Ronai and Ronai
AMERIKAI

Konrád: Magyarország már nem demokrácia 2012. január 21. szombat 21:32 | Konrád György Forrás: AN

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Konrád: Magyarország már nem demokrácia

A magyar gazdaság hitelképességét a három legfontosabb hitelminősítő intézet leminősítette a legalsó bóvli kategóriába. Bóvli országnak bóvli kormánya és bóvli miniszterelnöke van.

Továbbmegyek: Orbán Viktor és kormánya a magyar gazdaság problémáinak nem a megoldása, hanem a probléma maga. Ennél fogva elmozdítandó a helyéről, és többnyire dilettáns, pártudvaronc kormányát az esedékes, 2014-ben tartandó parlamenti választásokig szakértőkből álló kormánnyal kellene helyettesíteni. Szakértői szinten lehetséges volna termékeny áthidalásokat találni a magyarországi jobb és baloldal között. Az ország betegsége a belpolitikai polgárháború műjobboldal és műbaloldal között. Egyiknek sincs mélyebb családi-életrajzi alapja, amely látszólagos kiengesztelhetetlenségüket indokolhatná. A főszereplők az 1989-előtt regnáló államszocialista rezsim jobbára vidéki kiskádereinek a gyerekei, és netán maguk is funkcionáriusok voltak a kommunista párt alárendelt ifjúsági szervezetben, vagy éppen magában a kommunista pártban. Mondhatni tehát, hogy egy akolból jöttek, noha különböző sértett neheztelések (ressentimentek) hevítik az érzelmeiket. Vidékiek, idegenkednek a nagyvárosi, értelmiségi kritikától, esetleg jó tanulóként magukra mérik a felzárkózás munkáját, de valószínűbb, hogy meg vannak sértve, és jólesik nekik valamilyen bosszú fantáziaképe. Mert felül akarnak kerekedni, folytonosan lábujjhegyre állnak, és szeretnék magukat a nemzettel, a dolgozó néppel azonosítani. Fáradságos meghajtani a fejüket az európai kulturális örökség előtt, leginkább saját szobruk előtt szeretnék meghajtani a fejüket. Az 1989-es fordulatban jelentős szerepe volt az értelmiségnek, a disszidenseknek, azoknak, akikről a spiclijelentések szóltak. Az író vagy a tudós jobb híján volt ellenzéki disszidens, és mihelyt a judíciuma, erkölcsi belátása engedte, visszatért a szakmájához.

Én történetesen nem szeretem sem a jobboldalt, sem a baloldalt, de szertetem a demokráciát, hogy mindenki megnyilatkozhasson, hogy lássuk, miféle emberek igyekeznek vezetni bennünket. A demokrácia legfőképpen azért jó, hogy a polgár emberi méltóságát nehezebben alázhassák meg a kormányzók, és hogy meg tudja védeni magát törvények alapján a felsőbbséggel szemben. A gyengébbek védelmét és önvédelmét jelenti a túlerővel szemben. Hogy minek alapján, minek a nevében van egy bizonyos társaságnak, illetőleg a főnökének teljhatalma fölöttünk? Itt most azért, mert a parlamenti képviselők kétharmada minden döntési helyzetben fejet hajt a kis vezér előtt, és megszavazza azt, amit ő akar? Ez történhet meg újabban Magyarországon, ahol a képviselők kétharmadának az automatikus fejbólintása létrehozta parlamentáris diktatúrát, ezt az ötlábú borjút, Európa-ellenes Európai Unió-tagot, amely saját szuverenitását az unióhoz tartozás elé helyezi, nemzetinek nevezve mindent, egyebek között a kormány szuverenitását is, más szóval saját önkényuralmát. Könnyű visszaesni a nemzetállami romantikába, és ez az ujpopulista, némelykor ujfasiszta értelmiség abba kapaszkodik, mint legfontosabb szellemi állványzatába. A nemzeti pátosz arra is jó, hogy a hazai kritikát el lehessen vele hallgattatni. A nemzeti pátosz könnyedén összebarátkozik az egy nép, egy állam egy vezér jelszóval. Fasizmus akkor is lehetséges, ha nincsenek kéznél zsidók, az állam azonban legyen minden felett, és annak is a legcsúcsán esetünkben az ezeréves szentkorona, amely az állam szimbóluma, csak éppen hiányzik alóla a fej. Elképzelhető azonban a korona alá egy bizonyos fej, vagy ama fej fölé a korona. A mesében néha előfordul, hogy a legkisebb fiút, miután a sárkányokkal megküzdött, megkoronázzák. Sárkány, ha van, ha nincs, elgondolható. Az előző, a rivális miniszterelnök is annak mondható, tehát börtönbe kellene zárni. De ha ez nem megy, ha a politikailag helyes bírói ítéletnek az útjában áll a bíróság, akkor az egész igazságszolgáltatást meg kell újítani.

A győzelem legyen totális, mindenáron való megújulás, az új teljhatalom és az új cenzúra miniszterelnöke semmit és senkit sem hagy a helyén jóvá, aki, vagy ami nem tőle való, és nem az ő akaratából van ott, ahol van. Világos, hogy egy ilyen embernek van saját, unortodox történetfilozófiája, gazdaságfilozófiája, különböző fülekhez igazított politikai filozófiája, valami vulgáris, giccses macchiavellizmus. Magyarországon nem szokás bebörtönözni ellenfeleket, de lehet hosszú előzetes letartóztatásba helyezni a megbilincselve mutogatott kiválasztottakat. A lehetőségek variáció-száma nem végtelen: kérdés, mit tehet egy kisember, ha ölébe hull a hatalom, sőt, mindenféle jogi trükk révén a teljhatalom. Az új főnök dicsekszik, csúfolja az ellenfeleket, nem tárgyal, nem korrigál, bosszút áll, mindig van miért, és nem vonul vissza, mert ha engedményeket tenne, akkor összedőlne az erőt sugárzó mítosza. Akkor nem hinnének benne, és nem lenne visszajövetele. Orbán Viktor egyszer már vesztett, másodszor nem akar, nem szabad vesztenie, most legyen kőkemény, ezt súgja megmerevedett hatalmi ösztöne. Ha most visszalép valamiben, ha releváns engedményeket tesz az EU-nak és az IMF-nek, akkor megindul a szétesés, a hátrálás, a feladás, a behódolás, akkor ő már nem lesz szuverén. Ne szóljatok bele az én dolgomba, tudom, hogy mit csinálok. Majd meglátjátok, hogy ez a legfőbb médiahatóság, amelynek a tetején természetesen ugyancsak én állok, milyen lelkesen biztosítja a gondolatszabadságot! Hát igen, egy évvel később, mondvacsinált ürüggyel megszüntették az egyetlen független rádióadást, amelyet több százezren hallgattak, de a kormánnyal szemben kritikus hangoknak is teret adott. 1989. után az értelmiség túl gyorsan engedte át a terepet az ideologikus frázisokat hajtogató politikai demagógoknak és aktivistáknak, akik viszont alátámasztják az önhitt és dilettáns államvezetők uralmát. Állítom, hogy az ő idejük is lejárt.

A jobb- és baloldali volt ifjúsági, mozgalmi funkcionáriusok lépjenek le a színpadról, fejezzék be zagyva és meggondolatlan rögtönzéseiket, amelyekből mindig kilóg a lóláb: a legfelsőbb szintű hatalmi koncentráció. Eleget kerestek, mióta az egyetemről kilépve politikusok lettek, most már várja őket a civil élet. Indokolatlan, hogy fiatalemberek agyát végletesen megszállja a hatalom képzetköre, és folyton azon rágódjanak, hogyan tudnák azt megszerezni, foggal-körömmel megtartani, nem tudván maguknak már elképzelni sem valami más, civil életpályát. 2012 január másodikán Orbán Viktor és kísérete rendőrök tömegétől körülvéve az Operaházban ünnepelte önmagát, útjára bocsátva saját művét, az alkotmány helyébe tett új alaptörvényt, amely felszámolta a magyar köztársaságot, a plurális demokráciát, és hosszú időre biztosítaná, ha érvényben maradna a jelenlegi kormányzat uralmát. A fontos vendégek fekete deszkafal mögé rejtőzködve, mentek be, és egy hátsó kijáraton át jöttek ki, miközben az Operaház előtt húzódó Andrássy sugárúton közel százezer ember tüntetett a demokratikus köztársaság védelmében, a bevezetésre kerülő alkotmányos diktatúra, és a miniszterelnök, Orbán Viktor ellen. Az állami televízió ebből mit sem mutatott, a bírálatokról hírt adó rádiót a jövő hónapban már nem hallgathatjuk, ravasz trükkökkel elvették sugárzásának frekvenciáját. Hazám kezd hasonlítani a középázsiai posztszovjet egyeduralmakhoz, vannak, akik máris Orbánisztánnak nevezik. Mind több fiatal magyar pályázik el az országból, főként Nyugat-Európába, a bátrabbak és a tehetségesebbek, akárcsak 1956 őszén a távlat elsötétülését látva. Az itthon maradó fiatalok leginkább arról beszélnek, hogy mit tegyenek a kis megtakarításaikkal, mert a magán-nyugdíjpénztárakban tartalékolt befizetéseikre a kormányzat már rátette a kezét, és ki tudja, mire fogja még rátenni a kezét, mert amit csak lehet, azt mind államosítja, és központi igazgatás, saját keze alá rendeli. Liberális demokráciáról Magyarországon többé nem beszélhetünk.

Mire kell ez az új alkotmánynak nyilvánított ravasz szöveg, amelyben a szellemi szabadságjogok garanciája már nem szerepel? Arra, hogy Orbán Viktor uralma ugyanolyan tartós legyen, mint félfasiszta Horthy Miklósé és a kommunista Kádár Jánosé volt. Ez nekem, és még sok magyar állampolgárnak nem kell. Leginkább annak kell, aki sürgeti, és a képviselői szavazatok kétharmadára hivatkozik. 1989-ben sírjába dőlt az a pártállam, amely a nyugati kapitalizmushoz vezető ellenforradalom rémével operált. Aztán húsz éven át nagyjából nyugtunk volt, nem kellett új zsarnokságtól tartani. Most hogy épülőben van egy új pártállam, alighanem megint tartanunk kell tőle, és ez az alkotmány lesz a fügefalevele. Az olyan rendszer, amelynek a propaganda és a hiszékenység a fundamentuma, szokás szerint előbb-utóbb összeomlik. Két tekintélyuralom, a fasizmus és a kommunizmus bukásának voltam elégedett tanúja, a harmadiknak is előrelátható a vége. Mivelhogy hamisságra épül, bukása is idétlen lesz. Ezt a betegséget megúszhattuk volna. De legalább – azt remélem – tanulni fogunk belőle.

Az államcsőd közelébe vitorlázó Magyarországon vannak tehetséges, nagy tudású, gyakorlatias realizmussal megáldott, mind az akadémiai, mind a kormányzati szférában otthonosan mozgó, több nyelven beszélő, európai és amerikai egyetemeken ismert és megbecsült, vezető politikusként már szerepelt és továbbra is szóba jöhető közgazdászok, olyanok, akik tudnak egymással mint értelmes kollégák beszélni, akik közel tudnák hozni egymáshoz a politika jobb és baloldalát, akik nem riadnának vissza a konszenzusépítés produktív munkájától, és akiknek van hova visszavonulniuk a tanításhoz és az íráshoz, ha egy-két érdekes terminust már végigdolgoztak hatalmi pozíciókban. Példamutató siker volna őket kormányzati szerepkörbe hozni, vagy visszahozni. Szavahihető emberekről beszélek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 3.4/5 (67 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +21 ( 129 szavazatból)
Konrád: Magyarország már nem demokrácia, 3.4 out of 5 based on 67 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(62)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

62 Reader’s Comments

  1. Gonda Laszlo!
    1,;-maga szerencsetlen!!!a szabadkomuvesseg es a zsidosag az KETTO!!semmilyen kapcsolatban NEM all egymassal!!
    2,;-az 1920-utani Pronay verengzeseket es a Feherterrort valahogy kihagyta a felsorolasbol!!-(veletlen feledekenyseg lenne csupan??)-Pronay-t Horthy hadbirosag ele is allittatta erte pedig!!na ja az a franya szemlektiv magyar elme ugye??
    3,;-en uram 1926-ban szulettem Ungvaron!de ugyan tanitsa mar meg nekem magyarazza mar el hoigy mi mikent zajlodott le………!!!!?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (11 szavazatból)
  2. Admin!
    az hogy kik tamogatjak Benito Orban Fasiszta diktaturajat,az koztudott!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (13 szavazatból)
  3. “Bérminuszolók” megjegyzéshez: “Ti” mindent kufár szellemmel tudtok csak megközelíteni? Arra még sosem gondoltatotok, h.esetleg Konrád cikke efogúlt és hamis? Arra sem, hogy aki olvassa az tudja magáról, hogy önként és dalolva ment a Hősök terétől a Kossuth térig? Sok százezer honfitársával együtt. Függetlenűl attól, hogy ez neki pénzbe és fáradtságba került?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -3 (17 szavazatból)
  4. határontúli magyarok jöttek ide mínuszolni, de sebaj. legyen ez az ő szabad vélemény-nyilvánítási joguk. ne is törődjetek a mínuszokkal, nem számít.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (8 szavazatból)
  5. Gonda László, ha maga Satu úr, akkor pontosan tudja, volt az a pénz, amiért fenntartották a Kossuth-téri hugyos forradalmat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -6 (14 szavazatból)
  6. Nagy rajongója vagyok Konrádnak és teljesen igaza van.Kár,hogy az írók szava nem hallatszik fel a “trón”-ig!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (13 szavazatból)
  7. Admin kedves, ez a gonda egy világhírű náci, vagy csak kis hazánkat boldogítja?
    Csak azért kérdem, mert nem tudom érdemes-e pazarolni rá az energiáinkat. :((

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (10 szavazatból)
  8. Konradnak igaza van. Rengetegen tamogassak a fasizmust DE a legtobje nem. Remelem hogy a nep vegre folebred es kitoloncolja azokat a tronrol akik NEM oda valok !!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (9 szavazatból)
  9. Gonda László 2012. január 25. szerda 15:34
    Tudsz mást is tenni, mint gyűlölködni a szentkorona nevében?
    Úgy irsz, mintha nem itt élnél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (10 szavazatból)
  10. hohó végigsöpört a söpredék nagyszerű hajlékunkon. de örömmel tapasztalom, hogy kárt nem tudott tenni senkiben és semmiben. mondanám, hogy szomorú, de én jókat derültem ahogy elképzeltem a sötét zombi arcokat amint lázas sietséggel nyomkodják pollice verso, hiszen még mennyi internetes oldalon kell elbizonytalanítani a ballibsikomcsiprosti olvasót hitében, meggyőződésében.
    De van számukra egy rossz hírem. n e m f o g s i k e r ü l n i. a zembereknek kezd kinyílni a szemük

    tanárnéni jelentkezik pistike: született este 10 kiskutyánk és mind fidesses. nahát pistike holnap jön orbánur mondd el neki holnap. —miniszterelnökbácsi született 10 kiskutyánk és 7 fideszes. tegnap még 10et mondtál, így a tanerő. igen de azóta 3nak kinyílt a szeme.
    ….
    szóval zombik, nyílnak a szemek, jön a tavasz nyílnak a virágok bimbasznak a fák, ti meg ráb asztok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (8 szavazatból)
  11. M.L.!
    Rengetegegen támogaTJák a fasizmust.* Formájában ez így helyes, tartalmában azonban igaz és egyben borzasztó is…
    .
    *(Az SS-t ebben a mondatban sem tűrhetjük meg. Ugye.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  12. Gonda Laszlo!!
    -”kufar szemmel neztyek”-??
    -es ezt eppen On mondja?,hogy nem sul le a bor a keperol uram!!
    on nem csak hogy egy aljasul hazudozo,mindenkit mocskolo-(jo magyar szokas szerint!!!)-genitikai sopredek,hanem egy szerencsetlen szellemi nincstelen is!!
    az on helyeben befognam a lepenylesomet,es a szegyentol elbujdosnek jo messzire,mivel a tudatlansagaval lejaratta azt az icuri-picuri kis tekintelyet is hazajanak ami eddig megmaradt valamely isteni csoda fojtan!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Kim Lane Scheppele: Magyarország félreértve? 2012. január 23. hétfő | Kim Lane Scheppele / RR

A gulyáskommunizmus utóíze 2012. január 15. vasárnap | Zilahy Péter / RR

Szapáry megvédte Orbánt Krugmantól 2011. december 26. hétfő | AN

New York Times: Hiába tiltakoznak a magyarok 2011. december 25. vasárnap | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos