Ronai and Ronai
AMERIKAI

Magához tér az óriás 2012. február 5. vasárnap 10:41 | AN Forrás: Reuters

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Magához tér az óriás

Washington – Kilenc hónap óta a leggyorsabb állásteremtó hónapnak bizonyult a január; a munkanélküliség ezzel hároméves mélypontra csökkent, ami jó hír az újjáválasztásáért harcoló Barack Obama, de még inkább az ország számára.

A nem mezőgazdasági átlagfizetés évi 243 dollárra növekedett a munkaügyi minisztérium pénteki jelentése szerint; a legnagyobb növekedés a gyáriparban tapasztalható. A munkanélküliségi ráta 8,3 %-ra csökkent – ez a legalacsonyabb 2009 februárja óta – a decemberi 8,5 %-ról.

A foglalkoztatás bővülése a legnagyobb körű volt április óta, és messze túlszárnyalta a Reuters hírügynökség által megkérdezett közgazdászok jóslásait, és a gazdaság alapjainak újbóli megerősödéséről árulkodik. Sung Won Sohn, a Kalifornia Állami Egyetem közgazdász professzora szerint a friss statisztikát olvasó legboldogabb emberek közt Obama elnök is ott volt.

Ami a fizetések emelkedését illeti, az valamennyi területre jellemző a kiskereskedelemtől az ideiglenes kisegítők területén át az építőiparig és a gyártásig, ami azt jelzi, hogy a trend tartósan pozitív maradhat.

A háztartások körében végzett felmérés tanúbizonysága szerint a munkanélküliség úgy tudott csökkenni, hogy közben az új álláskeresők tömegesen özönlenek a munkaerőpiacra. Közgazdászok nem is olyan régen még arra számítottak, hogy a ráta 9 % felett marad egész évben.

A jó híreknek köszönhetően nőttek a részvények értékei a Wall Streeten; a Nasdaq index 11 év óta nem látott eredményt produkált, de a Dow Jones ipari is négyéves csúcson járt. Zuhanásba fogtak az amerikai kincstárjegyek hozamai. Ez azonban változhat, mivel vezető Wall Street-i cégek vélekedése szerint a Fed a biztonság kedvéért még bevállal egy nagyobb kötvényfelvásárlási programot.

A republikánusok elismerik az eddigi eredményeket, de arra figyelmeztetnek, hogy még sok a tennivaló, főként mivel 23,8 millió amerikai továbbra is hiába keres állást: ez a szám 5,57 millióval haladja meg a válság előtti szintet. A haladás azonban egyértelmű. Az adatok utólagos korrekciójából az derül ki, hogy novemberben és decemberben 60 ezerrel több új állás született, mint azt korábban jelentették.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (8 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 6 szavazatból)
Magához tér az óriás, 5.0 out of 5 based on 8 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(6)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

6 Reader’s Comments

  1. Végre jó hírek is vannak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  2. Drukkolok Obama-nak, és vele együtt nekünk. Lehet demokratikusan válságkezelni!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. ” A nem mezőgazdasági átlagfizetés évi 243 dollárra növekedett”

    Ez a cikk most Etiópiáról szól? :)))))))))))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Avi, nem csak aki forditotta az a jelek szerint nincs tisztaban azzal az angolban a vesszo az nem a “tizedes” jele az a pont lenne de akkor meg csak ket nulla lenne utanna.
    Az eredeti Reuters hirben szereplo szoveg ” $243,000″ az magyarul 243000 azaz 243 ezer dollar evente.
    Az azert annyira nem rossz. ;))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  5. A 243.000$ éves szinten elég jól hangzik, de azért ennyire nem dübörög az USA gazdaság!

    A helyes mondat :

    Employers added 243,000 jobs last month, the Labor Department said Friday, notching gains across a wide swath of the econom.

    243 ezer munkahely jött létre a munkaadók által, mondta a Munkaügyi Minisztérium pénteken ,kapaszkodhat előre a a gazdaság egy széles rendjén keresztül.

    Szóval nem a fizetés, hanem a létszám emelkedett!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. http://data.bls.gov/timeseries/LNS11300000
    A fenti hivatalos, allami statisztika szerint a “labor participation”, vagyis a 16 even feluli aktivan dolgozo lakossag szazalekos aranya a beka segge alatt van. Erdemes megnezni a grafikat. Nem tudom, hogyan vezettek le azt, hogy csokkent a munkanelkuliseg, de en a hirnek egy szavat sem hiszem, barhonnan is szarmazik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Jobb formában az amerikai gazdaság 2012. április 16. hétfő | AN

Rekordalacsony munkanélküliség Amerikában 2012. március 29. csütörtök | AN

Kétéves csúcson a magyar munkanélküliség 2012. március 29. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos