Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kertész Ákos: Halált virágzik most a türelem 2011. november 9. szerda 18:52

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kertész Ákos: Halált virágzik most a türelem

A 3. Radnóti Menet alkalmából közöljük Kertész Ákos író cikkét, aki több állomáshelyen is verset mond a Kohányi Társaság által támogatott rendezvényen.

Mellézuhantam. Átfordult a teste
és feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. Így végzed majd te is,
súgtam magamnak, csak feküdj nyugodtan:
halált virágzik most a türelem.
Der springt noch auf! Hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen.

Csak ezt a sort, csak ezt bírnám elfeledni. Pedig ott, a tarkón lőtt bajtárs mellé zuhanva a sárban, ez a sor volt a legigazabb. Már húsz éve halált virágzott a türelem. A béketűrés. A türelemmel elviselt gyalázat.

Már kétezer éve.

Pedig tudta, hogy halálraítélt, erre számított. „Ha megpillantasz barátom, fordulj el és legyints.” De érteni vélte, pedig nem értette. Az abszurdumot nem értette –, nem is akarta megérteni. Azt, hogy csak azért kell meghalnia, mert a szülei (akiket alig ismert) zsidók voltak. Anyja belehalt a szülésbe, és az apja nem merte vállalni a fölnevelését – rokonok között nevelkedett –, akik annyira világpolgárok voltak, annyira neológok, hogy mellettük gyerekként sohasem ismerte a zsidó közösség akolmelegét. Nem viselt kipát, nem énekelt a kórusban héber dalokat, a nagymama nem sütött neki héber betűket formázó sütiket, amikből akkor kapott a négyéves kisfiú, ha meg tudta mondani a betű nevét.

Azt hitte (azt is akarta hinni), hogy azért ítélte halálra a szörnyű kor, mert antifasiszta, mert antirasszista, mert humanista, mert itt „ki néma volt netán s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlölték, akár a pestisest”, nem értette miért, mitől zsidó ő? Hiszen ő csak a nácik, a rasszisták, a fajgyűlölők szemében zsidó; ő magyarnak, baloldalinak, humanistának, európainak tartotta magát. A verseiben, úgy tudom, egyszer szerepel, akkor is személytelenül az a szó, hogy „zsidó”.

Rémhírek s férgek közt él itt francia, lengyel,
hangos olasz, szakadár szerb, méla zsidó a hegyekben,

Egész élete – amikor például negyvennégy őszén nem hagyta, hogy a barátai kiemeljék a menetből, mert vállalta a bajtársai sorsát –, csak arról szólt, hogy humanista, hogy abszolút morális lény, de nem arról, hogy a zsidóságát, a zsidó sorsot vállalta volna, és mégis: egész élete azt példázza, hogy az asszimiláció útja nem visz sehová.

Tudom. Apám is ott raboskodott mellette, Borban. Ő a Lager Heidenauban, apám a Lager Voralbergben. Mindketten az Első Lépcsővel jöttek, vagyis nem azzal, amit elfogtak a partizánok, hanem azzal, amelyiknek a bánáti SS, a magyar keretet elzavarva, tömegsírba lőtte Cservenkánál a nyolcvan százalékát. Apám megszökött Újvidéken, így élte túl.

Apám még meg is keresztelkedett. Mikor hazajött, azt mondta, most már igazán megszenvedtünk azért, hogy végre ne legyünk többé zsidók, hogy magyarok lehessünk.

De a háta mögött összesúgtak az emberek, és azt mondták: egy ment be, kettő jött ki”. A gázkamrából. És a gyűlölet sok magyar lelkében máig sem aludt el – sőt! Most lobog csak újra, igazán! Ma még ijesztőbben igaz a vers ötödik sora: halált virágzik most a türelem.

Magyar akart lenni, de még inkább: gondolatait, hitét, elkötelezettségeit szabadon megválasztó ember, és döbbenettel élte meg azt az abszurd folyamatot, amely a magyarságát is, európaiságát is, emberi mivoltát is megkérdőjelezte csupán zsidó ősei miatt. Tiltakozott: ő nem egyszerűen zsidó, de nem azért, hogy megtagadja az őseit, hanem mert az nem kategória, hogy valaki zsidó. Egy kategória létezik: Ember!

De zsidósága meghatározta. Radnóti költészete minden sorában, élete minden pillanatában az Igazak Ivadéka volt úgy, ahogy azt Schwarzbart megírta.

Az Erőltetett menet és a Nem tudhatom versmértéke azonos, csak az Erőltetett menetben a cezúra tipográfiailag is ki van emelve.

és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,

Pedig bolond a jámbor,         mert ott az otthonok
fölött régóta már csak        a perzselt szél forog,

Egyik a veszélyeztetett otthonról szól, „nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország”, a másikban a talán már nem is létező otthon felé menetel rogyadozva a Heftling: hiszen „hanyatt feküdt a házfal, eltört a szilvafa, és félelemtől bolyhos a honi éjszaka”… Ez is kristálytiszta üzenet. A hazáról szóló üzenet. És nem szívderítő.

Azt hitetlenül is hitte, hiszen ő volt, ki „másról szól, ha lázad, nem önnön érdekéről”, hogy ebből az apokalipszisből van kiút, van remény. Hogy az emberség számára lesz jövő. Bár leendő gyilkosairól tudta, hogy „nyugodtan ölnek, majd ha ölni kell” – és mégis… De azt a jövőt, akár József Attila ő is „már végképp másoknak” remélte.

Száz éve született, de én nem ezért gondolok rá, nálam az ő kötete is mindenkor ott van a házi oltáromon, József Attiláé mellett.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (47 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +84 ( 90 szavazatból)
Kertész Ákos: Halált virágzik most a türelem, 4.6 out of 5 based on 47 ratings

  • Hozzászólások(61)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

61 Reader’s Comments

  1. Tisztelt rupcsi , ez úgy szomorú ahogy írja , de majd ha véletlenül bukik a disznópásztor akkor rohadtul fel fognak bátorodni !
    Mivel sikeresen hazaértem , holnap kilátogatok a Radnóti emlékhelyhez , egy kis virággal !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  2. “a Népszava ujságban 16. oldalon kb A4-es formátumban képpel együtt 5 sor Dunasírató említése a Magyar Nők Szövetsége Mazsihisz és Civilek rendezvénye.
    A Radnóti Menetről egy sor sem”
    .
    Ki továbbította az anyagot, ki tudósította a sajtót a Radnóti Menetről? Mert anéllkül természetesen nincs egy sor sem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  3. Kedves girbegurba! Valóban kár, hogy gyenge volt a hangosítás. De hát ennyire futotta. A megafont ugyanis a menet egyik szervezője vette meg, saját zsebéből. A weben utána lehet nézni, hogy mennyibe kerül egy ilyen megafon. Egy másik szervező fizette ki saját zsebéből a száz kitűzőt. Az is könnyen megbecsülhető, hogy mennyibe került. Ugyancsak a szervezők fizették ki saját zsebükből a két koszurút, a négy virágcsokrot és még egy sor további technikai kelléket. Összesen három ember adta össze a teljes költséget.. Ugyanaz a három ember, aki a tényleges kétkezi munka nagy részét is maga végezte. Még további 3-4 ember segített időnként bizonyos feladatok átvállalásával. Ennyi. Ennyien vagyunk. Ennyi forrásunk van. Ha a Kohányi Társaság számláján gyűlne valamennyi pénz, akkor abból talán futná jobb hangosításra. De sajnos nem gyűlik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  4. Gyozo!
    az en nevem ASHER es nem “Ascher”!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. gammasugar
    Szomorú.Több ezer ember látogatja az AN_t, és nem tudunk összehozni 350 embert sem. Akik ugyan olvassák, és véleményt nyilvánítanak a lapjain, de arra nem hajlandóak, hogy áldozzanak rá..
    Magyar emberek (?) magyar mentalitással,mint ahogy többször írtam is már, hogy fogjuk meg, és vigyétek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  6. bumburi
    Na most akkor ugorgyunk neki.
    Nem szégyellem magamat, hogy eddig nem fizettem egy huncut europetákot sem. Az ok elég egyszerü. Mert kártyával közvetlenül nem, csak PayPal-en keresztül fizethetek.
    Ha ez megoldódik, nem lesz több okod oly büszkén viselt, bár kissé megkopott fényű magyarságomat kétségbe vonni.
    Oké?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  7. gammasugar
    “Életünket és vérünket!”* – ismerős a történet, ugye? Kretész úr oly előszeretettel vitatott megállapítása lám igaz.
    Ilyenkor azonnal arra gondolok, milyen délibábosak Nagy Magyar Álmaink a demokratikus ellenzékről.

    *”1741. szeptember 11-én, két évvel egy vesztes török háború, és tizenkét éves törvényhozási kényszerszünet után Mária Terézia a Pozsonyban összegyűlt magyar országgyűléshez fordult, hogy segítsenek neki fegyverrel megmenteni a koronáját. A magyar nemesek „Életünket és vérünket…!” felkiáltással álltak ki a királynő mellett, aki cserébe érvénytelenítette III. Károly néhány magyarellenes intézkedését.” – pénzt egy petákot sem adtak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  8. Gyozo
    De bátrak vagyunk! Én minden hónapban saját kezűleg fizetem be az aktuális összeget…Egyébként senkinek nem kételkedtem a magyarságában, csupán “magyar mentalitást” emlegettem.Lássuk be, ez nagy 2!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  9. girbegurba 2011. november 9. szerda 20:10 -re
    Kedves girbegurba! Gammasugarnak sincs igaza, nem kellene lovat adnia azok alá, akik ahelyett, hogy odajöttek volna, vállalva az arcukat, azzal, hogy “mit segíthetek”, inkább itt névtelenül, arctalanul kritizálják azt a pár embert, aki kiköpte a belét, mert páran végezték 20-30 ember munkáját, mert ilyen hülyék, mert hiszik – még mindig – hogy érdemes Magyarországon bármit is csinálni az egész ország által akart fasiszta-náci teljuralom ellenére.
    .
    Gammasugar igen érdekes, hogy itt beismeri, hogy a hangosítás gyenge volt, holott nekem személyesen mondta, hogy Kertész Ákos kivételével minden beszéd jól érthető volt. Hát, ennyit a “barátságról”.
    .
    Nem volt gyenge a hangosítás, csak Kertész Ákos nem tartotta elég közel a szájához a mikrofont, hiába kértük. A többi előadó, megszólaló hangja jól hallatszott.
    De úgy gondolom, az, hogy a fasiszta fidesz kormány és az illegitim náci jobbik célkeresztjére tűzött író elleni céllövészeti versenyhez csatlakozott “Magyar Nők Szövetsége” (alias Alföldi Andrea), a Mazsihisz-szel összehajolva, a Dunaparti cipőknél az áldozatok emlékét meggyalázó rendezvényről kiközösített, a (legutóbbi) nyilas tébolyt épphogy túlélő Kertész Ákost kötelességünk volt a Radnóti Menet keretében védelmünkbe venni, közénk hívni, szeretettel, megértéssel fogadni – ez bármiféle hangosítási problémán messze túlmutat.
    .
    Ha ott tetszett lenni, kedves girbegurba, vajon miért nem jött oda azzal, hogy mit segíthet? Látva, hogy a szervezőknek milyen kevés erőforrása van? Látva, hogy gyakorlatilag a Kohányi Társaság 1-2 embere viszi vállán az egész Menetet, pár segítővel, akik már képtelenek voltak többet tenni? Hogy mindegyiknek csak két keze van a többszörösét igénylő munkákra?
    .
    Közlöm, kedves gurbegurba, hogy a közreadott listán felsorolt, különféle feladatokra 1 (az egy) ember sem jelentkezett! Csak az a kis kemény mag próbálta a lehetetlent: mindegyik 5 ember munkáját végezni.
    .
    Úgyhogy, mielőtt kritizálni tetszik, előbb egy kis önvizsgálat szükségeltetne: én megtettem-e mindent, ami tőlem telt?
    .
    Ha Önnek, kedves girbegurba az egész Radnóti Menetről csak a gyenge hangosítás ért el a lelkéig(?), akkor Ön az égvilágon semmit se ért. De hát nem lehetünk egyformák, nem igaz?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  10. Gyozo
    2011. november 11. péntek
    14:51
    Kéretlenül ugyan, de adok egy tippet.
    Kinyomtatod, vagy leírod egy papírra az alábbi két sort:
    Olivia Media and Publishing Corporation
    Citibank 10800007-80000000-12023006
    .
    Ezzel odamész bármely bank, pl. az OTP egy ügyintézőjéhez, közlöd, hogy a papíron levő szervezet javára, a számlaszámára át kívánsz utalni X forintot, a közlemény rovatba kéred beírni a “Kohányi Társaság” szöveget. Ha van ott bankszámlád, leemelik arról, egyéb esetben “szíveskedjék a pénztárhoz fáradni…” én sem vagyok egy született ügyintéző, és a cselekvéshez többek között az segített hozzá, hogy meguntam néhány olvasótársam panaszkodását a technikai akadályokra vonatkozóan. Aztán azzal az érzéssel jöttem ki, hogy “hát ilyen egyszerű…” (és etikus…)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. Kedves e-Vita! Valóban nem fogalmaztam pontosan. Én – az általad említett esetet leszámítva – lényegében mindent jól hallottam; nekem magamnak nem tűnt úgy, hogy gyenge lett volna a hangosítás. Viszont én közel álltam, és ha nekem valaki, aki bizonyára távolabb állt, azt írja, hogy ő nem jól hallott, akkor azt nem vonom kétségbe, hanem annak az okait próbálom megérteni. Amit írni szerettem volna, annak nem a hangosítás minősége volt a lényege, hanem az, hogy bármilyen problémát csak akkor tudunk megoldani, ha nem csak 5-6 ember, hanem legalább a Kohányi Társaság tagjai hozzájárulnak a szervezéshez. Pénzben is, de talán még inkább emberi erőforrásban.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos