Frank Tibor: Ferde szemmel 2011. June 30. Thursday 13:09

Frank Tibor: Ferde szemmel

Jó másfél évtizeddel ezelőtt volt, hogy ott ültem Pekingben, az ország egyik leghatalmasabb emberének irodájában, körülvéve egy hadseregnyi asszisztenssel, italokkal, és vagy húszféle snackkel. Az utam előtt sikerült a kanadai kormánytól biztosítanom a pénzt egy óriási együttműködési projektre, amely — kanadai segítségként Kínának — a fenntartható fejlődés eszméinek megfelelően, a főváros tervezési folyamatait, fejlesztését volt hivatott átszervezni.

A pompa, amelyben a polgármester, Csen Hszi-tung részesített, elhomályosított minden korábbit, pedig addig sem panaszkodhattam; elnökök, kormányzók, polgármesterek — főleg Ázsiában és Dél-Amerikában — igencsak értenek a protokollhoz. Tudtam — még szép —, hogy Csen úr, a mindenható húsztagú Politikai Bizottság tagja, amely a világ legnépesebb országát igazgatja. Felvilágosítottak, hogy ő Teng Hsziao-ping várható utóda, és régi barátság fűzi a kínai vezetőhöz. Sőt, nemrégiben ő lett a pekingi kommunisták feje, amely még a polgármesternél is hatalmasabb pozíció.

Mindenhatóságához nem is fért kétség. Mindenki körülöttünk ugrált, leste a szavát. Elvégre ő a pár évvel ezelőtti rendkívüli állapot elrendelője, az 1989-ben levert véres Tienanmen téri vérengzések felelőse.

A 60-as éveiben járó Csen úr bekérette helyettesét, Wang Baosen urat — ők persze elvtársnak szólították egymást — és azt mondta neki: itt van Frank úr Kanadából, ezt és ezt határoztuk el együtt, lásd vendégül, mutasd meg neki a várost, közben beszéljétek meg a részleteket.

Ezután még nagyobb felhajtás következett – bár a várost persze kiválóan ismertem -, elképesztő pazarlással, luxus szállodák és még pompásabb paloták lakosztályaiban, termeiben. Rögtön megállapodtunk, hogy — természetesen — munkánk során mindketten tiszteletben tartjuk egymás politikai meggyőződését. Nem érdekelte különösebben, hogy én nem egészen egy évtizeddel azelőtt szöktem meg egy, az övékéhez hasonló ideológiát hirdető rendszerből. Nem, mert most kanadaiként én hoztam a pénzt nekik, egy igen nagyszabású segélyprogram keretében.

Azt is elmondtam nekik becsülettel, hogy amikor a közös munkánk során eljönnek majd Kanadába, ne lepődjenek meg, ha sok tüntető vesz majd minket körül, akik a politikájuk, főleg Tibet sorsa miatt fognak tüntetni. Merthogy Kanada szabad ország, ezeket a tüntetőket senki nem tudja és nem is akarhatja megállítani, elhallgattatni. Először kérdezgette, hogy a kormány nem tudja megmondani a rendőrségnek, hogy ilyenkor kiket vigyenek el a városból, vagy pár napra valami ürüggyel leültetni őket? Elég nehezen értette meg, hogy nálunk a politikusok nem urgáltathatják az ügyészséget és a rendőrséget, mert ők teljesen függetlenek.

Megegyeztünk, hogy ők is tiszteletben tartják ezt, mármint, hogy Kanadában ezek a dolgok —bár számukra nem lesznek kellemesek — nem korlátozhatók.

Jó pár napig tartott még ez a fényűzés, amitől én egyébként viszolygok. Hazaindulva Kanadába, emiatt az eszeveszett, indokolatlan pazarlás miatt nem éreztem egy cseppnyi lelkesedést sem a projekt elkezdéséhez. A hosszú repülőúton azonban számomra egyre nyilvánvalóbb lett, hogy a sok beszélgetés és értekezlet ellenére ezek tőlünk, Kanadától nem igazi értékeket akarnak átvenni, csak a pénz érdekli őket. Egy belső rossz érzés fogott el, valami azt súgta: itt valami nincs rendben. Hazaérkezvén, némi vajúdás után, mindenki megdöbbenésére visszaadtuk a kanadai kormánynak a pénzt, és kijelentettem, hogy nem csináljuk meg a pekingi adminisztráció és tervezés modernizálására tervezett projektet.

Mindenki hülyének nézett.

Ráadásul nem is igen tudtam megindokolni a döntésemet, hiszen csak egy rossz érzés volt az egész. Az igazat megvallva, az intuíciómra hagyatkoztam… Az úton elkísérő segítőim, akik részt vettek a tárgyalásokon, sem értették. Nekik nem volt rossz érzésük, élvezték a luxus ellátást, a vendéglátást. Én azonban nem tudtam megszabadulni az ellenérzéseimtől.

Aztán egy nap az egyik titkárunk rohant be a tárgyalónkba, félbeszakítva egy paraguayi küldöttséggel folyó megbeszélést: a pekingi polgármester-helyettes, Wang Baosen öngyilkos lett. Megdöbbentem, de ugyanakkor fel is lélegeztem — valami kezdett megvilágosodni döntésemet illetően. Ezek után naponta jöttek a hírek Pekingből: először házi őrizetbe helyezték Csen-t, majd pár év múlva elítélték visszaélések és korrupció miatt — 16 évet kapott. A fiát, aki szintén ott keringett körülöttünk, és már ott tartózkodásom alatt a kanadai útját tervezte — 12 évre ítélték vesztegetési ügyek miatt. Csen elítélése meglepetésként hatott —kínai látogatásaim alatt mindig azt hallottam, hogy ő sokkal kevésbé korrupt, mint a többi magas rangú politikus.

Ez a történet jutott most eszembe, a kínai miniszterelnök pesti látogatása kapcsán. Merthogy Ven Csia-paoról is az a hír járja kínai körökben, hogy a becsületesebbjéhez tartozik. Most márciusban, amikor a kínai Népi Kongresszus előtt év végi értékelését mondta el — ezt náluk a „kormányzati munka riportjának” nevezik —, akkor is a korrupció visszaszorítására tett fogadalmat. Meglepő részletességgel számolt be olyan dolgokról, melyek az átlag kínai polgárt egészen biztosan kiborítják: a kormány- és egyéb közhivatalnokok drága külföldi kocsikkal járnak; közpénzen pazarló vacsorákon és borozásokon vesznek részt, jogtalan költségekre vesznek fel pénzeket, a családtagok családi és baráti kapcsolatok révén jó állami állásokhoz jutnak. És sok más módot is említ, ahogy állami hivatalnokok kapcsolataikat felhasználva gazdagodnak meg. Például, hogy gyakran szegényeket használnak ki, hogy illegálisan vagy igen olcsón vásárolják fel földjeiket, hogy aztán azon drága luxuslakásokat építsenek.

Természetesen most, amikor a közel-keleti lázadások igencsak elgondolkoztatják a kínai vezetőket, Ven igyekezett a megoldásokra elkötelezni magát. Kínában, ahol kétmillió hivatalos gépkocsi van, és a kedvenc jármű a besötétített üvegű Audi A6-os, az ezek visszaszorítására tett ígéret igen nagy visszhangot váltott ki. Lehet, hogy ebben az is közrejátszott, hogy a háromezer küldöttel megtöltött Nagyterem (Great Hall) előtt százával parkoltak a fekete Audi A6-osok.

Ven beszélt arról, hogyan fognak utánajárni a hivatalnokok és politikusok illegális jövedelmeinek. Ígérte, hogy megoldják azt a gyorsan növekvő problémát, hogy politikusok a családtagjaik részére játsszák át az illegális jövedelmeikből származó javaikat, főleg ingatlanjaikat. Kínában általánosan ismert fogalom — a guan’erdai — írja le a funkcionáriusok gyermekeiből álló fiatal generációt. A funkcionáriusok gyermekei ugyanis — meglepő módon — magasan az átlag felett keresnek, vezető pozíciókba kerülnek végzettség nélkül is, igen fiatalon, és sok más előnyt élveznek.

Ven a küldöttek megrökönyödésére ezt mondta: „Olyan rendszert fogunk bevezetni, melyben a vezetők rendszeresen jelenteni fogják jövedelmüket, ingatlanjaikat, befektetéseiket, és azt is, hogy (házas)társaik illetve gyermekeik mivel foglalkoznak, és hogy külföldön élnek-e.” Az ok nyilvánvaló: a közel-keleti helyzet miatt gyors eredményt kellene felmutatni. Egy felmérésben a kínaiak 60%-a azt mondta, hogy az elsőrendű ok, ami miatt nem sikeresek, hogy nincsenek összeköttetéseik.

Az sem meglepő, hogy a kínaiak túlnyomó többsége úgy véli, hogy az újabb kampány csak üres szólam, semmi nem fog történni. Tovább keringenek a legendák eltűnt dollár-százmilliárdokról, és sok tízezer hirtelen külföldre költözött, ott pazar életet élő volt apparatcsikról.

Nem csak azért hitetlenkednek az emberek, mert nap mint nap saját szemükkel látják a napi tizenkét órát dolgozó kisgyermekeket, és azt, hogy micsoda környezeti rombolás volt már eddig is a nagy fejlődés ára. Hanem azért is, mert Ven szájából furcsán hangzanak ezek a szavak. Igaz ugyan hogy az emberek elismerik, hogy Ven nem annyira korrupt, mint sokan mások, de az is köztudott, hogy felesége az ország egyik vezető női vállalkozója — aki ékszerekben utazik, nagyban, nagyon nagyban — és hogy a fia egy globális befektető cég tulajdonosa, valamint lányuk is egy komputer cég vezetője és tulajdonosa. Ven — akit populistaként tartanak számon — gyermekei vita nélkül sorolhatók a guan’erdi-k közé, már csak azért is, mert nyilván nem a papa segítsége nélkül kerülhettek Amerikába egyetemre. Arról is minden háztartásban tudni vélnek, hogy a család vagyona ötmilliárd dollárra rúg — persze lehet, hogy az állami fizetésből.

Hát így könnyű kommunistának lenni, mondhatnánk.

Kínában tehát ugyanúgy, mint 15 éve, ma is a legfőbb ellenség a korrupció. Ez ellen harcolnak napról napra. Ven egyébként már régen célul tűzte ki a független igazságszolgáltatás létrehozását Kínában, bár erőfeszítéseit eddig nem koronázta egyértelmű siker.

Mindenesetre, ha csak kis mértékben is, de elmozdultak a jó irányba.  Ven tudja, hogy a korrupció felszámolásának az elsődleges feltétele az igazságszolgáltatás függetlensége.  Merthogy magukat ritkán szokták felelősségre vonni az emberek.

Igy Ven azt is megértette volna, ha Pesten lát néhány tibeti zászlót lengeni a konvoj útvonalán.  Chen-ék óta eltelt vagy másfél évtized, és ezt már akkor is megértették. Ven felvilágosultabb, és tudja, hogy egy EU tagállamban jogosan nem tilthatnak be békés véleménynyilvánítást.  Most Londonban is békésen nézte a sok-sok tiltakozót.  Mert persze Londonban szabadon tüntettek, mellette meg ellene is.  Nem tudom, Magyarországon mire következtetett abból, hogy nem volt tiltakozás.  Arra, hogy Budapest a föld egyedüli városa, ahol nem ellenzik Kína emberi jogi és tibeti politikáját, vagy arra, hogy a magyar kormány jogsértésekre is képes azért, hogy neki nyaljon?  Nem tudni, eszébe juthatott-e Ven miniszterelnöknek, hogy Magyarország éppen szembe megy azzal az iránnyal, mely felé Kína is, lassan és megkésve, de végül is úgy látszik, elindult?

A hirtelen új Nagy Testvérré avatott Kína vezetője valószínüleg tudja, hogy sokkal könnyebb felszámolni az igazságszolgáltatás függetlenségét, mint megteremteni azt. Ezt most Magyarországon láthatta.

Ven tudja, hogy a fékek és ellensúlyok lebontásával lehet felemelni a korrupciót állami szintre. Ennek felső iskolája – saját tapasztalatból tudja – az, ha a legfőbb ügyészség és bíróságok élére is pártembereket tesznek.

Annak idején, a közben börtönbe került Chen-nel együtt, ő is kinn volt a Tienanmen téren. Igaz, őt inkább a tüntető diákok iránti szimpátia vezette, ami akkor majdnem a karrierjébe került.

Mindenestere ez az ember nem hülye. Világot látott, okos ember, aki még a kemény időkben is Chicago-ba küldte a fiát tanulni.  Semmi kétségem nincs, hogy ő – akit a nép Ven-apónak hív – tisztán látja a dolgokat.

Tudja azt, hogy Magyarországon milyen propaganda folyik a külföldi tőke ellenében.  Ő azt is tudja, hogy az ő tőkéjük  – ami nem segítség, mint a magyar sajtó nevezi, hanem a piac szabályai szerinti befektetésekként fog érkezni, ha meg tudnak egyezni majd a feltételekben – semmivel nem különb, mint más tőke, mondjuk a német vagy akár az izraeli.  Ő tud a hirtelen és visszamenőlegesen kivetett adókról is.  Tudja, hogy ilyenekkel Pesten mostanság számolnia kell. A kínaiak tudomásul veszik, hogy az üzlet, amit ajánlanak, az Európának segítséget jelent, de az ő szempontjuk világos: a miniszterelnökük elment Európába egy rutin látogatásra, hogy Kínának piacokat, befektetési lehetőségeket keressen. Őket, mint minden befektetőt, a kölcsönös előnyökön alapuló kemény ’business’ érdekli.

Hogy Pekinget annak idején milyen kár érte, amiért nem voltam hajlandó odavinni a kanadai város-tervező segélyprogramot, csak találgatni lehet. Jelként értelmezhető, hogy amikor legutóbb Pekingben jártam, már a bangkoki illetve jakartai módszerhez kellett folyamodnunk:  mivel megjósolhatatlan mennyi ideig tart kiérni a reptérre az őrült forgalomban, a vendéglátóim már az indulás előtti este kivitettek a reptéren található Hiltonba.  Azt sem tudni egyelőre, milyen haszna lesz országunknak ezeknek a jelentős megállapodásoknak köszönhetően.  Lehet, hogy a kínai cégek, mint hal a vízben, otthonosan fognak evickélni az otthoni korrupció közegében.  Lehet, hogy ferde szemmel fognak rá nézni, és otthagyják majd ők is, mint én annak idején a kínai mocsarat.  Én, kínai tapasztalataim alapján, az előbbire tippelek.  A kínaiak ugyanis tökéletesen tisztában vannak a korrupció Hofi-féle definíciójával:  a korrupció az, amiből engem kihagytak.

Nagyot fordult a világ: nem egész két évtizede még mi próbáltunk kanadai segélyprogramot vinni az országba, amit az őrült korrupció miatt nem bírt a gyomrom, így az nem jött össze.  Most meg ugyanez a Kína tűzi ki, hogy az igazságszolgáltatását függetlenné teszi, és újabb erőfeszítéseket tesz a korrupció felszámolására. Miközben a rendelkezésére álló 3 ezer milliárd dolláros pénztömegből egy milliárdot rászán egy hitelkeret létrehozására, egy olyan európai országnak, amely éppen most számolta fel az igazságszolgáltatás függetlenségét, a kommunisták által is megirigyelhető teret nyitva ezzel a korrupciónak.

Érdekes lehetett Ven -nek egy olyan országban tenni látogatást, amely most még a Kína által is mérsékelten és óvatosan követett iránnyal is szembe megy.  Hogy ez az ország ráadásul az EU soros elnöke is, talán meg is mosolyogtatja.

Az a kínai közmondás jut eszembe, hogy ha tudni akarod, mi van előtted az úton, kérdezd meg azokat, akik visszafelé jönnek.

17 Reader’s Comments

 1. Köszönöm!
  Így világosabb a játszma, mint a hazai tájékoztatásból.

 2. Szíjjártó ezt is meg tudná magyarázni!
  -pedig nyilván tudja, hogy ez az igazság!

 3. “Ven a küldöttek megrökönyödésére ezt mondta: „Olyan rendszert fogunk bevezetni, melyben a vezetők rendszeresen jelenteni fogják jövedelmüket, ingatlanjaikat, befektetéseiket, és azt is, hogy (házas)társaik illetve gyermekeik mivel foglalkoznak, és hogy külföldön élnek-e”
  Azért ezt olvasva, elmosolyodtam, kicsit kínaiasan.
  Lehet, hogy Orbán ezt nem tudja?. Vagy lehet, ennek hatására határozták el, hogy Schmitt is évente vagyonbevallást nyújt be?
  Na de mi lesz az Orbángyerekekkel? :-)

 4. Szijjártónak hinnie KELL amit mond !
  Hiszen olyan mosolygósak közben a szemei…

 5. Orbán egyre több megnyilvánulásából olvasható ki, hogy nagyon elszaladt vele a ló. Az önkontroll hiánya egyre inkább érzékelhető. De nem tudom elképzelni, hogy ne tudná, mire számíthat akkor, amikor a kinaiakkal üzletel.
  Csak prioritásokat állít fel: Ugyanaz a jelenség, mint az egymilliárd dolláros kölcsön felvétele magas kamatra csak azért, hogy ne szóljon bele az EU a felhasználás módjába.
  Amire a cikk nagyon jól rámutat:
  A kínai befektetés ugyanúgy nem az irgalmas szamaritánus jótette, mint bármelyik nyugati befektetés. A tőke idejön, munkahelyet teremt, felpörgeti a gazdaságot, de a befektető végül kiviszi a hasznot. Hiszen azért hozta ide, hogy keressen az üzleten.

 6. “a napi tizenkét órát dolgozó kisgyermekeket, és azt, hogy micsoda környezeti rombolás volt már eddig is a nagy fejlődés ára.”

  Ezert nem lesz kepes a “nyugati” mintaju termeles hosszu idon at a kinaival versenyezni – a szakszervezetek altal joggal kikenyszeritett 8 oras munkaido, munkavedelmi eloirasok, bérezési megallapodasok a koltsegek miatt versenykeptelenne teszik az ipart.

  A kornyezetvedelmre hasznalt sulyos adomilliardok sem novelik a versenykepesseget. Mi fogyasztok pedig kizarolag az árcedulara koncentralunk. Ezert van “made in China” cimke tobb es tobb ipari termeken.

 7. Kedves Mindenki!
  Alapvetően annak örülnünk kell, hogy jön a külföldi tőke, élénkül a kereskedelem, fejlődik az ország (Cargo Reptér etc.). Üzleti- nemzetgazdasági és pénzügyi alapon csak gratulálni lehet O.V.-nak, amiért sikerült tető alá hozni ezt a Kinai-Magyar “szövetséget”.
  Viszont a gond a “szövetség”-gel van.
  Az a pálfordulás, ami Kina ügyben jellemzi O.V–t és Társait meglehetősen gyomorforgató számomra. Az a “földig hajolás” és az a hamis túldicséret, amit O.V. bemutatott a téma kapcsán, nekem nagyon visszatetsző volt.
  A részletekben lakozik az ördög, tehát majd meglátjuk, hogy mi- és hogyan valósul meg ezekből a nagy “történelmi segítségekből”, de nekem is az a gyanúm, hogy ez az egész kinai-roadshow nem szól másról, mint Kina lobby-érdekeinek érvényesítéséről. Lehetőleg mindenkit meg kell venni kilóra, hogy azután az EU mechanizmusban legyenek mamelukok elegen, akik tudják, hogy “melyik gombot kell nyomni” /ismerős ez valahonnan :-)/.
  Ismétlem, hogy örülök a Kínai-Magyar üzletnek, de a “megbonthatatlan baráTSÁg”, már kissé hamis nekem.
  Üdv. Gábor

 8. Szeretem Frank Tibor írásait! Üdvözletem neki! Ő egy gyöngyszem ebben az újságban.
  Mindenkinek ajánlom a Vakhattyú c. könyvet, a szerző kínai, nevét elfelejtettem, de utána lehet nézni.
  Az én tapasztalatom az, hogy az emberek mindenütt egyformák. Tudom ez elég nagy általánosságnak hangzik.A volt kommunista országok, de minden más szegény ország, ahol szűkösek a források, ha megszűnik a terror, elmerül a korrupcióban. Mind ilyen, az egész világon. Csak a fejlett, jóléti demokráciákban érvényesek ezek a fogalmak, hogy korrupció elleni küzdelem, szolidaritás, esélyegyenlőség, stb.A fejletlen szegény országokban mint Kína, mint mi, Magyarország és sok más ország, ezek a fogalmak üresek. Akinek van fogalma az évszázados? kínai nyomorról , nem csodálkozik a mostani korrupción…kicsiben mi is ilyenek vagyunk. Kis testvér, nagy testvér. Mi másból tudna Kína felemelkedni, mint az emberi mennyiségi tőkéjével,és hogy összelopkodott és lemásolt mindent a világból amit tudott, a gazdaságban pedig nyitott..És olyan nyomor van, hogy mindent meg lehet tenni emberekkel, különben éhen halnak.Most már pénz tőkéje is van.Orbán Viktornak is egyfajta modell Kína, mert hasonlítunk is rájuk. Itt ez a sok alkalmazkodásra képtelen, alulképzett, sült galambra, állami segítségre váró magyar ember, nagyobb erőforrások nélküli, tőkehiányos országgal.Itt sincs más csak emberi tőke. A minőségi már elment, vagy nagy része elment..korábban vagy most, maradt a mennyiségi tőke…A megélhetéshez feltétlenül be kell engedni bizonyos mennyiségű külföldi tőkét, de az Orbán féle gazdasági szabadságharc, mi magyarok, mi a” tehetséges, kreatív” magyarok majd felemelkedünk, magunktól..csak munka alapú társadalmat kell teremteni…közmunkával, ezzel a nyomorult képzetlen, alkalmatlan emberi tőkével. Nehezen megy , mert még nem éhezünk, mint a kínaiak.

 9. Nem Vadhattyúk a címe véletlenül?

 10. Mennyire jól látod “gm”!
  Megtalálja zsák a foltját, hogy összefoglaljam. A Kedves Vezető (igaz, Ő nem kinai minta, de hasonló) megtalálta a Szövetségesét. Emberek ezreit viszik majd (remélem csak autóbusszal, nem vonattal) stadiont építeni, azt a stadiont, amit a Kedves Vezető megígért barátjának, (ugyanakkor elsőszámú riválisának), a debreceni polgármesternek (Lali huszárnak). Emaberek ezreit viszik majd a gátakat építeni stb…..
  Népi Kohókról még nem hallottam, de ” ami késik, nem múlik”.
  Lesznek, akik éhezni fognak, már most is nagyon sokan vannak – csak azt nem tudom, hogy itt melyik tér lesz az, ahol “közzélövetnek a tömegnek” – mert hogy egyszer közzélövetnek, az szinte borítékolható.
  A Szép Új Világ egyre közelebb és közelebb és közelebb van már……
  Üdv. Gábor

 11. “girbegurba” bocsánat, elírtam. A könyv címe Vadhattyúk, író Jung Chang.

 12. Kedves Frank Tibor!
  Nagyon szeretem az irasait, ez is nagyon tetszik. Vegre valaki erthetoen, elfogulatlanul leirt dolgokat, amiket hianyoltam.
  Orban most hozza letre az uj kis kinat, es ha az orszag profital is ebbol a marha nagy “baratsagbol”, olyan lesz az eletunk x even belul mint nekik: a gazdagok eszmeletlen joletbe kerulnek, az atlagpolgar pedig ugy legatyasodik, amilyet a vilaghaboru ota nem eltunk meg.
  Vagy csak en vagyok pesszimista?

 13. Már nem merek semmit mondani, mert minden rémálom beválik. 2010 tavaszán azt mondtam: engem már nem tudnak visszazavarni dolgozni, mert betöltöttema korhatárt, legfeljebb elinflálják a nyugdíjamat… Aztán a télen, amikor az első hírek jöttek a hatnapos munkahétről, a Munka Törvénykönyvének kiheréléséről, azt mondtam: Orbánék versenyképessé akarják tenni a magyar munkaerőt. A kínaival… Akkor még sokan nevetgéltek ezen. Ma már egyre többeknek fagy az arcukra a mosoly…

 14. A kínai miniszterelnök nem orbánt segíteni jött ide, hanem üzletet kötni. Számára ez a látogatás sikeres volt. Egy valamit azonban tisztán kell látnunk. Kína nem viszi ki az itt szerzett profitot. Itt fogja befektetni. Lessz sok jól működő kínai vállalatunk, amik az olcsó munkaerővel magas profitot érnek el. Persze a vezetők kínaiak lesznek. A középvezetők is. A technologia is! A mi unokáink pedig kulik. Ez az orbáni-kínai nagy szerződés távlata. Aki teheti, készítse fel gyerekét, unokáját a jövőre. Küldje kínai iskolába, vagy legalább írassa be kínai nyelvtanfolyamra.

 15. Mi változott ???
  Semmi. Ebben az írásban foglaltakat 2011 júniusában meg lehet találni, igaz nem Kínában hanem Budapesten. Talán azért van valami ami változott az ottani mocsár kiszáradt és itt bugyog fel, de egyre jobban és igenis a MAGYAROK felemelt fejjel járnak országukban, mert különbben tele megy a szájuk sárral.
  A két kormány ??? az egyik baloldali a másik jobboldali, de az eszme azonos.
  Emberi jogok ???, mint a lagziban a zenészek fizetése !!! Járni jár csak nem jutott !!! Igen, túlóra az volt mikor a tibetieket munkaidőn túl “fogadni kellett”, mert itt a ” nagy testvér “. Pazarlás és lenyúlás ??? ebben a számban formai 1-es versenyt rendeznének a másodikra 15 kört ráverne a kormány. Igaz itt nem Audi 6-os van hanem igazi Q 7-es, de több, mint ahány őrtorony volt a berlini Falon.
  Több milliós fizetés ??? van csak 2 milláig hivatalos a többi az asztal alól zacsiba.
  Azért ott a változás szele már 15 éve lengedezett, mert a saját korrupt embereket a “PÁRT” elítélte és megbüntette, de nálunk eldugja és visszafelé a másikra mutogat. Hőbörgés meg háborgás itt is csak addig volt amíg volt fizetett csőcselék, de tavaly óta már csak békés demonstráció egy-egy tűzoltó csak kinyitásával meg 5 m2 fű letaposásával. Hol vannak a rongálások, gyújtogatások meg tank elkötése??? De a legnagyobb gondot abban látni, hogy a rendvédelmi és egyéb szerveteket tagjai nem a Parlamentnek háttal, hanem avval szemben állnak.!!! És ez a tömeg az “óriási sikerek ” ellenére naponta nő és nő, de igen ferde szemmel nézik !!!

 16. Kedves Frank Tibor!

  elnezest, irasom nem tartozik a cikkehez, de valami modon kerdezni szerettem volna Ontol, hogy Torontoban hol lehet hozzank hasonlo gondolkodasu magyar emberekkel eszmet cserelni, csak beszelgetni, mert en kb 10 eve elek Guelphben, Budapestrol koltoztunk ide es teljesen elszigetelten elunk…..termeszetesen meglatogattuk a magyar hazakat es gyorsan ki is hatraltunk onnan…. letezik-e egyaltalan a frissen (10-20 eve) kivandorolt ertelmisegnek valami kepviselete, spontan szervezodese, valami, ahol otthon erezhetnenk magunkat?? Valaszat elore is koszonom!

 17. Ezert nem lesz kepes a “nyugati” mintaju termeles hosszu idon at a kinaival versenyezni – a szakszervezetek altal joggal kikenyszeritett 8 oras munkaido, munkavedelmi eloirasok, bérezési megallapodasok a koltsegek miatt versenykeptelenne teszik az ipart.

  Lehet, hogy M.o. leveti ezt a terhet?
  Kezdetnek lásd az új MTK tervezetet.


KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

Videók