- Amerikai Népszava Online - http://nepszava.com -

Szereptévesztés: Schmittné az anyánk

Thursday, September 15th, 2011 In FEATURED, Magyarország | Comments Disabled

Szereptévesztés: Schmittné az anyánk

Budapest – Schmittné önálló politikai tevékenységbe kezdett, aminek nincsenek nagy hagyományai a magyar politikai életben. Szálasit most hagyjuk, Rákosi, Gerő, Kádár feleségéről nem sokat lehetett tudni. Szűrös Mátyásról ismert, hogy nős, második házasságában él. Göncz Árpád felesége, Zsuzsanna asszony legfeljebb akkor lépett a “nyilvánosság” elé, amikor például karitatív szervezetek erre felkérték. Antall Józsefről annyit tudni, hogy Fülep Klárával kötött házasságából két gyermeke született. Gyurcsány Ferenc felesége statisztikus. Aztán robbant a celebbomba…

Dobrev Klára a bolgár Petar Dobrev és Apró Piroska gyermekeként született Szófiában. Anyai nagyapja Apró Antal kommunista politikus volt. Így “természetesen” bármit csinál is, a nagypapa szelleme végigkísérti az életét.

Lévai Anikó már könyvet is írt, a Vörösmarty téren hosszú sorokban kígyóztak a talpnyalók, miközben Bächer unatkozott magányosan a másik szögletben.

“Lévai Anikó olyan emlékeket oszt meg velünk e könyvben, amelyekért késői korok történészei, politikusai, művelődéstörténészei és gasztronómusai igencsak hálásak lesznek” – vallja Szőcs Géza. “Mi most ne előlegezzük meg e hálát. Mondjunk csak egyszerű köszönetet nem a majdani, hanem a mai olvasó nevében a szerzőnek azért, hogy elkísérhettük szubjektív univerzuma ösvényein Szolnoktól Montreálig és Salgótarjántól Hongkongig, amely ösvények mentén a referencia-pontokat annyi érdekes ember, annyi ínycsiklandó (olykor hátborzongató) étel, annyi anekdotikus esemény jelenti.”

Nyilván nem csupán a könyv méltatásáért, de Szőcs Géza azóta már miniszter.

Nos, e nemes hagyományokat követve színre lépett Makray Katalin, Schmitt Pál felesége is, akinek sok érdeme van egyébként, de aktuálisan most éppen a Schmittné névvel dolgozik.

Amint a teljesen független – khmmm – MTI beszámol róla, Nemanja Delic zombori polgármesterrel folytatott megbeszéléseket Schmittné Makray Katalin, Schmitt Pál köztársasági elnök felesége kedden, kétnapos vajdasági látogatásának első programjaként.

Katalin asszony a találkozón hangsúlyozta, hogy a határon túli magyar közösségek iránti “egyszerű anyai érdeklődése” hozta a Vajdaságba, ahol főként helyi civil szervezetek és oktatási intézmények képviselőivel találkozik. Nemanja Delic örömmel fogadta, hogy a magyar köztársasági elnök felesége először a több mint ötvenezer lakosú, patinás Zomborba látogatott.

A szerb városatya kiemelte, hogy települése több mint 40 éve testvérvárosi kapcsolatban áll Bajával, és Kispesthez is ilyen szálak fűzik. Ez azért is fontos – mondta –, mert Zombor így velük együtt részt vehet egyes uniós pályázatokon, amelyek egyikén a legutóbb is sikeresen szerepeltek.

Delic elmondta, hogy az önkormányzatban jelen vannak a körülbelül négyezres magyar kisebbség képviselői, például a kultúráért és oktatásért felelős alpolgármester tisztségét is egy magyar tölti be. A találkozó után Katalin asszony a nyugat-bácskai magyar civil szervezetek képviselőivel folytatott megbeszélést a zombori Magyar Polgári Kaszinóban, ahol a város szülöttjének, Schweidel József aradi vértanúnak, valamint az 1956-os forradalom menekültjeinek emléktábláját is megkoszorúzta. A köztársasági elnök felesége a nap folyamán Bácskossuthfalvára és Újvidékre is ellátogat.

Schmittné Makray Katalinnak ez az első önálló kezdeményezésű külföldi útja, amelyen nem a köztársasági elnök oldalán vesz részt. A tervek szerint Katalin asszony jövőre a kárpátaljai, felvidéki, illetve erdélyi magyar közösségeket is felkeresi. Hogy milyen minőségben folytat tárgyalásokat az asszony, azon kívül, hogy érdeklődő anyánk, azt nem tudjuk. Közjogi méltóságné?

Egyébként mi is szeretünk utazgatni. Főleg állami pénzen lenne jó.


Article printed from Amerikai Népszava Online: http://nepszava.com

URL to article: http://nepszava.com/2011/09/magyarorszag/szereptevesztes-schmittne-az-anyank.html

Copyright © 2010 Amerikai.com Blogs. All rights reserved.