Ronai and Ronai
AMERIKAI

A Cseh Köztársaság országimázsa 2011. július 29. péntek 23:48 Forrás: Gaál Rita

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
A Cseh Köztársaság országimázsa

A Cseh Köztársaság világviszonylatban az egyik legbiztonságosabb és legkedvezőbb mutatókkal rendelkező ország a látogatók számára. Az ún. békeszerető index alapján az ötödik, míg az idegenforgalmi konkurenciaképességben a hatodik helyet foglalja el a rangsorban 139 ország közül.

Ezek a pozitív eredmények más területen is megmutatkoznak. Rendszeres ellenőrzés történik a biztonság és higiénia területén is. Michael Vít  tisztifőorvosra hivatkozva a Czech Tourism képviselői arról számoltak be, hogy a vendéglátóhelyeket rendszeresen, legalább két évente egyszer az állami szervezet ellenőrzi. A legtöbb EU tagországban szúrópróbaszerűen történik ez.

A vízisportok nagy népszerűsége miatt a vizek tisztaságát is folyamatosan figyelik. Az utóbbi tíz évben jelentős mértékben javult a vizek tisztasága, az ivóvízé is, ami nem mondható el minden EU tagországról.
A Cseh Köztársaság az országimázs malmára hajtja a vizet azokkal a számunkra természetesnek tűnő információkkal is, mint, hogy olyan éghajlati övben található, ahol gyakorlatilag ismeretlen a földrengés, és eltekintve a viharoktól és helyi árvizektől természeti katasztrófa nem fenyeget, ezért az ország ebben a tekintetben is biztonságosnak tekinthető.

A Cseh Köztársaságban több jelentős nemzeti park is megtalálható, hiszen az ország rendkívül szép környezettel, és különleges élővilággal rendelkezik. Az egyik ilyen kiemelkedő nemzeti park a Krkonose Nemzeti Park, mely az országot határoló legmagasabb hegylánc. Legmagasabb pontja a Snezka, 1600 m magasan található. A hely kedvelt kirándulóhely, és síelni is szívesen járnak ide. A Podyji Nemzeti Park az ország déli részén található, elsősorban azért jelentős, mert Közép-Európa folyóvölgyi értékeit őrzi, hiszen a Dyjc folyó völgyében találhat meg. A Sumava Nemzeti Park a német határnál található, és alapvetően három részre osztható fel: Cesky Krumlov, Prachatice és Klatovy régióra. Különlegessége többek között, hogy területén nyolc tó is megtalálható.

Az ország rengetek turistát vonz, elsősorban Prágába látogatnak az utazni vágyók, hiszen a főváros gyönyörű látványt nyújt, és rengetek látnivalót kínál. Történelmi központja a világörökség része, továbbá kiemelkedő nevezetesség a Királyi palota, a Szent György bazilika, a Károly-híd, amely a Moldva folyó felett fut, ezen kívül a Vencel tér és a Szent Vitus székesegyház, amely a prágai vár részét képezi.

Prága történelmi városközpontja

Nevezik az Arany városnak, a városok anyjának, de hívják száztornyú Prágának is. A cseh fővárosnak számos elnevezése létezik ezeken kívül, mint például a városok királynője vagy varázslatos város. A mai Prága területén már a kőkor idejéből találtak emberi letelepedésre utaló leleteket, ettől fogva folyamatosan lakják is ezt a területet. A védelem alá tartozó terület három városrészt foglal magába az Óvárost (Staré Mĕsto), a Kisoldalt (Malá Strana) és az Újvárost (Nové Mĕsto). Az UNESCO az egyedülálló ember alkotta építészeti emlékei, hatalmas kulturális jelentősége és az emberi történelem bizonyos korszakát meghatározó fontosságú Prága történelmi városközpontját 1992-ben vette fel a Világörökségek listájára.

Český Krumlov történelmi városközpontja

A legenda szerint Český Krumlov neve az ónémet ’Krumme Aue’, magyarul görbe mezőt jelentő kifejezésből származik. A latin források Crumlovia és Crumlovium néven említik a város, amelyről az első írásos forrás 1253-ból származik. A kisváros vára a Prágai Hradzsin után Csehország legnagyobb várkomplexuma. 1992-től Český Krumlov történelmi városközpontja a reneszánsz kastéllyal és a várral együtt felkerült az UNESCO Világörökségek listájára.

Krumlov főtere a híres fotós Josef Seidel 1905-ös képén

Holašovice történelmi falutelepülés

A mindössze 140 fős kicsiny falucska parasztbarokk stílusú épületei ma is magántulajdonban lévő lakóházak. A České Budějovicétől mindössze 15 km-re található települést 1998-ban vette fel az UNESCO a Világörökségek listájára.

Kroměříž Püspöki palotája és kertjei

Kroměříž városát Schauenburk Brúnó olmützi püspök alapította a 13. században. Az olmützi püspökök ide helyezték nyári rezidenciájukat, és az egyházmegyét is részben Kroměříž-bőlirányították. Az UNESCO 1998-ban nyilvánította a Püspöki palotát és annak kertjét valamint a Virágoskertet a Világörökség részévé.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +5 ( 5 szavazatból)
A Cseh Köztársaság országimázsa, 4.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:,

  • Hozzászólások(9)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

9 Reader’s Comments

  1. Ezt nem az Ezüsthajó csinálta! :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  2. Az igazi országimázst nem kell csinálni. Ha tisztaság és biztonság van, ha a turistát nem kifosztandó idegennek, hanem jóhírünket elvivő követnek tekintjük, ha az utcán megszólíthat embereket, akik segítőkészek és legalább minimális szinten tudnak vele kommunikálni, ha nem verik át taxiban és vendéglőben, ha nem kell tartania inzultusoktól, ha bátran fordulhat rendőrökhöz, akkor már meg is van az országimázs.

    Ha ezek nincsenek, akkor csinálhat a kormány bármi kampányt, az csak kampány marad.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +14 (14 szavazatból)
  3. Sokat jártam Prágába még Rendszerváltás idején. Kiváló hely volt már akkor is.
    Azóta sikeresen megszabadultak a visszafelé húzó , hátramozdító Szlovákiától és íme az eredmény.
    Holott nagyjából egy szintről startoltunk a kilencvenes évek elején.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (6 szavazatból)
  4. Ès nincsnek újnácik a parlamentben, vagy randalírozó egyenruhás bunkók….
    Dehát ez egy igazi kultúrnép….

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +9 (9 szavazatból)
  5. Mi hanyadikak vagyunk ? Megelégednék a nem dobogós 4. hellyel is.
    Ez hazafiatlan? Akkor világelső hellyel !!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Semmy! Sajnos vannak, de amikor a bőrfejűek nagy tömegben be akartak vonulni a középkori (és a II.v.háború alatti zsidónegybe – gettóba) tüntetni, akkor prága katolikus(!) érseke vezetésével ellentüntetők állták el az útjukat. Ez is a hatalmas különbség oka, mégpedig a mentalitás…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +7 (7 szavazatból)
  7. miezittenkérem?

    Idén voltam Prágában nyaralni. Feltűnt, hogy az emberek általában kedvesek egymással, minden érdek nélkül is. Büszkék az óvárosra és a zsidó negyedre is, szép és rendezett a város, mert a lakóinak (a nagy részének ) a fejében rend és békesség van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  8. Tobb mint 20 éve élek Prágában, és márt régen mondom, hogy jobb helyet világszerte találni nehéz, pedig eleg sokat utaztam. magyarul beszolo, szlovák származásu praagai :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  9. Es Orban ezt tudja? Kivancsi lennek a velemenyere! / Persze Gyurcsany tehet mindenrol, tudjuk./
    Nagyon sajnalom, hogy ez a cikk nem rolunk szol!
    Elgondolkoztato, mi lehet a baj velunk? annyira egyszeru lehetne minden.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos