Ronai and Ronai
AMERIKAI

Az ember, aki levadászta Oszamát 2011. július 5. kedd 17:58 | Rákócza Richárd Forrás: AP

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Az ember, aki levadászta Oszamát

Washington – Azt követően, hogy a haditengerészet SEAL kommandósai megölték Oszama bin Ladent, a Fehér Ház kiadott egy képet, amely Barack Obamát és adminsztrációja több tagját ábrázolta a Szituációs Szobában, amint élő egyenesben nézik az akciót. A képen nem szerepelt, mert odébb állt, de ott volt a szobában a CIA egyik elemzője, akinek talán a legfontosabb szerep jutott az elmúlt tíz éves embervadászatban – állítja az Associated Press hírügynökség.

Ez az ember adta írásba elsőként tavaly nyáron, hogy a CIA talán most valóban rábukkant bin Laden nyomára. Ő összegezte a nyomokat, amelyek az erődítményre emlékeztető abbottabadi villához vezettek. Azok között volt, akik a legmagabiztosabban állították: az al-Kaida első emberét ott, a magas falak mögött kell keresni.

A CIA soha nem fogja engedélyezni, hogy riporterekkel szóba álljon, de volt és jelenlegi amerikai hírszerző illetékesek elmondásából összeáll a kép: annak a csendes és kitartó munkának a képe, amely a Cég történetének legnagyobb terrorelhárítási akciója sikeréhez vezetett. Majdnem az összes forrás névtelenséghez ragaszkodott, mivel nyilatkozattételre nem hatalmazták fel őket, vagy mert nem akarják, hogy nevük és bin Laden semlegesítése összekapcsolódjon.

Az Associated Press tiszteletben tartotta a CIA azon kérését, hogy ne közöljön teljes neveket és bizonyos életrajzi részleteket, amelyek nyomán a riportalanyok beazonosíthatóvá válnának.

Az AP John néven emlegeti az embert, aki levadászta Oszama bin Ladent.

Robert Gates, Oszama kiiktatása idején védelmi miniszter, aláírja a Time magazinnak azt a példányát, amiben a fenti fotó látható

John ott volt a több száz ember között, akik 9/11 után beözönlöttek a CIA Terrorelhárító Központjába, hogy friss erőt vigyenek a harcba. Korábban az Oroszország- és Balkán-részlegnél dolgozott. Mikor Oroszországban Vlagyimir Putyin jutott hatalomra, az ő elemző munkája nagyban járult hozzá Putyin profiljának megalkotásához. Megkérdőjelezett jó néhány, Putyinnal kapcsolatos CIA-s közhelyet, és a korábbinál sokkal pontosabb képet alkotott arról az emberről, aki a mai napig dominálja az orosz politikát.

Leghasznosabbnak az a képessége bizonyult, hogy észre tudja venni a látszólag jelentéktelen részletek fontosságát, ami a terroristavadászatban nem egy hátrány – mondta John McLaughlin, aki a CIA igazgatóhelyettese volt 2001 szeptemberében; a támadás utáni reggeleken John neki jelentett.

2003 és 2005 között sokat munkálkodott számos nehézsúlyú terrorista – Abu Zubájdá, Abd al-Násíri, Khálid Sejk Mohamed, Ramzi bin Alsib, Hambali és Faradzs al-Libi – kézrekerítésén. A legnagyobb fogása azonban mindenképpen bin Laden volt, aki 2001-ben kicsúszott az amerikaiak karmai közül a Tora Bora hegységben, és utána sokáig bottal üthették a nyomát.

Tíz év nagy idő, a CIA-ban sűrűn át szokták helyezni az embereket, mert a tapasztalat is azt mutatja: nem jó, ha sokáig hagynak valakit egy poszton, egy ügyön. Johnnak is előléptetést ajánlottak, ő viszont nem szívesen adta volna ki a kezéből az Oszama-aktát. Neki köszönhető az is, hogy kiterjesztették a Predator-programot, a robot-repülőgépekről végrehajtott rakétás kivégzéseket a pakisztáni-afgán határvidéken, és John volt az, aki azt állította, hogy a CIA-nak mélyebb pakisztáni területen is végre kell hajtania ilyen likvidálásokat.

Kockázatosnak ígérkezett a lépés: Pakisztán fontos, de megbízhatatlan szövetséges volt. John kollégái tisztában voltak azzal, hogy a pakisztáni terrorista kiképzőtáborokban egyre több nyugati bukkan fel, és aggasztotta, mi lesz, ha ezek az emberek egy szép napon amerikai földre lépnek. Cselekedni kellett.

John az akkori igazgatóhoz, Michael Haydenhez fordult, aki egyetértett vele és George W. Bush elé terjesztette a javaslatot. A Bush-adminisztráció utolsó hónapjaiban a CIA kezdett egyre beljebb hatolni csapásaival pakisztáni területre, és Obama folytatta ezt a stratégiát, melynek eredményeként meghalt az al-Kaida hármas számú embere, Musztafa Abu al-Jázid és a pakisztáni Talibán vezetője, Bájtulláh Mehszúd.

Eközben bin Ladenről sem feledkeztek el; 2007 táján kezdett John egy kolléganője összpontosítani Abu Ahmed al-Kuvaitira, Oszama futárjára és közeli bizalmasára, abban a meggyőződésben, hogy rajta keresztül a főnököt is megtalálhatják. „Beleakaszkodtak, és nem engedték el”, fogalmazott McLaughlin. „Ez megszállottság volt.”

Három évbe telt, de al-Kuvaiti végül 2010 augusztusában fennakadt a Nemzetbiztonsági Hivatal lehallgatásán. Az elemzőnő, aki újságírást tanult a Big Ten egyetemen, memorandumot küldött Johnnak: „Rázárul a csapda bin Laden futárára”. Úgy vélték, Kuvaiti valahol Iszlámábád környékén tartózkodik. Az erről szóló jelentés az Anatomy of a Lead (Egy nyom anatómiája) címmel került az illetékesek elé, és Leon Panetta igazgató azonnal többet szeretett volna tudni.

Az erődített villa

Közölték vele: ami biztos, hogy al-Kuvaitit a CIA követte egy falakkal körülvett, erődített abbottabadi villáig. Ha ez valóban bin Laden búvóhelye – egy forgalmas városban, kőhajításnyira a pakisztáni nemzeti hadiakadémiától –, abban az esetben sok mindent újra kell gondolni arról, amit eddig Oszamáról hittek. De logikusnak tűnt, hogy bin Laden a családtagjain és a futárokon kívül senkivel nem érintkezik, se telefont, se internetet nem haszál, és korábban is volt példa arra, hogy al-Kaida csúcsvezetők városokban éltek.

Mindent megtettek, hogy kiszimatolják, ki lakik a villában. A CIA a környezetbe illő embereket helyezett el a közeli kisebb házban, minden feltűnéstől mentesen, akik vártak, figyeltek, de hiába, nem történt semmi. A műholdas felvételeken kirajzolódott egy, a villa udvarán, de az arca sohasem látszott.

Műholdkép a helyszínről

Bizonyosat nem tudtak mondani még februárban sem, amikor John közölte Panettával, hogy lehet még folytatni a kémkedést, de aligha fognak többet tudni annál, mint amit most tudnak, és nem lesz a mostaninál nagyobb lehetőség bin Laden kilövésére. Panettának is ez volt a véleménye, amit Barack Obama elnök elé terjesztett.

John 80 %-ra becsülte annak lehetőségét, hogy bin Laden lakik odabenn. Mások óvatosabbak voltak, megesett már, hogy az ellenség csapdát állított. Két évvel korábban valaki jelentkezett, hogy el tudja vezetni a CIA-t bin Laden egyik helyetteséhez. Az afganisztáni Khoszt bázison robbantotta fel magát, megölve hét CIA-st és megsebesítve hat másikat. És azzal is számoltak, mi lesz, ha az elnöknek azt mondják, bin Laden van benn, aztán kiderül, hogy mégsem.

Oszama hálószobája

John azok között a CIA-sok között volt, akik rendszeresen tájékoztatták Obamát és másokat a Fehér Házban. Az elnök áprilisban döntött úgy, hogy SEAL-egységet küld a házra. A folytatás ismert. Egy feszült társaság telepedett le a Szituációs Szobában. Negyven perc múlva a főterrorista már nem volt az élők sorában. Azon az éjszakán, később pezsgő pukkant a CIA irodájában, ott, ahol annyit dolgoztak a májusi eredményen.

Hasta la vista, baby

Két nappal bin Laden halála után John elkísérte Panettát a Capitol Hillre. A Szenátus hírszerzési bizottsága teljes tájékoztatást kívánt hallani a sikeres küldetésről.

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 5.0/5 (4 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +6 ( 8 szavazatból)
Az ember, aki levadászta Oszamát, 5.0 out of 5 based on 4 ratings

Címkék:, ,

  • Hozzászólások(10)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

10 Reader’s Comments

  1. Müholdas felvételen nem látszott az arca? Ha jól tudom már olyan műholdas kamera is van, hogy az újságjába is bele tudnak olvasni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  2. Azért azt rendkivül furcsállom, hogy 10 évig keresték OBL-t, aztán amikor meg olyan hirt kaptak, hogy Európában az Al-kaida lehetséges, hogy atombombát rejtett el,- azt meg 2 -3-4 hét alatt le tudták”"nyomozni”". ???

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  3. Van is olyan kamera, de a Cég azt sohasem fogja nyilvánosságra hozni.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  4. Osama Bin Laden dead: Newspaper edits Hillary Clinton from … ..
    http://www.dailymail.co.uk/…/Osama-Bin-Laden-dead-Newspaper-edits-Hillary-Clinton-Situation-Room-photo.html

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  5. Izraelben a Játéd Neeman című ortodox lap egyszer bennhagyta Ora Namirt, aki nem tudom, milyen miniszter volt már Rabin idején, később pekingi követ lett. De filccel rajzoltak rá szakállat, pajeszt, szemüvbget és kalapot.

    És az volt a poén, hogy a képaláírásban ott volt a neve, mindenki tudta, hogy ez egy nő. :)

    Jimbo: az arc akkor látszik, ha épp nem lefelé néz, hanem felfelé, bele a műholdba. De lehet, hogy ehhez szuper időjárási meg fényviszonyok is kellenek. Láttam olyan felvételt az űrből, amin látszott a karórán, hogy mennyit mutat, de nem biztos, hogy ezt bármikor tudják reprodukálni.

    VN:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  6. Csak ne krizizájjuk kérem…ez nagy teljesítmény volt ehhez semmi kétség nemférhet.
    Kisbush : memmonta : ” LE fogjuk vadászni ezeket az embereket “…..S lőn…

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  7. na, akkor elteszem a sörömet, lehet hogy egy mini-drónnal figyeltet az asszony.
    :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  8. Szép munka volt!
    Ugyanezért a munkáért Magyarországon kormányváltást követően bilincsbe verve vezetnék lakásáról a MESTERT fogdába! :evil:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +3 (3 szavazatból)
  9. Tényleg szép teljesítmény volt. Végre elkapták. És majd elkapják a többit is. Ajman Zavahiri lesz a következő nagy hal, de előtte lehet, hogy mást is beiktatnak.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  10. Johnt és kolléganőjét rá kellene állítani Orbán Viktorra és 50-60 politika-terrorista barátjára!
    :lol:

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
Kapcsolódó cikkek

Börtönbe megy a fecsegő CIA-ügynök 2012. október 25. csütörtök | AN

Nincsenek bizonyítékok a CIA-börtönökről 2012. szeptember 13. csütörtök | AN

Titkos információkat tartalmaz az Owen-könyv 2012. szeptember 6. csütörtök | AN

Bin Laden halála egy kommandós szerint 2012. augusztus 29. szerda | Rákócza Richárd

KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos