Ronai and Ronai
AMERIKAI

A titkos romániai CIA-börtön világa 2011. december 8. csütörtök 15:49 | RR Forrás: AN

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A titkos romániai CIA-börtön világa

Washington/Bukarest – A román főváros északi részén, egy forgalmas lakónegyedben, a városközponttól néhány percre található az az épület, amelynek valódi funkcióját a román kormánynak sokáig sikerült titokban tartania.

A CIA éveken át használta legértékesebb rabjai gyűjtőfogházaként a Bright Light kódnéven emlegetett állami épületet Bukarestben. A létesítmény falai között, a pincében kialakított tömlöcökben megfordult többek közt Khálid Sejk Mohamed, 9/11 kitervelője is. A Bukarestet megjárt amerikai rabokat a kubai Guantánamo támaszponton lévő fogolytáborba vitték – adta hírül az AP exkluzív riportja.

Romániában széltében-hosszában beszéltek arról, hogy létezik az országban egy CIA-börtön, de soha nem hozták nyilvánosságra annak pontos helyét. Az Associated Press és a német ARD köztévé közösen nyomozta ki a helyet, amiről az ARD ma, csütörtök este adásba kerülő műsort készített.

A romániai börtön egyike volt az úgynevezett fekete helyeknek, vagyis olyan börtönöknek, amelyeket a CIA különféle szövetséges országokban – így Lengyelországban, Litvániában és Thaiföldön is – működtetett. Ezek a fogvatartó intézmények 2006-ban zártak be; a CIA vallató programja, amelynek során különféle fizikai presszúrát is alkalmaztak a terrorgyanús egyének szóra bírása érdekében, 2009-ig tartott. Az AP szerint a bukaresti börtönben is alkalmaztak különleges vallatási technikákat.

Míg Litvániában vagy Lengyelországban félreeső helyeken, illetve egy esetben lengyel katonai létesítményben helyezték el a börtönt, Bukarestben csak néhány sarokra volt az a város egyik forgalmas körútjától. Jelenleg az Orniss, azaz a titkosított információk levéltára található itt.

Adrian Camarasan, az Orniss egyik vezető munkatársa egy novemberi interjúban azt állította, az épület pincéiben találhatók Románia legbiztonságosabb helyiségei, azt azonban tagadta, sőt lehetetlennek nevezte az ARD Panorama című hírműsorának nyilatkozva, hogy ott valaha is amerikai börtönt üzemeltettek volna. Ugyancsak tagadta, hogy tudott volna a börtön létezéséről az AP-nek szeptemberben nyilatkozó Traian Basescu elnök.

A CIA-nak ez a börtöne 2003 őszétől fogadott foglyokat, azt követően, hogy a Cég úgy döntött, megszünteti az egyik lengyelországi fekete helyet. A terrorgyanús egyéneket a CIA repülőin hozták Bukarestbe; a repülőtérről zárt kisteherautók szállították őket a börtönbe, ahol hat cellát készítettek elő számukra, valamennyiben volt egy óra és egy nyíl, ami azt mutatta, merre van Mekka. A cellák tulajdonképpen zárt, köteleken függő kalitkák voltak, amelyek a rabok mozgásától imbolyogtak.

A CIA nem volt hajlandó kommentálni az AP és az ARD értesüléseit.

Az őrizetesektől az első hónapban megvonták az alvást, vallatás közben vízzel locsolták vagy fájdalmas pozitúrákba kényszerítették őket, de a hírhedt „fürdetés”, aminek során a fulladás határáig a víz alá nyomták az al-Kaida és a Talibán tagjait, Romániában nem szerepelt a vallatási eszköztárban.

Miután az első kihallgatások megtörténtek, a bánásmód emberségesebbé vált, a rabok rendszeres orvosi és fogorvosi kezelésben részesülhettek, sőt, a CIA külön Frankfurtból hozatta nekik légi úton a muzulmán vallási előírásoknak megfelelő, hálál élelmiszert.

Khálid Sejk Mohameden kívül az amerikai kémszervezet bukaresti vendégszeretetét élvezhette Mohamed és Uálíd bin Áttás, a USS Cole hadihajó ellen a jemeni Adenben elkövetett merénylet két kitervelője is, de később megjárta a román fővárost Ramzi Binálsib, Abd el-Násíri és – 2005 júniusától – az az Ábu Fárádzs al-Libi, aki később segített a CIA-nak Oszama bin Laden futárja azonosításában. Al-Libi vallomásának köszönhető, hogy sikerült felfedezni bin Laden pakisztáni tartózkodási helyét, illetve később likvidálni a terrorvezért.

A romániai és a litvániai fekete helyek végül 2006 első felében zártak be, mielőtt Porter Gross, a CIA főnöke lemondott. Egyes őrizeteseket Kabulba vittek át, onnét később Guantánamóra szállították őket. Voltak, akik ellen nem találtak bizonyítékokat, ők hazatérhettek.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.8/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
A titkos romániai CIA-börtön világa, 4.8 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, , ,

  • Hozzászólások(70)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

70 Reader’s Comments

  1. “…lehet-e pedofiliával “vádolni” bárkit is az adott korból?…”

    - Nézd, egyszerű a kérdésem:

    Megdugta a gyerekeket, vagy nem?

    És ez alól nem menti az sem, hogy ez az elmebeteg szokás máshol is jelen volt régen.

    Ahogy az ókori mészárosokat sem menti, hogy de hát akkoriban mindenhol ez ment.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (9 szavazatból)
  2. A maradék 49 kommentet hogyan lehet elővarázsolni?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  3. Van egy kék “korábbi hozzászólások” link a “Reader’s comment” alatt
    Klikk arra és akkor előjön

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  4. De nem jön elő, csak a legelső kettő!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Most előjött. Bújócskát játszik:))

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  6. Te “lujza”, takarodj már innen, komolyan… a maradék kommenteket meg úgy tudod elővarázsolni, hogy megiszol egy liter pálinkát.

    Sejtem, egy magadfajta… nak minek kellenek az előző kommentek:

    - Saját háborodott berotyizásaid akarod újra és újra vlégigolvasni (mind a három tőmondatot), hogy elégedett lehess magaddal, és büszkén elmondhasd:

    Jól megmondtd a TutiFrankót!

    Szmájli.

    Szmájli.

    Szmájli, Szmájli, Szmájli.

    Te “lujza”, te… sz…r egy életed lehet…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (9 szavazatból)
  7. egyszer egy WC falara valaki felirta: Aki a bort, dalt, not nem szereti, hulye marad egesz eletere!! Mas valaki ala irta a kovetkezot: “Innad ingyen a boromat, elned nommel soroda es anyosom tanitana a dalra, nem irnal ilyeneket a falra!” Hat ez van lujzika!! Ha te “ezt” megelned, nem irkelnal ilyen hulyesageket a “falra”!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (10 szavazatból)
  8. Ez remek hasonlat, mert a “lujza” nevű lelki nyomorék berottyintásai kb. egy vécéfelirat színvonalát adják tartalmilag, és formailag is.

    De az ilyen nagypofájú félanalfabéták amúgy meg vannak róla győződve, hogy az Igazság Birtokosai bizony ők, és amiket irkálnak, azok pedig valóságos remekművek, lehengerlő érvekkel… áááh.

    Amúgy ez a magatartás az egyik oka, hogy az ilyenek örök sikertelenségre vannak ítélve, de a hibás szerintük mindig más.

    Klinikai esetek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  9. olvasd figyelmesen az utolso mondatom!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (4 szavazatból)
  10. lujza
    2011. december 8. csütörtök
    20:19“Az én vezérem bensőmből vezérel!”
    -
    Tehát, ha jól értelmezem a filozófus-nő megnyilvánulását , akkor nem ismer el semmi nagyobbat önön besült fekáliájánál és azt követi mindenáron , bokronárkon át.
    Aképp hogy az belülről mondja merre szaladjon , ha muszály szaladni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. a lujza nevü kommentáló, magas intelligenciával rendelkezeik , értékes magas szintü hozzászólásai vannak , jobb lenne ha figyelnétek rá.
    Mindig szivesen olvasom a hölgy commentjait.
    Szerintem az Usában végezte a magasabb szintü végzettségét , irigylésre méltó a széles körü tájékozottsága.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (5 szavazatból)
  12. “…Az én vezérem bensőmből vezérel!…”

    - Ahááá!

    Ő teljesen normális.

    Már a hangok is megmondták neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  13. Igaza van Feribá, falra hányt borsó.

    Ja, most tanítják a “bunkó arabokat” a kúltúrált viselkedésre és kommentelésre…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  14. Látom ez az eldrad nevű fószer már megint belőtte magát és kioszt itt boldog boldogtalant. Minden áldott alkalommal ezt csinálja. Nem tudom az admin szerint ez normális? Kinek képzeled magad, hogy itt mindenkit leszólsz? Ostoba tapló!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  15. “acéldoki”, köszönjük értékes, elemző jellegű hozzászólását! Sokat hozzátett a témához.

    Ne adja fel!

    A “lujza” se adja fel, láthatóan remekül otthon van ebben t témában ő is, így vétek lenne, ha értékes meglátásait nem osztaná meg velünk!

    E.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  16. acéldoki:

    Sajnos Eldrad ténylegesen nem képes értelmes vitapartnerként viselkedni. Gyakran én magam is elcsodálkozok, hogy az admin miért tűri el stílusát, mert ugyan egy dolog az túldimenzionált és egysíkú Amerika-barátság, de egészen más dolog a cikkhez hozzászólók légkörének mérgezése. Nem szabad egy lapra tenni az értelmes, de ellenkező véleményen lévő hozzászólókat a közönséges neonáci-iszlámfasiszta trollokkal. Előbbiekhez sorolom magamat is, aki igenis elvárná, hogy féloldalnyi hozzászólására ugyanannyi ellenvéleményt írjon a címzett.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  17. Én egyszerű emberként eddig azt hittem, hogy a sötét középkornak lassan vége van!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Én azt kívánom Adminnak, hogy ugyanannyival több tagdíjat fizessenek azok a véleményvezér törzs-kommentelők, akik “kiutáltak” a site-ról, jónéhány más véleménnyel bírót,- mint ahány embert kiutáltak innen, mert más véleménnyel bírt,- és ezért “”letérdepeltették”"=saját elfojtott homoerotikus vágyaik manifesztálódtak ily módon), lehülyegyerekezték, “”nőhiányos”" mivoltára tettek megjegyzéseket ( szintén saját problémáik másokra való kivetitése) stb……
    ….
    annyiszor 7 dollárt fizessenek havonta, amennyi potenciális tagdijfizetőt veszitett miattuk az AN.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  19. Nem a más véleményen” lévőket úáljuk ki/ tiltja ki az oldalgazda.

    Hanem az eszeveszett, értelmetlen, dühöngő őrültségek beíróit, akiknek az égvilágon semmi ismeretük nincs az adott témáról, viszont betépett, háborodott baromságaikkal, teljesen megalapozatlan, eszelős őrjöngéseikkel teljesen tönkreteszik a topikot.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  20. Ami kotodik a magyarokhoz, abban benne van a tarsaink megutalasa, ezt kellene kutatni, es talan jobb orszag
    Enne magyarorszag ha rajonnek mi ennek az oka.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Kiegészítette ismereteit, bocsánatot kért 2012. október 10. szerda | AN

Nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönökről 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos