Ronai and Ronai
AMERIKAI

Adóemelés nem, csak áfaemelés lesz 2011. szeptember 17. szombat 11:20 | AN Forrás: Index, Klubrádió, MTI

  • Hozzászólások(66)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Adóemelés nem, csak áfaemelés lesz

Budapest – Matolcsy György gazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón a 2012. évi Országvédelmi Költségvetés tervszámait jelentette be: a költségvetés 1,5 %-os GDP növekedésre épül, 2,5 % államháztartási hiánycél mellett. Bevételi oldalon a kormány 450 milliárd forintos plusz forrással számol jövőre. Jön a baleseti különadó, valamint 40 %-kal emelkedik a cégautó után fizetendő adó. Növekszik az egészségügyi járulék. Megszűnik az adójóváírás. 25-ről 27 %-ra emelkedik az áfa. A bejelentés azért is érdekes, mert az Európai Unióban a legmagasabb áfakulcs 25 % lehet.

A gazdasági miniszter szerint ezt rosszul tudják az Unióban, mert egy 2006-os uniós direktívára hivatkozva azt állította, nincs meghatározva az áfakulcs felső határa, csak az alsó, ami nem lehet alacsonyabb 15 %-nál.

Miközben a kormány továbbra is azt hangoztatja, hogy nem lesznek megszorítások, “adózási kiskapuk zárásáról” beszélt a tájékoztatón a miniszter; járulékalap-szélesítést javasol, melynek értelmében a társas vállalkozások esetében a minimálbér másfélszereséig kell majd egészségügyi biztosítási járulékot fizetni, továbbá 1 %-kal emelik a munkavállalói egészségügyi biztosítási járulékot. Baleseti adót vetnek ki a sok balesetet okozó autósokra.

A 2012. évi Országvédelmi Költségvetés 1,5 %-os GDP-növekedésre épül, 2,5 %-os államháztartási hiánycél mellett – mondta Matolcsy György. A 25 %-os áfát 27 %-ra emeli a kormány. A tervezett infláció 4,2 %.

Az államháztartás egyenlege 750 milliárd forinttal javul a 2012. évi Országvédelmi Költségvetésben, amelynek keretében összesen 300 milliárd forintos tartalékot képez a kormány – közölte a miniszter. Ebből 150 milliárd forint kerül az Országvédelmi Alapba, amelyet a 25 %-os áfakulcs 27 %-ra való emelésével teremtenek elő – tette hozzá. Matolcsy György elmondta: jövőre a kormány egyszerre kivezeti a félszuperbruttósítást és az adójóváírást az szja-rendszerből – így 16 %-os arányos szja-rendszer alakul ki.

Vegyesen ítélték meg a Matolcsy György által ma bejelentett 2012. évi költségvetési terv számait az MTI-nek nyilatkozó elemzők, egyesek szerint jó az irány, mások szerint csalódást keltő, többen megjegyezték, hogy az áfaemelés visszafogja majd a fogyasztást.

Barcza György, a K and H Bank vezető elemzője szerint csalódást keltő, hogy a költségvetés bevételtúlsúlyos, fontos szerephez jutnak az adóemelések. Jobb lett volna a kiadáscsökkentésben nagyobbat lépni, és megkerülni az áfaemelést. Utóbbiról szólva megjegyezte, kétséges, hogy a lépés az uniós joggal összeegyeztethető-e.

A makroprognózis összességében reálisnak tűnik, bár az inflációt lehetett volna magasabbra tervezni. Az elemző kockázatokat lát a túl optimista növekedési prognózisban is, mint mondta azért, mert bár a piacok a fejlett országok növekedését a 0 és 1 % közé teszik, azért 30–40 % esély van a recesszióra.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője azt mondta, a növekedési előrejelzést feltehetően lefelé kell majd módosítani. Úgy vélekedett, jó hír, hogy a kormány tudomásul vette és elfogadta, hogy nem lesz elegendő a korábban tervezett kiigazítás. Szerinte a kiigazítási szükségletnek csupán a háromnegyedét fedi le a kormány, annak legalább ezer milliárd forintnyinak kellett volna lennie. Az elemző a gazdaság visszaesésére számít jövőre, nem pedig kismértékű növekedésére.

A bevételi oldalról szólva azt emelte ki, hogy az áfa és az egészségügyi járulékemelések kedvezőtlen hatásai ellenére a költségvetés szempontjából jó intézkedések, mert könnyen beszedhetők, jól ellenőrizhető pénzforrások. Az szja-intézkedésekről azonban azt mondta, az adójóváírás és a szuperbruttó kivezetése foglalkoztatási szempontból negatív lépés. Szerinte a jövő év megadja a választ arra, hogy sikeres-e a kormány személyi jövedelemadó-politikája, vagy sem.

Józsa István, az MSZP szakpolitikusa a gazdasági miniszter bejelentésére így reagált: Matolcsy Györgynek ehelyett a költségvetés helyett inkább a lemondását kellett volna benyújtania. Elhibázott, nem támogatható a Matolcsy-féle hibás gazdaságpolitika folytatása. Az MSZP szerint a növekvő árak és a szegénység költségvetése lesz a jövő évi büdzsé. A tervezett 2 %-os áfaemelés a kis fizetésűeket fogja érzékenyen érinteni, ugyanis növekvő árakat és csökkenő keresetet eredményez – hangsúlyozta Józsa István.

Az 1,5 %-os gazdasági növekedés optimista becslésnek bizonyulhat, ugyanis a kormány nem teremti meg a növekedés feltételeit. Kétséges, hogy a bevételi tervek teljesülnek-e, hogy sikerül-e az államháztartási egyenleget 750 milliárd forinttal javítani, és összejön-e a tervezett 150 milliárd forintos tartalék – tette hozzá a szocialista politikus.

Józsa István hibás lépésnek tartja, hogy az Orbán-kormány a gazdaságélénkítéshez szükséges járulékcsökkentés helyett  a munkaadói egészségügyi járulék növelésével akar többletbevételekhez jutni. A személyijövedelemadó-változásokkal, így az adójóváírás megszüntetésével is tovább csökkenti az átlagos és az alacsony keresetűek jövedelmét, miközben az infláció a korábban vártnál nagyobb mértékben emelkedik – húzta alá.

Nem megszorítás:

  • A korábban bejelentett 2 % helyett 1,5 %-os GDP-növekedésre épül a jövő évi költségvetés.
  • 25 %-ról 27 %-ra nő az általános áfakulcs.
  • Az infláció a korábban vártnál magasabb, 4,2 %-os lesz.
  • A szuperbruttót egy lépésben kivezetik.
  • Megszűnik az adójóváírás.
  • A fő állású vagy társasvállalkozások béralapjánál a minimálbér 1,5-szerese után kell egészségügyi járulékot fizetni.
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 2.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: -6 ( 10 szavazatból)
Adóemelés nem, csak áfaemelés lesz, 2.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, , , ,

  • Hozzászólások(66)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

66 Reader’s Comments

  1. Egyre kuszábbak a szemei. Mint a magyar gazdaságnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  2. Hazugok ! Íme : http://www.youtube.com/watch?v=CLCokYTDNnU&feature=related

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  3. Ez is zavarodott, mint a főnöke. Hol szedtek össze ennyi hülyét?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  4. Ezek egy uszodába járnak Orbánnal, hogy mindkettőnek vörös a szeme?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  5. SZEMEZGÉTESEK:
    Egyik szemem sir a masik uveg.
    Kameleon szemmekell jobban szementarthato az alampolgar.
    Egyik szememet mindig rajtatok tartom, a masikat a vagyonotokon.
    Szemesnek all a vilag.
    Gyanus ez az alak, nem nez a szemembe.
    Egyszerre ket novel szemezhetek, megsem vagyok szemtelen.
    Az adoval kilopom a szemeteket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (7 szavazatból)
  6. Na de Uraim ! Ez a félkegyelmű pankrátor miről beszél ? Az ÁFA nem adónem a magyar nyelv szerint??? De IGEN. “Általános Forgalmi ADÓ “

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  7. Ez a “vudu-gazdász eltolcsi” szimplán hülyének tart mindenki!! Ennyi tömény baromság, hazugság ilyen rövid idő alatt még nem hangzott el soha és sehol!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  8. “Adóemelés nem, csak áfaemelés lesz ”
    Hazudoznak, hazudoznak!!!!!!! Lassan mondom,hogy minden idióta fideszfan, még a kormányszóvivő is megértse: h a z u d o z t o k, hazudoztok!!!!!! Nincs értelme továbbra is hazudozni, mert minden ember, akinek nagyobb az IQ-ja a karfiolénál, már tudja.
    Mi az amit úgy emelnek, hogy nem emelnek, csak mi látjuk úgy? ÁFA(+2%), jövedéki adó(?), cégautó adó(+40%), baleseti adó(új adónem). Ja és a hazugság hazugsága: csak áfa nevű adóemelés lesz!!!!!!!!
    Pofátlanul hazudozó kormány, agyament, aljas gazdasági főpumpamestere! Ne hazudozz!!!!!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  9. Tiborc panasza:
    “Ők cifra márványos házakat építenek, ahova nekünk belépni nem szabad. Ha egy beteg feleség, vagy egy szegény himlős gyerek, megkívánná. Lesújtunk egy galamb fiat. Tüstént kikötnek. De aki száz, meg százezret rabol, bírája lészen annak, akit a szükség garast rabolni kényszerít.”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (8 szavazatból)
  10. most már beismerem, én egy pár évvel idősebb vagyok és a diplomámat még egy fél disznóért kaptam. Szerintem Ő a fél Magyarországot megígérte azért a diplomáért, hogy nem fog a szakmában dolgozni. Megkapta!
    Szegény professzora sem gondolt arra, hogy még egy ilyen dilettáns lehet az országban, ezért elfogadta az ajánlatot.
    Tévedett!
    Sajnos nagyon nagyot és ezen már segíteni sem tud, mert már nem lesz egyetemi oktatás!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  11. Forradalmat! El kell söpörni ezt a dilettáns, aljas bandát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. szendrel – Ne álmodozz, itt olyan nem lesz. Hamarabb képzelhető el “Forr a dalom” címmel Orbánt kötelezően zenébe és versbe foglalandó “nemzeti” kezdeményezés a népi inzultációra meg a nagy együgyűműködésre hivatkozással, mint akárcsak lepkeszellentésnyi erővel felérő ellenállás.
    Még mielőtt kimennének a zemberek nem hozsánnázási szándékkal a közterekre, már le is lesznek csukva.
    Elkéstünk vele, ha nem vetted volna észre.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. T.
    csatt
    2011. szeptember 20. kedd
    10:25

    Élmény olvasni lelkesítő soraidat! :-)

    Az apátia egy gyorsan terjedő fertőző betegség.Ne terjesszed légyszi!
    Mindig van remény. Egy egész nemzetet nem lehet börtönbe csukni.
    Egyszer minden diktátor feje “lehull”.Minél nagyobb a tündöklése,annál látványosabb a bukása.A felcsúti aljadékkal sem lesz ez másképpen.
    Hajrá magyarok!
    Éljen a demokrácia!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Durva becslésem szerint a 2 % plusz ÁFA ( ami nem adó..áádehogy ! Az csak ÁFA ) kb. 15 % drágulást fog eredményezni az élelmiszer árakban.
    ( Ha nem többet !! )

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  15. A bíróság megsemmisítette a rendőrség egyik tiltó rendelkezését. Október 2-án lehet vonulásos rendezvényt tartani. (részletek a D-day cikknél)
    Annyira azért nem vagyok pesszimista, mint ahogy ott látszik. Én még reménykedem, hogy vannak akik nem megsértődnek – hanem CÁFOLNI fogják Kertész minősítését.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. noooormálisak? (no nem azért, hogy végre korrigálnak, na de így?)
    http://index.hu/gazdasag/magyar/2011/09/20/az_adohivatal_fizet_annak_aki_keveset_keres/

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Óriásplakátokon az országvesztők 2013. február 18. hétfő

Matolcsy és a négyek bandája 2013. február 11. hétfő

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos