Tömeggyilkosok a paradicsomban? 2012. március 30. péntek 15:01 | AN Forrás: Yahoo News

Tömeggyilkosok a paradicsomban?
Guantánamo, Kuba/Doha, Katar/Washington – Az Obama adminisztráció jelezte: hajlandó arra, hogy a jelenleginél kevésbé szigorú körülmények között tartsa fogva azokat a tálib vezetőket, akiket az afgán militánsokkal folytatandó béketárgyalások nyitányaként a guantánamói támaszponton lévő fogolytáborból hamarosan a katari fővárosba szállítanak.
.
A Pentagon által folytatott tárgyalások során amerikai részről jelezték, hogy első körben öt olyan tálibot szállítanak Dohába, aki jelenleg a guantánamói maximális biztonságú Camp Delta szigorú, ám korrekt vendégszeretetét élvezi. Egyikük Mohamed Fázl mulla, aki a tálib rezsim magas rangú katonai parancsnokaként óvatos becslések szerint is több ezer fegyvertelen afgán kisebbségi síita lemészárlásáért felelős.
.
Az átszállítás első feltétele, hogy Katarnak szavatolnia kell: a terroristák nem távozhatnak sehová az emirátus területéről. Ha az Egyesült Államok megkapja ezt a garanciát, ahhoz sem fog ragaszkodni, hogy a katari hatóságok börtönben vagy házi őrizetben tartsák a tálibokat.
.
Ahhoz azonban Washington mindenképpen ragaszkodik, hogy a futni hagyott tálibok egyszer és mindenkorra hagyjanak fel a terrortevékenységükkel. A Pentagon szerint „a cél az, hogy az őrizeteseknek ne legyen alkalmuk visszatérni harcolni”. A Talibán terrorszervezet a maga részéről hallani sem akar arról, hogy a Katarba engedett emberei bármilyen kényszerintézkedés szenvedő alanyai legyenek. Emiatt jelenleg állnak a tárgyalások az Egyesült Államok és Katar között, de nem folytatódnak a béketárgyalások sem az amerikaiak és a tálibok között.
.
.
Fogolyszállító kordé Guantánamón. Nem akarják, hogy visszatérjenek
.
A jelenlegi elképzelések szerint Afganisztánból 2014-ben távozna a NATO, onnan kezdve csak tanácsadók segítenék a helyi kormány munkáját. Miután régóta nyilvánvaló, hogy a mostani, rendkívül korrupt, több százmilliárd dollárt nyomtalanul elsikkasztó Karzai-rendszer huszonnégy órát sem tudna kitartani egyedül a Talibánnal és más fegyveres trónkövetelőkkel szemben, Amerika egy ideje a tálibokkal tárgyal annak érdekében, hogy valamilyen modus vivendit találjon a sokat szenvedett ország számára 2014 utánra is.
.
A novemberi újjáválasztásáért küzdő Barack Obama elnök politikai ellenfelei közül többen kritikával illetik, amiért kész beleegyezni abba, hogy a Guantánamóról átszállított terroristák szabadlábon grasszáljanak Katarban, mivel az országnak már korábban is adtak át őrizeteseket, akikről azóta se tudni semmit.
.

.
Doha, Katar fővárosa
.
Leon Panetta védelmi miniszter, aki az átadásért személyesen felel, a Pentagon szerint részt vesz a megállapodás részletes kidolgozásában, ez azonban nem elég ahhoz, hogy terroristákat hagyjanak futni. A törvények értelmében az adminisztrációnak felhatalmazást kell kapnia a törvényhozástól, mégpedig harminc nappal az őrizetesek szabadulása előtt. Ezt a felhatalmazást még meg sem kérték, és ha megteszik, a Kongresszus nemet ugyan nem mondhat, ellenben mégis meg tudja akadályozni az átszállításukat azzal, hogy új törvényt fogad el róluk. Ezt viszont az elnök vétózhatja meg.
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

2014 után: utóvéd Afganisztánban 2012. október 21. vasárnap | AN

Fellebbezést nyert bin Laden sofőrje 2012. október 16. kedd | AN

Washington lemondott az afgán békéről 2012. október 3. szerda | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény
RSS e-Vitae
RSS torokmonika
Videók