, ahol az 542 millió évvel ezelőtt kezdődött kambriumi földtörténeti időszakból maradtak fenn fosszíliák, köztük puhatestűek lenyomatai. A másik két lelőhely a Kanadában, a Sziklás-hegységben lévő Burgess-pala, valamint a kínai Csengcsiang, ismertette az ABC ausztrál hírportál.
.

.A nemzetközi feltárások hat éve kezdődtek az Emu Bay-palában, a vizsgált lelőhely az 542 millió és 513 millió évvel ezelőtti időszakból származik. „Eddig harminc fajt azonosítottunk, és további 50-80 fajt kell leírnunk”, mondta el Jo Bain, a Dél-Ausztráliai Múzeum paleontológusa, aki hangsúlyozta, hogy a tudomány számára teljesen ismeretlen fajokról van szó. „Közülük némely oly fura, hogy időnként egyszerűen nem hiszünk a saját szemünknek.”
.

.
A kambrium az első olyan földtörténeti időszak, amelyből a tengeri szivacsoknál és medúzáknál bonyolultabb többsejtű élőlények fosszíliái maradtak fenn. Egyes elképzelések szerint a kambriumban hirtelen mintegy ötven élőlénytörzs jelent meg úgy, hogy a legtöbbjük elődeiről nem is tud semmit a tudomány. Az organizmusoknak ezt a földtörténeti mértékkel gyors kirajzását kambriumi robbanásnak nevezik.

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók