London 2012: a Föld legnagyobb showját ígérik 2011. July 27. Wednesday 15:10 Forrás: MTI, AP

Share
London 2012: a Föld legnagyobb showját ígérik

London – London készen áll a jövő évi nyári ötkarikás játékok július 27-én sorra kerülő megnyitó ünnepségére, a 2012-es olimpia „a Föld legnagyobb show-műsorát hozza majd” – jelentették be a szervezők.

„Egy évvel a játékok rajtja előtt elmondhatjuk: készen állunk arra, hogy városunkban köszöntsük a világot” – mondta Boris Johnson, London polgármestere.

Szerdán hatalmas ünnepségre kerül sor a Trafalgar Square-en abból az alkalomból, hogy már csak 365 nap van hátra az ötkarikás seregszemle hivatalos megnyitójáig.

A nyolcmilliós lélekszámú település – amelynek központjában jelenleg is folynak az olimpiai előkészületi munkálatok – az első város, amely harmadszorra adhat otthont a nyári játékoknak, 1908-ban és 1948-ban ugyanis szintén itt rendezték a világ sportjának csúcseseményét.

Egy évvel a megnyitó előtt minden a tervek szerint halad Londonban, amelynek szinte minden szegletében kalapálnak, hegesztenek, csavaroznak, hogy a 2012-es olimpia 17 versenynapjára és az azt követő paralimpiára a város a legcsinosabb arcát mutassa. Az infrastrukturális fejlesztésekre 10 milliárd fontot (kb. 3 ezer milliárd forintot) költött Nagy-Britannia, amely csak a biztonsági intézkedésekre 600 millió fontot különített el. A szervezőbizottság (LOCOG) kétmilliárd fontot kapott részben a szponzoroktól, részben a Nemzetközi Olimpiai Bizottságtól (NOB).

Az előkészületek olyannyira jól haladnak, hogy a versenyhelyszínek – amelyeken 26 sportág 302 versenyszámában 10 ezer sportoló méri majd össze erejét – egy évvel a megnyitó előtt szinte teljesen készen állnak, az érmeket a tervek szerint már szerdán bemutatják.

Az egyetlen problémát a közlekedés jelenti, London a 2005-ös sikeres pályázat óta 6.5 milliárd fontot költött a metró- és vasúthálózatának fejlesztésére, a munka eredménye azonban egyelőre kevésbé látható. A világ legöregebb metróhálózatának alagútjai változatlanul túl szűkek, a peronok keskenyek, a metrókocsik nem elég nagyok. Jelenleg naponta 12 millióan közlekednek ezeken a vonalakon, az olimpia ideje alatt ez a szám 15 millióra nőhet, ráadásul az utolsó problémamentes nap a tömegközlekedés szempontjából 2010 májusában volt a városban.

„Hihetetlen mennyiségű munkát végeztünk el, de hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincs még legalább ugyanennyi tennivalónk” – mondta a szervezőbizottság közlekedésért felelős vezetője, Mark Evers.

Az érdeklődés középpontjában mégis a városközponttól nagyjából hét kilométerre keletre, Stratfordban található vadonatúj olimpiai park áll. A 2 5 négyzetkilométer területű, korábbi ipari területen helyezkedik el az Olimpiai Stadion, amelyben a megnyitó és záróünnepség mellett az atlétikai versenyeket rendezik. Ugyanitt található a leginkább hatalmas kockára emlékeztető kézilabdacsarnok, a kosárlabda-aréna, a vizes sportoknak otthont adó futurisztikus úszócentrum és a kerékpárcsarnok, a park mellett pedig az olimpiai falu. A versenyhelyszínek közül mindnek megvan már a játékok utáni szerepe: az Olimpiai Stadiont a jelenleg másodosztályú West Ham United futballcsapata használja a jövőben, a kosárlabdacsarnokot teljesen lebontják és külföldön újra felépítik majd, az úszócentrumot pedig az iskolások és a lakosság veheti birtokba a későbbiekben.

Az olimpiai park megépítése nagyban hozzájárul London évtizedek óta elhanyagolt keleti részének felújításához. Newhamben – ahol a park jelentős része elhelyezkedik – a legalacsonyabb a foglalkoztatottsági ráta, magas a munkanélküliség, s itt a leggyakoribb a bűnözés. A park megépítése nyomán 8000 új lakóhely áll majd rendelkezésre, ezen felül üdülőhely és Európa legnagyobb bevásárlóközpontja lesz itt, utóbbi 20 ezer új munkahelyet is kínál majd.

Tags: ,

One Reader’s Comments

  1. A számok tükrében még pár évtizedet várni kell a magyar olimpiai rendezésre. :(

Kapcsolódó cikkek

Londonban is a Fidesznek lejt a magyar pálya 2014. February 15. Saturday

Nem kértek a Jobbikból Londonban 2014. January 26. Sunday

London, a második legnagyobb magyar város 2013. September 4. Wednesday

Aly Raisman, skajach! 2012. August 8. Wednesday | RR


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók