Ronai and Ronai
AMERIKAI

Olajblokáddal fenyeget Irán 2011. december 28. szerda 16:12 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Olajblokáddal fenyeget Irán

Washington/Teherán – A Hormuzi-szoroson áthaladó olajszállítmányok blokádját helyezte kilátásba az Iráni Iszlám Köztársaság arra az esetre, ha életbe léptetik az ellene atomfegyverkezése miatt hozott szankciókat. Az Egyesült Államok szerint ez csak szájaskodás, de a nyersolaj szabad szállítását Washington mindenképpen garantálni kívánja.

November nyolcadika óta nő fokozott ütemben a feszültség az iszlám köztársaság és a civilizált világ között: ezen a napon jelent meg az ENSZ Nemzetközi Atomenergia Ügynökségének jelentése, amely nem hagy kétséget afelől, hogy Irán atomfegyver előállításán dolgozik. A perzsa állam az 1979-es iszlám forradalom győzelme óta ellenséges a Nyugattal, különösen az Egyesült Államokkal és Izraellel szemben, bőkezűen támogat különféle terrorszervezeteket, a zsidó államot pedig több alkalommal elpusztítással fenyegette meg. Irán ennek ellenére tagadja, hogy atomprogramja a békés célokon kívül bármi mást is szolgálna.

Rahimi elnökhelyettes: „Ha szankcionálják az iráni olajexportot, a Hormuzi-szoroson egy csepp olaj sem fog áthaladni”

Az utóbbi időben több alkalommal szóba került, hogy nemzetközi szankciókkal kéne sújtani magát az iráni olajexportot, amely az ország lényegében egyetlen bevételi forrása. A javaslatot azonban nem terjesztették az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé, részben azért, mert elfogadására nincs remény: az Iránnal széles körű kereskedelmi kapcsolatokat fenntartó Oroszország és a részben az iráni olajtól függő Kína ezt mindenképp megvétózta volna. Kína után az iráni olaj második legnagyobb vevője India.

Irán három héttel azután fenyegetőzött a Hormuzi-szoros blokádjával, hogy az Európai Unió külügyminiszterei úgy döntöttek, szigorítják az országgal szembeni szankciókat, sőt, terveket készítettek elő a világ ötödik legnagyobb olajexportőrének lehetséges embargójára. Ez azt jelentené, hogy az Európai Unió nem venne nyersolajat Irántól, a kieső mennyiséget máshonnan pótolná.

„Ha szankcionálják az iráni olajexportot, a Hormuzi-szoroson egy csepp olaj sem fog áthaladni”, idézte az IRNA hivatalos hírügynökség Mohamed Reza Rahimit, az államfő első helyettesét. Az amerikai külügyminisztérium a kijelentésre reagálva azt állította, az nem nélkülözi „a fennhéjázás bizonyos elemét”, az Egyesült Államok azonban mindenképp az olaj szabad kereskedelmét támogatja. Az amerikai haditengerészet több egysége jelen van a térségben, hogy a nemzetközi víziutat mindennemű kalóztevékenységgel szemben biztosítsa.

Rosztem Kászemi iráni olajminiszter

Az amerikai célzás arra vonatkozott, hogy Irán jelenlegi katonai fejlettségével nem lenne képes megoldani egy olyan horderejű feladatot, mint a Hormuzi-szoros blokádja. Ebben a térségben halad át a világ tengeren szállított olajforgalmának egyharmada, így akinek ilyen blokádot sikerülne létrehoznia és fenntartania, mérhetetlen károkat okozna az egész emberiségnek. Szakértők szerint azonban erre jelenleg az Egyesült Államok és Nagy-Britannia haditengerészetén kívül senki nem lenne képes. Mark Toner fehér házi szóvivő szerint a kijelentés egyetlen célja, hogy az iráni atomfegyverkezésről a figyelmet elterelje.

Nem kommentálták a teheráni fenyegetést a napi 450 ezer hordónyi (az export 18 %-át kitevő) iráni olajat felhasználó Európai Unióban.

A Hormuzi-szoros négy mérföld széles; maga Irán, valamint Szaúd-Arábia, Kuvait, az Egyesült Arab Emírségek és Irak ezen át küldi tankereken az olajat, Katar pedig a folyékony földgázt. Több szakértő úgy véli: ha a szorosban bármilyen okból ellehetetlenülne az olajszállítás, az a legérzékenyebben éppen Iránt érintené, nem beszélve arról, hogy még érdekszövetségesei is ellene fordulnának. „Irán egy ilyen lépéssel öngyilkosságot követne el”, fogalmazott Phil Fynn, a chicagói PFG Best Research kutatóintézet elemzője.

Kérdés, hogyan, honnan lehetne pótolni az iráni olaj bojkottja esetén kieső hatalmas mennyiséget. Több olajipari forrás szerint Szaúd-Arábia és az OPEC több Öböl-menti állama kész örömest fokozná a kitermelést, ha cserébe valaki megszabadítaná őket Teherán fenyegetésétől. Ennek ellentmond, hogy Rosztám Kászemi iráni olajminiszter azt állította, Szaúd-Arábia megígérte, hogy szankciók esetén nem fogja pótolni a kiesett mennyiséget. Az olajipari szakértők szerint azonban kizárt, hogy ilyen ígéret hangzott volna el, és az is kizárt, hogy Rijád ne fokozná a termelést.

Iráni tengeralattjáró a Hormuzi-szorosban

Más szakértők azonban arra intenek, hogy Szaúd-Arábia egyedül semmiképp nem képes „beugrani” Irán helyett. Carl Larry, a New York-i Oil Outlooks elnöke szerint az Egyesült Államok semmiképp nem engedheti a Hormuzi-szoros bojkottját, ugyanakkor Szaúd-Arábia a maga legjobb esetben 2-4 millió hordós kapacitásával egymaga képtelen kiváltani a napi 3,5 millió hordós iráni exportot.

Az iráni feszültségkeltés miatt az olajár az ünnepek között ismét csúcsra jár: a Brent minőség hordója több mint egy dollárral, 109-re drágult, az OPEC egy küldötte azonban a Reutersnek átmenetinek nevezte a drágulást.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +2 ( 2 szavazatból)
Olajblokáddal fenyeget Irán, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(50)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

50 Reader’s Comments

  1. ezekkel a ” bödön-hajókkal ” akarnák lezárni a tengerszorost ?…Hö..Höhö..

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  2. Geyza

    Van nekik ket Kilo class tengojuk meg egy “marek zsebtengo ( foto fent ) ezekkel onmagukban tudnak olyan aknamezot letrehozni amivel hetekre letudnak zarni a szorost mivel nincs arra fele aknamentesito flotta szoval eloszor oda is kene hajoznia valkinek.

    Ezek melett van nekik par nagyobb vas de azok csak celpontok, konyu celpontok. Az igazi problemat a tobb szaz kis motorcsonak jelenti amelyek fel vannak szerelve ilyen olyan raketainditokkal. Ezekkel a problema nem az hogy ne tudnak leszedni hanem hogy a mennyiseguk es a kis tavolsag miatt tuti atjutna nem egy raketa illetve robbanyaggal megrakott csonak akar az USa hajokig. Ezek ellen a legjobb megoldas egy a kikotobe torteno TMK ( tervszeru megelozo karbantartas ) az az meg ott felgyujtani oket. Ezekkel parhuzamosan pedig a kikotok melletti parti raketa utegeket valamint egyebb bazisokkat.

    Volna egy ket otletem de szerintem az okosok el vannak az en otletelesem nelkul is.

    :-0

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  3. Egy apró (és alapvetően lényegtelen) korrekció: a Hormuzi-szoros nem 4, hanem 34 tengeri mérföld (kb 56 km) széles.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. nagy a szájuk ezeknek.
    Láttunk már ilyet , nemkeveset.
    Önjelölt jóslat-béli Napkeleti uralkodók akik elhozzák a tüzet a bűnös Nyugatra….cöcö

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  5. ugyanmár kedves Ubul.
    A hősiesség szép dolog , de már a lengyeleknek sem jött be amikor lándzsarohamot intéztek a támadó Messerschmidtel ellen. Nomeg Tigris páncélosokkal is felvették a harcot a dsidások.
    Ez komoly , van róla fényképem !
    A németekben eleinte nemtudatosult hogy most megvannak támadva. Aztán lelőtték a kaballérókat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  6. “…Az Egyesült Államok szerint ez csak szájaskodás,…”

    - Az is… ne vicceljünk már, az iráni haditengerészet rendkívül gyenge, legnagyobb, leghatékonaybb egységei is max. romboló léptékűek. De ezekből is csak pár darab van nekik, műszaki színvonaluk kb. ‘80- as évek, és ez a legjobb, amivel rendelkeznek.

    Az a tengeralattjáró meg egy rossz vicc…ilyeneket lehet látni tipuskönyvekben, az I. VH idejéből… komolyan! Nem is tengeralattjáró ez, hanem csak egy kb. 15 fős búvárhajó, kizárólag rendkívül korlátozott partmenti tevékenységre.

    És semmi híre nincs, hogy iránnak lenne bármije, ami ennél jobb, főleg, hogy ezek hazai gyártmányok, és hát az iráni ipar ennyit tud.

    Aknatelepítés sem jó, mert arra meg ott vannak a hipermodern amerikai aknaszedő hajók.

    És akkor az iráni főparancsnok kijelenti, hogy “…nincs valami nagy színvonal eltérés az iráni és az amerikai technológia között…”

    Uramisten, de szánalmas.

    Az amerikai ötödik flotta (ez van abba a térségbe telepítve) mindenesetre beizzította a hajómotorokat. Aki tudja, mit tartalmaz egy amerikai flotta, annak azért lehet valami fogalma arról, hogy az ellen mennyi esélye van nem hogy iránnak, de bárki másnak is. Egy amerikai flotta még félig feltöltve is akkora ütőerőt képvisel, amik messze meghaladja a térség ÖSSZES tengeri haderejének lehetőségeit is, nem hogy iránét.

    Na, akkor ennyit az iráni “blokádról”.

    Meg annyit, hogy 1986- ban is “bejelentették’ a blokádot. Ki is merészkedtek, meg is lőttek pár tankert, amíg az idétlenkedésnek az USA flottája kb. akkora erőfeszítéssel vetett véget napok alatt, mintha a felújított fegyverzetet próbálták volna ki egy gyakorlólövészeten.

    Most még ennyi erőfeszítést sem igényelne az egész iráni “flotta” (a mi?) szétkergetése.

    Iráni flotta, meg blokád… hagyjuk már.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  7. “…nincs arra fele aknamentesito flotta szoval eloszor oda is kene hajoznia valkinek…”

    - Ha az amerikai 5. flotta aknamentesítő kapacitása megfelel, mely flotta állandó állomáshelye egyébként eleve ott van az öböl- királyságokban, akkor örömmel közlöm, hogy már “ott vannak”, évtizedek óta.

    “…Az igazi problemat a tobb szaz kis motorcsonak jelenti amelyek fel vannak szerelve ilyen olyan raketainditokkal…”

    - Miért lenne ez probléma…?

    Mégis, az őrjáratozó vadászbombázók mennyi idő alatt tudnák az egész bandát kilőni, akár gépágyúval is?

    Ezen kívül, az am. hadihajókon ott figyel a fejlesztett Phalanx- rendszer is, mely elsődlegesen ugyan bejövő rakéták és légieszközök ellen lett kifejlesztve, de kitűnően megfelel vízfelszíni célpontok felderítésére, bemérésére, és pusztítására is.

    A Cole elleni öngyilkos támadás óta am. hadihajókat semmi nem közelítheti meg, hacsak nem ők engedélyezik.

    Lőttek már ki öngyilkos csónakosokat azóta… na, lényeg, hogy senki ne idegeskedjen az iráni motorcsónakok miatt, meg az aknák miatt se.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  8. méghogy nincs aknaszedő-kapacitás…mármost nemtom röhögjek vagy bosszanbkodjak…
    Egy repülőgéphordozót párszáz egyébb haduhajó követ .
    Aknaszedők , rombolók , rakétás cirkálók meg a jóég tudja még mifenék.
    Ugye nem G O N D O L H T N Ó K komolyan azt a hülységet hogy az irániak akárcsak finghatnak egyet azon szoroson , ha az USA nem akarja ?
    Az öszes bádogból kidomborított kézművesjellegű , bazársoron beszerzett dizelüzemű , vízalatt másfélóráig , kb. 16 kilóméteres sebességgel hajózni tudó arabcsúcsteknikájával együtt ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. Geyza:

    - Az egyik legfőbb felelőse ennek az idióta legendának, hogy hát irán mekkora blokádot tud létrehozni, a nemzetközi média. És persze a magyar is.

    Miért?

    - Mert amikor valamelyik iráni kétlábú hőbörög, hogy hát majd jól blokádot hozunk létre, oszt akkor jónapot a zolajkereskedésnek, akkor nem akad egy média sem, mely azonnal hozzáfűzné a hírbemondás után, hogy pl.

    “erős fenntartásokkal kel fogadnunk bármiféle hasonló iráni fenyegetőzést, mivel irán semmiféle eszközzel nem rendelkezik egy hatékony tengeri blokád lértehozására és fenntartására, még békeidőben sem, nem hogy egy esetleges fegyveres konfliktus idején, főleg az USA flottájával szemben”

    Aztán jöhetnének a megkérdezett szakértőkkel készült riportokból a bejátszások.

    Vagy valami ilyesmi.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  10. A témában a létező legjobb magyar szakértő, magyar nyelven:

    http://www.epa.hu/00800/00804/00543/68673.html

    Azért az ő szavát már senki ne vonja kétségbe, főleg, hogy amiket mond, azok teljesen nyilvános dolgok, legfeljebb ezek a dolgok így, összeszedve nem jelentek még meg korábban magyarul.

    Na, ennyit iránról meg a blokádjáról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  11. A zarab pukizik egyet a sivatagban , a tisztaszeműek meg rémületükben mingyá hanyattesnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  12. Pedig nem kéne.

    Különösen ismerve az iszlamista néplélek azon tulajdonságát, hogy a legvadabb fantáziálást is képesek valóságként megélni, ha a realitások nem tetszenek nekik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  13. Nnaaa…látod Ubul ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  14. Fantáziálnak.
    A tisztaszeműek meg hanyatt esnek egyből.
    Hogy gyön a dagadt dzsin , kifelé a söröskorsóból és kaszabol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Arab handabanda, avagy hogyan használják a a primitive emberek a photoshop-ot.

    http://zombietime.com/reuters_photo_fraud/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  16. ” – Mert amikor valamelyik iráni kétlábú hőbörög, hogy hát majd jól blokádot hozunk létre, oszt akkor jónapot a zolajkereskedésnek, akkor nem akad egy média sem, mely azonnal hozzáfűzné a hírbemondás után, hogy pl.”
    Eldrad, Eldrad!
    Persze, hogy nem mondja hiszen majd a mi tökös vona féle Iránbarát Gárdistákból alakult Búvár Kun hadtestünk megállítja a zusákokat. :)))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  17. Szia Geyza
    /////////////
    /////////////
    “lándzsarohamot intéztek a támadó Messerschmidtel ellen. Nomeg Tigris páncélosokkal is felvették a harcot a dsidások.”
    ……………
    Ez csak urban legend. A lengylek lelkesek voltak de nem hulyek. Landzsaval meg vadaszgep ellen meg ha akarsz sem tudsz tamadni ( Messerscmitt) a Tigris meg csak 1943 tol jelent meg amikor mar meg Lengyelorszag nem is letezett.

    …………
    ………….
    A fotora kivancsi lennek mert meg a Lengyel Tortenelmi Muzeum igazgatojanak sincs ilyen pedig en kerdeztem :-)))
    ………
    ………
    Amugy meg a Perzsak “lelkesedeserol” fanatizmusarol meg az Irakiak tudnanak meselni. Meg gyererekeket is bevetettek robbanoanyaggal megpakolt hatizsakkal a tankok ellen. Es ez nem mese ez dokumentalt.
    Egy kis rezkulcsocskat akasztottak a nyakukba ( nem egy volt ilyen gyerek akit a halalba kuldtek hanem komplett alakulat szazak, ezrek ) azt mondtak nekik hogy Allah dicsosegere teszik es rogton a paradicsomba jutnak es az a kulcsocska nyitja a paradicsom kapujat. Es mentek a tank teherauto ala vagy a gyalogosok kozze robbantani onmagukat.
    A perzsakat komolyan kell venni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  18. Eldrad
    .
    .
    .
    Ott hibazol hogy egy modern face to face tengeri csatara gondolsz a perzsakkal kapcsolatban csak hogy ez ott nem all meg. A Hormuzi szoros teruletenek nagy resze Irani felsegviz. Azon azt csinalnak amit akarnak. Az az mar cca a felet harmadat a szorosnak le is fedtek . A tengoik meg azok a bodonhajok is boven alkalmasak egy ulok es varom a celpontot hadviselesre. Nincs hangja, nem tudod felderiteni csak ha aktiv szonarozol. Ha meg azt teszed akkor meg ragyogo celpont vagy egy “home on the noise” torpedonak pl a Kilok kozzul. Ha megindul ketszaz motorcsonak amelyik mindeh=gyiken van 2-4 raketa akkor azt csak egy komplett flottacsoport tudna csak megallitani vagy egy megelozo csapas.

    ///
    Nem azt allitom hogy irant nem lehetne legyozni hanem azt hogy le tudna zarni a szorost es nagyon kellemetlen tudna lenni. Persze ha megtenne akkor utanna foldbe lenne gyalulva minden amin irani felsegjel van de az mar keso lenne.
    El tudod kepzzelni mivel jarna egy 2-4 hetes olajkieses telviz idejen a lakossagnak es a vilaggazdasagnak ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  19. “méghogy nincs aknaszedő-kapacitás…mármost nemtom röhögjek vagy bosszanbkodjak…
    Egy repülőgéphordozót párszáz egyébb haduhajó követ .
    Aknaszedők , rombolók , rakétás cirkálók meg a jóég tudja még mifenék.
    Ugye nem G O N D O L H T N Ó K komolyan azt a hülységet hogy az irániak akárcsak finghatnak egyet azon szoroson , ha az USA nem akarja ?
    Az öszes bádogból kidomborított kézművesjellegű , bazársoron beszerzett dizelüzemű , vízalatt másfélóráig , kb. 16 kilóméteres sebességgel hajózni tudó arabcsúcsteknikájával együtt ?”

    Geyza
    .
    .
    Egy aknaszedo cca 14 csomos sebessegre kepes ha topra porgeti a dizeleit. Egy anyahajo csoport cirkalo ( nem maximum ) sebessege 18-22 csomo de ezt akar 30-32 csomora is felvihetik. Az az egy aknaszhajo max integetni tudna ahogy elzugnak mellette a tobbi hajok.

    ….
    Egy anyahajo csoportban nincsen tobb szaz hajo. Annyira nincs hogy jelenleg 11 repgephordozoja van az US NAVY nek es ehez 270-280 nagy felszini kisero egysege. Raadasul meg akad par Partraszallo hajo amik szinten igenyelnek kiseretet.
    .
    ..
    Maguk az “Amik” tartottak egy ilyen gyakorlatot ( meg 2003 ban ) mivel az egyik admiralisuk azt allitotta hogy megveri az 5. flottat az irani haditengereszettel. El is jatszottak a dolgot es bizony az 5. flottanak vesztesegekkel vissza kelett vonulnia es komoly legicsapasokat kernie mert kiszoritottak a tersegbol. Az elso 72 ora az iraniake volt.
    .
    .
    Ismetlem hogy nem arrol van szo hogy ne lehetne oket a tenger fenekere kuldeni hanem arrol hogy nem olyan egyszeru mint amilyennek tunnik. Ugyan azt jatszak mint az Agfanok Afganisztanban. Hiaba az ultra szupi hadero estechnika mert a parasztmeber ellen aki nem hasznal meg mobiltelefont sem ez semmit nem er.
    A motorcsonakok meg nem olyan dunai motorcsonakok :http://www.naval-technology.com/features/feature1670/feature1670-2.html
    Ezek gyorsak es nem kell odamenniuk a hajo melle hogy usenek. Egyszerre kilove a raketaikat egyszeruen nincs az a legvedelmi rendszer ami kepes lenne mind elharitani. Foleg ha meg ezekhez csatlakozik a legiero es a parti raketas utegek..
    ..
    Mielott lehurrognatok hogy azok “szarok” elmondanam hogy azok a szarok boven elegsegesek hogy betalaljanak es az Iraniaknal a kezdemenyezes az az ok utnek eloszor. Ez volt a gyakorlatnal is a scenario es ezert zavartak ki a 5. flottat a kornyekrol is es kelett szisztematikusan ket CVBG nek elkezdeni felszamolni a tengeri legi es szarazfoldi bazisokat sziszifuszi munkaval.
    .
    .
    Meg egy erdekes info. Mikor az iraniak elkezdtek lovoldozni a fenti speedboatjukrol azokkal a raketakkal kiderult hogy
    1. Az elektronikus hadviseles rendszeruk ( US and GB ) nem erzekelte a raketak kisugarzasat ( radar )
    2. kiederult hogy mikor kifelylesztettek hozza a megfelelo berendezeset ( cca 2 eve ) hogy a raketanak olyan kombinalt iranyitasa van hogy ha zavarod a radarjat akkor atkacsol infra vagy teves iranyitasra.
    .

    Az az tudtak meglepit okozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  20. Jó, biztos tévedtünk.

    Mert hogy:

    “…Az az egy aknaszhajo max integetni tudna ahogy elzugnak mellette a tobbi hajok…” – és a többi.

    - Olyan meg, hogy kötelékben történő együttműködés, olyan biztos nincs, főleg egy USA flottában… hagyjuk már.

    Annak a szimulációnak a leírása meg igencsak érdekelne, főleg a “komoly légitevékenység” miatt… gondolom, nyilvános, ezért kerülhetett szóba.

    Bár, a “tankhajó háború” elég nyilvános volt 86- ban, ráadásul éles bevetés, ráadásul azóta csak nőtt a szakadék az iráni meg az USA hadi (és bármilyen egyéb) felkészültsége között, na, és annak az eredménye közismert.

    De mondom, biztos én tévedek.

    Rettegj, USA!

    Hagyjuk már ezt a marhaságot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  21. a hírről csak röviden és tömören.
    Ebből Háború lessz

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  22. Ubul:
    Dehogynem volt lándzsatámadás….nagyon is hogy volt.
    És most kiállnék az ügy kapcsán kicsit a lengyelek mellett , ugyanis olvastam egy lengyel hadtörténész könyvét :
    Pontosan tudták ők is hogy ez mennyire anakronisztikus. De a hazafias elkeseredés vitte el őket idáig ! Azon keseredtek el hogy ilyen elavult csapatokat még állományban tartottak az akkori Lengyelországban és hogy mennyire tehetetlenek a gépesített náci alakulatokkal szemben.
    -
    Mondhatni hősiesen , fegyvertelenül odálltak a németek elé, mert ezt várta katonáitól a Haza ! !
    -
    Namost.
    Ha az idióta irániak megarják ismételni a lengyelek példáját , lelkük rajta.
    Kiállhatnak az amcsik rettenetes tengeri armadája elé ” Kilo class tengókkal ” meg egyébb izékkel….de mi a céljuk vele ?
    Ez nem világos…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. Háborúnál jobb üzletet – sajnos – még nem talált ki az emberiség.
    Irán belpolitikai bajairól csak így tudja elterelni a figyelmet, miközben visszabombázzák őket – ha lesz háború – a 19. századba.
    Szomorú, de százezrek halála árán tanulja csak meg a világ, hogy még mindig az erősebb kutya ba….brál!
    Persze ugatni azt lehet, ameddig hagyják.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  24. “- Olyan meg, hogy kötelékben történő együttműködés, olyan biztos nincs, főleg egy USA flottában… hagyjuk már.”

    Megprobalom mas hogy. Az aknaszedo hajok SEHOL a vilagon nem tartoznak egy masik flottakotelekhez hanem magukban tevekenykednek.

    “Annak a szimulációnak a leírása meg igencsak érdekelne, főleg a “komoly légitevékenység” miatt… gondolom, nyilvános, ezért kerülhetett szóba.”

    Volt rola szo a szaksajtoban erintolegesen de amugy maga a wargame nem nyilvanos. Azon haditengereszetek kaptak belole ( nem mind ) akik az Obolben egyutt jaroroznek az US NAVY vel. RN-RAN-BM-RNLM-stb.

    “Bár, a “tankhajó háború” elég nyilvános volt 86- ban, ráadásul éles bevetés, ráadásul azóta csak nőtt a szakadék az iráni meg az USA hadi (és bármilyen egyéb) felkészültsége között, na, és annak az eredménye közismert.”

    Akkor mar miert inkabb nem Szalamisszal peldalozunk. Ott a nagy perzsa hajokat porig alaztak a kozepes furge gorog hajok es …..
    Az 86 ban volt. Tobb mint negyed SZAZADA ! Azota itt is ott volt “nemi ” valtozas.

    Iran azota iranyitott hajo elleni raketakat aknakat es egy rahedli egyebb dolgot is gyart. pl .

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  25. Most beisfog szarni az egész NATO az iráni súlyos túlfegyverkezés kapcsán.
    És ész nélkül elkezdenek neki könyörögni hogy adjanak el belőle , a feleslegből , merthogy a NATO is szeretne már egy kis VALÓDI csucccsteknikát.
    Valamint meghívja az iráni síktengerei stratégákat , tartanának oktatást a tengeri hadviselés sivatagi verziójáról hehehe

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  26. Geyza

    .
    .
    .
    Lengyel lovasrohammal kapcsolatban itt a magyar hadtorteneszek altal uzemeltetett site : http://toriblog.blog.hu/ Kerdezz ra ott.

    Amugy dzsidas alakulata a lengyeleknek mar csak diszelgo volt , harci nem. Ami volt azok mind mind puskaval geppuskaval sot aknavetovel felszerelt ( no es kard ) lovaslalakulatok voltak. Dzsida landzsa nelkul.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  27. Geyza
    ..
    “Most beisfog szarni az egész NATO az iráni súlyos túlfegyverkezés kapcsán.
    És ész nélkül elkezdenek neki könyörögni hogy adjanak el belőle , a feleslegből , merthogy a NATO is szeretne már egy kis VALÓDI csucccsteknikát.
    Valamint meghívja az iráni síktengerei stratégákat , tartanának oktatást a tengeri hadviselés sivatagi verziójáról hehehe”

    Latom nem ertesz. A problema hogy szerintem teged a vagyaid vezerelnek hogy mit szeretnel latni ( amivel egyetertek mert jo volna ) mig en szeretek objektivabb forrasokra is tamaszkodni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  28. Hát jó.
    Akkor tudomásulveszem kedvedért :
    Új szuperhatalom keletkezett a sivatagban.
    Resszkess Amerika !
    Resszkess Európa !
    Al illah el allah laleillahilallh
    Salem Alejkum !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  29. mostmár én is világosan látom :
    nincsjobb a kínai tengó class kilóinál…mit kilóinál ! tonnáinál !
    Jobban tenné a Magyar Hendvédség is ha beszerezne belőle .
    Gondolni kell arra hogy a Balaton végtelen vizein esetleg támad a szerb !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  30. Jó, most már meg vagyok győződve róla, hogy tévedtem.

    Az 5.flottának nincs sem saját, sem támogató alakulata, mely képes volna egy műszaki zárat (pl. aknazárat) feloldani.

    De még ha lenne, akkor sem volnának képesek megfelelő csapaterős tevékenységgel támogatni őket, mert hogy ““…Az az egy aknaszhajo max integetni tudna ahogy elzugnak mellette a tobbi hajok…” .

    Hüjék ezek a zusákok.

    A ziráni ultragyors motorcsónakok viszont halálosan veszéjesek a nagy hórdozókra.

    Csak hát eztet én nem tuttam, mert buta vagyok.

    Te úristen…

    Ennél kaptam kishíján sikítófrászt, hogy

    “…Az az egy aknaszhajo max integetni tudna ahogy elzugnak mellette a tobbi hajok…”

    De azért meg van ez is magyarázva.

    És hát váltózás is vót, mer irán mindenféle halyók elleni rakétákat építet, a zusákok meg ezalatt nem csináltak semmit.

    OK, ez már tényleg röhej.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  31. iranivagyokdetudokmagyarul

    Eldrad! Tevagy szanalmas kisse…ennyire lebecsulod az iraniakat…ha a magyarok fele annyora lennenek okosoka mege eszesek mint ! “a ziraniak” akkor nem mas iranyitana az orszagodat, baratom……..A masik a haJO ES NEM HALYO…..ES IRANBAN NEM arabok hanem PERZSAK elnek….ja ehhez mar kis tudas is kene..bocs…..meleg udvzletem izraelnek……

    Udv.
    Irani vagyok

    Kis irani feeling:
    http://www.youtube.com/watch?v=H_YvlwBCsG0

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  32. Eldrad,

    már most felhívom figyelmét, hogy az iráni olvasó levelére a felhasználási szabályok, az emberi normák és a jó ízlés betartásával szíveskedjék válaszolni. Vitatkozni, érvelni, tényeket sorolni lehet, de gyalázkodni és sértegetni nem. Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  33. Megjegyzem nem is kell már szétverni az ócskavas iráni tengeri ” armadát.”
    Elegendó kiállítani egy külső kordont és az áthaladó iráni tankereket egyszerűen elfoglalni. Oszt jónapot.
    A többi arab ország meg vidáman szállítja az utóbbi időben kiépített csövezetékein az olajat rendeltetési helyére , a Nyugatra. Ahogy azt köll.
    Irán meg magaellen létesít embargót hehehehe…az okos mullahok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  34. Ez a szilveszteri kabaré! Admin szól előre Eldradnak.
    Eldrad! Moderáld magad! :))))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  35. Én kulturáltan megkérdem az iráni olvasót, hogy szerinte a hazáját irányító politikai vezetés az iszlám forradalom óta miért áll perben a fél világgal. A világ 4. legnagyobb olajexportőre vagytok. Miért nem dőltök hátra, és élvezitek a pénzeteket, mint a szaúdiak? Attól még nyugodtan lehetnétek diktatúra, terrorizálhatnátok a nőiteket, látjátok, a szaúdiak is azt csinálják és senkit nem izgat. Mert ők nem fenyegetnek senkit. Az elnökük nem jelenti be Izrael elpusztítását. Tudsz ezekre a kérdésekre válaszolni?

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  36. Védelmembe kell vegyem valamilyen szinten a perzsa srácot.
    A palesztinok miatt perlekednek a perzsák, mivel ők főleg siíták és amúgy is, muzulmánok.
    Ott egy népi és vallási forradalom és hatalomátvétel történt, a CIA áskálódása miatt USA ellenesek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  37. Bármi is fog történni, Irán nem fogja beváltani szerintem a hormuzi fenyegetést, egyszerűen nem érdeke kiterjeszteni a viszálykodását a GCC-országokkal.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  38. Azzé kölletett Eldradnak szólni mert -gondolom- kissé bepöccent hogy a magyarországi iráni férfiú álságosan csak úgy szőrmentén le ” barátom”.-ozta.
    Éshát ugye…ismerve Eldrad kissé vehemens természetét…heheheh…eltudom képzelni miket szedegetett innen ki Admin :D :D

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  39. Spectator:
    Légy erős : már a háború első szakaszába juttatták magukat ezek az idióták
    http://www.wall-street-palace.com/NEWS.php

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  40. Köszi a linket, elolvastam. Szerintem ez még csak szájkarate, de már biztos, hogy mozgósítás fázisban van mindkét oldal. Irán szerintem is csak ideig-óráig tudná feltartóztatni a forgalma, annak meg nem lenne értelme, ráadásul mostanában keresik a GCC és a szunniták kegyeit, pl. szaúdiak, tehát velük nem akarnak konfrontálódni, csak Izraellel,USA-val és Nagy-Britanniával, mert ezek az államok már biztosan részt fognak venni a dologban, ha lesz ilyen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  41. Kíváncsi leszek, hogy mely NATO államok fognak még esetleg beszállni. Franciák,hollandok,spanyolok,olaszok ? Törökök,oroszok,kínaiak,pakisztániak hogyan fognak reagálni minderre ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  42. Nem hinném hogy nagy balhé kerekedne.
    Irán megfog hátrálni szerintem, főképpen csak sajátmagának ártana a blokáddal :
    a múltkori balhéjuk miatt , amikor az USA kissé lebontotta az akkori hajóikat , a környékbeli olajtermelő országok kiépítettek egy csomó alternatív csővezetéket.
    Nem így Irán !
    Tehát ha a blokád mögül kjön az iráni tanker , el lehet szépen venni tőlük. Hadizsákmány kérem. Különben is olajeladási embergó lessz Irán ellen.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  43. Spectator:
    Szerintem sokan beszállnának mert kell a féligmeddig éles hadgyakorlat az állomány kiképzéséhez és szintentartásához. Valódi ellenséges harctéri környezetben.
    Csakhogy -szerintem- mindenféle söpredéket nemvesznek be a buliba.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  44. Spectator!
    Ne legyél kiváncs! Részemről már csak igazi hazám iránt érzett elkötelezettségem okán sem szimpatizálok a perzsa állammal de nem szeretném megtudni hány emberélet (Iráni, amerikai izraeli stb) árán lehetne megfékezni azokat az őrülteket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  45. Persze, senki sem akarja a háborút, viszont ez az acsarkodás se jó senkinek, hogy naponta ezt olvassuk, halljuk. Akkor vagy bunyó vagy mindenki fogadja el a kialakult helyzetet, úgysem vetné be szerintem Irán.

    Kínát érintené legjobban a kiesett iráni szállítmány, az olajuk 1/3-a onnan érkezik és főként saját kínai tankereken.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  46. Nefeledjük:
    Irán vájkál az atom-lekváros üvegben.
    Egyes , politikai értelemben totálisan erkölcstelen országok szemhunyásával.
    Nos , a nagyobb áldozatok elkerülése céljából ETTŐL akarja a Világot megkímélni Amerika.
    -
    Mégis , mit gondoltok , miért akart Kisbush a csehekhez és lengyelekhez , mint NATO taghoz spéci elhárító rakéta-ütegeket telepíteni ?
    Háthogy az esetlegesen Irán felől érkező rakétákat lelehessen kapni , még mielőtt ide hozzánk beesnének. A szemét ruszkik nagy tiltakozását kiváltva !
    Mikor megkérdezték tőlük miért tartanak attól a 25-30 rakétától ami elegendő egy esetleges iráni csapás kivédésére de semmenyit nem számít ha az oroszok akarnának ránk kilőni párezer atomtöltetet , a válasz csak annyi volt :
    ” Akkorsem “.
    Feltételezem ehhez a rendszerhez kellett volna a zengő-hegyi NATO radar , aminek létesítését akkori hazaáruló Elnökurunk olyszépen meghíusította.
    Mint a Hadsereg főparancsnoka , aki jobban szereti hazájánál a kéknyelű bazsarózsákat…vagy bazsajosnyelű kékrózsát ?
    ( Fene sem ismeri kimagát ebben a botanikában.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  47. Magyarország ha különutasként békésen viseltetik Iránnal akkor szerintem ide nem lőnének be, eleve tudják, hogy itt élnek köztünk a jászok, akik rokonaik.
    Az ABM rendszer az elég lenne Irán ellen, de akkor inkább Bulgáriába és Görögországba kéne telepíteni, mert Csehországba, mert földrajzilag ők esnek érintőirányba, de erről nem is volt szó.
    Lesz iráni atom, erről nem él szerintem senkinek se rózsaszín kép a fejében, de ez nem jelenti azt, hogy be is fogják vetni, mert akkor ellencsapással számolhatnak.
    Lesz-e megelőző csapás vagy nem, ez itt a nagy kérdés és mikor.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  48. Hát jó.
    Akkor szerencsére CSAK a cseheknek , lengyeleknek , osztrákoknak meg a többieknek szánnak atomhalált.
    Mi meg élhetünk vígan tovább .
    De jó lessz…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  49. Kertész Ákos effektus
    :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  50. Szerintem ezek az államok másodhegedűsek a NATO-ban, nem is számolnak velük Teheránban. Teherán akitől tarthat az Párizs és London az EU-n belül, ez a kettő atomhatalom jelenleg. London deklarált ellenfele, Párizs nem annyira harcos a nyilatkozatok szintjén.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Embargós az iráni gáz 2012. október 15. hétfő | AN

Az iráni gázszállítások is leállnak 2012. október 5. péntek | AN

Bezárt a bazár 2012. október 3. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos