Ronai and Ronai
AMERIKAI

Képíró Sándor és a magyar igazságszolgáltatás kérdése 2011. augusztus 4. csütörtök 17:58 | Efráim Zuroff Forrás: Jerusalem Post

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Képíró Sándor és a magyar igazságszolgáltatás kérdése

Három hónappal ezelőtt történelmet írt Magyarország, amikor a kommunizmusból a demokráciába való átmenetet követően első ízben került sor helyi náci háborús bűnös felelősségre vonására Budapesten. A férfit azzal vádolták, hogy a magyarok által elfoglalt jugoszláv területen lévő Újvidéken részt vett a magyar katonaság és a csendőrség által 1942. január 23-án, a helyi „terroristák” keresése örvén véghezvitt vérengzésben, és harminchat ember haláláért terheli felelősség.

A szóban forgó gyanúsított, a jogászdoktor Képíró Sándor azon tisztek között volt, akik a tömeggyilkosságot megszervezték, és személyesen felelt a razziákért, több száz zsidó, szerb és cigány lakos letartóztatásáért a városközpont egyik kerületében. A lefogottakat először az Újvidék belvárosában lévő nagy színházba vitték, ahol magyar tisztekből álló bizottság határozott arról, kik azok, akiket tévedésből tartóztattak le. A többieket a Duna partjára masíroztatták, ahol agyonlőtték őket. Akiket nem ölt meg a golyó, azokat vízbe fojtották.

Órákon át tartott a lövöldözés, mígnem egy kisgép landolt a folyón (ami be volt fagyva; a magyarok ágyút hoztak, hogy léket tudjanak lőni a jégbe ott, ahol az áldozatokat lelőtték, így eshettek a testek a vízbe), és magas rangú magyar tisztek szálltak ki belőle, majd leállították a gyilkolást, amelyet a budapesti legfelsőbb parancsnokság sohasem szentesített. Addig az időpontig 1246 személyt – köztük számos nőt, kisgyereket, gyereket – gyilkoltak meg, többségük zsidó volt, a többiek szerbek és cigányok.

Meglehetősen erősnek tűnt a Képíró elleni vád. Noha ő a maga részéről tagadta, hogy bármi rosszat tett volna, beismerte, hogy a kérdéses napon a magyar erőkkel Újvidéken volt. Valóban, annak idején azon nyomban vizsgálatot is indítottak ellene a független Magyarországon, tizennégy másik tiszttel együtt, fegyelemsértés miatt. Annak a pernek az ideje alatt, amely 1944. január 22-én valamennyi vádlott elítélésével zárult, teljes mértékben tisztázódott Képíró szerepe, tisztázták, hogy mit tett és mit nem. Hosszú börtönbüntetésében nyilvánvalóan szerepet játszott az, hogy a parancsnoksága alatt lévő körzetben legalább hat embert gyilkoltak meg.

Ott volt ezen felül még egy magyar tiszt Képíró későbbi, 1948-as perében tett vallomása. Eszerint Képíró egy teherautónyi embert, harminc személyt a gyűjtő- és elosztópont helyett egyenesen a folyópartra küldött, hogy végezzék ki őket. Két nappal azelőtt, hogy a legutóbbi budapesti pere megkezdődött, a magyar bíróság felmentett engem a rágalmazási vádak alól, amelyekkel Képíró illetett, miután bűneit nyilvánosságra hoztam.

Röviden: Képíró elítélése csaknem bizonyosnak tűnt, ám ennek ellenkezője történt. Július 18-án Varga Béla bíró bejelentette: meglehet, Képíró nem ártatlan, a vád azonban nem tudta bebizonyítani a bűnösségét. E tekintetben kulcsszerep jutott Varga igencsak megkérdőjelezhető döntésének, amely szerint teljes mértékben figyelmen kívül hagyta azokat a bizonyítékokat, amelyek Képíró 1944. évi elítéléséhez vezettek, nem is beszélve az inkrimináló 1948. évi tanúvallomásról.

Kivált sokatmondó volt ebben a tekintetben az, hogy a bíró – botrányosan szelektív módon – minek az alapján döntött így. Az 1944-es ítéletet például azért vette semmibe, mert azt nem sokkal meghozatala után megsemmisítette egy magyar bíróság, nem tett viszont említést a semmítés nyilvánvaló okáról, arról, hogy arra Magyarországnak a náci Németország általi megszállása után került sor. Ami az 1948-as tanúvallomást illeti, azt állította, hogy a tanút nyilván megkínozták, esetleg nyomás alatt cselekedett, lévén Magyarországon akkor már kommunista uralom – noha állítását semminemű bizonyítékkal nem volt képes alátámasztani. Más szavakkal: az adott kor politikai körülményeit, ha jól jött, figyelembe vette, ha nem szolgálta a céljait, figyelmen kívül hagyta.

Minden demokrácia azt állítja, független az igazságszolgáltatása, de kétségtelen, hogy a bíróságok a helyi politikai véleményekre és előítéletekre is reflektálnak. A Képíró támogatására a tárgyalóteremben megjelent több tucat fasiszta zajos ünneplése csupán a jéghegy csúcsát jelenti: a történelmi revizionizmus szennyes hulláma elnyeléssel fenyegeti Magyarországot – egy olyan országot, amelynek, mint számos más posztkommunista országnak, komoly problémát jelent annak beismerése, hogy helyi náci kollaboránsként vett részt a Holokauszt bűneinek elkövetésében, s nemkülönben az is, hogy ezt a tényt a fiatalabb generációk tudomására hozza.

Míg komoly előrehaladás történt, különösen Budapest kitűnő Holokauszt Múzeumának megnyitásával – amely a történelmi igazság fáklyájaként világított egy mind jobban alkonyodó tájban –, a jobboldali Fidesz párt nagyarányú győzelme és a szélsőségeseket tömörítő Jobbik jó szereplése a tavalyi választásokon markánsan megváltoztatta a politikai realitásokat, s mindez sokkal nagyobb jelentőséggel ruházza fel a Képíró-pert annál, hogy mi lesz a vádlott személyes sorsa.

A jó hír az, hogy az ügyészség fellebbezett. A rossz hír, hogy ez a lépés nem garantálja sem azt, hogy jogi értelemben igazság tétetik, sem azt, hogy a történelmi igazság kielégítő védelemben részesül.

A szerző a Simon Wiesenthal Központ első számú nácivadásza és izraeli kirendeltségének vezetője. Nemrég megjelent Operation Last Chance; One Man’s Quest to Bring Nazi Criminals to Justice (Utolsó esély művelet. Egy ember küzdelme a náci bűnözők felelősségre vonásáért) című könyve elbeszéli, miként fedezte fel, hogy Képíró Sándor Budapesten él, s szól számos más Holokauszt-elkövetőről a világ több pontján. Cikke a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapban jelent meg.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.3/5 (6 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 11 szavazatból)
Képíró Sándor és a magyar igazságszolgáltatás kérdése, 4.3 out of 5 based on 6 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(20)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

20 Reader’s Comments

  1. Vagyi dőreség kiadni Magyarországnak az esetleges még fellelhető háborús bűnösöket. Itt felmentik és erkölcsi ” piedeszttálra ” helyezik őket tetteikért.
    Más országba kell elítélni őket.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +13 (21 szavazatból)
  2. A mai fasiszta nem itéli el a régi fasisztát!. MAgyarország ma revizionista fasiszta állam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +22 (28 szavazatból)
  3. Szégyenletes ítélet, de sejteni lehetett. Magyarországon él és virul az antiszemitizmus, és a történelmi események meghamisítása.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  4. Nem adta őt ki senki, idejött magától, vígan éldegélt Budán, a zsinagógával szemben.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (13 szavazatból)
  5. Nos a független Fideszes Varga Béla bíró felmentette a Képíró Sándor horthysta századost, mivel az általa kivégzett halottak nem emeltek vádat. A vádemelők még azt se tudták bizonyítani, hogy hány töltény használt a Duna parton és úgy általában. A bíró a felmentő határozatának ez az olvasata számomra.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +11 (17 szavazatból)
  6. Ma Magyarországon mindenki védett személy aki a Horty korszakban gyilkolt. Mert az a “történelmi kontinuitásunk része.”és az szent.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +16 (22 szavazatból)
  7. Orbán kezében lassan az igazságszolgáltás is. Szégyen az az itélet.
    Én már csak Amerikában, azok vezetőiben bizok.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (10 szavazatból)
  8. Ha már a parlamentben is eltűrik a zsidózást, miért csodálkozunk azon, hogy a náci megszállás alatti felmentő ítéletet vették alapul a tárgyaláson. Az az állítás, hogy a 4 évvel későbbi tárgyalást kényszer vagy bármely más módon változtatta bűnössé őt, nem állj meg a helyét, hiszen a kommunista szalámipolitika 1949 után kezdte kifejteni hatását, akkortól lehet arról beszélni, hogy a megszálló szovjetek és a kollaboráns kommunisták keze van a döntésben. Sajnos most egyet kell értenem a Népszavával, hogy ebben a felmentésben benne (lehet) az aktuális kormány keze, főleg ha az a kéz úgy dönti romba a jogállamiság független tartóelemeit, ahogy azt ő jónak látja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +10 (16 szavazatból)
  9. Véleményem szerint hatalmas hiba és a felelőtlenség példaképe, hogy Magyarországon a politikusok és az emberek közösen nem tudták le a WWII bűnöket, nem tettek úgy, mint a Németek akik be tudták csukni a kaput a múltjukon.
    Az állandó mentegetőzés és mások okolása, a félrebeszélés, hazugságok az emberekben is megvannak és a mai napig nem tudta le az ország ezt a szégyenletes fejezetet. Emiatt még a kisebb anti-szemita és cigányellenes kijelentések is fel lesznek nagyítva a világsajtóban, amit néhány hülye politikust vagy közéleti személy tesz.
    A Jobbik és a Magyar Gárda pedig az ország hatalmas szégyenfoltja lett. Miattuk Magyarország végérvényesen bevonulhatott az anti-szemitizmus és előítéletek támogatói közé, hiszen a többi politikusnak sincs becsülete, szavahihetősége az Orbán régime azt is megszüntette egy év alatt. Hiába erősítgeti száz politikus, hogy nem anti-szemita, nem cigányellenes a kormány és a nép, egy Képíró per végzése és bírójának tehetetlensége artikulálni a média számára ítéletének alapját csak ront az ország értékelésén. Sajnos immár nem is alaptalanul. A lakosság ugyanis kezd jobboldali eszmékre hallgatni és a Jobbikkal szimpatizálni, mert a Fidesz a diktatúra kialakításával és a cigányok közmunkán valló robotoltatási programjával van elfoglalva és nem a szélső jobb kiiktatásával. Még néhány év és a közel 1.0 milliót is számlálható roma nincstelenek leégethetik a fél várost, mielőtt valakinek eszébe jutna, hogy az integrációt nem tanulmányokkal végzik, hanem a két embercsoport közös munkájával, egymás elfogadásával és sok-sok tanítással, neveléssel, amit évtizedekkel előbb kellet volna elkezdeni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +8 (14 szavazatból)
  10. Pontosan ez a célja a náciknak :
    Hogy megkezdődjenek a cigánylázadások.
    Akkor kerülhetnek nyerő helyzetbe politikiailag. Legalábbis úgyvélik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (7 szavazatból)
  11. Nagyon kedves látvány volt, mikor a derék Magyar Náci Zemberek tomboltak a tárgyalóteremben a zörömtől Képíró úr felmentését hallva. Mintha focimeccsen lettek volna. A lágy tekintetű pszichológus néni csaknem ugrált végtelen örömében.
    Én meg szégyeltem magam, hogy milyen országban élek.
    Merre tartunk, mi lesz ennek a vége?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (10 szavazatból)
  12. A magyar bírók egy része képtelen pártatlan, politikai nézeteitől független ítéletet hozni. A magyar jobboldal, beleértve annak fülkeforradalmi hordáit pedig mindent elkövet felelőssége leplezésére, történelmet hamisít, rehabilitál, felmentő ítéleteteket hoz, szélsőjobboldali médiát és náci elméletek népszerűsítő könyvkiadókat működtet. A Jobbik és a fiatalok nagy száma körében népszerű szélsőjobboldal erősödése mutatja a jobboldal az ilyen irányú, tudatos tevékenységének sikerét.
    Sajnálatos és Európára is veszélyes, hogy Magyarország ilyen irányba halad, hiszen kormánya is ezt az utat járva hozza a demokráciát lebontó és a saját hatalmát bebetonozó törvényeit.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (8 szavazatból)
  13. Fortélyos félelemigazgat áldemokratikus álliberális lapitással Egy lelkileg sérűlt mini viktátor vezetésével. Akkor lesz vége ha zemberek rászakitják aparlament kapuját a sok országépitő tudorra Ha nem akkor aKÉPirófélék még szobrot is kapnak

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  14. A jelen hatalom karja fejben már lendül :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (6 szavazatból)
  15. Ilyen részletességgel még nem értesültünk az ügyről. Miért csak most?! …Akkor például az ifjuság, az hogyan tájékozódjék?
    Jellemző, és ide tartozik, hogy a Képíró és a Zentay bűnügy kirobbanásakor azért, hogy ellensúlyozzák e tetleg(!) tömeggyilkosok tetteit, az Orbán-rokon Vitézyék* “kirobbantották” a Biszku ügyet. A jobboldal ilyen és hasonló r e l a t i v i z á l ó kiséletei elárulják ez egész rezsim sötét terveit.
    *
    *Nagyvállalkozó család, többek között a Helyi Téma mélyen jobboldali beállítottságú ingyenes propaganda szennylap tulajdonosai. Unokatestvéri szinten OV. rokonai.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (6 szavazatból)
  16. Az ifjúság nem tájékozódik, mert nem érdekli (jó esetben) a politika. A B változat az, hogy az agyát már alaposan átmosta Orbán doktor propagandája. A C pedig az, hogy Árpád atyánk híveként rovásírást tanul.

    Mindez azonban a mi felelősségünk és szégyenünk. Mikor lehet Magyarhon civilizált, mérsékelt gondolkodású, európai Zemberek otthona?

    A dátumra nem érdemes fogadásokat kötni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  17. Magyarország egy fasisztamosoda. Ha nem lenne képzavar, azt mondanám, szerecsenfürdető.
    Nemzetközileg tiltani és szankcionálni kéne az ide való kiadatást és itteni ítélethozatalt, ugyanúgy, mint a pénzvilágban a pénzmosodákat.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  18. A szerbek helyében kiadatási kérelemmel élnék. Nem azért, hogy mindenáron börtönbe juttassak egy aggastyánt, hanem , mert egy elmarasztaló ítéletnek üzenet éréke van. (Bár üzenet értékűnek tekinthető a felmentése is.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -1 (3 szavazatból)
  19. Bármiféle felelősséggel, pláne történelmivel szembenézni? Az nem jellemző a mi drága magyar nemzetünkre. Mert mi ugye soha nem felelősek, hanem áldozatok vagyunk! A felelősek pedig ugye mindíg “odaát” vannak. Úgy hívják őket, hogy “tatárok”, “törökök”, “tótok”, “oláhok”, “rácok”, “szerbek”, “muszkák” és “labancok”; úgy hogy “britek”, “amerikaiak”, “franciák”, “olaszok” és “németek”; meg úgy is, hogy “Habsburgok” (kivéve Ottó), “Görgei” és “Világos” (világos?!), “Antant”, “Trianon”, “Jalta”, “Churchill”, “Roosewelt” és “Sztálin”; továbbá úgy, hogy “Károlyi”, “Rákosi” (Kádár innen kimarad, mert ő “fasza” volt!) és a “Hornmedgyessygyurcsánybajnai”; továbbá úgy, hogy “SzU”, “EU”, “IMF”, “Nemzetközi Karvalytőke”, “multik”, “bankok”, “liberálbolsevik kommunisták” és “globalizáció”; s hogy a legfontosabbakat ki ne felejtsem: “államadósság”, illetve “cigányok” és “zsidók”!
    Remélem semmit és senkit nem hagytam ki, kivéve a lényegesebbeket: az “áltörténelem önfényezésére való fogékonyságot”, a “notórikusan szabálykerülő mentalitást”, az “általános irígységet”, a “szolidaritásra és kooperációra való képtelenséget”, a “szolgalelkűséget”, a “tekintélyimádatot”, a “nyájszellemet”, a “másokra mutogatásban megnyílvánuló teljes felelőtlenséget”, a “totálisan hibás paradigmát”, a “közéletre való odafigyelés hajlandóságának teljes hiányát”!
    Kihagytam valamit?
    Bizonyára, hiszen lehetne ezt ragozni még legalább ezer szóval!
    Pontosan annyi szóval, ahány éves állítólag az államiságunk.
    Azt nem tudom, hogy a csodába jön ki ez az ezer év, lévén az önálló magyar államiság 1526. augusztus 29.-én, a mohácsi csatatéren megszűnt létezni, s az önrendelkezés teljes jogát legelőbb 1918-tól 1944-ig, majd 1945-től 1949-ig, s végül 1990-től kaphattuk csak vissza! Ha mindezt összeadom, akkor a legjobb esetben is csupán 577 esztendő jön ki a mai napig bezárólag!
    Persze ilyenkor jön a szöveg, hogy “mi védtük a török ellen a keresztény Európát”, “aki” ezért “hálával tartozik” nekünk!
    Hát igen, ez tényleg így volt, úgy Luxemburgi Zsigmondtól kezdve II. Lajosig (jó száz esztendő), aztán 1529-től 1683-ig (154 év), mint vazallusok, együtt támadtuk a törökökkel a “Keresztény Európát”, s még a saját hazánkat is külfödiek szabadították fel a megszállás alól 1686-87-ben (akárcsak 1944-45-ben)! Miért is köllene Európának hálásnak lennie? Talán azért, hogy anno a törökök, három évszázaddal később pedig a nácik utolsó csatlósaiként a végsőkig kitartottunk … Európa ellen?!
    Aztán megint jön a szöveg arról, hogy egy nép sem adott annyi Nobel-díjjast a Világnak, mint mi!
    Ez is igaz, de azért nem ártana figyelembe venni, hogy ezek közül csupán egyetlen (Szentgyörgyi) volt, aki Magyarországon dolgozhatott, s az itteni tevékenysége okán nyerte el a megtiszteltetést! Az összes többit faji törvényekkel és diktatúrával zavartuk el Itthonról! A Világ elismerését kiváltó teljesítményükhöz tehát mindössze annyi közünk van, hogy ezek az emberek Magyarországon születtek! Nem több!
    Azt hiszem, ennyi talán elég lesz az “agyömlésemből”, hiszen nem egy magyarországi portál, jobbostrollok által alaposan elszennyezett topicjára írok, hanem egy válogatott és jóminőségű közösségnek.
    Bocsánat, hogy már megint hosszú voltam (“Bartus-vírus”! … ezért is bocs’! :-) )!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  20. Dr. Ronald Freisler díjat a VARGA BÉLA bíró úrnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Zentai megússza 2012. augusztus 15. szerda | AN

Csatárynak még az útlevelét se vonták be 2012. július 18. szerda | AN

Hagyták elillanni a kassai hóhért 2012. július 17. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos