Ez a hülye pesti fideszes értelmiség hangja 2011. August 2. Tuesday 15:27 | Ónódy-Molnár Dóra Forrás: Népszabadság

Ez a hülye pesti fideszes értelmiség hangja
Hegedűs Zsuzsa hamar jó fideszes lett. "Ne kérdezzen, az interjú azért van, hogy én beszéljek."

Budapest – Interjút készített a Népszabadság Hegedűs Zsuzsával, Orbán Viktor főtanácsadójával. Ebből kiderül, hogy Hegedűs Zsuzsa ötlete volt a 300 forintos vizitdíj elleni, úgynevezett “szociális népszavazás”, amely megállította azokat a gyenge reformkezdeményeket is, amelyeket az MSZP-SZDSZ kormány elindított, és amelyek feladata az lett volna, hogy demokratikus úton átalakítsák Magyarországot.  Hegedűs Zsuzsa szerint nem Orbán Viktor kormánya diktatórikus, hanem Gyurcsány kormánya volt az. Hegedűs Zsuzsa szerint soha nem volt még akkora rablás, mint a korábbi nyolc évben. Orbán főtanácsadója még nem hallott a Fico Kft.-ről, a székház eladásról, az állami bankok vissza nem fizetett százmilliós hiteleiről, Kaya Ibrahimról, Millenáris Parkról és sok-sok milliárd ellopott közpénzről, amit a Fidesz professzionálisabban lopott el, mint az MSZP, amelynek legjobb ötletei a Nokiás dobozig terjedtek, és professzionálisan tolta rá a korrupciót kizárólag a politikai ellenfelére. Az interjú közléséhez végül Hegedűs nem járult hozzá, mert az szerinte nem tükrözi a beszélgetést, amelyben a kérdéseket a tipikus pesti liberális értelmiség hangjának nevezte. A Népszabadság viszont úgy döntött, mégis közreadja a kiváló interjút. Jól tette. Gratuláció a lapnak és a kiváló riporternek, Ónódy-Molnár Dórának. A ritka jó beszélgetést olvasóink tájékoztatása céljából kivételesen mi is szó szerint közöljük.

- Ön miniszterelnöki főtanácsadó. Ez a gyakorlatban mit jelent, mennyire hallgat önre a miniszterelnök?

- Nem főtanácsadóként kezdtem, hanem a társadalmi leszakadással és az új társadalmi mozgalmakkal kapcsolatos kutatásokat végeztem. A rendszerváltás környékén nem az volt a probléma, hogy egyszerre nagyon sokan kerültek utcára, hanem az, hogy ezek az emberek kirekesztődtek. Az ipariból ugyanis átmentünk a információs társadalomba, ahol egy csomó mindenre nincs szükség. Én azért tudok jó módszerekkel előállni, mert a nyolcvanas évek óta ezzel foglalkozunk, és a fejlett világ már mindent kipróbált, tehát felesleges felülről osztogatnunk, mert az nem működik. Az a gondolkodásmód, hogy van egyetlen megoldás, amit felülről technokraták dolgoznak ki, se a gazdaságban, se a társadalomban nem működik.

- Ez a jóléti rendszerekre is vonatkozik?

- Az egész ipari társadalom arra alapult, hogy mindig van egy optimális megoldás, amit ki lehet számolni. A mai több központú, állandó változásban lévő társadalom, ami nem az anyagi termelésen, hanem az információn alapul. Ez más gondolkodásmódot igényel. A pragmatikusan konkrét helyzeteket kell megnézni, és alkalmazható megoldást találni. Ebből az következik, hogy nem lehetnek hatékonyak a központi, uniformizáló intézkedések. A miniháztájiból, amit most csinálok, lehet munkajövedelem. A mi alapítványunk nem old meg minden problémát, viszont működik a kistelepüléseken. Remélem, azt a hülye kérdést nem fogom megkapni, hogy tudnak-e ezek az emberek földet művelni, mert egy faluban mindenki tud földet művelni.

- Úgy azért talán föltehető ez a hülye kérdés, hogy a kirekesztettség elvezethet-e olyan depresszióhoz, amikor már nem elég a vetőmag, hanem valamiféle humánszolgáltatás is elkélne.

- A pesti értelmiséginek nincs fogalma a mezőgazdaságról. Ezzel szemben az, aki falun él, tud földet művelni, mert a szülei és a nagyszülei is ebből éltek. Korábban nem lehetett a háztáji terményeket értékesíteni, de ezt már tavaly júliusban sikerült megváltoztatni. Az a módszer, amit kitaláltam, a falvakban indulásként jó. Azért nem megyek a leghátrányosabb helyzetű térségek városaiba, mert Ózdon, Miskolcon természetesen nem lehet vetőmagot és haszonállatokat biztosítani, mert nincs ehhez terület. A faluban viszont ez jelenti a kapaszkodót.

- Olyan ez, mintha egy másik bolygóról beszélne. A kormánypárt frakcióvezetője eközben szégyenfalat állít össze a szegényekről, a kormány kényszermunkatábor-terveket készít, konténerszállásokat tervez, évek óta változatlan összegűek a segélyek.

- Tisztázzuk: nem politikussal, hanem szociológussal beszél. A helyzeten változtatni az ember maga tud, alulról szervezett kezdeményezéssel, például. Ezt csak én csinálom Magyarországon. Ilyen mozgalmakkal foglalkozom 1975 óta. Alulról csak úgy tud megszerveződni egy mozgalom, ha nincs benne pénz. Az egész programot 150 önkéntes csinálja, olyanok, akiket nem is ismerek. Azt mondják, Magyarországon azért nincs erős civiltársadalom, mert ahhoz ötven év kell. Hát egy fenét! Magyarországon azért nincs civil szféra, mert minden korrumpálódott. Alapító tagja voltam a első nagy francia ökológusszervezetnek, az olyan kezdeményezés volt, amelyben az emberek a szabadidejükben feltűrték az ingük ujját, és megcsinálták a dolgokat. Tíz év után lett is ebből egy párt. Úgy nem megy, hogy az LMP zöldpárt akar lenni. Az ugyanolyan elitista szervezettörténet, mint az SZDSZ-é. A magyar társadalom ugyanakkor semmivel nem rosszabb, mint a nyugatiak, erre én vagyok az élő bizonyíték. Egy szál magamban indítottam el a Tégy a gyűlölet ellen! mozgalmat és ezt is. Ha kézbe akarjuk venni a dolgokat, akkor nem azt kell mondani, mit csináljon az állam meg a kormány…

- Ez rendben is lenne, ha ön civil volna, de most mégis itt ülünk a Parlamentben…

- Tőlem ne tessék azt megkérdezni, mit csinál a kormány.

- Mégiscsak a miniszterelnök főtanácsadója.

- Akkor válaszolok: nem vagyok a kormány főtanácsadója. Mindenki tudja rólam, hogy zöld-bal vagyok. A szélsőjobb kivételével mindenkivel szóba állok, aki hajlandó a társadalmi leszakadás ellen tenni. Medgyessy Pétertől kaptam egy meghívást, hogy inna velem egy kávét, elmondtam neki a felzárkóztatási programomat. Azonnal felajánlott nekem egy csúcsminisztériumot, azt mondtam, hogy na azt nem. 2004-ben a szocialistáktól eldurrant az agyam a kettős állampolgárság miatt. Akkor aztán megszólalt valamelyik pártvezető, hogy 23 millió román zúdul majd Magyarországra. Én az SOS Racisme-nak is alapítója vagyok, szemben a sok antirasszistával, aki Magyarországon abból él, hogy pofázik és elcseszi még a romaproblémákat is. Ebből a szervezetből született a Tégy a gyűlölet ellen! Visszatérve arra, amit a kettős állampolgárságnál a szocialisták mondtak: az Le Pen szövege. Ezután hívtam fel a Pokorni Zolit, mondtam neki, hogy a baloldal nálam kinyírta magát. Így kezdődött a kapcsolatom Orbán Viktorral.

- Hogyan éli meg, hogy egyes önkormányzatok előírják, milyen legyen a fehérneműje, milyen legyen a portája annak, aki segélyt kér?

- Ennek a kérdésnek nincs értelme, mert az, hogy Hegedűs Zsuzsa mit és hogyan él meg, nem tartozik a nyilvánosságra. Az magánügy.

- Azért kérdeztem, mert az ilyen szigorítások a gyerekeket sújtják. Ha a segély megvonásával büntetik a szülőt, akkor éhezni fog a gyerek.

- A közéleti szereplők foglalkozzanak közügyekkel. Ha nem szociológusként beszél velem, nincs interjú.

- Épp a szociológust kérdeztem azokról az intézkedésekről, amelyek hatnak a szegény családok életére.

- Nem, a szociológus érzései nem érdekesek! Nem sírni kell a szegényekért, hanem tenni valamit. Tisztázzunk valamit! Amikor tudtuk, hogy megnyertük a választást, Orbán Viktor felkért, hogy ugyanezt a munkát folytassam főtanácsadóként. Egyetlenegy oka van, hogy igent mondtam: az, hogy mindenki tudja, hogy a szociális népszavazás én magam vagyok. Akkor nyertük meg a választásokat, akkor fordult a kocka. Az egy baloldali történet volt, és…

- …az inkább egy Gyurcsány-ellenes történet volt, nem sok köze volt a baloldalisághoz.

- …annak a politikai felelősségét Orbán Viktor viselte. Én találtam ki, de az övé volt a felelősség. Mindenki tudta, hogy ezt a népszavazást én találtam ki, a stratégiát hozzá és mindent. Ettől még Orbán Viktornak voltak hivatalos tanácsadói, én nem szerepeltem közöttük, mert egy fillért sem fogadtam el. Tehát ez teljesen szabad kapcsolat volt, ha úgy tetszik, nagyon komoly baráti kapcsolat, de munka volt mögötte. Abban a pillanatban, hogy kormányra került, ő is elszámoltathatóvá vált. Akkor nem tehettem meg, hogy legalább annyiban ne vállaljak felelősséget, hogy azt lehessen mondani, ez a Hegedűs Zsuzsa hibája. Orbán Viktor főtanácsadója vagyok. A kormány politikájáról nem vagyok hajlandó beszélni, mert vannak ezeknek az ügyeknek államtitkárságai, tessék tőlük kérdezni. Nekem nem hozzák ide a döntéseket, tessék elmenni Balog Zoltánhoz, Soltész Miklóshoz, ezek nem az én tanácsaim és nem a miniszterelnök döntései.

- Ezt komolyan mondja? A kormány feje Orbán Viktor, a kormánymunkájáért ő az első számú felelős.

- Nem, ez nem igaz. Ha volt kormány, amely úgy viselkedett, mint egy diktatúra, az Gyurcsány Ferencé volt. Azért lettek csúcsminisztériumok, hogy ne a kormányülésen dőljön el minden, a csúcsminiszter intézze a tárcák ügyeit.

- Egy éve a Fidesz kormányoz, és Orbán kormányának intézkedései a szegények életét még rosszabbá tették. Baloldaliként nem kétségbeejtő látni, miként romlott egy év alatt a szegény családok helyzete?

- Ön nem normális, önök nem tudnak olvasni. Az országban nincs pénz. Én két prioritást határoztam meg: a versenyképességet és a társadalmi felzárkóztatást. A versenyképesség nélkül nem tudunk kijutni abból a válságból, ami az egész világot uralja.

- A versenyképességhez hozzátartozna, hogy ne szállítsák le 16 évre a tankötelezettséget…

- …kérem, hadd fejezzem be. Interjút akar? Hallgasson végig, mert nem azért vagyunk, hogy az újságíró beszéljen, hanem azért, hogy én beszéljek.

- Ahhoz viszont nem kell újságíró. Ha interjút ad, akkor kérdezek.

- Igen, de ön összevissza kérdez, ezért még mindig nem jutottunk el oda, amit mondani szeretnék. A versenyképesség és a társadalmi felzárkózás ellentétes egymással. Ha a versenyképesség a prioritás, akkor a felzárkóztatásra kevesebb pénz lesz. Ezt a konfliktust fel kell vállalni. Isten látja a lelkemet, a teljes nyugati sajtót olvasom, mert nyugati vagyok. 2007 júniusában Orbán Viktor beszélt először a globális válságról, mert azt a dossziét én adtam a kezébe. És akkor még senki nem beszélt globális válságról Magyarországon. Ősszel már itt volt az ingatlanválság. Ennek a válságnak nem lesz vége, ez tényleg átalakítja a világot. Két éve az elszámoltatást én találtam ki, mert ilyen rablás ebben az országban még sosem volt. Én a francia fizetésemből fizettem azt az adót, amiből a csatlakozó országok kapnak pénzt a felzárkóztató programjaikra. Ezért elég sokat tettem, Franciaországban sem voltam sokkal kevésbé befolyásos, mint itt. Az én adómból fizetjük az óriási felzárkóztatási pénzeket, amelyekből semmi nem ment felzárkóztatásra. Egy év után, mély válságban nem lehet számon kérni az Orbán-kormányon, amit nyolc év alatt a szocialisták tönkretettek. Ön se kérje számon!

- De hogy jön ez a 60 milliárdos segélykasszához? A versenyképességhez hozzátartozik, hogy akinek nem tiszta a fehérneműje, ne kaphassa meg a 28 500 forintot?

- Nem igaz, hogy csak a szegényektől vesznek el! Nem igaz, hogy a legszegényebbeket sújtja a 16 százalékos adó, mert ők már nagyon régen nem fizetnek adót. Az alsó közepet, illetve a szegényedő középrétegeket viszont igen. De azt is ki kéne számolni, mennyivel sújtja. Ön azt kérdezi tőlem, mit gondolok a kormány tevékenységéről. Hát én teszek a kormányra! Húsz év alatt sikerült odáig eljutnunk, hogy hatnyolcszázezer gyerek éhes. A gyereknek nem lehet azt mondani, hogy a jövő héten adok neked enni.

- Nem érzi úgy, hogy a szolidaritás csökkent az országban a szegények iránt?

- Viccel? Hogy szedtem össze 200 millió forintot? Ősi szabály a szociológiában, hogy mindig a szegény segít a szegénynek. Nem az a probléma, hogy nincs elég gyerek, hanem az, hogy a leghátrányosabb térségekben vannak. Aki ott születik, nem tudja elvégezni az iskolát, mert nem kap eleget enni.

- Meg azért, mert rossz iskolába jár.

- Maga nem tudja, miről beszél. Ez a hülye pesti liberális értelmiség hangja. Jöjjön le velem.

- Voltam eleget, másokkal. Az integrált iskola oktatásszervezési kérdés, ami megoldható, Amerikában például sikerült.

- Ne jöjjön nekem Amerikával! Tudja, mennyibe kerül egy iskolabusz?

- Kevesebbe, mint az összedőlő iskolaépületet felújítani.

- Abba kell hagyni a felfelé nézést, mert nincs pénze az államnak. Az alapítványomon keresztül 15 ezer családot etetek és hozok helyzetbe, kevesebb mint kétszázmillióból. Háromszáz kistelepülésen osztottunk először vetőmagot, aztán napos csibét, napos kacsát. Amit adunk, abból annyi teremhet, hogy azt el lehet adni. A kirekesztés ellen úgy kell harcolni, ahogy én. Egy feltételt szabok az alapítvány programjaiban való részvételhez az önkormányzatoknak, azt, hogy az összes, egynél több gyermeket nevelő hátrányos helyzetű családnak a támogatandók között kellett lennie. Nem nézem, ki roma, ki nem roma, azt nézem, hány éhes gyerek van. Az, hogy mennyit beszélek a miniszterelnökkel, másodlagos dolog.

Tags: ,

71 Reader’s Comments

 1. Ennek a nőnek az értelmi szintjét nem tudom értékelni, mert nincs lehetőségem olyan mélyre merülni. Így aztán maradok a fizimiskájának a taglalásában. Ez őrült nagy kisebbségi komplexusban szenvedő, önmagával is meghasonlott, hogy is mondjam… személy. Pszichésen már a Tomi fiút is alul múlta. A Fidesz állatorvosi lova.

 2. gm.

  Nem, egyáltalán nem szabadna azt a stílust használni, amelyet a szélsőjobboldal (vagy jobboldal, mert már egyre nehezebb egymástól megkülönböztetni őket). Ha nem képesek ilyen kényes vagy akár személyeskedő kérdéseket kulturáltan megfogalmazni, akkor ne várjuk el, hogy a riportalany meg se próbál tisztelettel lenni hozzánk, főleg ha ő maga is előítélettel rendelkezik a baloldal iránt. A legtöbb, ha nem minden nyugat-európai demokráciában képesek erre, ezért jobb lenne nem követni a hazai rossz trendet, hanem kiállni az igazi nyugati normákért legalább stílusban, ha már a politikai és sajnos a közéleti környezet kezd egyre inkább távolodni tőle.

  A hozzászólásod második felével viszont egyetértek; nincs genetikailag kódolva a paraszti élet tudása, nincs már olyan generáció, amely megtudná osztani tapasztalatait, hiszen nincs senki, akit érdekelne, mindenki, főleg a fiatalok a városokba vándoroltak, míg a falvakban csak az öregek, a szegények és a putris cigányság marad. Ezért aztán a nő véleménye nemcsak cinikus, de lealacsonyítja a vidéki embereket is, bebizonyítva, hogy nemcsak a baloldali, a liberális, de magának a jobboldalnak sincs semmi igazi kapcsolata B.pesten és a megyei nagyvárosok túli közösségekkel, természetesen a cigánykérdésen túl.

 3. Lehet hogy van pénze,de hol él ez a jótevő?

 4. “Az, hogy mennyit beszélek a miniszterelnökkel, másodlagos dolog.”

  Nem éppen! Hogy magányemberként mennyit beszél, az századrangú, sőt.
  De, hogy tanácsadóként mit mond, az nem mindegy.

 5. Franciaországban él.

 6. A kritikádat elfogadom, szerintem sem színvonalas a riporter sem, csak az arányérzékedre utaltam. Ahhoz képest, hogy miket mondott, meg hogy reagált ez a nő, aki állítólag szociológus, a riporter elhanyagolható. Egy színvonalas értelmiségi 1 másodperc alatt le tud szerelni egy provokatív riportert…ez a nő se nem értelmiségi, se nem szociológus. Lehet, hogy elvégezte ezt a szakot, de nem maradt nyoma…ez egy diplomás szélhámos. Az Orbán körül lebzselő parazita fajta.

 7. rémes! csodálom a kiváló Dórát, hogy végig tudta kérdezni az interjút. Én már az első mondatánál felugrottam volna az asztaltól, hogy még csak közös levegőt se szívjak ezzel a sértődött, utálkozó nővel. Feltűnő a hasonlóság k. morvaival. morvai mellett szól, hogy legalább nem állított olyat, amit nehéz lenne elhinni. ez a nőnek álcázott személy képzeleg. gyógykezelni kéne.

 8. A hölgy arrogáns, agresszív, egzaltált – és mindezek mellett még visszataszító is.
  Amikor első ízben láttam, még engem is megtévesztett a mélyszegénység ellen vívott harcával. Aztán másodszorra leesett a tantusz, hogy az egész csak egy önfényezés, ráadásul nem bírtam a stílusát sem – ezért már kaptam a távirányító után, amikor csak feltűnt. Kétszer pont elég volt (először és utoljára)
  Egyébként a kettős állampolgársági népszavazást nem a Gyurcsány nyerte meg (én speciel nem is hallottam ezt a “23 millió román” szöveget, hanem
  Mikola vesztette el a 20 évi betonozással.
  Amelyik szociológus nincs azzal tisztában, hogy a baloldal igenis sokat tett a jövedelmi olló zárása iránt (statisztikailag igazolhatóan) és pont az a jobboldal siráma, hogy túlterhelik az inaktívak eltartásával a versenyképeseket – az debil, de legalább megtanulhatna olvasni pl szakirodalmat.
  Orbán szerint ott dögöljenek rakásra a haszontalanok, ahol vannak. Ha ez a “hölgy” a főtanácsadója – akkor már tudom, honnan meríti az ilyen ötleteket!
  Adjunk naposcsibéket azoknak, akik soha még állatot nem tartottak (az is biztos benne van a génekben) szaktanácsadás, ellenőrzés, az elhelyezési körülmények biztosítása nélkül: aztán már meg lehet vonni tőlük a segélyt, hiszen csak magukra vethetnek, ha éhen halnak!

 9. hát mit ne mondjak…..fő tanácsadó……

  elég szar tanácsokat tud adni

 10. Azon túl, hogy én is gratulálok a cikk megjelentetéséhez különösebb hozzáfűzni valóm nincs.A riportalany annyira nímand, visszatastzíó kívül, belül, hogy inkább éhen halnék, minthogy egy marék vetőmagot is elfogadjak tőle.
  Viszont, egyre inkább meggyőződésemmé válik,hogy ezek csak általuk ismert tudatmódosító szeren élhetnek.mert szinte elképzelhetetlen, hogy mennyire ugyanazt a nyelvezetet, kijelentéseket használják, ráadásul egyformán arrogáns stílusban.Sajnos én láttam vele számtalan TV-s riportot, na ott aztán levegőt is alig tudott venni, úgy hadart, hasonló stílusban és mindég indignáltan.
  Szinte állandóan támadóan nyilvánult meg, még ha netán az időjárásról kérdezték akkor is.Isten szeret minket, megjelöli azon embertársainkat akiket jobb elkerülni. Elég csak ránézni !!

 11. huh… ez egy FideSS-es Illetékes elvtárs 5.0/2011. Színvonal a bányászbéka segge alatt.
  Koltai Robi Illetékes elvtársa legalább szórakoztató volt. Ez meg… ha tényleg ez a némber a FideSS tanácsadója, akkor év végére tényleg a tömeg elől fognak menekülni a fijjugok.
  “2007 júniusában Orbán Viktor beszélt először a globális válságról, mert azt a dossziét én adtam a kezébe. És akkor még senki nem beszélt globális válságról Magyarországon. Ősszel már itt volt az ingatlanválság.”
  Ez 2008-ban volt és az USA-ban. Ha a többi is ennyire pontos, akkor nincs miről kommentelnünk.

 12. Szóval ő az ” agytrröszt ”
  Mostmár eztet is megtudtuk …

 13. Tok hulye

 14. Remélem,hogy Grazban bevezetik a kétszemélyes koedukált gumiszobákat és ott tartósan oszthatja az észt a kedves vezető állandó társaságában..

 15. Mivel az interjúalany korábbi néhány megnyilvánulását ismerem, nem vágott mellbe a mostani nyilatkozata és stílusa. Tud ő ennél undorítóbb is lenni, de most ettől és a személyiségétől tekintsünk el, mert mindenkit meg kell hallgatni. Vitatkozni pedig azzal is lehet, aki számunkra roppant ellenszenves, mert csak az viszi előre a dolgokat. Lássunk hát néhány ellentmondást az interjúban elhangzottakból:
  “A központi, uniformizáló intézkedések nem lehetnek hatékonyak”-mondja. Valójában más sem történik a mostani kormány alatt, mint a hatalom koncentrációja és a tényleges önkormányzatiság felszámolása például a megyék esetében.
  A Tégy a gyűlölet ellen! mozgalom nagyon jól működött amikor a Fidesz ellenzékben volt: gondoljunk a 2006-os zavargásokra, a kormány állandó lejáratására, a nemzet ünnepeinek megzavarására, a papagáj-kommandókra.
  Ezzel én inkább nem dicsekednék.
  Azt az egyet a javára írom, hogy legalább őszintén bevallotta a szociális népszavazás ötletét. Ami valójában nem volt más, mint a demokrácia és törvényesség aláásására tett nagy Fideszes akciósorozat nyitánya.
  A gyurcsányi időszakot nevezi diktatúrának? Most meg parlamentáris diktatúra van, mert a kétharmaddal, az egyéni képviselői indítványokkal és a szociális konzultációnak nevezett kész átverés show-val visszaélve hoznak meg minden döntést a zemberekre hivatkozva.
  “Abba kell hagyni a felfelé nézést, mert nincsen pénze az államnak”-mondja. Persze stadionokra, MOL részvényekkel való tőzsdézésre, “taps-terek építésére, egyházak és testvér külhoni szervezetek támogatására mindig van annyi pénz, amennyi kell.
  Ami a mezőgazdaság felvirágoztatását illeti, inkább a hozzáértő agrár szakembereket kellene megkérdezni. Tenniakarása üdvözlendő, ötletei talán még munkára is nevelnek, de elgondolásai utópisztikusak és csak az éhséget csillapítják az adott, szegényeklakta kistérségekben. Mindenesetre a nagygazdák nem fognak traktorjaikkal mozgolódni érdekükben és a parlamenthez vezető utakat sem torlaszolják el. Ugyanis már benn ülnek a bársonyszékekben.

 16. Ez a nő sajnos tényleg elmebeteg. Ez tény. A többi pedig erősen kérdéses.
  - Azt állítja, higy ő nem a kormány, hanem Orbán főtanácsadója. Ezek szerint nem tudja, hogy a “Konstruktív Bizalmatlanság” szabálya szerint a miniszterelnök viseli a teljes felelősséget kormánya működéséért, azaz Magyarországon a miniszterelnök=kormány!
  - Azt állítja magáról, hogy szociológus.Ennek ellenére olyasmiket merészel mondani, hogy “szociológiai szabály” az, miszerint mindíg “a szegény segít a szegényen”. Akkor ezek szerint ő, mint szociológus TAGADJA a társadalmi szolidaritás elvét, az ebből szorosan következő “progresszív adóztatás” módszerét (hiszen az éppen azt jelenti, hogy a gyazdag segít a szegényen!).
  - Azt állítja magáról, hogy ő nem szegényellenes, hiszen évi 200 millióból 15 ezer családon segít. Nem tudom, elvégezte-e valaki is ezt az egyszerű matematikai műveletet (200.000.000 : 15.000), de a végeredmény sokatmondó: családonként 13.333Ft/év, azaz 1.111Ft/hó, tehát havi kb. 4 kiló kenyér ára (heti 1 kiló, napi 14,3 dkg, négyfős családnál kevesebb mint 4 dkg/nap), s mindezt vetőmagban, naposcsirkében és/vagy kislibában! Fantasztikus! Le a kalappal!
  -Azt állítja magáról, hogy ő nem a “felzárkóztatás”, hanem a “versenyképessé tevés” híve, mert ő (mint szociológus mondja!) a francia jövedelméből már nagyon sokat adózott többek között Magyarország felzárkóztatására, de semmi eredmény, mivel azt a pénzt ellopták (persze a szocik). Túl azon, hogy ez már megint a módosabb szegényebbel szembeni szolidaritási kötelezettségének teljes tagadása, azért roppant kíváncsi lennék arra, hogy vajh’ hogyan lesz valaki attól versenyképes, ha évi 13.333 Ft. értékű vetőmagot (mennyit lehet ebből bevetni?), naposcsibét, vagy kislibát kap?
  - Azt állítja, hogy az alapítványán keresztül kapott segélyből (lásd fent!) mindenkinek lehetősége nyílik az önellátásra, lévén a felesleget tavaly júliustól, az Orbán-kormány jóvoltából bárki értékesítheti majd. Ez a nő még nem hallott az “őstermelők”-ről? Akik már az Antall-kormány óta szabadon és jelenleg évi 6 milliós árbevételig adómentesen értékesíthetik terményeiket?
  …..
  Hosszasan lehetne sorolni Hegedűs úrasszony elképesztő baromságainak cáfolatát és karikírozását. De inkább nem teszem.
  Mindössze két dolgot még:
  - A nő szerint az a diktatúra, ha egy kormány a gazdasági realitások miatt, de az érintettekel folyamatosan egyeztetve reformokat kíván bevezetni (Gyurcsány), mert ez szerinte “felülről diktálás”. Az viszont már maga az “alulról épülő” demokrácia, ha egy kormány – megszűntetve az érdekegyeztetés minden jogi kötelezettségét és fórumát – negligálva az ellenvéleményeket egyszerűen megmondja mindenkinek, hogy holnaptól mi és hogyan lesz (ez még a jobbik eset, mert indőnként azt is megmondja, hogy tegnapelőttől mi és hogyan “lesz”).
  A nő azzal büszkélkedik az interjúban, hogy ő “nyugati”. Ennek ellenére fel van háborodva, hogy az interjút készítő újságíró kérdezni is merészel, ráadásul minősíti, gyakorlatilag permanensen lehülyézi őt.
  Ez a nő nem csak a szociológia-tankönyveket, de a demokrácia alapelveit magyarázó kisszótárt is világéletében fordítva olvasta!
  És Ő a Főtanácsadó!
  Vak vezet világtalant.

 17. Üdv szendam!
  Már nagyon vártam, hogy szőlj! ++++++++++! :)

 18. Szia “gets”!
  Megtettem, bár kissé késve. Néha a családfenntartással is foglalkoznom kell, meg hát tapasztaltam magamon, hogy nincs jó hatással rám, ha netto elmebetegek agyömléseivel szembesülök, s mindezt úgy, hogy ennek kárát milliók szenvedik!
  Hogy az a herrdörrgős … grrr! … :evil:

 19. Ja, és még valami, ami ennek … “szociológus”-nak a demokrácia-felfogását híven tükrözi:
  Azt mondja, hogy a Gyurcsányi diktatúrával szemben folytatott egyik nagyon sikeres harca volt, az általa kitalált “szociális népszavazás”.
  Az Isten szerelmére! Hát melyik diktatúrában lehet lenépszavazni a Hatalmat???
  És melyik “demokrácia” az, amelyik ugyanezt teljesen lehetetlenné teszi???
  … Gizike és gőzeke … szezon és fazon … sír mellett szarni és szar mellett sírni … Ugye! hegedüském?
  Géza azt mondta anno, hogy “… ha mi itt, a bolondokházában valamit el akarunk cseszni, ahhoz pecsétes diliflepni kell! … ugyanehhez kint elég egy vezető beosztás íróasztallal!”
  Géza, Géza! Most miket mondhatsz Odafentről, az Ottani Kabarédban?

 20. szendam,
  ettől a tömény fityiSSes ótvartól már drága megboldogult Géza is csak sirni tudna. Egyszerűen elapadnak a szavak…
  Anno sajnáltam, hogy nem a szociológia szakot választottam. Most már nem.

 21. Caveman!
  Ne sajnáld!
  Én polit-filó voltam. Itt az egyik kedvencem a szoc.pszicho. volt.
  Így aztán sajnos tudom, hogy mit látok itt már majd 15 esztendeje!
  Úgyhogy ne sajnáld!
  … tudni sokkal rosszabb!
  … mert ugye “boldogok a tudatlanok….”.

Kapcsolódó cikkek

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók