Ronai and Ronai
AMERIKAI

Szelektív nem törlesztők a görögök 2012. február 28. kedd 19:04 | AN Forrás: MTI

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Szelektív nem törlesztők a görögök

London – Szelektív nem törlesztővé nyilvánította az euróövezeti tag Görögországot a Standard & Poor’s, arra hivatkozva, hogy a görög kormány az adósságátrendezés során egyes államkötvény-sorozatokra visszamenőleges hatállyal kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni.

A kollektív fellépési záradék azt jelenti, hogy a szuverén görög adósságot tartó magánbefektetők meghatározott hányada megállapodásra juthat a kötvénykibocsátóval – vagyis a görög kormánnyal – a hitelfeltételek módosításáról, és e döntés a befektetők mindegyikére kötelező.

A Standard & Poor’s hétfő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy e visszamenőleges hatályú görög kormányintézkedés nyomán a Görögországra érvényben tartott hosszú és rövid futamú szuverén adósbesorolásait az eddigi CC, illetve C szintről SD-re ­– selective default, vagyis szelektív, a kollektív fellépési záradék által érintett kötvényadósság-hányad esetében nem törlesztő kategóriába – süllyesztette.

Indoklásában a nemzetközi hitelminősítő kiemelte, hogy megítélése szerint a kollektív fellépési záradék visszamenőleges érvénybe léptetése érdemben módosítja az érintett adóssághányad eredeti feltételeit, és ezt az S&P értékvesztéssel járó adósságátrendezésnek tartja.

A Standard & Poor’s közölte: kritériumai alapján e fejlemények alapot adnak arra, hogy a görög államadós-osztályzatot szelektív nem törlesztő – SD –, a kollektív fellépési záradék által érintett görög szuverén kötvénykötelezettség-hányadot pedig nem teljesítő – default, D – szintre sorolja vissza.

A hitelminősítő a leminősítés indoklásában kiemelte azt is, hogy ha egy adósságkibocsátó egyoldalúan módosítja valamely adósságkötelezettség kibocsátásának eredeti feltételrendszerét és kondícióit, azt a cég tényszerűen adósságátstrukturálásnak, és így nem törlesztésnek minősítheti.

A Standard & Poor’s szerint ha elegendő számú kötvénytulajdonos visszautasítja a görög kormány által tett adósságcsere-ajánlatot, akkor Görögország azonnali teljes fizetési csődhelyzettel szembesül, mivel nincs hozzáférése piaci finanszírozáshoz, és ebben az esetben valószínűleg a hivatalos további finanszírozások – vagyis az EU és az IMF, valamint más nemzetközi szervezetek finanszírozási forrásai – is elérhetetlenné válnának számára.

Az S&P megjegyzi, hogy az euróövezeti kormányok többsége által nyújtott, felülvizsgált pénzügyi segélyprogram és az IMF készenléti hitelcsomagja arra a feltételezésre épül, hogy az adósságcsere sikeres lesz.

A Standard & Poor’s közölte, hogy ha az adósságcserét sikerül végrehajtani, akkor a cég valószínűleg a szelektív nem törlesztést korrigáltnak fogja tekinteni, és a CCC adósosztályzati kategóriába emelheti vissza Görögország szuverén besorolását.

A minap egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings bejelentette, hogy egy időre a „korlátozott nem törlesztő” szintre fogja visszasorolni a görög államadósságot, amint ez az adósságcsere-tranzakció befejeződik.

A Fitch is azt emelte ki indoklásában, hogy a görög kormány kollektív fellépési záradékot kíván érvényesíteni a görög jogi szabályozás alá eső államkötvényekre. A cég közölte, hogy a görög mentőcsomagban szereplő adósságcsökkentést mindezek alapján, saját kritériumai szerint értékvesztéssel járó kötvénycserének tekinti, és úgy tartja, hogy a magánszektorbeli befektetők adósságcseréje révén végrehajtott görög közadósság-csökkentés besorolási szempontból nem törlesztésnek felel meg.

A Standard & Poor’s a hétfő éjjeli görög leminősítéssel egy időben bejelentette, hogy Görögország tőkeátutalási és konvertibilitási kockázatmegítélési osztályzatát továbbra is az összes eurótagállamra érvényben lévő lehetséges legjobb, AAA szinten tartja. Azonban ha Görögország távozna az euróövezetből, és új saját fizetőeszközt honosítana meg, a Standard & Poor’s átértékelné ezt a kockázati osztályzatot. Az új tőkeátutalási és konvertibilitási osztályzat tükrözné az S&P véleményét annak valószínűségéről, hogy a görög állam és a görög jegybank korlátozza a kereskedelmi adósok számára a devizahozzáférést adósságszolgálati kötelezettségeik teljesítésére.

E forgatókönyv megvalósulása esetén ugyanis az euró Görögország szempontjából külföldi fizetőeszközzé válna, és a görög jegybank többé nem lenne része az euróövezeti jegybanki rendszernek – áll a Standard & Poor’s hétfő éjjeli londoni elemzésében.

A hitelminősítő hozzátette ugyanakkor, hogy nem tartozik alapeseti feltételezései közé Görögország távozása az euróövezetből. Más nagy londoni házak mindazonáltal ezt gyakorlatilag biztosra veszik.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai az új görög pénzügyi segélyprogramról összeállított értékelésükben úgy vélekedtek, hogy jóllehet a görög mentőcsomaggal az euróövezet „nyerhet egy kis időt”, azonban a program „irreális gazdasági feltételezésekre” épül, és várhatóan „nem lesz sikeresebb, mint az első”. A ház szerint éppen ezért fennáll annak a lehetősége, hogy a nemzetközi hitelezői trojka, vagyis az euróövezeti tagállamok, az IMF és az Európai Központi Bank (EKB) néhány hónapon belül törli az egész segélyprogramot, különösen akkor, ha a választások után megalakuló új görög kormány nem lesz hajlandó teljes mértékben tartani magát a feltételekhez.

Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői arra számítanak, hogy a most elfogadott segélyprogram valószínűleg néhány hónap, sőt akár néhány hét alatt összeomlik, és Görögország még az idén elhagyja az euróövezetet.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Államcsőd kezelési minta lesz az EU-ban.
    Lehet, hogy MO meg a zónán kívüli csődöt mintázza? :(((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  2. Kérem a német kormány nagy szerepet játszott a görögök csődjében. Szálitottak nekik fegyvereket tankokat, erre pénzt a német bankok adta. Mindezt tették a németek abban a reményben , h előbb útóbb a görögök becsődölnek és akkor kivásárolják a szigeteket, földeket gyárakat stb. Mert a német nem változik meg soha. Az über alles eszméje a németek vérében van. Gondoljunk Spanyolországra hány ingatlan is van német kézben. Aztán Törökországra , már 5 évvel ezelőtt is vagy 12 000 ingatlan volt német kézen csak Alanyában. Mert a németnek élettér kell, erős nemzet, dolgos, és nem elég neki a saját területe. Ezért is ragaszkodik Merckle asszony ahhoz a görögök nem léphetnek ki….De a görög nép szabadságszerető jobban mint a magyar, igy inkább szegény de nem lesz német gyarmat. Mi leszünk, mert utolsó csatlósa voltunk Hitlernek. S most is tömjük pénzzel őket lásd audi Győrben , mercédes Kecskeméten.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -8 (8 szavazatból)
  3. vélemény:
    Szerintem marhaság amit mondasz. Spanyolországban szerintem dettó a briteknek több érdekeltségük van, legalábbis ingatlanjuk biztosan(valahol 1.5-3 millió brit él állandóan Hispániában, főként nyugdíjasok).
    A görögök fegyverkeznek/fegyverkeztek mindig is a törökök ellen, mert a 2 nép ős ellensége egymásnak. A szigetek és a tenger hovatartozásáért állandóan marakodnak, volt , hogy F-16-osaikkal párbajoztak is a tenger felett és akkor még nem is említettük Ciprust.
    Most, hogy az EU erre nem ad fegyverre hitelt, az USA adna hitelt 400 M1 Abrams harckocsi vásárlására !
    Ez komoly mennyiség.
    A német hadiipar az egyik legjobb Európában, tengeralattjárókban, harckocsikban, kézifegyverekben, lövegekben egyértelműen ők a #1.
    Ezért vesznek tőlük ilyen fegyvereket, amúgy utálják őket, mert megszállták a 2. vh. alatt Görögországot és Krétát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  4. Eddig is kár volt pénzt pumpálni beléjük, mert az mind sajnos el fog veszni. Köztudott, hogy a Görög népnek, a turizmusból, és pár láda gyümölcsből van bevétele, mert nem gyárt semmit, mást meg nem tud eladni. Egyébként sem egy dolgos nép, ezért nem is igyekszik dolgozni, hogy mielőbb kikeveredjen a bajból, majd megsegítik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  5. Amúgy annyiban egyetértek veled, hogy progresszív és technokrata népek az angolszász(ide értem a skandinávokat és a németajkú népeket is) nemzetek, de ez szerintem pozitív tulajdonság. Tehát szorgalmasak.
    Ami az amerikaiaknak Közép-Amerika,Dél-Amerika, az a briteknek/németeknek a Földközi-tenger. Üdülési övezet, sok-sok ingatlannal.

    Görögöknek nincs hatalmas gyáriparuk, ami van az is főként nagy EU-konszerneknek dolgozik, fegyverben pl. EADS üzem, Leopard 2-t, tengeralattjárót is gyártanak kooperációban, licenszben, szóval valahol rosszul is gazdálkodtak, de az egész nyugati világ el van adósodva végletekig.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  6. Én nem írom le őket ilyen sablonosan, hogy lusták, de déli nép, főként agráriumból, turizmusból élnek, szóval másként.
    hamond:
    Szerintem is felesleges volt őket telinyomni pénzzel, mert eddig már volt vagy 5 államcsődjük csak a modern korban + látható volt, hogy mi lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Nem oly távoli jövőben Mo. is ebbe a besorolásba fog kerülni , mert a 9-11 százalékos kötvényeket , amiket szabadságszerető harcosunk kibocsájtott , képtelenség lesz törleszteni.
    ( Persze csodafegyverrel még bármikor előrukkolhat a gazdasági ” Jobbkéz ” )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  8. Vélemény
    -
    Szabadságszeretetböl nem lehet megélni. Viszont gyorsan lehet belöle éhen dögleni.
    Munkából (lásd németek) jól lehet élni és még külföldi ingatlanokra is futja.
    Mit szólsz ehhez a verzióhoz?
    Tudod,.. ok és okozat. Helyes sorrendben.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Hamond
    -
    Ismerek néhány görögöt. Ök azt álliták, hogy ök szorgalmas dolgos nép. Csak az a baj (hogy aki ilyen) az már 20-40 éve az USA-ban él. Hááát,.. otthon csak a lusták maradtak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Görögország két év haladékot kap 2012. október 24. szerda | AN

Görögországban rekordszinten a munkanélküliség 2012. június 7. csütörtök | AN

Németország a legtiszteletreméltóbb 2012. május 31. csütörtök | AN

Észhez térnek a görögök? 2012. május 28. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos