Összehangolt merényletek Norvégiában 2011. július 22. péntek 16:22 | AN

Összehangolt merényletek Norvégiában
Fotó: AP

Oslo – Óriási detonáció rázta meg a norvég kormány székhelyét, ami körül több épület is megrongálódott. Egy ifjúsági táborban pedig lövöldözés tört ki. Ez utóbbival kapcsolatban egy 32 éves norvég állampolgárt letartóztattak. A halottak száma a legutóbbi információk szerint 87, közülük 80-an a lövöldözésben, heten pedig a robbanásban vesztették életüket.

Egy norvég rádió beszámolója alapján a BBC két robbanásról tud, melyek fél órás eltolódással követték egymást.  A helyszínen sokan vérző fejű és kezű emberekről számoltak be.

A norvég kormányzati központ Oslo centrumában található, így több környező épület is megrongálódott, egyes hírek szerint pedig az olajügyi minisztérium épülete kigyulladt. Az utcákon mindenfelé törmelékek és üvegszilánkok hevernek, Oslo centruma felett pedig sűrű füst gomolyog.  A belvárosba vezető összes utat lezárták. Egyes források szerint a rendőrség azért is zárta le a központot, mivel újabb robbanástól tartanak. A hadsereg ellenőrzőpontokat állított fel a főváros különböző pontjain.

A robbantás utáni állapotokat jól szemlélteti egy szemtanú által készített videó.

A robbanás okozta káosz közben  lövöldözés tört ki egy ifjúsági táborban Oslo közelében egy szigeten, ahol később a miniszterelnök mondott volna beszédet. A tábort a kormányfő vezette Munkáspárt szervezte. Egyes szemtanúk embereket láttak pánikszerűen, úszva menekülni a szigetről. A norvég TV2 szerint az elkövetőt elfogták, akit egy 190 cm magas, szőke férfiként írtak le. A norvég igazságügyi minisztérium sajtótájékoztatón ismerte el, hogy a gyanúsított norvég állampolgár. A két eset között egyértelmű összefüggést állapítottak meg a hatóságok.

Nem sokkal a támadások után a norvég TV2 televízió irodáit ki kellett üríteni, mert egy gyanús csomagot kaptak. Jens Stoltenberg kormányfő egy ismeretlen helyről beszélt,  a helyzetet rendkívül súlyosnak nevezte. Az embereket felszólította, hogy ne hagyják el otthonaikat, Oslo belvárosát pedig különösen kerüljék.

A robbanás okát még nem sikerült feltárni, ám egyes homályos hírek szerint egy autót láttak felrobbanni az épületek előtt. A Reuters rendőrségi forrásokra hivatkozva arról ír, hogy bomba okozta a detonációt. Azt is vizsgálják, hogy esetleg öngyilkos merénylet történt-e.

A The New York Times egy szakértőre hivatkozva tudni véli, hogy egy Ansar al-Jihad al-Alami nevű szélsőséges muszlim terrorcsoport követte el a merényletet. Ha valóban iszlamista terrorista merényletről van szó, akkor alapvetően két elmélet szerepel a találgatásokban okként. Egyik egy iraki kurd menekült, Krekar molla ügye; őt terrorizmussal vádolták, ám azt ejtették Norvégiában. Ezután azonban kiutasították az országból, mivel veszélyesnek ítélték, ami miatt ő halálosan megfenyegetett egy volt norvég minisztert. A másik teória Oslo afganisztáni szerepvállalása miatt valószínűsíti a terrortámadást.

A Guardian idéz egy norvég újságírói forrást, miszerint nem a nemzetközi terrorizmus csapott le Oslóban, hanem helyi szervezésű és politikai indíttatású akció volt. Egyelőre azonban ez is csak találgatás, ám a 32 éves szőke norvég állampolgár valóban utalhat arra, hogy nem iszlamista merénylet történt.

Barack Obama együttérzéséről biztosította a norvég népet és minden segítséget felajánlott Washington részéről a nyomozáshoz.

Címkék:, , ,

31 Reader’s Comments

 1. Orbán Viktor Egyiptomban járt……..
  Orbán Viktor Norvégiában járt…..

 2. Úgy tűnik tényleg nem csak fenyegették Európát!Vajon ki vagy kik voltak?

 3. Talán lassan ráébrednek hotgy EZEKTŐL senki sincs biztonságban ! ! !

 4. Az angolszász országokban most már nagyon nagy a terrorkészültség, nem tudnak lecsapni. Lecsapnak, ahol tudnak. Pedig Norvégia elég komoly összegekkel támogatja szociálisan a söpredéket.

 5. A nácik -eddigi történelmük során- mindig ” jólmeghálálták ” demokratikus érzületű segítőiket.

 6. Ha lent robbant fel egy autó, mitől füstöl legjobban a negyedik szint?

 7. Mert ott tűz van.

 8. 2011. július 22. péntek
  16:33
  Orbán Viktor Egyiptomban járt……..
  Orbán Viktor Norvégiában járt
  …..
  Orbán Viktor hazamegy.
  Jó, nagy durranás lesz! :-)

 9. Ezt az Orbánt nem tudnátok elküldeni néhány nappra Irakba?
  Valami hasznát is vehetnénk végre.

 10. Bocsánat,.. Iránba gondoltam. Persze,.. lehet mindkét helyre is.

 11. Ne küldjed Iránba OVIT, mert 2009. óta ott is törvényben van a vallásszabadság, mégis a Korán benne maradt a tantervben.

 12. Gonoszka ! Úristen! OVi Edelényben is járt, az árvizi pusztitás elött néhány nappal.
  Nem jó kabala.

 13. oRBÁN, A MINDENHEZ ÉRTŐ NAGY SZÍVESSÉGET TENE A MAGYAR NÉPNEK, HA IDŐUTAZNI IS TUDNA ÉS OTTJÁRNA, AHOL A NEMZŐJE NEM VOLT KÉPES A COMBJÁRA FOLYATNI, VAGY OTTJÁRNA, AHOL ő mAGA NEM VOLT KÉPES PÁR HÓNAPOS MAGZATKÉNT A VILÁGRAHOZÓJÁNAK MÉHÉBEN EGY HÁT RŐZSÉVEL MEGFORDULNI!

 14. ottokolozs, igy nem irunk, nem beszélünk, bármilyen elkeseredettek, vagy dühösek vagyunk. A stilus miatt adtam minuszt.

 15. Attól, hogy szőke a fickó,még lehet iszlamista a merénylet. Ezeknek vannak agyament követőik az európaiak között is.

 16. Vicces, hogy Amerika (Times) rögtön Terrorcselekménynek akarja beállítani, miközben szerintem szó sincs ilyesmiről!
  ..”A The New York Times egy szakértőre hivatkozva TUDNI véli, hogy egy Ansar al-Jihad al-Alami nevű szélsőséges muszlim terrorcsoport követte el a merényletet.”…
  Azért hihetőbb, hogy …”Guardian idéz egy norvég újságírói forrást, miszerint NEM a nemzetközi terrorizmus csapott le Oslóban, hanem helyi szervezésű és politikai indíttatású akció volt.”…

  Csak jobban tudhatják, hogy mi történik hazájukban!

  Bár ..”Egyelőre azonban EZ IS csak találgatás”..

  Még 3 gondolat ..”Barack Obama együttérzéséről biztosította a norvég népet és minden segítséget felajánlott Washington részéről a NYOMOZÁSHOZ.”..

  ..Abból semmi jó nem származhat, ha Washington segíti a nyomozás, mert akkor egyértelműen ők fogják vezetni azt! –> .. Amerikától már megszoktam, hogy mindig ilyen segítőkész és együttérző, viszont van egy olyan érzésem, hogy rá lesz kenve a terroristákra az egész miközben nagy valószínűséggel szó sincs ilyesmiről! Ne hogy az legyen, hogy egész Európa retteghet megint egy esetleges Terrortámadástól mint a Londoni esetnél(tipp)(csak 1 PL:)

  Bár ..”Egyelőre azonban EZ IS csak találgatás”..

 17. KreXod:

  Az iszlámfasiszta terroristák nem központi irányítás alá tartoznak, hanem sejtszerűen, ideológiai összekapcsolásban állnak egymással. Másrészről az, hogy “tipikus” belföldi származású ember kezdett el lövöldözni azon a szigeten, nem jelenti azt, hogy ne lenne követő; a nyugati szélsőbaloldal a mi szélsőjobboldalunkhoz hasonlóan szépen csengő jogok nevében kiáll az iszlámfasizmus mellett, így semmiképpen sem szabad a politikai inditatást az ottani viszonyokhoz mérni. Ezért aztán merő rosszindulat az, ha az USA-t azzal vádoljuk, hogy szándékába áll a muszlim vallási szélsőségesnek tulajdonítani az eseményeket, hiszen egyfelől már nincs az a harcias George Bush-éra, másrészről pedig Észak- és Nyugat-Európa már korábban is ki volt téve illetve megtapasztalhatta az iszlámfasizmus erejét. Az a mentalitás, amit Te követsz, érzésem szerint végül arra lyukadna ki, hogy a jenkik követték el titokban, mint a 9/11-et. (Tehát tipikus összeesküvés-elmélet).

 18. A merénylet egyenes következménye lesz, – szerintem – hogy Norvégiában látványosan megerősödik a szélsőjobb, a norvégok kezdik szépen kiutálni a külföldieket, a más vallásúakat az országból. Azt az elméletet, hogy egy elszigetelt iszlamista csoport, amelyik elvi síkon áll kapcsolatban az Al-Kaidával, nem tartom valószínűnek, mert az Al-Kaida puha célpontot keres. És Norvégia a biztonságával, a nyugalmával, az elkényelmesedett rendőreivel pontosan az volt. Sajnálatos, hogy ottokolozs egy ilyen ártatlan embereket sújtó tragédiába is belekeveri Orbán Viktorral szembeni unszimoátiáját. Nem helyénvaló az ilyen poénkodás.

 19. efraim:

  Kétségtelen, hogy a szélsőjobb malmára hatja a vizet még akkor is, ha nem iszlámfasiszta-szélsőbaloldali kapcsolatokat találnak (majd) a nyomozók, viszont abba nagyon tévedsz, hogy az al-Kaida összehangolt támadásáról lehetne szó; Túlságosan elszigetelt, döntően az interneten keresztül szervezkedő, de önálló emberi- és anyagi forrásokból gazdálkodó terroristák kis egységei tevékenykednek szerte Amerikába és Európába, akiket az ideológiai meggyőződésen kívül nem sok, ha semmi más szellemi és fizikai kapcsolat nem fűzz össze. Szeretnénk, de nincs olyan nagy befolyású vezető, aki ha túl sokat ölnek meg követőiből, azt mondaná, hogy legyen “fegyverszünet” (ergo megvárni, míg visszavonják erőiket, csökken az éberségük, hogy aztán ismét lecsaphassanak), sőt kifejezetten lételemük a nyugatiak pusztítása, nélküle nem kapnának sem pénzt, sem pedig nem állnának melléjük elegen.

  Ez a nagy helyzet, és ezért kell minél hamarabb lecsapni nemcsak magukra a terroristákra, hanem a muszlimokat/szélsőbalosokat-jobbosokat fanatizáló médiára is!

 20. Orbán András Lajos

  Itt lenne az ideje felül vizsgálni a nyugati demokráciáknak azt a nagyon liberális elképzelést amivel a muszlim vallás iránt vannak……….Az eredmény most is látható, megint olyanok a terror elszenvedői akik csak ártatlan áldozatok lehetnek…….Azt is tudomásul kell venni ezek az erőszakos vallásterjesztők szemében a más vallásúak csupán leküzdendő célpontok, magyarul nem veszik őket ember számba………….Szerintem a azért fontos lenne hogy a demokráciák megvédjék a lakosságukat, némi egészséges fenntartással legyenek az iszlám iránt, amely nem válogat az eszközökben, a céljai érdekében…………………..Részvétem az elhunytak hozzátartozóinak………..

 21. Közeledik 2001. szeptember 11. tizedik évfordulója. Az iszlám nemhogy jó szándékáról akarná biztosítani a civilizált világot, de az évfordulót meg sem várva máris hadrendbe áll. Jó lenne legalább egy-két muzulmán potentát békés szándékú nyilatkozatáról hallani. Legalább a nyugati országokban élők közül.
  A naív-demokraták nagy károkat okoztak a civilizált világnak azzal, hogy megadták nekik az állampolgárságot… Ott most létszámuk egyre gyarapszik, a veszély pedig ezzel együtt hatványozottan növekszik.

 22. Simplemind
  Két ok lehetséges, a te “kérdésed” megválaszolására:
  1. Az egész meg sem történt. A felvételeken maketteket látunk.
  2. A negyedik szinten működött mondjuk a konyha, ahol gáz-készülékekeket üzemeltettek és a gázvezetékek a falon kívül nagyobb számban fordultak elő.
  Na? Na? Melyik válasz a reális?
  ui: Te csak megjátszod, vagy tényleg ilyen ……….. vagy?

 23. Szóval az a baj, hogy megint csak összekeveredik az iszlám és a terrorizmus. Mert az ugyan nem kétséges, hogy a terroristák 99,9%-a iszlám vallású, de felelőtlenség azt a kijelentést tenni, hogy az iszlám vallás önmagában veszélyt jelent . Az iszlám is csak egy vallás a sok közül és semmi több. Miután én egyáltalán nem vagyok vallásos (és soha nem merültem el a Korán tanulmányozásába) lehet, hogy nagyon félreértem a dolgot, de a normálisnak tűnő muszlim vezetők nyilatkozataiból mindeddig az jött le nekem, hogy az iszlám a béke vallása. Persze lehet, hogy a békét úgy értik, hogy kinyírnak mindenkit aki nem muszlim, és utána számukra tényleg béke van. De mint már korábbi postjaimban már említettem volt, a baj az a muszlim vallásúakkal, hogy nem lehet a fejükbe látni. A terrorista muszlim pontosan ugyanúgy néz ki, mint az, aki nem forgat a fejében semmi marhaságot, habár nem kizárt, hogy a normális muszlim is megbolondul valamitől.
  Ha jól emlékszem 1991 vagy 1992-ben történt, az újságok írták, hogy valahol a Galilban volt egy zsidó kovács és a szomszéd arab faluból volt egy suhanc, aki segített neki. Évekig dolgoztak együtt, az öreg saját fiaként szerette az arab gyereket, öltöztette, sokszor náluk is aludt.
  Egy szép napon valami megfordult az arab – akkor már fiatalember – fejében és a kalapáccsal rásújtott az öreg fejére. Szerencsére az öreg éppen mozdult így az ütés elcsúszott, az öreg megfordult és leütötte a támadóját. A kiabálásra a felesége rohant oda, aki hívta a mentőket és a rendőrséget.
  Az én édesapám nem érhette meg ezt az eseményt, de mintha a jövőbe látott volna, mindig azt mondta, hogy egy arabnak akkor fordítsak hátat, ha a szamár már legalább háromszor lelegelte a sírját.

 24. Efraim .-nak igaza van :
  Az izraelnen már 10 évek óta dolgozó arab buszsofőr kapcsán is , aki egy szépreggelen egyszerüen belehajtott a munkábaindolókkal tömött búszmegállóba mert úgy ébredt fel hogy neki ezt kell tennie. Magyar TV tudósított pár éve az esetről.
  -
  MOST szép példáját láthattuk annak amitől mindig is tartottunk : miképpen fogott kezet az iszlámnávizmus az európai neo-nácizmussal.
  EZ VÁR MINDANNYIUNKRA !!!
  ( Már a Szigetfesztivált is peddzegetik , amint a hírekből kitűnik. )
  A szélsőjobb csak arra vár hogy megerősődjön a parlamentbe és utána várhatóak éjszakánként a halálkommandóik akik ártatlanok nyakát vágják majd el álmukban , a Rendőrség berkeibe beépült tagjaik meg majd eltussolják az ügyeket.
  Szebb jövőt Magyarország !! ! !

 25. Ez nem iszlamista merénylet volt.

  Ahogy a dolgok most állnak, egy baloldali sziget- fesztiválon történt az újnáci merénylet.

  A nagy eltérés az észak- nyugat európai és a magyarföldi újnácizmus között, hogy az ény-eu- i alapvetően iszlámgyűlölő, és a baloldalt tartja felelősnek az egyre súlyosbodó iszlamista és bevándorlóprobléma miatt Norvégiában, amúgy jogosan.

  A magyarföldi újnáci pedig bratyizni akaraz iszlamistával, mert hogy az “olyan jól gyűlöli a zsidókat, meg a Zusát”. :(

  Még valami:

  - Ne keverjük össze az európai jobboldalt az újnácikkal, nagyon nem ugyanaz.
  ….
  Jobboldali pl. az osztrák Néppárt, újnáci meg a “jobbik”, vagy ez a magányos, tébolyult szubhumán, aki ezt a tömeggyilkosságot elkövette.

 26. Eldrad:
  Meglehet hogy igazad van ,
  azonban addig amíg nem derül ki hiteltérdemlően hogy ehhez semmi köze az Iszlámnak , addig jobb együtt emlegetni. Ugyanis nemtudható hogy miféle szarkeverésre képesek suba alatt.
  Lásd : Mohamed karikatúrák , Norvégia részvétele az Afgán misszióban és Al Kaida fenyegetőzések ezzel kapcsolatban.
  Az is lehet hogy a szöszi-rém zavaros agyában mindenféle felforgató eszme gyökeret vert.
  ( Ha kiderülne hogy mégsincs semmi köze ehhez a gyalázathoz az Iszlámnáciknak , azért nem fogok botsánatot kérni tőlük.)

 27. Érdekes módon az első hírek szerint valami iszlamista szervezet vállalta a felelősséget, legalábbis az amerikai sajtó arról fecsegett. Most meg már tudjuk, hogy egy norvég volt az az őrült, aki kitervelte és megcsinálta.
  A szélsőséges iszlamisták persze ebből is fognak valami hasznot hajtani önigazolásukra, Amedinezsád majd előveszi a 9/11-es elméletét megint, hogy lám lám azt is a muzulmánok nyakába varrták, pedig a Moszad térítette el a repülőgépeket.

 28. Simplemind!

  Jesszus, Orbán hazajött Magyarországra…

 29. Szégyenlem magamat amiért így írok – alapjában véve jámbor lélek vagyok, segítek ahol tudok – de annak a lénynek ma már bármely megnyilatkozása, tette, egy lélegzetvétele olyan felháborodottságot okoz bennem, amely még inkább elmélyíti elkeseredettségemet. Igyekszem visszafogni magam, ezért azt már le sem írom, hogy mit tennék, mert azt már előkészületnek minősítené balsai, répássy vagy lázár jogtudósok. Így hát a sci-fi keveredik bennem a lecsendesített vulgaritásommal, csak hogy jelezzem, mennyivel jobban jártunk volna, ha nem e világra születik. Még egyszer elnézést kérek Tőletek, de a beírásom tárgyától soha!

 30. Ez annál súlyosabb tragédia, hogy ezt is Orbánozásra használjuk, megérdemel egy részvétteli meghajlást!
  Se Orbánt sem az Iszlamizmust nem szeretem, de az arab terror elmélettel is óvatosabban!
  Mint kiderült ahhoz semmi köze, viszont nagyon úgy néz ki, hogy egy szélsőjobb gondolkodású, elfajult elméjű ember műve!
  Na azt a tanulságot, ha ez az igazság le kell és le lehet vonni, hogy semmiféle szélsőjobbos ideológiának nincs helye a civilizált társadalmakban!!!!

 31. Tegnap törölték a hozzászólásomat, ezért ismét megpróbálom összefoglalni: 1/ A magányos ámokfutó verziója tarthatatlan, mert technikailag kivitelezhetetlen ! 2/ Iszlám és egyéb hasonló nemzetközi terrorszervezetek gyanúsítgatása irreleváns, nyilvánvalóan politikai hangulat keltést szolgál. 3/ A norvég rendőrség, a hatóságok reakciója és további magatartása megmagyarázhatatlan….! 4/ Nyilván valóan titkosszolgálatok előre megtervezett és végrehajtott tudatos provokációjáról van szó ! Akárcsak a WTC, London és Madrid esetében történt. Na, most tessék megint törölni !

Kapcsolódó cikkek

Közbiztonság Szilárd egy napja 2014. január 14. kedd

Rádióba szerelték az iráni pokolgépeket 2012. február 22. szerda | AN

Terrorizmus a “béke félszigetén” 2011. szeptember 11. vasárnap | AN


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók

Blogok