Hispán többségű város Iowában 2011. July 22. Friday 12:41 | AN Forrás: AP

Share
Hispán többségű város Iowában

West Liberty – A helyi pulyka-vágóhíd szívja fel a legtöbb hispán bevándorlót, akiknek köszönhetően a 2010-es népszámlálás tanúsága szerint West Liberty lakosságának 52 százaléka latin. Ezzel az alapvetően fehér Iowában létrejött az első fehér kisebbség.

A 3700 lelket számláló West Libertyben a spanyol nyelvű feliratok tömege egyértelművé teszi, hogy a hispán többség ma már nem csak texasi, arizonai vagy floridai települések valósága. A hely benzinkút boltjában nem angolul reklámozzák a különféle söröket.

A városka egyik legidősebb lakosa, a nyolcvan éves Darel Sterner 1995-ig vezette borbélyüzletét a Harmadik utca és a Spencer sarkán; abban az évben történt, hogy a házát mexikói befektetők vették meg, ő pedig félig-meddig nyugdíjba ment, de azért még mindig vannak kuncsaftjai, és egyre több a dél-amerikai.

West Liberty közoktatása kétnyelvű, az óvodától a tizenkettedik osztályig; ha valaki ezt választja, a nap egyik felében angolul, a másikban spanyolul tanul. Az érettségiről kikerülők kétnyelvűek lesznek és két kultúra ismerői. A bilinguális oktatás a városba vonzott néhány fiatal, gyermekes családot, akik nem latinok, de meg akarják ragadni ezt a lehetőséget.

Tags: , , ,

One Reader’s Comments

  1. Én ezt sohasem nem értettem. A latin bevándorlóknak nagyon gyorsan adnak letelepedési engedélyt vagy állampolgárságot, míg az európaiakat – akik mellesleg gyakran tanultak, képzettek- pedig ízekre szedik a vizsgálat során, ha letelepedési kérelemmel fordulnak a hatóságokhoz. Nem is csodálkozom, hogy a spanyol ajkú lakosság száma rohamosan növekszik.

Kapcsolódó cikkek

Több az ázsiai bevándorló, mint a hispán 2012. June 19. Tuesday | AN

Beperelték Amerika legkeményebb seriffjét 2012. May 11. Friday | Rákócza Richárd


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS kanadaihirlap
Videók