Ronai and Ronai
AMERIKAI

Novak Djokovics a US Open bajnoka 2011. szeptember 13. kedd 5:13 | AN

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Novak Djokovics a US Open bajnoka

New York – Novak Djokovics győzelmével zárult az amerikai nemzetközi teniszbajnokság, miután négy szettben, 6:2, 6:4, 6:7, 6:1-re legyőzte a címvédő Rafael Nadalt. Az immár négyszeres Grand Slam-győztes kiválóság először diadalmaskodott New Yorkban.

A 2011-es US Open-finálé a két klasszis hatodik párharca (egyben döntője) volt az esztendőben –  korábban mindannyiszor a szerb teniszező ünnepelhetett, aki a világranglistán is átvette az első helyet a spanyoltól. “Fejben nem voltam a legjobb ellene, előfordult, hogy nem hittem maximálisan a győzelemben, ezen kell változtatnom hétfőn”, mondta még a döntőt megelőzően Nadal, aki ennek megfelelően kezdett a zsúfolásig megtelt Arthur Ashe stadionban.

Ám amilyen jól indult számára a mérkőzés (2:0), olyan kilátástalanul folytatódott, Djokovics ugyanis sorozatban hat játékot nyerve hozta az első szettet. A teljes képhez hozzátartozik, hogy a gémek többsége nagy csatákat és hosszú labdameneteket hozott, de a kulcsfontosságú szituációkban mindig a szerb volt a határozottabb.

Djokovics játékára nem volt ellenszer

Bár az elsőhöz hasonlóan a második játszmát is 2-0-lal kezdte a spanyol, Djokovics ismét időben ébredt, és egy idegőrlő, negyedórás gémet nyerve visszabrékelte ellenfelét. Ezután már a világelső irányította a játékot, és a továbbra is bizonytalanul adogató Nadal hibáit kihasználva újabb három gémet abszolvált (4:2). A címvédő még egyenlített, de a következő két játékban már esélye sem volt, így 6:4 arányban Djokovicsé lett az etap.

Ekkor úgy tűnt, leradírozzák a pályáról a 10-szeres Grand Slam-bajnokot, aki az első két szettben alig-alig kockáztatott, s ha mégis, akkor rendre hibázott. A harmadik felvonásban viszont összeszedte magát, magabiztosan, energikusan ütött, láthatóan mindent egy lapra feltéve teniszezett. A már nem csak küzdelmes, de látványos labdameneteket is hozó játszmát végül a rövidítésben hozta a spanyol, ráadásul úgy, hogy korábban Djokovicsot csupán két labda választotta el a végső győzelemtől.

A szépítés után…

A lélektani előny tehát Nadalnál volt, míg Djokovics egyre fáradtabban mozgott – szervajátéka után ápolást is kért. A folytatásra aztán visszaállt az egyoldalú küzdelem: mialatt Djokovics átlendült a holtponton, a fejben és játékban is teljesen széteső Nadal tizedszer is elvesztette adogatását. Ezt követően már csak egy szervagémre futotta a spanyol erejéből, Djokovics végül 6:1-gyel befejezte a mérkőzést.

“Természetesen csalódott vagyok, de tudják, amit ez a srác idén művel, az egyszerűen hihetetlen”, nyilatkozta Rafael Nadal. “Hiába igyekeztem agresszíven játszani, mindenre volt válasza.”

“Csodálatos érzés, fantasztikus évem van, és még mindig tart”, vette át a szót a trófea mellé 2,3 millió dollárt is begyűjtő Novak Djokovics, a US Open első szerb bajnoka. “Rafával mindig nagy kihívás játszani, remélem, a jövőben még jó pár izgalmas meccset vívhatunk egymással.”

Rafa Nadal idén hatodszor volt kénytelen gratulálni Djokovicsnak, de összesítésben még mindig jobban áll riválisánál (16-13)

US Open, férfi egyes, döntő:

Novak Djokovics (szerb, 1.) – Rafael Nadal (spanyol, 2.) 6:2, 6:4, 6:7 (3-7), 6:1

A mérkőzés statisztikája (Djokovics, Nadal):

első szerva 84/127 = 66 % 96/141 = 68 %
ász 7 2
kettős hiba 1 3
önhiba 51 37
nyerő ütés 55 32
fogadóként nyert pont 72/141 = 51 % 53/127 = 42 %
bréklabda 11/26 = 42 % 6/14 = 43 %
hálónál nyert pont 31/47 = 66 % 13/17 = 76 %
összes pont 146 122
leggyorsabb szerva 126 MPH 128 MPH
A játszmák hossza (percben) 53 + 71 + 84 + 42 = 4 óra 10 perc
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Nincs még hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Szávay Ágnes Amerikában is orvost keresett 2012. szeptember 11. kedd | AN

US Open: bombameglepetés a női döntőben 2011. szeptember 12. hétfő | AN

Djokovics-Nadal döntő New Yorkban 2011. szeptember 11. vasárnap | AN

Meglepetések nélkül folytatódott a US Open 2011. szeptember 9. péntek | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos