Ronai and Ronai
AMERIKAI

Megszületett a kompromisszum, van büdzsé 2011. augusztus 1. hétfő 8:54 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Megszületett a kompromisszum, van büdzsé

Washington – Egy pápaválasztó konklávé izgalmaihoz volt fogható az utolsó néhány nap Washingtonban, azzal a különbséggel, hogy a pápa megválasztásának nincs határideje, ezzel szemben a költségvetés elfogadásának nagyon is volt. Fehér füst ugyan nem szállt fel, ellenben az elnök és a kongresszusi vezetők vasárnap késő este együtt jöttek ki, hogy bejelentsék a történelminek mondott megállapodást.

A drámai megoldás eloszlatta a félelmeket, nem fenyegetik a politika részéről veszélyek a még mindig törékeny amerikai gazdaságot – és rajta keresztül az egész világ gazdaságát. A világ eddigi leghatalmasabb pénzügyi alkuja köttetett meg. A nyitva tartó tőzsdéken – Ázsiáról van szó, ahol már hétfő reggel volt – az eredmény azonnal meg is látszott.

A szövetségi kormánynak két lépésben legalább 2200 milliárd dollárral meg kell kurtítania a költekezést az elkövetkezendő tíz év folyamán; ezt az árat a demokraták eltúlzottnak, a republikánusok elégtelennek minősítik – de hát ettől kompromisszum a kompromisszum. A pénzügyminisztérium kétlépcsős, 2200 milliárd dolláros hitelfelvételi jogosítványa meghosszabbodik, a 2012-es választások után is kitart – ez az elem kulcsfontosságú volt Obama számára, aki ellenben lemondott arról, hogy a jómódúak adóterheinek növelésével próbálja redukálni a deficitet.

Az elnök ünnepélyesen jelentette be az eredményt, mondván, a kormányzás megbénulása „pusztító hatással lett volna gazdaságunkra”. Lévén szó kompromisszumról, nehéz megmondani, ki nyert; a mérleg nyelve azonban inkább billen a republikánusok felé, hiszen ők kiadáscsökkentést akartak, ami megtörtént, ha nem is akkora mértékben, mint szükségesnek tartották, Obama viszont adóemelést akart és további, lényegében ellenőrizetlen költekezést, amit viszont a Ház republikánus többsége meggátolt.

John Boehner házelnök óvakodott attól, hogy győzelemittasan értékelje a megállapodást, sőt azt hangsúlyozta, épp az egyezmény mutatja meg, milyen sokat engedett mindenki az eredeti álláspontjától. Meglehetősen száraz nyilatkozatban reagált viszont Nancy Pelosi, a kongresszusi demokrata törvényhozók vezetője, mondván, a frakciójával meg fogja majd beszélni, milyen szintű támogatást tud nyújtani a döntéshez.

Több közgazdász arra figyelmeztetett, hogy a túlzott mértékű kiadáscsökkentés negatív hatással bírhat a gazdaságra, amely 2011 első hat hónapjában a Nagy Válság óta a legcsapnivalóbb félévét hozta. Mások viszont arra figyelmeztettek, hogy nem önmagában a túlköltekezés a gond, hanem ha a felvett pénzt a szövetségi kormány nem beruházásra, hanem közvetlen fogyasztásélénkítésre – magyarán szociális kiadásokra – használja fel, mint tette az Obama-kormány szinte fennállása első pillanatától fogva.

A már nyitva tartó tőzsdék kitűnően reagáltak hírre. Obama még be sem fejezte az Egyesült Államokban, keleti parti idő szerint este nyolckor elhangzott beszédét, amikor a japán Nikkei index nyitáskor már 1,7 %-ot ugrott. A szöuli tőzsde Kospi indexe 1,47 százalékkal emelkedett. Ausztráliában 1,71, Új-Zélandon 0,42 százalékos javulással reagáltak a börzék.

A fő kárvallottak az olyan feneketlen kutak lesznek, mint a Medicaid, a Medicare és a szociális nyugdíjrendszer. A deficitplafont végső soron 1500 milliárddal csökkentik, ha a Kongresszus megszavazza, ami valószínű. A szociális nyugdíjak, a Medicaid és a veteránellátás nem lesz automatikusan megszorítások tárgya, megnyirbálják ellenben az orvosoknak, idősotthonoknak és más, a Medicare-rel szerződésben lévő egységeknek a kifizetéseit, és így járhatnak azok a biztosítók is, amelyek alternatívákat kínálnak az állami Medicare-rel szemben.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (2 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +3 ( 3 szavazatból)
Megszületett a kompromisszum, van büdzsé, 5.0 out of 5 based on 2 ratings

Címkék:, , , , ,

  • Hozzászólások(17)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

17 Reader’s Comments

  1. Majd OV ” leteremti ” őket is !

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  2. Nagyon helyes.
    Tanulhatna a kompromisszum készségből a mi kis köcsögünk, aki momentán Magyarország miniszterelnöke!
    :lol:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Ennek örömére, ma egy egész cikk fokhagymát kenek a minimálbéres pirítós kenyeremre. Halleluja.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Igy mukodik egy kormany.Magyarorszagon nincs vita, egyezkedes, idohuzas, erveles, orban ejjel megalmodja, reggel bejelenti es hatalyba lep!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Azér! Mert Matolcsy György úr már pakolta a bőröndjét, hogy Dájcs Tompikával együtt segít egy kicsit a pácban nyakig ülő ámerikaiaknak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Megállapodásról akkor beszélhetünk ha ez majd a tözsdén is látszik.
    Rágják még ezek a gittet.
    De meg fognak egyezni, mert ök is a tözséröl élnek.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  7. ez a hír félrevezető. mondjuk inkább így, hogy a hírben szereplő politikusok azok…
    nem lehet eléggé odafigyelni arra, hogy ezek a politikusok hogyan nézik hülyének a világot (legyen az ott vagy itt). tudnillik szó sincsen állami költségek csökkentéséről, ez az óriási vita sokkal inkább a költségek óriási növekedésének mértékéről szólt.
    ha valóban csökkentenek, akkor mi szükség a deficit plafon emelésére, (amiben egyébként még megállapodásra sem jutottak)? ha meg emelik a kiadásokat, akkor minek ünnepelik magukat ezek a díszpintyek (lásd a tv híradásokat)?
    tessék csak nézni a fotót, ahol a korrupt és elvtelen McConnell szenátor önfeledten vigyorog. talán annak örül, hogy a két párt áldásos (partizán) tevékenysége eredményeként 1o év alatt sikeresen megduplázták a költségvetés összegét (csak a hadi kiadás 35%-kal nőtt), vagy inkább az orruknál fogva (félre)vezetett választóknak üzeni, hogy mennyire jól érzi magát a szerepében…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  8. ödy!
    Azért annak lehet örülni, hogy megegyeztek a pártok mert, haez nem történik meg akkor az USA hadi kiadás csökkentését valószínűleg az EU kellene, hogy kompenzálja. A gazdaság meg előbb utóbb meglódul. :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  9. gets
    tulajdonképpen érdekes logika (ha a tényektől eltekintünk): tegye csak tönkre magát az USA a háborúival…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (4 szavazatból)
  10. Ha megemelem a saját családi költségvetésem deficitplafonját, akkor valamelyik hitelezőtől- banktól hitelt veszek fel, vagy simple-családpapirokat adok el….. ki USA legnagyobb hitelezője ?….mert ha sorrendben vesszük, akkor csak a harmadik Kína.
    :-)
    csak 8 általánost végzett, minimálbérkörüli gazdálkodó vagyok, – tévedés jogát fenntartom

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  11. “ma egy egész cikk fokhagymát kenek a minimálbéres pirítós kenyeremre.”
    Nagyon egészséges :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  12. @Rupcsi, ókori városi legendák szerint a Fáraó a piramisépitők egészségét fokhagyma porciókkal tartotta rendben. ( Bocs a terelésért)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Rupcsinak szeretettel :-)
    Az egyiptomiakat annak idején büdös embereknek hívták, mert nagy mennyiségben fogyasztották a fokhagymát, és nem törődtek a társadalmi konzekvenciákkal. Egyiptomban a rabszolgák árát is kifejezték fokhagymában: egy egészséges rabszolga, a feljegyzések szerint 5 kg fokhagymát ért, tehát így cserélt gazdát a piacon. Tutenkhamon fáraó sírjában, piramisában is találtak fokhagymát. Nagyon lényeges, hogy az egyiptomi piramisépítő rabszolgák nagy mennyiségben kapták a fokhagymát. Miért? Tulajdonosaik rájöttek arra, hogyha fokhagymával etetik a rabszolgákat, akkor két jelentős dolog következik be: egyrészt jobban fognak dolgozni, tehát igabíróbbak lesznek, másrészt pedig a nagy tömeg miatt óhatatlanul előforduló járványos megbetegedéseket is sikeresen el tudják kerülni a fokhagyma alkalmazásával.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  14. Ödy
    ——–
    A fintorgásoddal teljen egyetértek, magam is azt teszem a politikusaink vigyorgását látva.
    De had válaszoljak a kérdésedre. Minek a plafon emelése ha egyszer megegyeztek?
    Az államkasszában jelenleg néhány milliárd dollár van (na meg a döglött kisegér). Ma van elseje és most kell kiküldeni a nyugdijakat, és még sok-sok egyebet. A kiadáscsökkentést nem lehet máról holnapra bevezetni csak fokozatosan lehet rátérni. A kiadáscsökkentést az én megfogalmazásomban úgy kelle elképzelni, hogy a pazarlás csökken hónapról hónapra majd egy plató elérése után csökkenni kezd.
    A legnagyobb probléma viszont az, hogy ez a megállapodás nem fogja segiteni a munkavállalók mozgását.
    Az amerikai ember átlagban 5-6 évenként eladja a házát és költözik a munkahelye miatt. Ezt nehéz magyar szemmel megérteni de ez valóban igy van. Én is ezt követtem. Hála Bush idióta gazdaságpolitikájának az ingatlanpiac összeomlott és a munkavállalók képtelenek eladni a házaikat és az amerikai dinamikus munkavállalói szokásoknak megfelelöen akár 1000 mérföldekre költözni a munkahely elvárásainak megfelelöen. Minden megdermedt. Vannak szerencsésebbek (ha annak lehet nevezni) akik képesek kigazdálkodni a jövedelmükböl egy második lakáshitel törlesztést és ök mennek a munkájuk után. A két hitel (mortgage) viszont igencsak megterheli a családi kasszát és nem tud az ember “fogyasztani” vagy elegendö pénzt a tözsdén befektetni amelyek pedig fontosak lennének a gazdaság felpörgetésében. Nekem e második, kétes szerencsében van részem, fizethetem a 2 lakáshitelt és egyáltalán nem látom a mostani vigyorgó megegyezök terveiböl azt, hogy hogyan lábalhatunk ki ebböl a csapdából. Amég a lakósság képtelen a gazdaságot tüzelni, addig viszont Obamának kell pénzinjekciókkal melegen tartani azt.
    Ha én politikus lennék (ennyire azért nem szeretnék lezülleni) a kinai szarbehozatalt állitanám le. Állitom, hogy a munkanélküliséget minimum felére lehetne csökkenteni, ha a sok kinai szemetet nem hoznák be. Ez a szemét egyébként az EU-nak is nagy fejfájást okoz.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  15. colombus – “hala az idiota Bush gazdasagpolitikajanak” – azert nem lehet teljesen rakenni az ingatlanvalsagot. Jocskan hozzajarultak ahhoz demokrata politikusok, es annak az eroltetese, hogy a penztelenek is olcso hitelbol hazat vehessenek. Ha egy bank nem adott hitelt eleg kisebbsegnek, az allam zaklatta oket, hogy miert nem erik el a kvotat, talan diszkiriminalnak, vagy mi? A bankok tudtak, hogy a kolcsonoket nem fogjak tudni visszakapni, ugyhogy meglobbiztak meg Clintont, hogy lazitsa a mortgage alapu ertekpapirok eladasa koruli szabalyokat, ami meg is tortent, az ertekpapirokat eladtak mit sem sejto befektetoknek, es voila. Itt a valsag. Ehhez persze jo sok ido kellett, es kezdetben, Clinton alatt is, csak egyre emelkedtek az ingatlan arat. Jo sokan meggazdagodtak akkoriban azzal, hogy kolcsonbol hazat vettek, kicsit kipofoztak, es fel ev mulva haszonnal tuladtak rajta.
    Ami a kinai szemeteket illeti, olyan olcsoak, hogy annyiert itthon nem lehetne eloallitani. A kinaiak ehbert fizetnek, ami nem igazsag ugyan, de en is megveszem a Kinaban gyartott iPhone-t. Miert, te nem? az olcso Walmart ruhakrol nem is beszelve, a fel orszag ott vasarol.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  16. Ma 2 gerezd fokhagymát ettem meg,olajos hallal,ennek a hirnek örömére!
    Sajnos a tőzsdén nem örültek ennyire,mert ők el is olvasták a megeggyezés szövegét.Igy a CHF 244 Ft-ra emlkedett!

    A hülyékből álló kormányunk,meg nem képes a deviza hitelekte Ft-ra átváltani.Mert nem tudja,hogy Magyarországon Ft a fizetőeszköz,és mindenki Ft-ban kapja az alacsony fizetését is.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Milliárdokat veszített a kormány a trafikmutyin 2013. szeptember 12. csütörtök

Orbán retteg, de a milliárdok megvédik 2012. december 15. szombat

Semmi sem biztos a költségvetésben 2012. szeptember 25. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos