Ronai and Ronai
AMERIKAI

Drogháborúban hallgat a média 2011. augusztus 4. csütörtök 10:41 | Rákócza Richárd Forrás: AN

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Drogháborúban hallgat a média

Mexikóváros – A kábítószer-kartellek hóhérai megfélemlítik a mexikói sajtót, így az országban már nem érvényesül a sajtószabadság. Ha megölnek egy újságírót, csak tessék-lássék indul nyomozás.  Nem csoda, hiszen a hatóságok egy részét is a bűnszervezetek fizetik.

A mexikói Nuevo Leon és Tamaulipas államokban különösen az utóbbi két év folyamán vált rendkívül súlyossá a helyzet: nap mint nap véres csaták zajlanak a fegyveres bandák között, és rendszeresen mészárlásokat hajtanak végre az itt átvonuló, az Egyesült Államokba irányuló illegális bevándorlók soraiban, amennyiben azok nem tudják kifizetni a gengek által kivetett „útvámot”. Minderről azonban nem sok szó esik a helyi médiában.

A bűnügyi tudósítók itt és lassan az egész országban öncenzúrára kényszerülnek, mert tartaniuk kell a drogbandák gátlásokat nem ismerő végrehajtóitól, valamint azoktól a korrupt rendőröktől, akik a valódi fizetésüket a kartellek valamelyikétől húzzák. Megfélemlítik őket azok a katonai egységek is, amelyeket azért küldenek egy bizonyos helyre, hogy a bandákkal felvegyék a harcot, sok esetben azonban olyanokat terrorizálnak, akik ártatlanok.

Az újságírók egyre többet panaszkodnak a kormánykatonákra. Előfordult, hogy a hadsereg megjelent egy szerkesztőségben házkutatási engedély nélkül, és el akarták kobozni a fényképezőgépeket és a számítógépeket. A járműveik rendszámát előtte gondosan letakarták. Az incidens Nuevo Laredóban történt, kőhajításnyira az amerikai határtól.

Felipe Calderon elnöksége alatt megszaporodtak a sajtó munkatársai elleni támadások. 2006 óta mintegy negyvenezer áldozata van a konfliktusnak; ez idő alatt negyvenkét újságírót (a mexikói emberi jogi bizottság adatai szerint ötvenet) gyilkoltak meg, többet, mint Afganisztánban.

„Túlélő újságírást csinálunk, nagyon vékony kötélen táncolunk”, fogalmaz Ismael Bojorquez, az északnyugati Sinaola államban megjelenő Rio Doce hetilap kiadóigazgatója. Az állam a hasonló nevű kartelltől szenved: ez a rész a mexikói drogcsempészet szempontjából a legfertőzöttebbek közé tartozik.

Bojorquez igen bátor ember, hogy egyáltalán mert névvel nyilatkozni; legtöbb kollégája erre aligha vállalkozna. Ami azt illeti, már a szerkesztőségekben sem mindig beszélhetnek nyíltan, egymás közt. A kartellek megvettek egyes kollégákat, és elvárják tőlük, hogy kémkedjenek számukra. A szerkesztőségek fontos információforrások, és a bandáknak nagy szükségük van információkra.

A Texasszal határos Tamaulipas államban az Öböl és a Zeta kartell vív kegyetlen harcot egymással és a hatóságokkal; itt is sikerült elérniük, hogy a média gyakorlatilag ne foglalkozzon a jelenséggel. Ezt egyébként a hivatalos Mexikó is elvárja, hiszen a szervezett bűnözés épp azért kiirthatatlan, mert szimbiózisban él az állammal: a maffiák ellenőrzik az állami rendőrséget, a politikusokat, a bíróságokat. Az újságíró ennyi ellenféllel szemben esélytelen.

A kartellek nem csak a nyomozó riportok megjelenését nem tűrik, de gyakran azt sem engedik, hogy beszámoljanak egy szállítmány vagy a bűnszövetség valamely tagja elfogásáról, úgy gondolják ugyanis, ez gyengének tüntetné fel őket a közvélemény szemében. A tiltás sokszor értelmetlen, mert a központi mexikóvárosi vagy a külföldi média mindenképp beszámol az ilyen eseményekről, és az internetet sem tudják ellenőrizni, de a helyi sajtóra mindenképp szájkosarat raknak, hogy megmutassák, ők az úr a háznál.

Előfordul azonban az is, hogy elvárják valamely rémtett minél látványosabb kolportálását, és ilyenkor sem ajánlatos ellenkezni. Erre általában akkor kerül sor, amikor kegyetlen módon kivégeznek valakit, és a holttesten vagy annak közelében üzenetet hagynak a rivális bandának vagy a központi hatóságnak. Ilyenkor nyomást gyakorolnak az újságíróra, hogy minél szélesebb körben terjessze az üzenetet. De az ilyen eseteken kívül Tamaulipasan nem léteznek bűnügyi tudósítások: ezeket a legtöbbször a határ túloldaláról, a texasi McAllenből vagy Brownsville-ből keltezik.

Legutóbb a húsz éve a szakmában dolgozó Yolanda Ordaz bűnügyi tudósítót gyilkolták meg, aki a veracruzi Notiver napilapnak dolgozott. Lefejezett hulláját egy másik helyi lap szerkesztősége előtt hajították az utcára, valószínűleg tévedésből. Előtte szintén a Notiver egyik munkatársa, Miguel Angel Lopez vesztette életét – feleségével és kisfiával együtt. Hozzájuk képest még jól járt az a cuernavacai riporter, akit elraboltak, de később tízezer dollár váltságdíj fejében szabadon engedtek.

A mexikói kormány különleges ügyészséget hozott létre az újságírók elleni támadások kivizsgálására, amely eddig nem tudott különösebb eredményt felmutatni.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

,

Címkék:, , , , , , , ,

  • Hozzászólások(2)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

2 Reader’s Comments

  1. Szép kis ország…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  2. Ez bizony egy 100 milliós lelket számláló ország – van miből “meríteni” a kartelleknek is meg az államnak is. :( :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Pénzt mostak a szövetségi ügynökök 2011. december 5. hétfő | RR

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos