Fliegauf filmje esélyes az Arany Medvére 2012. február 17. péntek 13:25 | AN Forrás: MTI

Share
Fliegauf filmje esélyes az Arany Medvére

Berlin – Több német kritika a legjobb filmnek járó Arany Medvére is esélyesnek tartja Fliegauf Benedek Csak a szél című alkotását, amelynek világpremierjét csütörtökön tartották a 62. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon.

A Berlinale Arany Medve díjáért 17 alkotással versenyző filmről a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap pénteken azt írta, hogy amennyiben Mike Leigh brit filmrendezőnek, a zsűri elnökének szava lesz a döntő az Arany Medve odaítélésében, akkor “jó eséllyel” a magyar film kaphatja meg a díjat.

Fliegauf alkotása, amely a romagyilkosságok hatására készült, nem a mészárlást mutatja be, hanem “félig dokumentarista” módon egy roma anya és két gyermeke egy hétköznapját. A történet főszereplői “ragaszkodnak ahhoz az illúzióhoz”, hogy nem történhet semmi rossz, “éppen úgy, mint mi”, a nézők – írta Andreas Kilb, a FAZ kritikusa, hozzátéve, hogy amikor aztán “az utolsó percekben eldördülnek a lövések, ugyanúgy felkészületlenül érnek minket, mint az áldozatokat”, és ugyanúgy vonatkoznak “ránk is”. Még akkor is, “amikor a moziból kibotorkálunk a szabadba, sértetlenül, de nem felszabadultan”.

A Berliner Zeitung című baloldali lap egyenesen követeli a fődíjat a filmek. Fliegauf alkotásának “kell odaítélni az Arany Medvét” – írta Anke Westhpal Az utolsó napon című kritikájában, hozzátéve, hogy “helytelen” lenne minden más döntés.

Westphal szerint az alkotás “az első perctől kezdve lélegzetelállító”, a rendező pedig nem a romákról szóló közhelyeket alkalmazva mutatja be a történet szereplőit, hanem tisztelettel fordul feléjük “és érzi félelmüket”. A film a nézőben “csodálatot kelt” Fliegauf művészete iránt és “mély megvetést ébreszt a romákkal szembeni rasszizmus iránt” – fejtette ki a kritikus.

A Die Welt című konzervatív lapban Cosima Lutz a Pillantások, amelyek még gyilkolni fognak című írásában kiemelte, hogy Fliegauf filmje nem csupán egy roma család életéről és haláláról szól, hanem képet ad a szerző hazájáról is, ahol, “mint ismert, évek óta formálódik az idegengyűlölet klímája”. Az alkotás azonban “szerencsére nem tézisfilm”, mint a rendező legutóbbi, Womb – Méh című, “csalódást keltő” munkája.

A Tagesspiegel című liberális lapban Peter von Becker a Hőség napjai című kritikájában “grandiózus roma-drámaként” jellemezte a filmet, kiemelve, hogy a Csak a szél “csendes, mégis kiáltó” mű, amelyben a felszínen gyakran alig történik valami és mégis minden másodpercét áthatja a “felszín alatti rettenetes feszültség”. Hozzátette: Fliegauf Benedek “kiseposza gazdag és minimalizmusában mesteri” alkotás.

Címkék:, , ,

9 Reader’s Comments

 1. Kell a “pofon” a rasszistáknak. :(

 2. Nagyon drukkolok a filmnek!

 3. Hej te nagy nagy magyar minuszoló, betyár, kuruc, nyilas, fasiszta, érezd jól magad nálunk!

 4. Drukkolok a filmnek, a rendezőnek!

 5. A magyar kormány a magyarországi cigányság helyzetet magyarázó pr szöveget tartalmazó szórólapot helyezett el a rendező tudta nélkül a film sajtótájékoztatóján. Termesztésen a rendező nem tudott a szorolapokrol! Engedélyt nem kertek.

 6. Itthon erről úgyis az alábbi véleményt mondják majd, még akkor is, ha Arany Medvét nyer: “A rendező évek óta Németországban él, és olyan dologról rendezett, amelyről semmi információja nincs.”

 7. Micsoda gusztustalan bolsevik agitprop volt megint ez a szórólapozás, kihelyezett “kormánytájékoztató”. Agyament őrültek, erre van energiájuk, pénzük!

 8. moment:
  az adófizetők pénze, azaz a MI pénzünk!
  Át kell írnunk a szótárunkban: sose az állam pénzéről van szó, hanem az adófizetőkéről.
  Örülök, h az Amnesty díját megkapta a film!
  Gratulálok!

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók