Romney a befutó, de ez még nem a célegyenes 2012. January 11. Wednesday 10:39 | RR Forrás: AN

Share
Romney a befutó, de ez még nem a célegyenes

Manchester – A szavazatok közel 96 %-ának összeszámlálása után Ron Pail 39 %-kal áll az élen, Huntsman és Gingrich 23 és 17 %-kal messze lemaradva követik a kettes számú előválasztáson. Az Iowában Mitt Romneyt nagyon megszorító Santorum 9 %-kal a negyedik helyre szorult, Rick Perry pedig, aki már Iowa után is a visszalépést fontolgatta, egy percentre volt jó az új-angliai államban.

Tizenöt százaléknál valamivel többet sikerült Mitt Romneynak Ron Paulra rávernie a New Hampshire-i republikánus előválasztáson, ami nem azt jelenti, hogy most már mindenképp Romneyval kell számolnia Barack Obama elnöknek novemberben, de azt egyértelműen, hogy a volt massachusettsi kormányzó jó úton van az elnökjelöltség felé.

Romney négy évvel ezelőtt is próbálkozott, és az akkori eredményei eltörpülnek a mostaniak mellett, ami arra mutat, hogy jól kihasználta az elmúlt három évet. Bizonyos értelemben márn most történelmet ír, hiszen ő az első, közhivatalt be nem töltő republikánus jelöltaspiráns, akinek egymás után sikerült Iowát és New Hampshire-t is hoznia 1976 óta, amikor Iowa pole pozícióba került a republikánus előválasztásokon.

Jók az esélyei arra, hogy a következő műsorszámban, Dél-Karolinában is jól szerepeljen, és ha ez a január huszonegyedikei megmérettetés sikerül, akkor mondhatja el magáról, hogy innen igazából már csak elrontani tudja a dolgot. Dél-Karolinát viszont szinte kötelessége megnyerni: 1980 óta nem akadt olyan republikánus elnökjelölt-aspiráns, aki ne nyert volna ebben az államban.

Sok lesz a dolga addig, mivel a republikánus előválasztó közönség teljesen másra vevő Dél-Karolinában, mint New Hampshire-ben. Az új-angliai államban a republikánus szavazók hatvan százaléka mérsékeltebben áll hozzá a liberális és szociális témákhoz, míg a dél-karolinaiak jóval konzervatívabbak, így hát számukra Romneynak az érem másik oldalát kell felmutatnia.

A fiatal szavazók körében népszerű másodiknak befutó Ron Paulnak eleve számítania kellett arra, hogy New Hampshire sokkal „öregesebb” állam, itt csak 13 % azok aránya, akik életükben először választanak novemberben, szemben Iowával, ahol 38 %.

Jon Huntsman volt utahi kormányzó mindent egy lapra, New Hampshire-re tett fel, ami csak a harmadik helyhez volt elég, jókora lemaradással, de a politikus kijelentette: egyelőre nem száll ki. Gingrich és Santorum a kiábrándító tíz százalék körüli eredménnyel épp csak befértek az élbolyba.

Tags: , , , , , , , , ,

6 Reader’s Comments

 1. Nem Romney javult 2008-hoz képest, hanema mezőny ennyivel gyengébb. Akkor McCain, Giuliani, Huckabee volt a választék, ma Bachmann, Perry, Paul. Nem igaz, hogy senki se érzi a különbséget…

 2. Romnyi halad ezerrel, de ez a mormon hattere nem
  igazan segit majd neki az evangelikus kereszteny szavazoknal. Meglatjuk, meg van sok ido.

 3. Hajrá Mitt!

 4. Nagy szégyen lenne Amerikára, ha egy totalitárius szekta lelkes tagja, Romney elnök lehetne…

 5. GaborNYC

  “Romnyi halad ezerrel, de ez a mormon hattere nem
  igazan segit majd neki az evangelikus kereszteny szavazoknal”

  Egy evangélikus protestáns valószínűleg inkább Obamára szavaz, mint egy mormomra, mert ez hitbéli probléma. A legvalószínűbb persze az, hogy inkább el se megye szavazni.

  Szóval ha a mormogó Romney lesz a rep. elnökjelölt, akkor biztos Obama második mandátuma.

 6. egyertelmu, hogy Romney nem fog tudni Obama ellen nyerni szoval ha O lesz a repik jeloltje azzal tuti obama 2. mandatuma…Szerintem hiaba kapja Romney a legtobb szavazatot ha ot utasitjak el a legtobben bar erre szerintem hamarosan rajovunk :

Kapcsolódó cikkek

Obama marad az Egyesült Államok elnöke 2012. November 7. Wednesday | AN

A második csörte már Obamáé volt 2012. October 17. Wednesday

Portman: Romney Ohio nélkül is nyerhet 2012. October 15. Monday | AN

Romney jobb kapcsolatokat ígér Izraellel 2012. October 9. Tuesday | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók