Ronai and Ronai
AMERIKAI

Kezdődik a hawaii rabszolgatartók pere 2011. július 28. csütörtök 11:38 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Kezdődik a hawaii rabszolgatartók pere

Honolulu – Szerdán megkezdődött az esküdtek kiválasztása, s rövidesen megtartják az első tárgyalást annak a testvérpárnak az ügyében, akik harminc thai dolgozó kiszolgáltatottságát és nyomorát kihasználta, s ezeket az embereket rabszolgaként dolgoztatta a farmján.

Vendégmunkás-program keretében érkeztek, gyakorlatilag azonban rabszolgaként robotoltak azok a thaiföldiek, akiket balsorsuk az Oahu szigeten lévő Aloun farmra, Alec és Mike Sou birtokára vetett.

Susan Oki Molloway bírónő előzőleg elutasította az ügyészség és a vádlottak közti vádalkut, így a Sou-fivérek most mintegy tucatnyi váddal néznek szembe, amelyek közül a legsúlyosabb a kényszermunka szervezése.

Az Egyesült Államokban munkavállalási engedéllyel állást vállalók számára a törvény értelmében pontosan ugyanazokat a munkafeltételeket és ugyanazt a bért kell biztosítani, mint ha abba az állásba amerikai állampolgárt vettek volna fel.

Messze nem ez történt azzal a harminc thaiföldi állampolgárral, akik ugyan szabályszerűen érkeztek az Egyesült Államokba – a mezőgazdasági munkásokat toborzó úgynevezett H-2A program alapján –, ám 2004 szeptembere és 2005 eleje között embertelen körülmények között dolgoztak az évtizedekkel ezelőtt Laoszból emigrált família földjén.

A H-2A program külön is szabályozza a mezőgazdasági vendégmunkások jogait és kötelességeit. Előbbieket a munkáltató semmibe vette, fizetésük nagy részét visszatartotta, szállásuk még kényesebb állat tartására sem lett volna alkalmas: többeket mobil konténerekbe zsúfoltak, amelyekben nem volt légkondicionálás, víz, vécé.

A Laoszból elszármazott fivérek

Szabadlábon védekezhet az ügy harmadik vádlottja, a thaiföldi William Khoo, aki a vendégmunkásokat toborozta.

Rabszolgamunkáról már tavasszal is érkezett hír: a Global Horizon nevű, Kaliforniában bejegyzett cég több mint ötszáz indiai munkást szerződtetett mississippi és texasi hajógyárakba, továbbá kétszáz mezőgazdasági munkást Hawaiira és Washington államba. Az EEOC állítása szerint a vendégmunkások emberhez méltatlan körülmények között éltek, és a bérezésük sem volt megfelelő, mert annyi mindent levontak a fizetésükből, hogy abból a végén nem maradt semmi.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , , , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Nálunk is lelepleződött néhány rabszolgatartó. Mikor láttam aTV-ben, szinte el sem hittem. De nem egy eset volt…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
Kapcsolódó cikkek

Alanyi jogon járó jövedelmet akarnak 2013. június 6. csütörtök | AN

Közmunkás rabszolgákkal dolgoztatnak 2012. november 9. péntek | AN

Rabszolgatartó Unió 2012. október 18. csütörtök | AN

Arpaio: Obama születésije kamu? 2012. július 19. csütörtök | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos