Ronai and Ronai
AMERIKAI

Obama sürgős cselekvést sürget az eurozóna érdekében 2011. szeptember 27. kedd 12:00 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Obama sürgős cselekvést sürget az eurozóna érdekében

New York/Brüsszel – Az euroövezet adósságválsága újabb válságba taszíthatja az egész világ gazdaságát, így az Egyesült Államoknak sem mindegy, születik-e végre az ügyben megoldás. Az amerikai elnök azonnali összefogást sürget. Pánikhangulat volt a múlt héten Washingtonban: már nem pusztán az eurozóna, de az EU jövője forog kockán.

Az egész világ számára ijesztő fejleménynek nevezte Barack Obama a görög válság megoldatlanságát, és arra biztatta az eurozóna tizenhét tagállamát, minél gyorsabban segítse meg azokat a régiókat, ahol a bankok még nem tértek teljesen magukhoz a 2008-as pénzügyi válságból, és most a görög kormány adósságválsága miatt szenvednek.

„Próbálnak felelősségteljesen cselekedni, de ezek a cselekedetek nem zajlanak eléggé gyorsan”, állapította meg Obama egy Kaliforniában mondott beszédében.

Washingtonban a múlt héten tartott közös ülést az IMF, a Világbank és a G20 országai. Az Európai Unió illetékesei hétfőn állították, hogy dolgoznak az eurozóna pénzügyi rendszerének reformján, illetve azon, hogy az adósságválság elterjedésének elejét vegyék, egyelőre azonban még semmi jele annak, hogy a tizenhét ország konszenzusra jutna.

Úgy tűnik, nem sokan merik kimondani – és Obama sem mondta ki – azt, amit európai pénzügyi illetékesek név nélkül egyre gyakrabban lenyilatkoznak a sajtónak: ha Európa nem amputálja a financiális értelemben teljesen elüszkösödött, a gyógyulásért tenni semmit nem hajlandó végtagját – azaz nem teszi ki Görögországot az eurozónából –, akkor nemhogy a közös fizetőeszköz nem marad meg, de éveken belül maga az Unió is megszűnik funkcionálni. Ez a Római Birodalom bukásához hasonló folyamatokat indíthat el – azaz akár ezredévekben mérhető visszaesést az egész világ számára.

Az Európai Unió kézzelfogható közelségbe került gazdasági és pénzügyi megroppanása rendkívüli aggodalmat váltott ki, és Európa heves kritikákat kapott az Egyesült Államoktól és a világgazdaság más szereplőitől is, amiért képtelen szembenézni a valósággal, cselekedni sem hajlandó, ezért félő, hogy az eurozóna gyengébb gazdaságai – a portugál, a spanyol, a görög, az ír – hetek vagy hónapok leforgása alatt követhetik a görög utat.

Napvilágot láttak olyan tervek is, amelyek készítői szabályszerűen megjutalmaznák a görögöket az eddigi teljesítményükért: leírnák az államadósság huszonöt százalékát, ugyanakkor hatalmas mértékben felduzzasztanák az eurozóna mentési pénzalapját. Mások azonban azt állították, korai ilyesmiről beszélni.

A görögök veszni hagyására eddig elsősorban az ország fő finanszírozója, Németország akaratából nem került sor, miután Berlin kitart korábbi elvi politikája mellett, miszerint egy görög csőd megrengetné az euróba vetett hitet. Egyre nyilvánvalóbb azonban, hogy a csődöt nem az eurónak, hanem a német – valamint a finn, a holland, a dán – adófizetőknek köszönhetően kerülték el eddig a görögök.

Kérdés, meddig játszható ez a játék. Több brüsszeli kutatóintézet szerint hónapoknál tovább nemigen. Az Egyesült Államok pénzügyminisztere, Timothy Geithner pedig arra figyelmeztetett, hogy az inadekvát európai válságkezelés olyan katasztrófákat hozhat a világgazdaságra, amelyeket mindenképp el kell kerülni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Obama sürgős cselekvést sürget az eurozóna érdekében, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:

  • Hozzászólások(5)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

5 Reader’s Comments

  1. Elszomorító, hogy milyen sokan játszanak az EU egységesebbé tétele ellen belülről is. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Javasolnék egy megoldást, ami lehet, hogy végleges lenne. Bízzák meg Orbánt és Matolcsit az EU “rendbetételével”, az EU frakciót bízzák a lumpen lézeres Lázárra. Egy pár hónapon belül a 27 tagállamból 54 db. lesz. Szaporodás osztódással. Ez a módszer a magyaroknál bevált.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  3. Hm… ezt én javitanám: ” …azaz akár ezredévekben mérhető visszaesést az egész világ számára.”
    Egy ezred év (1/1000) az kevesebb, mint 9 nap. Az ezeréves meg túl sok.
    -
    Szerintem is amputációt kellene végrehajtani Európa altestén. Aztán szép lassan bevezetni a közös (szövettségi) adózást.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Dan 2:39 És utánad más birodalom támad, alábbvaló mint te; és egy másik, egy harmadik birodalom, rézbõl való, a mely az egész földön uralkodik.
    Dan 2:40 A negyedik birodalom pedig erõs lesz, mint a vas; mert miként a vas széttör és összezúz mindent; bizony mint a vas pusztít, mind amazokat szétzúzza és elpusztítja.
    Dan 2:41 Hogy pedig lábakat és ujjakat részint cserépbõl, részint vasból valónak láttál: a birodalom kétfelé oszol, de lesz benne a vasnak erejébõl, a mint láttad, hogy a vas elegy volt az agyagcseréppel.
    Dan 2:42 És hogy a lába ujjai részint vas, részint cserép: az a birodalom részint erõs, részint pedig törékeny lesz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  5. Barack Husszein Obama tanácsa Európának? Ez aztán az év vicce! Megválasztása óta milyen mélypontra züllesztette Amerikát, amit még a rossz emlékű Jimmy Carter sem tudott! Nem kívánok oldalnyi statisztikai adatot bemásolni, hogy még a leghitetlenebbek is száj tátva csodálkozzanak rajta.

    Ehhez a témához kapcsolódik Rick Perry, az elnökválasztási harc egyik republikánus párt jelöltjének, a hatalmas munkanélküliségről szóló beszéde, melyben Texas állam jelenlegi bevándorlási helyzetét analizálta. Statisztikai adatokkal bizonyította, hogy 2007 óta az állam elvesztett hét millió (!) munkahelyet a recesszió és az import áruk behozatalából, valamint az évi egy millió (!) bevándorló munkástól. (Beleértve a köztük lévő 200- 300 ezer illegálistól!) Ennek ellenére, évi 100 ezer! bevándorlót vár Amerika tárt karokkal!

    Milyen tanácsot adhat Barack Obama elnök, aki mélyen hallgat a több tízezernyi Haiti fekete bevándorlóról, akiket azonnal szociális segéllyel és munkalehetőséggel támogatott, annak ellenére, hogy több mint 9 %- os munkanélküliség van Amerikában!

    Sajnos utolérte Európát is az amerikai tragikus gazdasági helyzet, melyre nagyokat kacagtak, mert elhitték a gyakorlatlan amerikai elnök idealista beszédét, hogy rövidesen minden jóra fordul.

    Remélhetőleg, süket fülekre fog találni Obama „tanácsa” az európai válság megoldására.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Görögország két év haladékot kap 2012. október 24. szerda | AN

Görögországban rekordszinten a munkanélküliség 2012. június 7. csütörtök | AN

Németország a legtiszteletreméltóbb 2012. május 31. csütörtök | AN

Észhez térnek a görögök? 2012. május 28. hétfő | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos