- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Az öngyilkos gazdaságpolitika eredménye

Wednesday, January 11th, 2012 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

Az öngyilkos gazdaságpolitika eredménye

Budapest/Brüsszel – Hadüzenettel felérő rovót kapott az Orbán-diktatúra az Európai Bizottságtól, amiért nem tett meg mindent annak érdekében, hogy időben és fenntartható módon korrigálja túlzott költségvetési hiányát, írja [1] a Népszabadságban Zalán Eszter, a lap brüsszeli tudósítója.

A magán-nyugdíjpénzárak kirablása árán sem sikerült győzelemre vinnie a fülkeforradalomnak a pénzügyi szabadságharcot, derül ki a cikkből. Az Európai Bizottság álláspontja szerint „a testület által vizsgált másik négy állam, Belgium, Ciprus, Lengyelország és Málta a bizottság véleménye szerint viszont elegendő erőfeszítést tett”, így azt javasolják az Európa Tanácsnak, „mondja ki, hogy Magyarország nem tett eleget azért, hogy fenntartható módon az uniós aláírásnak megfelelően három százalék alá vigye a költségvetési hiányt. Erről a pénzügyminiszterek tanácsának legközelebbi ülésén dönthetnek. Ezután a bizottság új ajánlásokat tesz Magyarországnak a költségvetési hiány csökkentése érdekében. A többi négy országgal kapcsolatban a bizottság nem viszi tovább az ügyet, de folyamatosan figyelemmel kíséri a költségvetés alakulását.”

Mint emlékezetes, a budapesti rezsim több alkalommal nagy sikerként kommunikálta a pénzügyi szabadságharcot, mert annak tulajdonította, hogy tavaly három százalék alá tudta vinni a költségvetési hiányt. A jelek azonban arra utalnak, hogy a bizottság nem az unortodox matolcsysta gazdaságpolitikának tulajdonítja a hiánycsökkentést, sőt, azt átmenetinek tartja, és nem bízik abban, hogy az idei évben is sikerül megismételni. „A közlemény emlékeztet rá, hogy bár Magyarországnak 2011-ben sikerült 3 százalék alá vinnie a költségvetési hiányt, ezt főleg a GDP 10 százalékát kitevő egyszeri lépésekkel érte el Budapest. (Ilyen többek között a magán-nyugdíjpénztári megtakarítások államosítása, amiből 3000 milliárd forint bevétele származott az államkasszának.) Ezek hatása érvényesült 2012-ben is. 2013-ban azonban a bizottság szerint az egyre rosszabb makrogazdasági környezet miatt ismét három százalék fölé ugrik a hiány”, folytatódik a Népszabadság brüsszeli tudósítása.

A közlemény kitér arra, hogy a bizottság újabb ajánlásokat fogalmazhat meg Magyarországnak; de nem elképzelhetetlen bizonyos szankciók alkalmazása, sőt, akár a kohéziós alapokból származó kifizetések felfüggesztése sem.

„A bizottság a biztosok következő ülésén, 17-én döntenek arról, hogy indítanak-e eljárást a bírák nyugdíjaztatása, az adatvédelmi hivatal függetlenségének és a jegybank függetlenségének ügyében – közölte szerdán a bizottság szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen. A bizottság jogi elemzése csak jövő hétre fejeződik be ezekben a kérdésekben. Azt vizsgálják, hogy a kifogásolt törvények összhangban vannak-e az uniós joggal. A magyar hatóságok tíz nappal ezelőtt küldték meg a jogszabályokat, ezek elemzése időbe telik, de a szóvivő szerint a szakértők rekordtempóban dolgoznak. A bizottság szerint az ügy leggyorsabb megoldása az lenne, ha a magyar hatóságok maguktól változtatnának a kérdéses jogszabályokon. A szóvivő szerint most a labda a magyar térfélen van”, fejeződik be a Népszabadság írása.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2012/01/magyarorszag/az-ongyilkos-politika-eredmenye.html

URLs in this post:

[1] írja: http://nol.hu/gazdasag/elkaszaljak_magyarorszagot

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.