Ronai and Ronai
AMERIKAI

Tiltakozó böjt Strasbourgban a szabadságért 2011. november 21. hétfő 6:22 | AN

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Tiltakozó böjt Strasbourgban a szabadságért

Strasbourg – A Magyarországon élő, erdélyi származású Izsák-Bács Jeremiás, a Magyarországi Anabaptista Misszió, Magyar Keresztény Mennonita Egyház  vezető lelkésze november 10-én éhségsztrájkra emlékeztető tiltakozó böjtöt kezdett Strasbourgban a diszkriminatív, a felekezeti jogegyenlőséget és a lelkiismereti szabadságot sértő egyházi törvény ellen. A lelkésznek fogytán a pénze, ezért még hajléktalan is lehet belőle, és orvos sincs a közelében, aki az egészségi állapotát vizsgálhatná. A lelkész csak folyadékot vesz magához, kemény ételt nem fogyaszt. Célja, hogy felfigyeljen a világ a vallásszabadság sérelmére és arra a sok jogtalanságra, aljasságra, ami Magyarországon történik.

A lelkész, miután hivatalosan benyújtotta a strasbourgi székhelyű Európai Emberi Jogi Bírósághoz az Egyházak Nyilatkozatának angol nyelvű változatát, engedélyt kért és kapott a város Prefektusától a demonstrációhoz. A nyilatkozatot az EU Parlamenthez is el fogja juttatni.

A mennonita lelkész – aki remekül beszéli a román és a spanyol nyelvet – teljesen elszánta magát arra, hogy tiltakozó böjtjével felhívja a nemzetközi és a magyar közvélemény, valamint az Európai Uniós hatóságok figyelmét  a Magyarországon tért nyerő jogállam- és demokrácia ellenes, elnyomó, kirekesztő, etikátlan, diktatórikus és tömegeket megtévesztő hatalomgyakorlásra, melynek csak egyik kirívó példája a Magyarországon 2012. január 1-én életbe lépő új egyházi törvény, ami – hatálybalépését követően – egy tollvonással megszüntet kb. 250, eddig törvényesen működő egyházi szervezetet, és megszűnésre vagy  civil egyesületté minősíti le őket, miközben a civil és egyesületi jog sem tartalmaz vallási működéshez szükséges szabályozásokat.

Izsák-Bács Jeremiás a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában adott interjút a tiltakozás céljáról.

A tiltakozó böjtbe kezdő lelkész közölte, hogy miközben a nyilatkozatban megfogalmazott célok :

az új, 2011. évi „C” Egyházi törvény

-          alkotmányellenességének megszüntetése,

-          etikátlanságának megszüntetése,

-          kisebb egyházakkal és vallási csoportokkal szembeni diszkriminációjának megszüntetése,

-          az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet, az Európai Unió, az Európa Tanács, az Európai Emberi Jogi Bíróság és az Egyesült Nemzetek Szervezete által képvisel emberi jogi normákkal szembeni ellentmondásának megszüntetése érdekében küzd, nemcsak a saját egyháza, hanem a jogaitól megfosztott többi egyház jogaiért, valamint a jogsérelmet szenvedett összes magyar társadalmi réteg iránti szolidaritásának kifejezése miatt is demonstrál.

A tiltakozó böjttel  szeretné felkelteni  a magyar közvélemény figyelmét is, a diktatórikus kormányzati intézkedések kárvallottjaival, a jogfosztott és sérelmeket szenvedő emberekkel való szolidaritás kifejezésének fontosságára.

Várható, hogy Magyarországon, a jogfosztott (evangéliumi keresztény) egyházak vezetői és tagjai közül többen, böjttel és imával támogatják a Strasbourgban demonstráló lelkészt és céljait, és még az sem kizárt, hogy közülük egyesek esetleg csatlakoznak a tiltakozó böjthöz.

A tiltakozó lelkész kapcsolattartója és sajtószóvivője Soós Péter  lelkész (mobil : +36-30-663-0880, E-mail:   spj1125@gmail.com) rajta keresztül lehet kapcsolatba lépni a gyakorlatilag éhségsztrájkot folytató férfival csatlakozás, bátorítás vagy segítségnyújtás szándékával.

Izsák-Bács Jeremiás jelenleg nem magyar állampolgár. Erdélyből 14 éve települt át családjával Magyarországra. A felesége akkor már magyar állampolgár volt.  Izsák-Bács Jeremiás 2001-ben (az első Fidesz-kormány idején) kérvényezte az állampolgárságot. Akkor  Grespik László (MIÉP) hivatala elutasította a kérvényt, olyan indokkal, hogy nem volt elég a keresete, amit igazolni tudott, és nem volt saját tulajdonú lakhelye ( a Máltai Szeretetszolgálat által biztosított lakásban lakott és ott volt bejelentve). Az elutasítás óta (talán elkeseredésből vagy csalódásból) nem is folyamodott újabb kérvénnyel magyar állampolgárságért. Tartózkodási engedéllyel él Magyarországon, miközben a felesége magyar állampolgár. Az erdélyi lelkészt a Fidesz-kormány alatt utasították el, Orbán első kormánya nem adott neki állampolgárságot a képmutató Erdély-barát szólamok ellenére. Propaganda értéke nem lett volna nagy, az ember pedig kevésébé érdekelte a “nemzeti” kormányt.

A mennonita egyház németalföldi eredetű, protestáns vallási közösség. Nevüket a 16. századi alapító, Menno Simons után kapták. A mennoniták a modern világtól elszigetelten, szigorú életszabályokat követve élnek. Elutasítják a technikát, a vagyonosodást és az erőszakot. A mennoniták hite lényegében kálvinista, az egyházat azonban a hívők szabad gyülekezetének tekinti, amelyet az egyénnek előzetes oktatás és hitvallás után a 14-ik betöltött életévben történő megkeresztelkedése alapoz meg.

Izsák-Bács Jeremiás Strasbourgban nehéz körülmények között tiltakozik, nincs orvos, aki felügyelné az állapotát, pénzük elfogyott, a motelüket el kellett hagyni, ideiglenes elhelyezést sikerült szerezniük. A többi jogfosztott magyarországi egyház segítségére lenne szüksége, tudomásunk szerint Ivány Gábor metodista egyháza, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség keresi a módját, hogyan tudna a tiltakozó lelkésznek segíteni. Várják további egyházak segítségét és szolidaritását.

Támogatásokat az alábbi számlaszámra lehet küldeni, a közlemény rovatba kérik beírni, hogy “Adomány Izsák-Bács Jeremiás részére”:

Bank neve : BUDAPEST BANK Rt.
Címe : 1138 Budapest, Váci út 188. ( Europa – Hungary )
Számla tulajdonos neve : Evangéliumi Szolnoki Gyülekezet Egyház
Címe : 5000 Szolnok, TVM. Ltp. Művelődési Ház, ( Europa – Hungary )
Számla száma : 10104569 – 72957800 – 00000002
IBAN : HU37 1010 4569 7295 7800 0000 0002
SWIFT Code : BUDAHUHB

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.6/5 (21 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +36 ( 38 szavazatból)
Tiltakozó böjt Strasbourgban a szabadságért, 4.6 out of 5 based on 21 ratings

Címkék:, , , , , ,

  • Hozzászólások(37)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

37 Reader’s Comments

  1. Köszönjük, és kitartást!
    Szívesen küldenék pénzt Paypallal. Van lehetőség erre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +26 (28 szavazatból)
  2. Ez az EMBER “A KERESZTÉNY”. Ennek az embernek, ha tehetném Magyarországon felekezeti iskolát nyitnék és az összes Fidesz, KDNP fasziknak kötelezővé tenném a beiratkozást és “megtérését”. Természetesen kötelező lenne Tőkésnek, Veresnek a püspöknek, Bölcskeinek, Erdő Péternek, de nem ártana a pápának se órát látogatni. Lehet, hogy “megemberesednének”!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +52 (58 szavazatból)
  3. Soós Péternek a spj1125@gmail.com címére sikerült adományt küldenem Paypalon keresztül.
    Köszönöm, hogy helyettem is ott vannak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +27 (27 szavazatból)
  4. alugy.
    2011. november 21. hétfő
    07:50
    Nem olvastad?
    “A tiltakozó böjttel szeretné felkelteni a magyar közvélemény figyelmét is, a diktatórikus kormányzati intézkedések kárvallottjaival, a jogfosztott és sérelmeket szenvedő emberekkel való szolidaritás kifejezésének fontosságára.”
    Ergo a kormány elnyomó fasisztoid lépései ellen tiltakozik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +31 (37 szavazatból)
  5. Küldtem én is :)

    Sok kitartást és erőt kívánok neki.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +25 (25 szavazatból)
  6. Ami pénzt erre tudok szánni, azt az AN-nek tartogatom és a Galamusnak.
    De örülök, hogy vannak még emberek (több, mint tíz), és köszönöm a lelkész úr kiállását.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +23 (25 szavazatból)
  7. Gondolom leadta már nagy terjedelemben az MTI.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (22 szavazatból)
  8. Ez a gyülekezet nem hivatalos, tehát nem egyház, így tagjai nem vehetnek részt a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozata szelleme diktálta nemzeti összefogásban. Punktum (azaz, oszt annyi).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  9. Én inkább a futball stadionra gyűjtök. Legyen hová majd beterelni a sok birkát, mert az lesz a vége.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (17 szavazatból)
  10. Mit szól ehhez jézus ?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  11. Le a kalappal, csak számomra érthetetlen, hogy miért csak 1 ember áll ott????

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  12. Admin:
    Lehet, hogy a cikk címe lehetne egyértelműbben a magyar kormány elnyomása ellen, mert szerintem túl tág. Olyan mintha nem is Magyarországról szólna.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (12 szavazatból)
  13. 10 millió emberből egy tiltakozik. Mi meg kommentelgetünk, egyetértünk, és várjuk a csodát. Magamról sem vagyok túl jó véleménnyel ebben a helyzetben. Jó kifogás, hogy jelenleg nincs arra pénzem, hogy odamenjek mellé én is tüntetni. Jó, de nem biztos, hogy elfogadható.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +29 (29 szavazatból)
  14. Tibor, hogy miért nincsenek többen a tiltakozók?
    A munkavállaló vagy munkaképes 6 millió emberből 5,9 millió retteg ennek az óltakarítónak és besúgó hálózatának bosszújától.
    A 8 + 1,5 év alatt kiépített “ügynöki hálózat” emberei mindenkiről mindent tudnak, sejtszerűen felépítve jelentenek.
    Mindenkinek van rokona állami alkalmazásban (egészségügy, oktatás, polgármesteri hivatal, stb.), ahonnan bármikor indoklás nélkül kirúgható bárki (ez volt az egyik első törvényük).
    Egy munkahelyre 20 külsős vár, a politika egyre több szívességet kér a gazdaság szereplőitől egy-egy személlyel szemben, kapcsolatban.
    Most már kezdem saját bőrömön érezni, milyen is lehetett a könyvekben olvasott sötét Rákosi korszak!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +21 (21 szavazatból)
  15. sarkos,
    Szerinted én nem tudom, hogy ezért nem megyünk ki többen? Én is a munkahelyemet, illetve a megélhetésemet féltem. Csak nem tudom, hogy helyesen teszem-e? Amikor már végképp visszahozzák a diktatúrát, az Orbán féle Horthy-Sztálin-korszakot, akkor már túl késő lesz tiltakozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  16. Tudom Tibor, magam is nagyon szégyellem magam tudván, hogy nem teszem jól.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  17. b 2011. november 21. hétfő 10:07
    Csak tűnődöm. Nem tudom mindketten ugyanabban az országban
    élünk-e.
    Én azt hiszem veled együtt elég falaborsót csináltunk a kommentezők
    segitségével. Történt erre az “illetékes elvtársék” észrevételezésében
    bármi is?
    Figyelembevéve: “isten malmai lassan őrölnek”, különösen akkor,
    ha a malomba nem visz búzát senki. Valamint azt is látva, hogy itt
    a hivők egyik csoportja – kormány által elismert – “egyház”-hoz
    tartozik, a hivők más csoportja -elűrten – “több másik házak” tagja.
    Ráadásúl még nincs, de elég közel van 2012.jan.1. Figyelembe
    véve más egyebeket, pl amik miatt találkozunk itt kommentelve.
    .
    Ez a fal az “őfajtájúak” fala. Érdemes a borsót e falra pocsékolni?
    Izsák-Bács Jeremiás úr tudja miért kell Strasbourgban, vagyis
    nem a mi kis Magyar hazánkban tiltakozni.
    .
    Én ugyan nem vagyok vallásos. Demokratának tartva magam,
    úgy érzem ő ott most áttételesen – az egyenlő jogok mellett
    kiállva – a demokrácia fokozatos elsorvasztására hivja fel a
    figyelmet, tehát e téren mellette állok.
    Céljai éléréséhez sikert és – vállalásához – jó egészséget kivánok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +17 (17 szavazatból)
  18. Gyanítom hogy valami “nagyonmagyar” majd megmondja hogy a vezető lelkész “idegenszívű” és csak politikai előmeneteléért teszi ezt , és hogy különben is ez a felekezet nem is történelmi , de ha az is lenne akkor semmilyenzsóti tesz róla visszamenőleg , osztjónapot !!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +12 (12 szavazatból)
  19. Miért nem támogatja a saját egyháza?
    Egyébként is: román létére ne akarjon magyar problémákat megoldani. Van épp elég megoldanivaló Romániában is!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -36 (36 szavazatból)
  20. Kedves Olvasóink,

    szeretnénk továbbítani Soós Péter lelkész úr köszönetét a megküldött adományokkal kapcsolatban. Amint megérkezik a pénz a számlájára a PayPal segítségével, azonnal eljuttatják Izsák-Bács Jeremiás lelkész úrnak. Soós Péter kérése az lenne, hogy a támogatásokat ne a magánszámlájára küldjék, hanem erre az egyházi számlára:

    Bank neve : BUDAPEST BANK Rt.
    Címe : 1138 Budapest, Váci út 188. ( Europa – Hungary )

    Számla tulajdonos neve : Evangéliumi Szolnoki Gyülekezet Egyház
    Címe : 5000 Szolnok, TVM. Ltp. Művelődési Ház, ( Europa – Hungary )

    Számla száma : 10104569 – 72957800 – 00000002
    IBAN : HU37 1010 4569 7295 7800 0000 0002
    SWIFT Code : BUDAHUHB

    A közlemény rovatba kérik beírni, hogy Adomány Izsák-Bács Jeremiás részére.
    Köszönettel, Admin

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +15 (15 szavazatból)
  21. Jó lenne,ha valaki konkrétan már ott állna mellette!Sajnos mennénk mi,csak senkinek nincs miből.Ami kevés van,azt küldjük,csak nehogy….késő legyen.Jó lenne tudni,hogy végre kiment hozzá egy orvos is

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  22. Na mit mondtam? Meg van az első okostojás.

    “Egyébként is: román létére ne akarjon magyar problémákat megoldani”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (14 szavazatból)
  23. Becsülöm a lelkész urat,de miért engedték el egyedül? Bármi baja történhet, és nincs mellette senki, aki segíteni tudna.Mélyen vele érzek…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (11 szavazatból)
  24. Tegyük élhetővé !

    picit más..

    Boldogi Olivér(Sk) jól kicseszett magával

    Boldogi Olivér látványosan felvette a magyar állampolgárságot, és látványosan elvesztette a szlovák állampolgárságát.
    Bevonják az ottani Taj kártyát , személyit , állampolgárságot, ettől fogva boldog Újmagyar állampolgárunk élvezheti a nyugdíjtalanság áldását öregkorában magyarul…
    , de már most is – mint vállalkozó- a magasabb adóterhekkel, magasabb regisztrációs adóval számolhat , plusz ami még ezután következik mert kormányunk teljesen mentes a
    8elemi+piaci kófa bölcsessége alól .

    Nem féltem Boldogi Olivér, megkapja az állami dotációt. Talán még fööstmény is készül róla.
    De mi lesz a médiákben nem szereplő Boldogi Olivér2-vel,
    Boldogi Olivér3-al,
    Boldogi Olivér-129.-kel?
    Boldogi Olivér-203829.-kel? (ennyi kell a kubatov szavazáshoz)

    Megmentjük őket ? Esetleg a rokkant nyugdíjasok kárára ? ( akik nem is rokkan nyugdíjasok, és nem is magyar adófizetők voltak)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  25. Tegyük élhetővé !

    selejtes politikusok selejtes terméke a kemény diktatúra
    A GENETIKAILAG JOBBÁGY PISZKÁLÁSA VESZÉLYES !!

    Én nem értem a polgári védelem mai furcsa média akcióját. Jan.1-től hasonlókat kapunk orban-szájba ? Elvérzett a NER, ledobtak nemzetünkre egy fiskális atombombát ?
    Beindult Rogán rettegés-kommandója ?
    Miért volt erre szükség , amit még a kádári érákben sem ismertünk ?
    Kijárási tilalom békés átmenete ?

    És ha legközelebb riasztás lesz a rádióban, és mindenki visz magával egy molotov koktélt…

    Haggyanak minket jobbágy módon élni(? ezt gondolja a magyar többség?- kár hogy nem akarnak polgárok lenni..), ne akarjanak rabbszolgákká minősíteni ! mert akkor baj lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  26. Isten adjon neki erőt és kitartást!
    Kívánom neki, hogy hitelvi felfogáskülönbségek mellet is sorakozzanak fel mellette, és azt kívánom hogy legyen az egykori Tőkés László, de soha ne váljon
    a ma Tőkés Lászlójává!
    Ő nem csak a vallásszabadságért emeli fel a szavát, hanem a legsötétebb Orbán-Semjén(KDMP) diktatúrája ellen!
    Minden jóérzésű magyar ember álljon ki mellette!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (17 szavazatból)
  27. Korábban idéztem nem értem a —-
    Az idézés “idéző jellel van határolva” , ez az idéző jel ” ”

    Itt van újra.
    #
    Laci_Bp
    2011. november 21. hétfő
    15:58
    Ő írta.

    Na mit mondtam? Meg van az első okostojás.

    “Egyébként is: román létére ne akarjon magyar problémákat megoldani”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (5 szavazatból)
  28. Nagyra becsülöm Izsák-Bács Jeremiás lelkész urat mindezért, amit ennyire bátran felvállalt! Ő legalább megtesz minden tőle telhetőt, ezért szerintem csak nagyrabecsülés jár neki. Sajnos kevés ilyen egyenes, a mások szabadságjogaiért is kiálló, bátor lelkész van rajta, és Iványi Gáboron kívül. Minden elismerésem az övé. Támogatni fogom anyagilag is, minden tőlem telhető módon és mértékig!!! Köszönöm “admin”-nak, hogy megadta a számlaszámot, ahova utalni lehet a támogatást. Kifejezett kérésem “admin”-hoz, hogy időközönként adjon hírt a lelkész úr állapotáról, és a demonstrációjával kapcsolatos fejleményekről ! Külön nagyra becsülendő, hogy a lelkész úr példát mutat az összes jogfosztott társadalmi réteggel való szolidaritás felvállalásában is, és példájával mindannyiunkat bátorít és serkent, hogy ne féljünk kilépni a nyilvánosság elé, hogy felvállaljuk szolidaritásunkat és tiltakozásunkat a szabadságjogok- és egyéb jogoktól való megfosztásunk miatt ! Más szavakkal ugyanarra bátorít, amire már Bartus Laci is bátorított régebben, hogy “Ordítsatok !!!” Ez a lelkész a tetteivel most azt ORDÍTJA, hogy “Elég legyen !!!” “Ne tovább !!!” “Ellopták a szabadságjogainkat !!!” – Na, ehhez kellene sokunknak csatlakozni !!! Rajta honfitársaim ! – Ha utcára menni nem tudunk azonnal, akkor legalább erkölcsileg és anyagilag támogassuk azt az embert, aki helyettünk is ORDÍT, és egyre jobban ORDÍT, hogy a nemzetközi és hazai közvélemény is kénytelen legyen meghallani, hogy Orbánék fasiszta diktatúrájából ELÉG VOLT !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  29. tibi65
    2011. november 21. hétfő
    20:47
    Olybá tűnik, egyértelműbben kell fogalmaznod :)
    Laci_Bp volt az első okostojás az idióta Romániás szöveggel.
    Ezt akartad mondani, én értem.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  30. b
    2011. november 21. hétfő
    22:03

    Köszönöm.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  31. tibi65!

    Az első olvasatra én is rád toltam egy mínuszt, bocs én voltam figyelmetlen!
    Úgyhogy innen egy sor+++++++++++++++++++++

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  32. “tibi65
    2011. november 21. hétfő
    22:21 ”
    Én is értettem!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  33. Egy igaz ember, aki tiszta szívű, aki szereti Istent és képes tenni érte!
    Nem beszari, mint mi kedves magyar honfitársaim. Magyarország megszállt ország! Orbánnal és a Fidesszel nem szabad tárgyalni. Szervezet bűnszövetségben lopják meg a magyarokat, szervezetten fosszák ki az országot!
    Ennek a nagyszerű embernek harcához Isten adjon erőt! Mert Ő helyettünk is harcol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  34. Köszönöm fiuk , lányok hogy figyeltek rám , rosszul csináltam nem voltam egyértelmű.

    De így legyen ÖTÖSÖM a lottón ahogy megéreztem hogy lesz akinek szemet szúr , ez az ember nem itt született!!!!!!
    Többet tesz a “NEMZETÉRT” mint a “NAGYJAINK” összesen , mert a mi
    SZABADSÁGUNKÉRT áll ki , KÖSZÖNJÜK neki !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  35. A nagy kérdés az, hogy miért egy ember áll ki Orbán diktatúrája ellen. Lehet itt azzal érvelni, hogy féltem az állásomat. De. Egységben az erő. Az a baj, hogy nem tudunk összefogni. Mindenkit azért a munkahelyéről sem lehet kirúgni. A félelem nagy úr, csakhogy ha Orbán ámokfutását nem akadályozzuk meg, annak beláthatatlan következményei lesznek. Azt nem lehet a végtelenségig eltűrni, hogy bármely embercsoport saját hazájában féljen. Orbánt nem arra választották, hogy uralkodjon, hanem hogy szolgáljon. Mi vagyunk a munkaadói, és ha nem tetszik a rendszer, jogunk van hozzá, hogy elzavarjuk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  36. A Taigetosz-elv

    2011-ben az országgyűlés módosította a Magyar Köztársaság (ez megszűnik) Alkotmányát (ez is megszűnik). A módosítás értelmében visszamenőleges hatállyal megvonják/átnevezik valamennyi nyugdíjas járandóságát, amennyiben még nem érték el a korhatárt. A korkedvezményes, korengedményes nyugellátás alapfeltétele volt a többi munkavállalóhoz képest plusz 13% járulék befizetés. Tehát ezt a szerzett jogot az érintettek meg is fizették.

    Eleinte azt állították, hogy ez csak a rendvédelmi dolgozókat érinti, mintha ez a jogfosztás ettől nem lenne rablás. Mára azonban kiterjesztették a többi munkavállalóra is, a részükről szintén befizetett járulék ellenére. S ami még embertelenebb: a rokkantakra is. Mai, politikai kifejezéssel élve: megvédték a nyugdíjakat. Igen, ma, Magyarországon így nevezik a lopást.

    A keresztény világ, a Biblia tele van olyan történetekkel, mikor az elesetteket segítik meg, ez egyfajta „keresztényi” kötelesség. A rokkantak többnyire önhibájukon kívül váltak elesettekké, és minden, magát civilizáltnak tartó társadalom segíti őket az életük fenntartásában, a napi életben. Nem mellesleg: Krisztus is ezen az úton járt.

    A Lázár-Balsay szerzőpáros egyéni képviselői indítványa alapján a Parlament el is fogadta, magyarán: megszavazta ezt a jogfosztást. A parlamenti vitában a KDNP szónoka meg is indokolta ezt a módosítást, keresztényi elvekkel támogatva. S ez igaz, hallgattam a beszédet.

    Akkor nézzük ezt a pártot: a „keresztényi” kitétel máris megbukott, ha csak a rokkantakat nézzük is. A „demokrata” kifejezés a benyújtás módja miatt eleve nem igaz: az egyéni képviselői indítvánnyal ki lehet, és ki is kerülték az Alkotmány által kötelezővé tett társadalmi egyeztetést. Az érintettek széles köre több százezer embert jelent, így a „néppárt” kifejezés is hazugság. Ha tehát jól megnézzük, ez a párt önmaga kritériumai szerint sem létezik. Ha már a neve egy betűje sem igaz…

    Nos, Hazánk történelmében is vannak szentek, a teljesség igénye nélkül: gondoljunk itt Szent Lászlóra, Szent Istvánra, és igen, Szent Gellértre. Van még, ki emlékezik Gellértre? Keresztények, Keresztény Demokrata Néppárt, halló, halló! Budapesten, Magyarország Fővárosában megemlékezünk erről a szentről, nem tudjátok? Szent Gellért hegye a hely, a megnevezés a mód, a könyörület a lélek… volt. A hitvallást mennyi ezüstért pazaroltátok el?

    De ne révedjünk a múltba, a mában is van kitűnő példa a rokkantakra. Steven Hawking fiatal korában lett beteg, tolószékbe kényszerült. Az orvosok is lemondtak róla, mondván: nincs sok ideje hátra. Állapota romlása miatt fokozatosan a beszédképességét is elveszítette, ma már csak számítógép segítségével tud kommunikálni. Ma mégis a legnagyobb asztrofizikusok egyike, a világegyetemről alkotott egyenleteit felhasználják azon kevesek, akik egyáltalán megértik. Még jó, hogy nem nálunk él, mert jövőre egy felülvizsgálatnál kiderülne: közönséges csaló.

    Egy olyan Országban, ahol büntetni fogják a hajléktalanság tényét, elveszik a rokkantak ellátását, az emberek öregkori megtakarítását, ott nincs jog, nincs könyörület, és végképp nincs kereszténység. Talán Umberto Gardinelli „Éjszakai utazók” világa jön el, ahol a társadalomnak már nem hasznos egyedeket egy utolsó hajókirándulásra küldték. A majdani propaganda csírái ma is fellelhetők, mert az utolsó útra tombolán nyertek jegyet, tűzijáték, ünnep, nagy siker. És a hajó üresen tért meg a kikötőbe…

    De nálunk nincs ennyi hajó. Talán nyereményutak lesznek, a szerencséseket a Gellért-hegyre viszik fel turistabuszokkal, a szeretet, és a gazdaságosság jegyében. A lejutás egyéni lesz, Szent Gellértre emlékezve talán hordóban. Az emelkedő üzemanyagárak miatt növekedő bevételekre tesz szert az Állam, a bognárok a hordókat gyártják, az acélipar a szögeket, s az asztalosok verik az acélt a dongák közé. Már csak be kell szállni… Eljött a szeretet Országa. A Duna pedig, mint környezetvédelmi tényező, elszállítja a hulladékot… Isten dicsőségére (?), a végső megoldás megszületett.

    Ördög László, úton a Taigetoszra

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Tiltakozás Lázár János provokációja ellen 2014. január 24. péntek | AN

Magyar Fruzsina beszéde a Horthy-szobor ellen 2013. november 3. vasárnap | AN

Orbán nyíltan felvetette az EU-ból való kilépést 2013. október 13. vasárnap | AN-álláspont/Bartus László

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos