Ronai and Ronai
AMERIKAI

Schröder: „Európa válaszút előtt áll” 2011. október 11. kedd 2:59 | AN Forrás: The Huffington Post

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Schröder: „Európa válaszút előtt áll"

Berlin – Gerhard Schröder egykori német kancellár az amerikai Huffington Post hasábjain érvelt egy „Európai Egyesült Államok” létrehozásának szükségessége mellett.

Az egykori szociáldemokrata kancellár szerint a gazdasági válság, Kína előretörése és az arab világ forrongása végképp arra kéne, hogy késztesse Európát, hogy stabilabb pilléreket alakítson ki. Legfőbb fegyverténye ennek elsősorban a gazdaság területén lenne, mivel szerinte az adósságok lefaragása és a munkahelyteremtés csak erősebb szövetségben sikerülhet egész Európának (és vele kézen fogva az Egyesült Államoknak, még ha a gazdaságpolitikai hagyományok igen eltérőek a Csendes-óceán két partján).

Példaként a német gazdaságot citálja Schröder, aki leírja, hogy országa az elmúlt években a munkanélküliséget 40%-kal csökkentette, míg exportját 50%-kal növelni tudta a válság ellenére is. Ám két alapvető kihívás előtt áll Németország is: ezek a globalizáció és a társadalmi átalakulás, melyek megingathatják a jóléti rendszert. A nyugdíj- és egészségügyi rendszert rugalmasabbá kell tenni, nagyobb hangsúlyt fektetve az egyéni felelősségre. Ezzel egyidőben Schröder a kutatás-fejlesztésre és az oktatásra helyezne nagyobb hangsúlyt, amivel egy idősödő nyugati társadalom is versenyképes maradhat a világban.

Ám ezek a változtatások politikailag „drágák” lehetnek a hatalmon lévőknek. Az ex-kancellár a saját példáját hozza, amikor is belebukott abba, hogy feladta a német ipart, helyette pedig a fenti változtatásokat indította meg, ám mint írja, megérte. A többi kormánynak is hasonlókat jósol Európa szerte, de előbb vagy utóbb úgyis rákényszerülnek a jelen dogmák feladására. Majd pedig, amikor az egész EU a német utat követi, leghatékonyabban együtt tehetik azt. Erre utaló lépésként értékeli Merkel és Sarkozy együttműködését Görögország és egyben az egész eurozóna megmentése érdekében.

Schröder egy mag- és egy periférikus Európáról ír, ahol az előbbiek gyorsabban haladnak az integráció útján, míg az utóbbiak – mint például Nagy-Britannia – jóval szkeptikusabbak. Bárkiből válhatna magállam a kétsebességes Európában, aki elhivatott a gyorsabb integráció kérdésében, példaként Lengyelországot említi, amely még nem tagja az eurozónának. Ezen magállamok pedig belátható időn belül egy politikai unióban egyesülhetnének.

A létrejövő Európai Egyesült Államoknak nyitva kéne maradnia Törökország számára is, hiszen Schröder szerint ők a kapocs a változó arab világgal. Emellett Ankara mutatja meg, hogy megfér egymás mellett az iszlám és a demokrácia – véli az ex-kancellár. Másik fontos partner Oroszország, amelynek nyersanyagai miatt óriási jelentősége van, mind az európai, mind pedig az amerikai külkapcsolatokban. Csak egy ilyen viszony biztosíthatná a kontinens békéjét.

„Európa válaszút előtt áll. Vagy létrehoz egy valódi politikai uniót és valós tényezővé válik a nemzetközi porondon, vagy marad olyan államok laza szövetsége, melyek sem politikailag, sem pedig gazdaságilag nem ütik meg a mércét globális szinten” – összegzi gondolatait Gerhard Schröder.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +9 ( 9 szavazatból)
Schröder: „Európa válaszút előtt áll", 5.0 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(25)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

25 Reader’s Comments

  1. pandora szelencéje

    .
    …A laza szövetségek pedig ingatagok különösen, ha vélt vagy valós nemzeti érdekek, de főleg hagyományok, mint rossz beidegződések állnak a tagok közé.
    .
    Itt az ideje !!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Schröder úr egy dologról megfeledkezik. Az európai államok többségének lakóiban és politikai vezetőiben túlteng a Nemzettudat. Igy nagybetűvel. Ezt napjainkban elsősorban a magunk példáján tapasztalhatjuk. El tudja képzalni Schrőder ór, hogy A csutinak Brüsszelből parancsoljanak? Inkább pusztuljon a magyar, nekünk senki nem parancsolhat. (legfeljebb Peking) Nekünk most keletre kell figyelnünk, mert a világgazdaság súlypontja oda tolódik át. Az egy csöppet sem fontos, hogy aki Magyarországon még dolgozik, az képletesen szólva Németországból kapja a kenyerét annyira függünk a német gazdaságtól. De Európa legtöbb országának politikai vezetői is hasonlóképen féltik saját hatalmukat közel olyan mértékben mint a csuti, csak kulturáltabbak annál, hogy ezt kimondják. Igy aztán Európát csak a totális összeomlás tudná Európát egyesíteni. Politikusok soha!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  3. Schröder úr jól beszél, ha nem is válaszol meg minden kérdést.
    Reméljük összeomlás nélkül is megy.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  4. Schröder úrnak igaza van, Ő már annyira van életében, hogy sem hazudnia, sem megalapozatlant nem kell mondania.
    Első teendő az lenne az Európai Egyesült Államokban (EEÁ) , hogy felállít egy egységes orvosi teamot kellő technikai háttérrel.
    Feladatuk a tagország politikusainak és jelöltjeinek tüzetes alkalmassági ellenőrzése első sorban szellemileg.
    Mindjárt kiderülne a magyar vezetésről, hogy a Parlamentben még portásnak sem alkalmazhatók.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (10 szavazatból)
  5. “Schröder a kutatás-fejlesztésre és az oktatásra helyezne nagyobb hangsúlyt, amivel egy idősödő nyugati társadalom is versenyképes maradhat a világban.”

    Dr. Hoffmann Rózsika és kedves főnöke szíves figyelmébe!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  6. Schröder úr helyesen látja a jövőt, csak az európai kis nemzetállamok, Anglia nem így látja, nem így akarja.Egyenlőre?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Az életben nem fog létrejönni az EEÁ. A tagországok lakosságának többsége ugyanis szkeptikus. A csatlakozók közül Horvátország és Törökország is a csatlakozási vágy bőszen 50% alatt van.
    Szerintem 10 év múlva az hogy EU már történelem lesz. Hogy USA lesz-e ebben a formában az még kérdés.
    Egyre erősebbek Európa-szerte a nemzeti és más euroszkeptikus pártok, olyan csúcs gazdag országokban is,mint Svédország,Finnország,Dánia,Hollandia. Úgyhogy nem lehet a válsággal meg csalódottsággal magyarázni ezt kedves “szakértők”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  8. Szamárság.
    Majd MI megmutattyuk ennek a dekadens , rothadó kapitalizmus mocsarában fetrengő züllött libsi Európának !
    Előre a szkíta úton !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (13 szavazatból)
  9. A britek tartózkodása sok szempontból érthetetlen, pedig a liberalizmus őshazájának tekinthető.?!? :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  10. Tartok tőle, hogy lassan nem a szándékokon fog múlni az egyes államok jövője itt Európában. A változások kényszere mind inkább diktálni fog, igaz, ezeket a kényszereket nem egyformán érzik az államok, nem is beszélve arról, hogy sok helyen homokba dugott fejjel, nem is akarják tudomásul venni a változások sürgető szükségességét.

    A szükséges változásokat igen sok tényező hozta létre, és ezek között talán a leg nehezebb megbarátkozni azzal a ténnyel, hogy olyan mértékben gyorsult fel a technikai fejlődés, olyan széles körben kíván új tanítási, irányítási, új nemzetfelfogási, új szolidaritási, új szociális együttélési módszereket, amelyek nélkül gyakorlatilag folyamatosan szűnik meg a társadalmak egy részének az élettere.

    Az olcsó gazdaságos tömegtermelés mind a mezőgazdaságban mind az iparcikkek területén elkerülhetetlen. Az ezeket szolgáló technikák már alig igényelnek klasszikus munkáskezet, ezért ha fejlesztünk, ha technikalizálunk, automatikusan át kell alakítani a szociális körülményeket. Forradalmi változások kellenek, hiszen országhatárok, nemzeti érzések, nacionalista szeparáció immár biztos tönkremenetele lenne egy klasszikus nemzetállamnak.

    Az oktatással már nem csak lokális igényeket kell kielégítenünk, hanem internacionális helyzeteket és a nemzetközi fejlődést is ki kell szolgálni. Ameddig a különböző vallásokra és hitekre még igény van, ezek együttműködését és egymás mellett való megférését kellene az egyházaknak biztosítani, hiszen a klasszikus vallásháborúknak a korszerű fegyverek idején nincsen alternatívája. Világszerte át kellene venni az élet okszerű irányítását a pártok handabandázó vezetőitől, és a megválasztott vezetőknek az egész emberiség érdekeit kellene szolgálnia.

    Tessék ezen elgondolkozni mert biztosan másnak is megvannak az elképzelései a jövőről!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. bőrke mén edés

    2008. áprilisában, amikor az Újlipótvárosban tüntettünk a “jegyirodás” szélsőjobbos fenyegetés ellen, egyszercsak Gyurcsány miniszterelnök társaságában Schröder kancellár és egy megrázó szózatot mondott a fasizmus ellen.
    De jó lenne most is érezni a nyugati demokráciák szolidaritását…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  12. Kedves “mosolygó”!
    Egy mondatodat kiemelve,indította el bennem a további gondolatokat.
    Ma már egy jogosítványhoz is orvosi vizsgálat kell.Szigorúbb a vizsgálat ha valaki hivatásos,netán polgári pilóta!Már a katonai,rendőri foglalkozásokat nem is említem..Számtalan veszélyes foglalkozásnál is a legszigorúbb orvosi ellenőrzés létezik..Ennek ellenére a gazdasági és főként a politikai vezetésben számtalan mentális beteg van poszton..Ennek igazolására már a szakemberek
    véleményét sem kell elolvasni,elegendő az un.törvényhozó testület intézkedéseit,törvényeit figyelni.Az a hozzá nem értés és a kifacsart gondolatmenet már több mint tévedés.Ez már egy diagnózis.Vastagon!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  13. A szkeptikusoknak ajánlom olvasásra Keresztes S.
    2011. október 11. kedd
    14:47 hozzászólását.
    Schröder úr is hasonlókat gondolhatott a nyilatkozatában

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  14. Pár ember kivételével a nyugati politikusok akkor aggódnak a demokráciáért, amikor a befektetéseiket látják veszélyben. Különben Orbán már sehol sem lenne.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  15. mosolygó:
    “Mindjárt kiderülne a magyar vezetésről, hogy a Parlamentben még portásnak sem alkalmazhatók” Jobban modva “még WC-pucolóknak sem alkalmazhatók”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  16. Az EU-t nem a szolidaritás, a testvériség, a kereszténység vagy más fennkölt eszme, hanem az érdekek kusza hálója alkotta meg, és tartja ma életbe.

    Senki se gondolhatja komolyan, hogy több tucat olyan állam, amely ezer évek óta külön úton jár mind történelmében, mind kultúrájában és mind nyelvében, majd meghajolna egy korrupt, bürokratikus szövetség előtt? Mi és a lengyelek együtt képesek vagyunk ugyan felülemelkedni önérdekeinken, ha a szükség úgy hozza, de az EU két legbefolyásosabb tagja, a németek és a franciák, kik évszázadok óta egymást gyilkolták, mégis hogyan? A kontinens országain átívelő ügyek, mint amilyen az ipar és a mezőgazdaság még úgy-ahogy rendben van, de a közös képviselet és külpolitika, amit a világ felé kéne mutatni, SOHA nem lesz meg, amíg minden tagállamnak más és más érdek hajt előre. (Csak emlékezünk szépen vissza a 2003-as iraki invázióra adott EU tagok válaszaira!)

    Gerhard Schröder uram, a menekültekkel kapcsolatos jóslata beigazolódni látszik, egyre több helyütt kerülnek kormányhatalomra a populista, demagóg avagy szélsőjobboldali pártok, nyelvezetüket is emiatt kezdik átvenni a mértékadó(nak tartott) politikusok is, de az EEÁ már nem hiszem, hogy valaha is bekövetkezne. A törököket pedig hagyjuk ki az EU-ból, a nagy arcú muszlim örmény-irtók szíve úgy is az arabok felé húz, hát dobják csak el Atatürk szellemét és süllyedjen mélyen bele abba az olajos-véres mocsárba, ahonnan eredetileg is származnak és amit évszázadokon át uraltak! (Különben is, ha a franciákon múlik, ők tényleg soha nem lesznek tagjai az Uniónak).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  17. Animebj,
    “az EU-t az érdekek kusza hálója tartja fenn” Szerinted van valami világon amit nem az érdekek hálója tart fenn? Szerintem nincs. Az EU államoknak a közös érdeket kellene felismerni, azt amiről Schröder beszél.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  18. Tisztelt gm!
    Pontosan annak a közös felismerésnek az igényéről írtam, és írt Ön is, ami nélkül nem csak a helyi kis szövetségek, de földrészek szövetségei vagy netán egész világrészek közös helyzetfelismerése és irányítása nélkül egyszerűen nem képzelhető el a jövő.
    Nem kell egyebet megvizsgálni, mint azt, hogy mi a népek, osztályok, államok, hitek, vallások olyan tényezői, amit a fennmaradás törekvésének igényeivel szemben állítanak a felsoroltak.
    A leg antagonisztikusabb erők a leg primitívebbek, szinte érthetetlenek egy felvilágosult ember vagy társadalom (?) számára.

    Számtalan példa és ellen példa jelentkezik nap mint nap: Egyiptomban most a kopt keresztényeket irtják. Izraelben nagy tömegben élnek együtt a különböző vallások, hitek, arabok és latinok, fehérek és feketék békességben.
    A hitleri Németországban irtották a zsidókat, a szláv népeket. Sztálinék irtották a zsidókat, a gazdagokat, a németeket, és mindenkit internáltak akiket a pillanatnyi politika nem szívlelt. A keresztesek irtották a hitetleneket, az iszlám hívőket, a zsidókat, és ma Afrika egy részén a fehér bőrszín is elég, hogy megöljék, és Romániában most öltek meg egy fekete USA sportolót.
    Minden épeszű ember tudná sorolni az emberiség történelmi gyűlölködését, szinte minden miatt, akár meddig.
    De az épeszű embernek azt is észre kellene vennie, hogy a gyűlölet és a kirekesztés gyakorlata egyszerűen nem folytatható tovább! Az emberiség önmagát pusztítja már most is, és rövid időn belül jövőtlenné válik!

    A technikai haladás, exponenciálisan olyan fejlődést produkált, amely már egy – két generációra sem engedi tervezni a jövőt. Egyre több az atomhatalom. Olyan fegyverek vannak elvakult egyházak irányította államok kezében, mentálisan beteg elnökök, főpapok, tábornokok kezében, amelyek nem csak a saját életüket készek feláldozni komplett hülyeségek miatt, de a fél emberiségét is egyben.
    A környezetünk pusztulása már évtizedek óta az emberiség közös érdeleit lenne hivatott közös egyezmények tárgyává tenni. Nem csak a földünk van tele szeméttel és környezetkárosító anyagokkal, hanem a földünket körülvevő kozmosz is tele van szeméttel.
    Nem folytatom. Aki nincsen tisztában azzal, hogy például maga az emberiség túlszaporodása milyen következményekkel jár, ne folytasson vallási küzdelmet a szaporodás korlátozásának eszközei ellen. Ezt a problémánkat semmilyen isten nem fogja megoldani a józan emberi ész helyett!

    A franciák és németek – vagy más nemzetek – valóban történelmi ellenségek voltak, lehettek, de ha ezek a felismerések nem változtatják meg a világot, ha oktatással, tanítással és a józan ész diktálta változásokkal nem sikerül módosítani nagyon gyorsan az emberek mentális állapotán, elkerülhetetlen lesz a pusztulás.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  19. Tisztelt Csaba Alföldi!
    Nálunk a targoncásnak is IQ tesztet kell kitölteni felvétel előtt.
    Esküszöm, a magyar parlamenti képviselők közül egy tucatnál több nem felelne meg a felvételin, az önkormányzati képviselőkről ne is beszéljünk.
    A FIDESZ felvétel első pontja:
    TE LÉGY A KÖRNYÉK LEGHÜLYÉBB EMBERE.!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (3 szavazatból)
  20. Akkor egy kis érdekesség, mire megy Európa a nagy multikultúrájával:
    http://www.dzsihadfigyelo.com/2011/10/12/a-francia-kulvarosok-%E2%80%9Eonallo-iszlam-tarsadalmakka%E2%80%9D-kezdenek-valni/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  21. admin!
    Bocsánat csak emlékeztetőül:
    “TPeter86 azon kijelentése, hogy Amerika szervezte szeptember 11-ét, törölve, e kijelentése miatt a website-ról örökre kitiltva. Admin”

    TPeter86(2011. október 11. kedd 11:00) ezen az oldalon is fertőzi az olvasókat!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  22. “egész Európának (és vele kézen fogva az Egyesült Államoknak, még ha a gazdaságpolitikai hagyományok igen eltérőek a Csendes-óceán két partján”

    Ez azért elég durva hiba! Feltéve, hogy az idei földrengések nem tolták át Európát Ázsia keleti végére… :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  23. EU megszűnik, mert nem lehet sok ingyen élőt eltartani ( menekültek áradatára gondolok, akiknek csak segély kel és kötelezettségeikről hallani sem akarnak).

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (1 szavazás)
  24. Marx még azt mondta, hogy ” Az európai Egyesült Államok lehetetlen.”
    A további integráció a szuverenitás, az állami önállóság további elemeinek feladásával járna. Ha az Unió fenn akar maradni akkor példát kell vennie egy másik Unióról.
    http://mult-kor.hu/20111014_az_alapito_atyak_oldhatjak_meg_az_euroovezet_gondjait

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  25. Tisztelt Dodeskaden!

    Ezek a Nóbel díjjal kitüntetett professzorok rengeteg használható (felhasználandó) ötletet adtak az Unió vezetőinek! Ezek szinte mindegyike a monetáris működés, azaz az együttműködés gazdasági síkjaira vonatkoznak.
    Csak mellesleg jegyzem meg, hogy teljesen más környezetben alakult meg az USA, és egészen más múlt és környezet veszi körül Európánkat.
    Ezek a különbségek mind addig dominánsak lesznek, ameddig az európai gazdasági helyzet és a konkurens világrészek termelési és társadalmi viszonyai egyértelműen rá nem döbbentik Európa népeit, hogy a nemzetállami különállás, a vallási különbségek, egyszerűen nem akadályozhatják tovább a régió fenntartás nélküli együttműködését.
    Csak címszavakban: Közös hatásos környezetvédelem, közös energia politika, közös generális belső jog, közös külpolitika, az oktatás generalizálása, a vallások és egyházak kizárása az államok vezetéséből, közös katonapolitika, közös információs rendszer, közös titkosszolgálati rendszerek, közös politika a felforgató pártok és ideológiák ellen, közös orvosi és betegellátási rendszer, és így tovább!
    Gondolom, még sokáig meg lehet vetni a Spanyolokra gyakorolt iszlám hatást, vagy a zsidóság és más nemezetek európaivá válását, de ez sehova sem vezet. Az egész Európa egységes és egyetemes fenntartás nélküli együttműködése a megoldás, másképpen egyértelművé válik más nemzetek életképesebb működése.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Utat nyit a keleti maffiáknak az Orbán-kormány 2012. október 29. hétfő | AN

A Bundestag a körülmetélés mellett 2012. július 20. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos