Die Welt: Nádas is esélyes a Nobel-díjra 2012. február 19. vasárnap 19:54 | AN Forrás: MTI

Share
Die Welt: Nádas is esélyes a Nobel-díjra

Berlin – A Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi konzervatív német lap interjút közölt Nádas Péterrel a magyar író Párhuzamos történetek című regényének németországi megjelenése alkalmából, a Die Welt című konzervatív lap pedig a hétvégi számában könyvkritikát és budapesti riportot közölt a szerzővel.

A FAS-nak a szerző kifejtette: nem tudja és nem is szeretné összefoglalni több mint 1700 oldalas írását, amelynek műfaji meghatározása is kétséges. Vajon családregény a Párhuzamos történetek? „Igen és nem. Kalandregény? Igen és nem. Krimi? Igen! És nem!” A regény „szerkezete: káosz” – mondta. „A felvilágosodás gyermeke vagyok, és a felvilágosodás gyermekei nem szívesen látják a világot kaotikusnak. Megpróbálják rendbe szedni a világ kaotikus vonásait (…), ez azonban szerintem hiábavaló próbálkozás. A világ kaotikus, ezért a regény szerkezete is kaotikus. Számomra az irodalmi konvencióknál fontosabb volt a valóság”, fejtette ki Nádas Péter.

A mű elején előkerülő holttest személyazonosságát a szerző sem tudja megállapítani. „Van két feltevésem, (…) de én is csak a nyomokat tudom összegyűjteni. Nem akartam úgy tenni, ahogyan esténként a tévében (…) felderítenek egy esetet. Él bennünk vágy arra, hogy feltárjunk titokzatos és összefüggés nélküli dolgokat, de akár milyen körültekintően járunk is el, nem sikerül mindig.”

A testiség kifejező ábrázolására vonatkozó kérdésre válaszolva hangsúlyozta: a sebésztől sem kérdezik meg, milyen szörnyű dolgokat művel finom – „vagy nem finom” – kezével a műtőasztalon heverő testtel. Az ilyesmi „hozzátartozik a mesterséghez”, mondta, hozzátéve, hogy íróként nem lehetett tekintettel a polgári érzékenységekre. „A pornográfia és az orvosi csúcsteljesítmények korszakában már nem lehet titokban tartani a testet egy regényben.”

Az 1724 oldalas regény 18 évig készült, ez naponta átlagosan egynegyed oldalt jelent, vetette fel Johanna Adorján, az interjú készítője. Nádas Péter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy sok elkészült anyagot végül nem használt fel, másrészt viszont napi teljesítménye valóban nem nagyon nagy. „Sokat írtam életemben, ha mindent összeszámolunk, de mindig lassan és körülményesen. Talán azt írásaimnak is jót tenne, ha nagyobb spontaneitással dolgoznék”, mondta. Hozzátette, hogy aki 18 évig dolgozik egy könyvön, az „nagyon szerényen él”. Korábban a külföldi publikációk révén mindig „tudtam finanszírozni a következő hónapot vagy évet. Most már nem, viszont van egy nagy kertünk, és azt esszük, amit megtermelünk”.

A Die Welt Magyarország alvilágai a mi alvilágaink címmel közölt kritikát a Párhuzamos történetekről. Tilman Krause, az írás szerzője kritikája bevezetőjében azt emelte ki, hogy „a nagy elbeszélő, Nádas Péter gigantikus elbeszélés-szövevénybe fonja össze a 20. század ösztönszerű oldalát”.

Krause szerint úgy tűnik, nem lehet szabadulni a 20. századtól. Az legalábbis ténykérdés, hogy az utóbbi évek legjelentősebb elbeszélő művei mind a 20. század eseményeit igyekeznek feldolgozni. Ez vonatkozik Magyarországra is, amely „nagy írók országa” – állapította meg a kritikus, aki szerint Kertész Imre után Nádas Péter is „biztosan megkapja majd a Nobel-díjat”.

Nádas új kötete az Emlékiratok könyve című korszakalkotó munkájához hasonlóan nagy vállalkozás a dolgok szétbontására, mindenekelőtt azért, mert „könyörtelen következetességgel mutatja meg a nagy történelmi események és az eseményekbe keveredett emberek belső oldalát”.

A Párhuzamos történetek a szó szoros értelmében „egyenesen a testbe” tartanak, az emberi cselekvés hajtóerejét az emberi „ösztönszerkezetben” találják meg. Az európai polgárság dekonstrukcióját „ismét, talán utoljára” Sigmund Freud, vagyis a pszichoanalízis eszközeivel kísérlik meg, és alkalmazzák annak a Klaus Theweleits eszközeit is, aki a fasiszta személyiség lelkivilágát a testi-nemi magatartás alapján próbálta magyarázni. Így aztán a mű hosszú-hosszú szakaszokon keresztül egy merő „drasztikus bacchanália, amelyben testnedvek folynak és szaglanak”, ami gyakran közelíti az elviselhetőség határát és „kéjes gyönyörrel sérti mega jó ízlés szabályait”. Mindez azonban „hallatlan gyengéd, hajlékony”, és a legkifinomultabb „lelki szerteágazódásokat” is bemutatni képes nyelven jelenik meg, Christina Viragh „csodálatra méltó” fordításában.

A mű a varázstalanítás által igézi meg az olvasót, aki nem szabadul a Nádas-féle mélyreható éleslátástól, ha vándorútra indul a vaskos kötetben. Ugyanakkor könnyen el is lehet tévedni a rengetegben, mert a szerző nem helyezett el útjelző táblákat, így például már rögtön a mű elején megmutat egy irányt, amely felé aztán több mint ezer oldalon keresztül el sem indul, hiszen a kötet azzal kezdődik, hogy találnak egy férfi holttestet a berlini Tiergartenben, így azt gondolhatja az olvasó, hogy krimivel van dolga. Ez azonban csak a „festői oldala” mindazoknak a bűncselekményeknek, amelyekről majd szó esik a kötetben, csupán „egy parodisztikus kezdőének” (inroitus). A történések központja pedig nem is Berlin, hanem Budapest – jegyezte meg Tilman Krause, hozzátéve, hogy a Budapesttel kapcsolatos ismeretekben igen gazdag munka „valószínűleg a legkiadósabb regény” a magyar fővárosról.

A Die Welt A világszörnyűség szelídítője címmel budapesti riportot is közölt a Párhuzamos történetek megjelenése alkalmából. Paul Jandl, az írás szerzője egyebek között kifejtette, hogy Nádas igen rendezett otthonát látva úgy tűnik, mintha „nagy regényének vibráló erotikájához kapcsolódna egy párhuzamos történet az otthonos fennköltségről”. Például a dolgozószobában van egy „keskeny biedermeier asztalka”, amelyen csak egy laptop fekszik, és nemigen gondolná az ember, hogy ez „a teremtő eszköze annak a testiségnek, amely mostanáig alig fordult elő az irodalomban”.

Címkék:,

6 Reader’s Comments

 1. Jó lenne, de nem iszunk előre a medve bőrére. :)

 2. Nagyon is megérdemelné bár tudom, nem a díj számít – mármint nem neki. Tudományos életmű az övé, ilyen aprólékos, pontos, figyelmes és érzékeny műveket kevesen képesek létrehozni. Mindig visszaköszön a mindennapokban, az én látásomat nagyban élesítette. Köszönet érte. Én inkább arra vágynék hogy világszerte olvasott íróvá válna, hogy nagyobb rálátása legyen mindenkinek, milyen is ez az esszenciális káosz amiben dagonyázunk itt. Mert ezt megérteni nem lehet, de ismeretet szerezni róla – tőle – nagyon is.
  Hát elő azzal a híres marketinggel!

 3. Megmutatjuk hogy a magyarok is tudnak nagyok leni,bár csak megkapná a nobel-dijat,

 4. Nádas korrektségéhez és őszinteségéhez soha nem férhet kétség. Az embereket érintheti sokféleképpen az élet, de az biztos, hogy Nádas az Őt ért impressziókat őszintén tárja elénk.
  Az írásainak olvasása közben a történésekben érezzük magunkat, és módot ad elmélkedni a történteken. Gondolkodik, és gondolkodtat.
  Ha Nobel díjjal kitüntetett íróvá válna, az nem csak a munkáit dicsérné, hanem a díj odaítélőinek a tisztaságáról is kitűnő képet adna számunkra, emelné a díj értékét.

 5. Nehogy a Nobel díj átadón is megjelenjen a magyar kormány kultúra magyarázata – miről írják majd, az 1700 oldalról? :)))

 6. Tudja valaki, hol kapható a Párhuzamos tórténetek?

Kapcsolódó cikkek

A Szépírók is szolidárisak a diákokkal 2012. december 13. csütörtök

Nádas Párhuzamos történeteiről írt az NZZ 2012. március 17. szombat | AN

ZeitOnline: “Kérem, ne hunyjanak szemet” 2011. július 26. kedd | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók