Ronai and Ronai
AMERIKAI

Hispán többségű város Iowában 2011. július 22. péntek 12:41 | AN Forrás: AP

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Hispán többségű város Iowában

West Liberty – A helyi pulyka-vágóhíd szívja fel a legtöbb hispán bevándorlót, akiknek köszönhetően a 2010-es népszámlálás tanúsága szerint West Liberty lakosságának 52 százaléka latin. Ezzel az alapvetően fehér Iowában létrejött az első fehér kisebbség.

A 3700 lelket számláló West Libertyben a spanyol nyelvű feliratok tömege egyértelművé teszi, hogy a hispán többség ma már nem csak texasi, arizonai vagy floridai települések valósága. A hely benzinkút boltjában nem angolul reklámozzák a különféle söröket.

A városka egyik legidősebb lakosa, a nyolcvan éves Darel Sterner 1995-ig vezette borbélyüzletét a Harmadik utca és a Spencer sarkán; abban az évben történt, hogy a házát mexikói befektetők vették meg, ő pedig félig-meddig nyugdíjba ment, de azért még mindig vannak kuncsaftjai, és egyre több a dél-amerikai.

West Liberty közoktatása kétnyelvű, az óvodától a tizenkettedik osztályig; ha valaki ezt választja, a nap egyik felében angolul, a másikban spanyolul tanul. Az érettségiről kikerülők kétnyelvűek lesznek és két kultúra ismerői. A bilinguális oktatás a városba vonzott néhány fiatal, gyermekes családot, akik nem latinok, de meg akarják ragadni ezt a lehetőséget.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0.0/5 (0 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 0 ( 0 szavazatból)

Címkék:, , ,

  • Egy hozzászólás
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

One Reader’s Comments

  1. Én ezt sohasem nem értettem. A latin bevándorlóknak nagyon gyorsan adnak letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot, míg az európaiakat – akik mellesleg gyakran tanultak, képzettek- pedig ízekre szedik a vizsgálat során, ha letelepedési kérelemmel fordulnak a hatóságokhoz. Nem is csodálkozom, hogy a spanyol ajkú lakosság száma rohamosan növekszik.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)

Írja meg véleményét!

 
Kapcsolódó cikkek

Több az ázsiai bevándorló, mint a hispán 2012. június 19. kedd | AN

Fellépnek Kínában a szelektív abortusz ellen 2012. május 25. péntek | AN

Beperelték Amerika legkeményebb seriffjét 2012. május 11. péntek | Rákócza Richárd

Népességrobbanás fenyegeti Nigériát 2012. május 8. kedd | AN

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos