Ronai and Ronai
AMERIKAI

ZeitOnline: “Kérem, ne hunyjanak szemet” 2011. július 26. kedd 15:22 | AN Forrás: ZeitOnline

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
ZeitOnline: "Kérem, ne hunyjanak szemet"

Berlin – “Az EU elszenvedte a magyar elnökséget. De az országot nem szabad Orbán Miniszterelnöknek átengedni” – ezzel az alcímmel foglalja össze a német ZeitOnline a magyarországi eseményeket, egyértelműen zsarnokságnak és önkényuralomnak ábrázolva Orbán hazugságra épülő rendszerét. A német lap szerint Orbán nemcsak Magyarországra, hanem egész Európára veszélyes. Az alábbiakban közöljük a cikk teljes fordítását magyarul.

Az, hogy Magyarország csaknem egy évvel a konzervatív Fidesz párt fölényes győzelme után a nemzetközi kritika középpontjába került, elsősorban a hihetetlen tempóban áthajszolt törvények sorozatának köszönhető. Széleskörű egyeztetések és népszavazás nélkül még egy új alkotmányt is elfogadtak. A kétharmados többségükkel Orbán Viktor miniszterelnök és pártja, a Fidesz az EU kritikáját figyelmen kívül hagyva a végrehajtó hatalom alkotmányos fékjeit is eltávolította. Köztársasági elnöknek egy szolgálatkész pártkatonát választottak, minden kulcspozíciót, a legfelsőbb ügyésztől az állami számvevőszék vezetőjéig Orbán emberei foglaltak el. A miniszterelnököt, aki hangsúlyozta az állítólagos „nemzet oszthatatlan akaratát”, sokkolta a külföldről érkező masszív kritika és a nemzetközi sajtó számos cikke a tekintélyelvű, nacionalista és rasszista tendenciákról Magyarországon.

Debreczeni József publicista és író úgy mutatja be Orbán azon hitvallását, hogy képviseli a „Nemzeti együttműködés rendszerét”, mint „történelemhamisítást”. Ennek oka, hogy a párt a legutóbbi parlamenti választásokon csak valamivel több, mint a szavazatok felét kapta meg. Ez az érték a szavazójoggal rendelkező állampolgárok egyharmadának felel meg.

Orbán úgy érezte, megtámadták. Az „újjászületett Magyarország torzképének” okozói az ügynökök és a külföldi tőke helytartói, elsősorban a saját fészkükbe piszkító liberálisok és baloldaliak, akik bel- és külföldön a politikusokat és újságírókat, mint hangadók, tudatosan félrevezetik.

Az elmúlt hónapok eseményei, a kihirdetett törvények és rendeletek megerősítenek az Orbán-életrajz zord megállapításában, hogy az Orbán által bejelentett rendszerváltás az önkényuralom, a zsarnokság és a diktatúra útjára vezetnek minket – írja Debreczeni. Tény, hogy alig egy év alatt sikerült pártjának a hatalomhoz a teljes hozzáférést biztosítani: pillanatok alatt megtisztította a kormányhivatalokat éppúgy, mint a médiát, a pénz- és külpolitikát, az igazságszolgáltatást. Tette ezt az alkotmánybíróság jogkörének szűkítésével, 250 magas rangú bíró egy ad-hoc korhatártörvény általi pofonszerű nyugdíjazásával, vagy épp azon törvénytervezettel, mely szerint a vizsgálati fogság bírósági határozat nélkül érvényesíthető, egyben megakadályozva, hogy a fogvatartott az első 48 órában ügyvédhez jusson.

Orbán saját fülkeforradalmát, az elmúlt tavaszi győzelmét visszafordíthatatlanná akarja tenni és a Fideszt hosszú időre bebetonozni. Még akkor is, ha a Fidesz a következő választást elveszítené, saját hívei ülnének éveken keresztül az összes hatalmi pozícióban. A liberális független értelmiség aggódik az 1990 óta fennálló demokrácia jövőjéért az EU elnökség utáni időkre vonatkoztatva, mikor az ország már nincs az EU és a média nagyítója alatt.

Egysíkúvá tették a kulturális életet, a „megbízhatatlan” és „öntörvényű” színházigazgatók leváltásával, a kisszínházak és tudományos központok, valamint a szociológusok és politológusok nemzetközileg elismert „56-os intézet” támogatásainak megvonásával, a független ellenzéki vélemények megjelenésének ellehetetlenítésével az életvidám főváros színfala mögött éppúgy, mint a nagyvárosokban, bénultságot és reménytelenséget teremtve.

Magyarországon a belföldi kritika hatástalan, az országban virágzik a direkt  vagy indirekt feljelentések kultúrája. A leleplezés és rombolás kényszere által hajtottakat irányítja a sokszor exkommunista jelszavakat hangoztató jobboldali sajtó éppúgy, mint a TV és a rádió – sőt, a különböző internetes platformok is – antiszemita és romaellenes érzelmeket közvetítve. Visszataszító és néha émelyítő támadásokkal akarják az Orbán mögött álló kommentátorok a híres művészeket, írókat és tudósokat lejáratni és megfélemlíteni amiatt, mert kritizálni merték a politika és a média területén jelentkező tekintélyelvű és nacionalista tendenciákat.

Az ismert zongorista Schiff Andrást, egy a Washington Postban megjelent kritikákat megfogalmazó olvasói levél miatt egy napilapban Cohn Bendittel együtt sértettek meg azzal, hogy „büdös ürüléknek” és „Kun Béla szellemének” (Kun Béla az 1919-es kommunista rendszer szóvivője volt) nevezték őket. Fischer Ádám karmestert, Heller Ágnes filozófust, Konrád György írót és még több prominens művészt, írót és tudóst hazafiatlannak, kozmopolita-liberális, saját fészkükbe rondítóknak kiáltottak ki, mert a nemzetet, ami „őket és elődeiket” (értsd zsidók) befogadta, a rasszizmus, a nacionalizmus és antiszemitizmus hamis és alaptalan vádjaival akarták lejáratni. Ahogy a zongorista Schiff találóan fogalmazott, a szégyenteljes nagy szerencséje, hogy csak kevés megfigyelő érti a magyar nyelvet.

A nemzetközi zsidó szervezetekkel és a megfélemlített zsidó közösség képviselőivel (mintegy100 000 fő) rendezett találkozón elhangzott barátságos szavak ellenére sem Orbán, sem a hozzá legközelebb állók és a kormányagitátorok, akik által a hatalom direkt, vagy indirekt módon kapcsolatban van a médiával, nem utasították a becsmérlőket rendre. Orbán nem mond semmit.

Az új médiatörvényt sokan kritizálják – a média képviselői,  az EBESZ, az Európa tanács és az ENSZ éppen úgy, mint a szakmai szervezetek. Azonban ez a törvény a kisebb változtatások ellenére is a Fidesz hívek kiváltságává teszi – legalább kilenc évre bebetonozva – a közszolgálati műsorszolgáltatókat és a központi hírügynökséget, az MTI-t. Azonnal az EU elnökség után a Klubrádió, az egyetlen, csaknem félmillió hallgatót kiszolgáló ellenzéki adó, elveszti frekvenciaengedélyét. Kizárólagosan a kormány által ellenőrzött médiahatóság dönt a következő évben a két legnagyobb privát TV frekvenciájáról. Nincs mód, hogy a döntés ellen megvédjék magukat.

A konzervatívok és jobboldaliak politikája a szomszédos országokban is feszültségeket okozhat. Azokban csaknem 3 millió magyar él, akiknek a magyar kormány kettős állampolgárságot és ezzel a szavazás lehetőségét adja meg Magyarországon. Ez lendületet adhat mindenekelőtt Szlovákiában és Romániában, de Szerbiában és Ukrajnában is a nacionalista politikusoknak. Ez is az oka annak, hogy Orbán intézkedései miért nem csak magyar, hanem európai ügy is.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (65 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +80 ( 84 szavazatból)
ZeitOnline: "Kérem, ne hunyjanak szemet", 5.0 out of 5 based on 65 ratings

Címkék:, , , , , , ,

  • Hozzászólások(55)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

55 Reader’s Comments

  1. Sajnos, hogy a cikk írójának teljes mértékben igaza van. Remélem, hogy ez a
    helyzet nem marad sokáig, mert egyre többen ismerik fel a hazug diktátor po-
    litikájának országromboló veszélyét! Az ellenzék nem elég erős és megosztott,
    a FIDESZ-en belül kell kialakulni egy olyan csoportnak amely megdönti Orbán
    hatalmát.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (5 szavazatból)
  2. Kovács Károly miről beszélsz? Az Orbán által a takonygerincűek közül személyesen kiválasztott frakcióból? Netán a kontraszelektált pártszervezetből, ahonnan már régen elmenekült minden normális ember?
    A frakció MINDEN tagja bűnös a demokrácia lebontásában, az ALKOTMÁNYELLENES kizárólagos hatalom kiépítésében való bűnrészességben.
    A közrehatás aránya csak a büntetés kiszabása körében értékelhető!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  3. Orbánt csak a magyar oligarchia tudja megbuktatni, amint rájönnek arra, hogy egy összeomló gazdaságban hiába tudnak közel férkőzni a zabostarisznyához – ha abban egyre kevesebb zab található!
    És ősi magyar jogelv: “Életünket és vérünket (főleg as más életét és vérét) DE ZABOT NEM!”

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  4. Az a legnagyobb baj, hogy mindaddig míg politikusainknak nem
    lesz gerince és nem a népért dolgozik, addig a helyzet nem fog
    változni!
    Addig, míg a politikusaink nem képesek a hibáikat elfogadni és
    felszólítás nélkül lemondani, addig itt nem lesz becsület. Míg nem
    lesz becsület, addig csak mellébeszélés van, míg mellébeszélés
    van, addig saját zsebeket tömnek…..stb….
    És lehet sorolni napestig, de ők akkor se fogják észrevenni magukat!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +5 (5 szavazatból)
  5. Tibor! Tökéletesen fogalmaztál!!!Sajnos ez a valóság!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Az AN üdvözli McCain szenátor kijelentését 2014. december 4. csütörtök | Bartus László

Hogyan jut Fidesz-pénz az ATV tulajdonosához? 2013. november 21. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos