Csillag Ádám jegyzete Gyöngyöspatáról 2011. október 7. péntek 3:22 | Csillag Ádám

Csillag Ádám jegyzete Gyöngyöspatáról
Csillag Ádám munka közben a kamera mellett. Fotó: facebook

Budapest – Csillag Ádám dokumentumfilm-rendező a Facebook oldalán számolt be arról a megaláztatásról, ami közmunka ürügyén Gyöngyöspatán zajlik. Az alábbiakban a megrázó beszámolót közöljük változtatás nélkül.

“Gyöngyöspatán a helyzet tarthatatlan. A közmunkások bérének 70-80 százalékát levonják, köztartozásokra, melyeknek legjelentősebb része, amint látom, nem létező önkormányzati szolgáltatás, és az eszelős rendőri zaklatás eredménye. A járhatatlan járda helyett az úttesten való,babakocsi tolástól (12, 20, 50000 forint) a kilenc éves kislány által felvett botnak, mint fegyvernek alkalmas tárgynak használata miatt az anyára kirótt 25000 Ft-ig a fantázia által sem korlátozott okú és mértékű bírságolásra vetemedik a magyar rendőrség. Szerepel itt az utcán hányástól az autóból kiszállított vezetőre utólag konstruált hazug vád (bekötetlen biztonsági öv) büntetése. Sok család százezer forint fölötti efféle szabálysértési bírsággal tartozik, mindezt egy kb 200 méteres útszakaszon rótták ki a rendőrök, valószínűleg szabálysértés-megállapítási világcsúcsot döntve. A hazavitt összeg heti 48 óra kőkemény fizikai munka és napi egy órás gyaloglás mellett kb. 24 ezer forint, tehát 10 naponként 8000 forint. A megaláztatások az én bőrömet égették, a pofámról lesült a bőr. Van olyan cigány ember aki hazaköltözött az édesanyjához, mire a polgármester rendőrkísérettel jelent meg a portáján, hogy közölje, a patai születésű fiú nem jelentkezhet be az anyjához (hírek szerint, több tucat szélsőjobbos jelentkezett be a faluba az elmúlt hónapokban).
Már négy ember vesztette el a kényszermunkahelyét, (két nap hiányzásra, mint folyamatos hiányzásra hivatkozva rúgta ki őket a jegyző, aminek következménye, hogy három évig semmilyen állami ellátásra nem lesznek jogosultak). Több gyermekes családapákat tesznek így minden ellátáson kívülre. A cinizmus, az önkény ünnepli magát Gyöngyöspatán.”

Címkék:, ,

75 Reader’s Comments

 1. Kedves admin!
  Ezt a nácit nem kellene egyáltalán beengedni – képtelen elfogadni, az AN szabályait – fehér-ez és a gárda tevékenységét próbálja legalizálni.
  Halvány lila f.ngja nincs arról hogy a társadalom és az állam feladatai egy demokráciában hogyan oszlanak meg és a fasizmusról sem biztos, hogy tudja mi fán terem.

 2. Tisztelt Ejelhar,

  köszönjük a példát. Az Ön hozzászólását azért moderáltuk, mert 1. a “fehérek” említése rasszista áthallású, és a “fehér” felsőbbrendűségre emlékeztet. Sértő a romákra nézve. Itt nem fog “fehér emberekről” társalogni senki, itt nem lesz “fehérezés”. 2. A Magyar Gárda (függetlenül álságos színeváltozásaitól) egy betiltott szervezet. Demokratikus érzelmű sajtó nem támogat betiltott, törvénytelenül működő szervezeteket, így propagandájukat még a fórumában sem tűri. 3. A Gárda egy rasszista, fajüldöző párt félkatonai szervezete, raszisták, fajüldözők, nácik propagandájának a szabályzat szerint nincs helye a website-unkon. 4. Állítása nem igaz, mert a baloldal és sajtója problémája nem az volt, hogy a “fehérek” felszabadítóként üdvözölték volna a betiltott, fajüldöző Gárdát, hanem az, hogy a Gárda betiltott, fajüldöző, terrorizál egy kisebbséget, önbíráskodás útján bűncselekményt követ el. 5. Nem igaz, hogy a “fehérek” mindnyájan felszabadítóként üdvözölnék a nácikat.

  Ön ezen az oldalon bőrszín alapján tett különbséget ember és ember között. Ez rasszizmus. Ön ezen az oldalon egy betiltott, nyíltan rasszista, náci szervezetnek próbált propagandát kifejteni. Ezt Ön az Amerikai Népszava szabályzata szerint valóban nem teheti meg. A rasszizmus és nácizmus, kódolt formájában is, nem a civilizáció része. Ön ezekkel az elveivel eltévedt, ezeket itt nem népszerűsítheti, ezekről itt nem nyitunk vitát. Ez demokratikus elkötelezettségű és humanista újság, ilyenek az olvasói is, nekik készül, ez a lap nem különböztet meg bőrszín alapján embereket, és nem nyit vitát náci szervezetekről, hanem azok betiltását követeli.

  Köszönjük, hogy álláspontját ismertette, ezeknek a gondolatoknak és elveknek szabályzatunk határt szab.

  Admin

 3. T. gets!
  “Eleve minden azonnali megoldás kudarcra van ítélve, mert sokkal bonyolultabb folyamatokat kell elfogadható mederbe terelni, mintsem máról holnapra szocializálni lehetne nagyobb inhomogén embercsoportokat.”
  Ezzel azt mondod,hogy ha nem is gyorsan de a toobseg megiscsak “atneveli (szocializalja) a kisebbseget? Magyarul-raerolteti az akaratat (un. kulturajat), meg ha azok nem akarjak is? Bohem (szerintem helyesen) ramutatott ennek a sikertelensegere a multban.

 4. T. Svejk!
  2011. október 8. szombat
  21:35
  Az utolsó mondatomat is szíveskedj elolvasni, azzal ugyanis válaszoltam az utólag feltett kérdésedre, amivel persze egyetértek.
  A sorrend a mondataim között logikai és nem fontossági. Tehát:
  “Amíg nincs ennek módjában közmegegyezés, addig remény sincs megoldásra. :(“

 5. Némi szelíd erőszak elfogadható, ha annak eredményeképpen az érintettek jobb helyzetbe kerülnek. Ahogy az Alkotmánybíróság is több esetben kimondta, hogy megengedhető a POZITÍV diszkrimináció. Amikor a Kádár-rendszerben lerombolták a cigánytelepeket, ilyen pozitív irányba ható szelíd erőszak valósult meg, és annak eredményeképpen megindult a cigányok asszimilálása. Nem a kultúrájuk ellen, hanem az ember alatti életkörülményeik javítása irányába.
  Tény, hogy a rendszerváltás legnagyobb vesztesei a cigányok, és tény, hogy ezért minden tisztességes ember bűntudatot érezhet. A jobbérzésűek megpróbálnak ezért tenni értük valamit, de legalább szolidárisak – az embernek látszó barna kupacok pedig a saját sikertelenségüket és frusztráltságukat kivetítik rájuk – és ezzel egyben hárítják is a jogos bűntudatot.
  Egyrészt.
  Mert másrészt a cigányságnak is többet kell tenni a beilleszkedésért – amihez elsősorban ÉRTELMES, a megélhetésüket biztosító munkára van szükségük – a gyerekeiknek meg tanításra.
  Csak egyet nem lehet tőlük elvárni: hogy szép nyugodtan dögöljenek rakásra.
  És tudomásul kell venni, hogy akármit tart valaki magáról: ha rasszista bűzös szövegeket ereget, akkor nem veheti zokon, ha magát is szarkupacnak nézik.-

 6. Ejelhar
  TE engemet ne elvtársozzál te pöcs.Én neked nemvok az ” elvtársad ” Keresd az elvtikéidet a nyilas-összetartáson jó ?
  ( És most moderálást kérek ősz fejemre )

 7. T admin es kommentelo tarsak!
  Igy csak gyartjuk a propagandat ennek a m….k gardanak!
  Ki kell tiltani is kesz.minel hoszabb az indoklas annal nagyobb a reklam es egyebkent sem erti. Vagy pont ez a celja!? (bar ez nemi eszt feltetelez::-) )

 8. Én lélekben fehérember vagyok , csak a bőrszínem !
  Avval van a baj , mer ammeg ződ !!
  Hátmosta’ micsinájjak , ha eredeti hazámban , az Alfa-Centauri harminckilencedik bolygoján ilyenek vagyunk ?
  Attól még megtudom enni villával a pacalpörköltet !!

 9. kekec,
  ez a szelid-eroszakos asszimilacio -ha jol emlekszem-nem volt egy sikertortet,finoman fogalmazva.Az szurodott le az erintetteknek ugyanis,hogy a mocskok leromboltak a hazukat es bekenyszeritettek egy 6. emeleti beton bortonbe! A kulturajukra szartak as csak annyit mondtak,hogy ez nektek kurva jo lesz! Azt,hogy kernek-e belole es ez mitol is jobb,arrol senki nem konzultalt veluk.
  Ahogyan azt sem mondtak el nekik senki,hogy a 6.-on nem szokas lovat vagni, a parketta nem szorosan tarolt tuzifa es a szemetledobo nem budi.

 10. animbej!!
  Deeeeeee erezzuk,hogyne ereznenk!!!!
  Egeszen idaig Tel Aviv-ig BUZLIK!!!!!

 11. Gyöngyöspata olyan amilyenné az országot tenni akarják.
  Egy emberségében megalázott, rendöri felügyelettel “védett” , korlátlan állíai hatalommal az emberek felett, kiszolgáltatottsággal sulytott néppé.

  Vigyázó szemetek Gyöngyöspatára vessétek!

 12. getsz
  Igazad van és. :-)

 13. gets,
  igazad van. Erről már annyit írtunk, mégis ugyanazok az érvek, sémák jönnek elő.Most nincs megoldás, csak a felszín vakargatás erőszakkal vagy anélkül, segéllyel.Ez 1-2 generációra szóló , össztársadalmi gazdasági, szociológiai, pszichológiai, pedagógiai programot igényelne.

 14. Kedves “athos”!

  Kerítsünk 10 fő Gárdistát vagy Jobbik -ost, és 10 cigányt.
  5 évig éljen a Jobbikos vagy Gárdista abból a pénzből ott és olyan anyagi javakkal, ahol a cigány, és fordítva.
  Vagyis cseréljenek helyet “családdal”együtt.
  Megnézem én a Gárdistát 5 év múlva, gyerekestül.
  Az állatokkal jobban bánnak mint a cigányokkal, ne csodálkozz hogy elvadulnak. Politikai szándékkal vadították el őket az elmúlt 22 évben.
  Nem vagyok cigány, de hányinger kapok attól ahogyan bánnak velük.
  ………………………..
  Mindezek után ha odaköltöztetnének téged a 10 Gárdista mellé, nem hiszem hogy kibírnád őket, a mindennapos artikulálatlan ordibálásuk és hisztériájuk közepette.

 15. Szeretném megkérdezni a keretlegényekké aljasult rendőröktől (athosoktól), igaz fajmagyaroktól (jobbik és miép) és a magyar jobboldaltól, hogy Radnóti özvegyétől, vagy a sokszáz elpusztított munkaszolgálatos hozzátartozóitól mikor kértek bocsánatot? Vagy inkább ismét divatba akarják hozni azt a világot, amelyért most is szégyelni kéne magunkat?(Kertész Ákos, milyen igaza van!!)

 16. Miért érzem azt, hogy a Józsefvárosban tilos hajléktalannak lenni c.cikk tartalma párhuzamos ezzel a témával?
  Miért érzem azt, hogy a jobbik, meg a fidesz egy, és ugyanaz?
  Miért érzem azt, hogy azok a rendőrök Gyöngyöspatán ugyanolyan ideológiát képviselnek, mint a Józsefvárosban büntetők?
  Miért érzem azt, hogy lassan a kör bezárul, és mindannyian a büntetendők között leszünk?
  Jó lenne felébredni! Sajnos nem álmodom…

 17. http://kuruc.info/r/35/86282/
  Na ez szerencsére nem Gyöngyöspatán történt.
  Ott már azért jobb. A röhelyes “közmunkapénzből.

 18. Ejelhar:

  Ön Nem igazat állít, amikor azt mondja, hogy “az AN-nak nincsenek nyilvános szabályai, a moderációra vonatkozó szabályzatot nem találni e honlapon”. Itt olvasható:

  http://nepszava.com/privacy-policy

  Önt pedig ennek alapján ki a bőrszín alapján való megkülönböztetés, a “fehér” felsőbbrendűség érzékeltetése miatt örökre ki is zártuk innen.

  Legyen Önnek igaza. Admin

 19. öregszeder
  2011. október 10. hétfő
  19:13
  sajnos az ilyen elme roggyant fogalmam sincs miről és, összefüggéstelenűl író, és “gondolkodó” mutánsok miatt tart ott az ország ahol tart.

 20. athos

  Remélem az önt ért verbális inzultusok ellenére, elolvasta a “névtelen senki rendezőről” október 8.-án önnek címzett hozzászólásomat.
  Kíváncsi vagyok ezek után arra, hogy maga szerint Csillag Ádám hova akad felkapaszkodni, és kinek is akar megfelelni?

 21. sajnos tartanom kell magam a legelső állításomhoz, mivel egy olyan ember aki ott keveri a katyvaszt ahol épp kezdenének megnyugodni a kedélyek, egy paraszt hajszál választja el a két felet az újbóli ellentétek kiújulásától, az én szememben nem segítő szándékú, ha ezt a filmet fél, ill. 1 év múlva készítené akkor azt mondom oké, de most ez nem a megfelelő idő

 22. athos! Ha a hozzám intézet mondatait magára értette, akkor egyetértek, ön valóban az, aminek írja.

 23. athos

  A véleménye a sajátja.
  Én azért arra hívnám fel becses figyelmét, hogy ne vitassa el a véleménynyilvánítás szabadságát, de főként a jó szándékot másoktól. Sértő, valótlan állításokkal meg semmiképpen ne tegye. Ami az ön szemében “katyvasz keverés”, az lehet hogy pont a helyzet megértéséhez, vagy akár a megoldásához vihet közelebb.

 24. commandante!
  mind ketten más szemszögből látjuk a helyzetet, (ami nem baj)
  ön művészi oldalról, én biztonság politikai oldalról,, ezért más a véleményünk, (ami szintén nem baj), ezért a közeljövőben, hasonló témakörökben is fent áll a lehetősége, hogy más véleményen leszünk. Ezzel zárnám is eme cikk további kommentelését
  köszönettel

 25. Igen sajnálatos dolog, hogy rasszizmus létezik, amitől bizonyos értékes emberek nem tudnak egyről a kettőre jutni, pont ezért nem kellene ilyen uszító cikkekkel olajat önteni a tűzre.
  Elég baj az, hogy részint alaptalan, részint tapasztalati úton megszerzett előítéletek alapján ítélnek emberek és ezen az ilyen csúsztatásokatl és téveszméket tartalmazó cikkek nem segítenek, hanem rontanak.

  Sajnos a sajtószabadságnak is ára van. Az az ára, hogy ilyen írások, vagy olyanok, mint ami általában a kurucon vannak is megjelenhetnek.

  Mindenkinek joga van, persze tévinformációkban élni, de azoknak az olvasóknak, akik minél kevesebb előítélettel akarnak élni – mert teljesen előítélet-mentesek sajnos nem lehetünk – itt van néhány elhallgatott adat.

  A cikk pl. elhallgatja, hogy a közmunkában részvevő bárkik pontosan annyit kapnak, mint a romák. De pl. egy diplomás közmunkás pedagógus/mérnök is pont annyit kap, mint egy legfeljebb általános iskolával rendelkező egyén, bőrszínre, hovatartozásra tekintet nélkül.

  Elhallgatja a cikk, hogy erdőgazdaságoknál pl. pont ilyen nehéz munkákat szoktak végezni – pont segédmunkás bérként – csak önként. (Hát, most nem önkéntes alapon, hanem közmunkában.)

  Azt is elhallgatja a cikk, hogy a munkanélküli segély / önkormányzati támogatás kiérdemléséhez, elegendő 4 hónap munka évente. (Jelen állás szerint.)

  Azt is elhallgatja, hogy közmunkára nem kényszerítik azt, aki maga keres és talál munkát és végez az előírt ideig.

  Azt is elhallgatja, hogy, ha bárki nem keres magának munkát adott időre, akkor köteles elfogadni valamely, vagy bármely munkát, amit felajánlanak neki. Ha nem fogadja el, akkor hovatartozás nélkül megvonják a járandóságot.

  Hogy személy szerint kinek milyen köztartozása van, nem tudok nyilatkozni. És nem is óhajtom elkövetni azt, amit Csillag itt elkövetett.
  Bár nyilván vannak: bőrszíntől függetlenül és önkormányzatonként igen komolyak.

  Lakhely elhagyási tilalom is létezik. A cikk írója, persze véletlenül elfelejtette közölni, hogy mi is volt az indok a rendőri intézkedésre.

  Azt sem áll módomban megállapítani, hogy a hatóságnak, ott lakóknak, vagy Csillagnak nagyobb a fantáziája, de az biztos, hogy akármire nem lehet közigazgatási bírságot kiszabni, ahogy szabálysértési / büntető eljárást sem lehet indítani.

  Attól függetlenül, hogy a fenti cikk uszító jellegű, diszkriminatív hozzáállást és csúsztatásokat, elhallgatásokat tartalmaz: magyarul hiteltelen, még azt is elhiszem, hogy lehettek túlkapások, meg az is igaz, hogy – részint saját maguk, részint előítélet – miatt utálják az ott lévő embereket. És ez a legtöbb embernél nem rasszizmus, hanem a kárára elkövetett cselekményekből következik. Teszem azt a notórius részeg randalírozókat, vagy tolvajokat is utálják bőrszíntől függetlenül.

  Sajnos az újságíró szakma felhígult és viszonylag komolynak mondható felületek (nemhogy a napi szinten megjelenő “szemét”) is leközölnek a könnyen és gyorsan szerezhető olvasottság nézettség érdekében.
  Ilyen világot élünk. ;(

Kapcsolódó cikkek

Alanyi jogon járó jövedelmet akarnak 2013. június 6. csütörtök | AN

Egy civil a nácik ellen 2012. december 6. csütörtök


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók