Ronai and Ronai
AMERIKAI

Bartus László: A Kohányi Társaság elé 2011. június 8. szerda 14:10

  • Hozzászólások(170)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share
Bartus László: A Kohányi Társaság elé

Olvasóink kérésére a megalakuló Kohányi Társaságról szeretnék bővebben szólni.

Az úgy kezdődött, hogy amikor az Amerikai Népszava website elindult, kerestük a kapcsolatokat. Szerettünk volna azok mellé állni, akik hasonlóan gondolkodnak. Akik a demokráciát demokráciának, a törvényt törvénynek, a szabadságot szabadságnak gondolják.

Mi azt tűztük célul, hogy egy szabad, normális világ szemléletét közvetítsük. Az igazság kimondásának jogáról nem szeretnénk lemondani. A megfélemlítettség nélküli szabad világ nézőpontját kínáljuk. Mi nevén akarjuk nevezni azt, ami van. Mi nem akarunk többet, csak azt, hogy ne kelljen újra hazugságban élni, mondjuk ki azt, amit jogosan gondolunk. Ne legyen magasabb rendű szempont, mint az igazság. Ennek jegyében fogalmazzuk meg azokat a gondolatokat, amelyek egy szabad országban, demokráciában élő ember számára evidenciák. Ez csak Magyarországon tűnik egyeseknek túlzónak vagy radikálisnak. De mi nem szoktunk ahhoz, hogy napról-napra, lépésről-lépésre egyre kevesebb a szabadság. Ezért nem tudunk, és nem is akarunk ilyen fejjel gondolkodni. Véleményünk összhangban van a szabad világ sajtójával. Amikor például azt mondjuk, hogy Orbán Viktor fasiszta államot épít, akkor nem vagdalkozva fasisztázunk, hanem a fasiszta állam korrekt, majdhogynem tudományos igényű definícióját adjuk. Nem teszünk mást, mint a tudományos definícióval összevetjük az Orbán-kormány intézkedéseit. Arról nem tehetünk, ha valaki nem tudja megkülönböztetni a fasiszta államot a náci diktatúrától. Máskülönben Mussolini diktatúrája sem úgy nézne ki 2011-ben, mint 1925-ben. A környezet, a külsőségek, a megformálás módja, a díszletek mások, de ami a lényegi tartalmat illeti, ugyanaz lenne. De nem erőltetjük rá a véleményünket senkire, mindenki legyen a saját értelme szerint meggyőződve. Nem kell egyetérteni mindennel, amit mi írunk. Nem vallásalapító vagyok, akinek hinni kell minden szavában, hanem újságíró, aki gondolatokat vet fel, és amihez képest mindenki kialakíthatja a saját álláspontját. Véleményünket egyéb külső körülmények, vagy más emberek, nem befolyásolják. Mi nem függünk még közvetve sem a Nemzeti Együttműködés Rendszerétől, gondolkodásunkat nem befolyásolják egzisztenciális szempontok, önigazolásra sincs szükségünk. Az általunk képviselt értékek a demokratikus, szabad világ fundamentumai. Nem találtunk ki semmi újat. Nem mentegetjük Orbán Viktor rendszerét. Amit mi erről mondunk, az a világ bármely demokráciájában természetes, nem is lehet vita tárgya. Mi ezt a szabadságot szeretnénk népszerűsíteni, a félelem nélküliséget közvetíteni az otthonélők számára is. Megerősítést, menedéket, otthont szeretnénk nyújtani azoknak, akik Magyarország határain belül is ugyanígy gondolkodnak, és azok nem kevesen vannak. Legyenek biztosak abban, hogy a hiba nem az ő készülékükben van. Nem kell azt gondolniuk, hogy megbolondultak, a világ bolondult meg körülöttük. És ha vannak, akik be akarnak simulni ebbe a világba, megtehetik, de mi nem vagyunk azok.

Meggyőződésünk, hogy nem kell külföldön élni ahhoz, hogy ugyanarra a következtetésre jussunk. Speciel én akkor is ugyanígy gondolkodtam, amikor az év nagyobb részét Magyarországon töltöttem. Még könyvet is írtam erről. Orbán Viktor kijelentései és a szélsőjobboldali ideológiák közötti párhuzamokat én már 2001-ben megírtam. Most legfeljebb olyan helyen töltök több időt, ahol ezekkel a nézeteimmel nem számítok deviánsnak. Magyarországon belül is nagyon sok ember látja ugyanezt ugyanígy. Közülük sokan velünk együtt várják azt, hogy tehessenek végre valamit, hogy csatlakozhassanak valahova, ahol legalább együtt lehetnek másokkal, akik hasonlóképpen gondolkoznak. Mi ilyen helynek szánjuk az Amerikai Népszavát. Pásztor nélkül való juhokként kóborlunk sokadmagunkkal, és sorban számoljuk fel az illúzióinkat, csalódva hol ebben, hol abban, és nem találjuk azokat, akikhez csatlakozni lehetne. Eközben azt látjuk, hogy a bujdosók, az együttműködés rendszerétől szenvedők, mint a bibliai Dávid harcosai különböző barlangokba menekülnek, keresik a közösséget. Csak éppeen Dávid nincs még sehol. Az egyik ilyen barlang az Amerikai Népszava. Akik idejönnek, ugyanúgy gondolkodnak, mint mi. Ugyanazt keresik, amit mi. És mi szeretettel látjuk őket.

Úgy látjuk, sokan megszerették ezt a helyet, és jól érzik itt magukat. Ennek mi örülünk, és nagyon sajnálnánk, ha be kellene zárni a website-ot. Már felelősséget is érzünk azok iránt, akik hozzánk tartoznak. De ma is mínuszba fordult a számlánk, mert a Kohányi Társaság tagdíjaihoz egyelőre nem nyúlunk, hogy vissza tudjuk adni, ha nem lenne elég a pénz a folytatáshoz. Egy családdal a hátam mögött már nem hozhatok olyan áldozatot, ami a családot veszélyezteti, mivel a tartalékaink elfogytak. Ezért be kell vonnunk az olvasókat a fenntartásba, különben be kell zárnunk. Ennek módjára azonban sajátos formát találtunk ki.

Miután nem lehet kihez csatlakozni, arra gondoltunk, miért várunk mi még mindig valaki másra? Kire várunk? Miben reménykedünk? Fel kellene ismernünk, hogy mi magunk vagyunk azok, akiket keresünk. Mi magunk vagyunk azok, akiknek meg kell tenniük azt, amit másoktól hiába várunk. Ne várjunk senkire, hozzuk létre azt a társaságot, amelyhez szívesen csatlakoznánk, amelynek szívesen lennénk tagjai. Itt úgyis kialakult már egy törzsgárda, akik sok tekintetben összecsiszolódtak. Mi az, amit bárki tudhat, amit mi nem? Ráadásul, ha mi csináljuk, legalább nem kell bosszankodni senki bénaságán.

Ezért úgy gondoltuk, hogy a Kohányi Társaság legyen nekünk a válasz arra, hogy nincs Magyarországon olyan politikai erő, amelyet szabadelvű demokrata jó szívvel követhet. A Kohányi Társaság felkínálja a csatlakozás és a cselekvés lehetőségét. Nemcsak arról van szó, hogy a tagdíjjal adományt adunk az Amerikai Népszavának, hanem létrehozzuk azt a közösséget, amit eddig nem találtunk. Azonos értékrendet valló emberekkel várjuk azokat, akik próbálják megőrizni integritásukat, szellemi önállóságukat, a szabadsághoz való normális viszonyukat. Egy olyan közösséghez való tartozást hirdetünk, amely a hazugsággal szembemegy, és tenni akar azért, hogy a sötétség elmúljon. A Társaság ennek részeként fenntartja és alakítja az Amerikai Népszavát, amely köré szerveződik, és annak segítségével egy erős bázist hoz létre az önkénnyel szemben. Egy olyan szerveződést, amely szükség esetén cselekvésre is képes. Amely hallatja hangját, jó ügyek támogatására szólít fel, ha kell, mozgósítja a tagjait, hogy véleményét a törvényes keretek között kifejezésre juttassa. Ha lesz olyan politikai erő, amely képviseli az általunk is vallott jogállami célokat, amely az ízlésünknek is megfelel, akkor mögé állunk. Ha kell, akkor demonstrációkat szervezünk, amely minden alkalommal a Washington szobortól indul. Nemcsak pénzügyi támogatókat keresünk az AN mellé, hanem az önszerveződés lehetőségét kínáljuk azok számára, akik hasonló értékrendet vallanak, és tenni akarnak végre valamit. De ez semmi kötelezettséggel nem jár, mindenki olyan mértékben kapcsolódik be, ahogyan szeretne. A Társaságnak megalkotjuk az Alapszabályát és megválasztjuk a vezetőségét.

A cél nem csupán az, hogy legyen egy újság, hanem az, hogy Magyarországon álljon helyre a jogállam, ne fasiszta államot idéző látszatdemokrácia legyen, hanem igazi demokrácia, és félelem nélküli szabadság. Ezt munkálná a Kohányi Társaság, amelyhez eszköz az Amerikai Népszava. Nem a Kohányi Társaság van az Amerikai Népszaváért, hanem az Amerikai Népszava a Kohányi Társaságért, és a magyar szabadságért.

Az önkényuralom nagymértékben a propagandára és  ahazugságra épül. Nem lehet felvenni a harcot sikerrel máshol, mint a média területén. Ezt kell először felismerni. Ebben pedig mindenkire szükség van. A Fidesz elfoglalta és kisajátította a közmédiát, a sajtó többi része fölé pártmegbízottakból álló Médiatanácsot rendelt. Nem véletlen, hogy a médiabirodalomba nem tartozó sajtót anyagi és egyéb eszközökkel igyekszik ellehetetleníteni. A még szabad és független sajtó egy részét – lásd: Metropol – felvásárolják, más részét adminisztratív eszközökkel – lásd: a Klubrádiót fenyegető veszélyeket – elhallgattatják. Egyre kevesebb olyan sajtótermék létezik, amely szabadon és nyíltan fejtheti ki tevékenységét, és még közvetett okok miatt sem kényszerül öncenzúrára. Az Amerikai Népszava a kevesek egyike. Ezért már az is nagy fegyverténynek számít az elnyomással szembeni harcban, ha a Kohányi Társaság fenntartja és segíti az Amerikai Népszavát, és ezzel megőrzi a demokratikus nyilvánosság egy szeletét. Aki birtokolja a média feletti hatalmat, az birtokolja a lelkek fölötti hatalmat. A demokraták hivatalos képviselői ezt nem értették meg, ezért óriási hátrányban vagyunk. És a veszély az, hogy ha a kisemberek nem állnak össze, ha a demokraták híveiben nem lesz annyi harci szellem, hogy kezébe vegye saját sorsát, akkor a meglevők egy része is bezárhat, köztük az Amerikai Népszava is.

A baloldal és a liberálisok politikai képviselete összeomlott. Egyelőre nem lehet látni, lesz-e hiteles vezetője a demokratáknak. Ezért népmozgalmat kell indítani, alulról szerveződő közösségeket kell létrehozni, amelyek nem másokra várnak. Nemcsak a napi ügyekre kell választ találni, különben nem jutunk el a lényeghez, nem tudjuk a demokratikus követeléseket megfogalmazni. Ezért a Kohányi Társaság a szabadságnak egy mélyebb gyökeréhez nyúl, nagyobb távlatokban gondolkodik, gazdagabban merít a szabadságpárti magyar történelmi hagyományokból, univerzálisabb értékekhez ragaszkodik.

Mint említettük, Kohányi Tihamér Kossuthnak és George Washingtonnak állított szobrot, az egyiket Clevelandben, a másikat Budapesten. A Kohányi Társaság e szellemi örökség folytatója. Ennek megfelelően elsődlegességet tulajdonít a szellemi és erkölcsi értékeknek, mert az anyagi jólét a demokráciából és a szabadságból következik. Ahogyan azt a jólétről Kossuth mondja: „amit kegyelemből adnak, amit a jogokról való lemondás árán vásárolnak meg, tartós jólétet soha nem szül; s így mindenekelőtt óvjuk meg a szabadságot, a mely már van; mit itt veszítünk, azt békés úton vissza nem nyerjük tán soha is; és azért jogainkból semmi áron! s míg itt egy részről mindig őrködünk, más részről emeljünk a szabadságnak sáncai közé mindig többeket. Szabadság nem veszít, ha megosztatik, sőt mindenkor nő és erősödik. Midőn ezt tesszük, az anyagi fejlődést is legsikeresebben mozdítjuk elő; mert ha igaz, hogy csak azon jólét tartós és állandó, mely a nemzetből fejlett ki önként és szabadon: a szellemi érdeket kell kifejteni, hogy a jólét kifejlődhessék önként, szabadon.”

A Kohányi Társaság jelmondatának javaslom ezt: „Jogainkból semmi áron!”

Kossuth szavaival bővebben kifejezve: „Boldog csak úgy lehetek, ha minden sérelem ellen biztos vagyok; biztos csak úgy lehetek, ha személyem s vagyonom minden önkény ellen a hatalmas törvény egyenlő oltalmának alatta nyugoszik; és így szabadság csak ott létezik, hol törvény uralkodik, s szabad csak úgy lehetek, ha törvénynek szolgája vagyok. Ez így lévén, szívem mélyében meg vagyok győződve: hogy a polgári társaságnak minden tagjait, bár az a nemzeti felségnek felkentje, bár egyszerű magános polgár legyen is, pompás csarnokot vagy törpe vityillót lakjék is, egyedül e valódi szabadság teheti a földi életében boldoggá, boldogságában biztossá, biztosságában nyugalmassá.”

Ebből következően Kossuth ezt a programot adja a szabadelvű Kohányi Társaságnak: „Jog és szabadság időnknek jelszava, és ennek nem romboló revolutiókkal, hanem törvényes úton kell uralkodásra jutnia; erőszak nélkül, mert a czél nem szentesíti az eszközöket, s én erkölcshöz szeretem kötni a politikát, és azért véteknek tartanám a jogot jogtalan eszközökkel kivívni. A közvéleménynek felemelése, erősítése, tisztítása, s a közvéleménynek szilárd, de nyugodt hirdetése, ez az, amivel czélt érhetni. És itt az elvek s nézetek egyesítve és minden törvényszeres iparnak közös irányzata a legelső feltétel. Azért hirdesse kiki, messze hatólag, vagy kis körben, amint a sors engedi, híven a dicső jelszavakat. Ez a vezérelv életemben, s hinni fogom; hogy nem hiába éltem, ha irántuk csak egy keblet is melegre gyúlaszthatok. S ha mindnyájan ezen elvet követjük, az elemeikben gyenge szózatok összepontosulva, orkán erejére növekedendnek.”

A közvélemény felemelése, erősítése, tisztítása, ez a célunk.És ha ez sikeres lesz, akkor orkánná növekedhetnek a gyenge szózatok, sok keblet gyúlasztva ezekért az elvekért. Ehhez hívjuk és várjuk a Kohányi Társaságba mindazokat, akiknek fontos a jog és a szabadság. Felkínáljuk e célokra az Amerikai Népszavát, legyen ez a Kohányi Társaság lapja. A társaság gyűjtse egybe a szabadság híveinek minél nagyobb táborát. Erősítse meg anyagilag és szellemi értelemben is a lapot, hogy az szakmailag is minél inkább alkalmas legyen e feladat ellátására, a célok megvalósítására.

Felhívásunkat június 2-án tettük közzé. A mai napig 35 fő csatlakozott a Kohányi Társasághoz, a befizetett tagdíjak összege 1313 dollár. Ebből egy hónapra időarányosan 245 dollárt használhatunk fel. Köszönjük mindazoknak, akik eddig csatlakoztak.

Az Amerikai Népszava biztonságos működéséhez azonban pontosan tízszer ennyi tagra van szükség. Vagyis: mindenki hozzon magával még tíz embert.

Kérjük olvasóinkat, ha a fenti célokkal egyetértenek, lépjenek be a Kohányi Társaságba. Havi 7 dollárral kellene támogatni a szabadság ügyét. Aki nem tud kártyával fizetni, annak átmenetileg adunk egy budapesti számlaszámot, amelyre forintban fizethet. A számlaszámot kérje a nepszava@nepszava.com email címen.

Szeretnénk, ha olvasóink átéreznék a Kohányi Társaság révén történő támogatás fontosságát. Nem nagyon akarnék itt siránkozni, mert az nagyon taszító. De kérem, vegyék komolyan, ha az olvasók megfelelő számban nem lépnek be a Kohányi Társaságba, akkor a website-ot határozatlan időre be kell zárni. A bezárás helyett azonban inkább fejleszteni kellene. A nyomtatott újságunkat eltartják a hirdetők és az előfizetők. Az online piacon a hirdetési feltételek mások, előfizetést pedig nem kérhetünk, a tartalmat nem árulhatjuk pénzért. Ezért más módon kell bevonnunk azokat, akik fontosnak tartják a szolgáltatást. Ugyanakkor nemcsak pénzt kérünk, hanem a Társaság révén önszerveződést, cselekvési lehetőséget is kínálunk.

A lap látogatottsága azt mutatja, hogy olvasók vannak, csak olyanok nincsenek még elegen, akik veszik a fáradtságot, és akik áldozni tudnak havi 7 dollárt az újságra. Rendszeresen napi 8-10 ezer olvasóból eddig 35 fő csatlakozott. Nem hibáztatunk senkit, megértjük mindenki anyagi helyzetét, de ha a Kohányi Társaság tagdíja nem tartja el a lapot, akkor azt úgy tekintjük, hogy jelenleg nincs rá igény. Ebben az esetben sem esünk kétségbe, hanem tudomásul vesszük, hogy az Amerikai Népszava website túl korán indult meg, nincs még rá feltétlen szökség, nem kész még annyira a helyzet, a társadalom, hogy felismerje a benne levő lehetőséget és szükséget, és áldozni tudjon rá. Nem neheztelek, nem vagyok csalódott, ez azt mutatja, hogy létezésünk még nem szorító társadalmi szükséglet. Ez akár jó hírnek is tekinthető. Ne érezze magát kellemetlenül senki. Én sem vagyok jobb, ha valami nem égetően fontos, elhanyagolom. Mi hiszünk Istenben, és rábízzuk magunkat. A piac nem téved. Ha most nem, akkor később. Abban az esetben, ha most még nem égetően fontos a létezésünk, akkor minimálisra faragjuk a költségeinket, visszavonulunk a nyomtatott lapba, egy ideig még magyaroszági híreket sem fogok olvasni. Ez sem hangzik rosszul.

De mindent megteszünk azért, hogy ne vesszen kárba az a sok munka, pénz, áldozat, amit eddig befektettünk, és ne essen szét az a közösség, amely az újság körül kialakult. Nagy kár lenne érte. Kérem, vegyék komolyan. Ha nem lesz annyi tagja a Kohányi Társaságnak, amennyinek havi 7 dolláros tagdíja fedezi az Amerikai Népszava fenntartási költségeit, akkor július 1-vel a website-ot határozatlan időre bezárjuk, a tagdíjakat visszautaljuk, és a fent vázolt programot elhalasztjuk akkorra, amikorra kiáltó szükség lesz rá, kész lesz a magyar társadalom ennek befogadására. Nem kell aggódni, mi itt leszünk, és egy nap alatt újrakezdjük, amikor arra szükség lesz.

Ezt csak a tisztánlátás végett írtam le, de bízunk abban, hogy nem így lesz.

Ha valaki banki átutalást választ, vagy a tagdíjon felül egyéb adománnyal kívánja támogatni munkánkat, ahhoz az alábbi banki adatokat tudja használni:

Olivia Media and Publishing Corporation

250 W 57th Street Suite 732 New York, NY 10107-0732

JPMorgan Chase Bank, New York

Számlaszám: 748525052

Routing# 021000021

Swift Code: CHASUS33

Kártyával itt lehet a tagdíjat befizetni: klikk.

Végtelen hálával köszönjük a támogatást!

Hajrá Magyarország! Hajrá Amerikai Népszava!

VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: 4.5/5 (15 szavazatból)
VN:F [1.9.3_1094]
Értékelés: +18 ( 26 szavazatból)
Bartus László: A Kohányi Társaság elé, 4.5 out of 5 based on 15 ratings

  • Hozzászólások(170)
  • Print Friendly and PDF
  • Betűméret változtatás
Share

170 Reader’s Comments

  1. Kérdés volt Laci? Szerintem nem,de ezt már még az” előzetes felmérésnél” is említettem magamat illetően. S ha én így gondolkodom akkor a többiek is a Kohányi társaságban is hasonlókép hisz pont azért “verődtünk” egy társasába.
    Én a magam részéről jövő “hónapra” is fel adom a “negyed évet” ,mind addig még bírom vagy még nem stabilizálódik a helyzet. Sokan világossá tették az el múlt napokban hogy hajlandók áldozni lehetőségeikhez képest többet is mint havi 7 dollár hisz nem egy “újságra fizetnek elő”.Lehet nem milliárdos emberek el kötelezettségéről van szó én még is azt mondom ez a Kohányi társaság tőkéje!!!!!!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (4 szavazatból)
  2. Kedves Barátaim…, ha még mondhatom ezt, egyesek esetében nem, mert csalódtak bennem. De mi is a csalódás? Elvárunk valamit, hogy a másik úgy gondolkozzon, úgy cselekedjen, mint mi. Holott mindnyájan változunk (jó esetben)… S mindnyájunknak megvan az értékrendje, a maga fontossági sorrendje. S jogunk van hozzá, hogy ez más legyen.
    Jogosnak tartom a harcot az igazságtalanság ellen. Fontosnak tartom, hogy a szűz lány sikítson a mezőn (más kérdés, hogy ez a lány akkor volt szűz utoljára, mikor megszületett, vagyis már akkor sem).
    De mint zsidó, s pont a vallásom miatt, ezt a harcot másokra kell hagyjam.
    Nehéz úgy elszakadni Tőletek, hogy nem értetek. Pedig tudom, hogy sokan nem értenek. Annak a kevésnek, akit érdekel:
    Zsidó…, ez olyan misztikus… Olyan… pártolni való, mert ugye, bántják őket, álljunk mögéjük (hálás köszönet érte!) De mikor azt láttam, hogy csak azért kaptam a nevem mellé a pluszokat, mert nem lepleztem el vallásom, s a gondolataim nem is értik, akkor kezdtem el Én szóltam néven írni.
    Zsidó is sokféle van, még a vallásos között is, s jó részük nem is vallásos.
    Én annak szeretném nevezni magam. S akkor nagyon sok mindent nem szabad…
    -Az Ö-ó nevét megszentségteleníteni, ami kb. annyit jelent, hogy szégyent hozni rá…
    -És nem szabad fellázadni a nemzetek ellen, ahol lakunk, sőt, imádkozni kell a mindenkori kormányzatért (na, akkora szent még nem vagyok, hogy ez menne! :) )
    -És tilos a bálványimádás. Én úgy látom, és bocsánatot kérek azoktól, akikre ez nem vonatkozik, hogy az emberek többsége él-hal egy vezérért, ha Gyurcsány nem, Orbán, ha Orbán nem, Bartus. Itt is vannak sokan, akik gondolkodás és talán olvasás nélkül is írogatnak olyan ostobaságokat, hogy pl.: Bartust a parlamentbe. Félreértés ne essék, Bartus László általam igen tisztelt író, s igaz ember, de aki csak lecseréli a vezért, s a gondolkodásmódját nem, az ugyanúgy a fasimust építi, mint sokan… Mert csak idő kérdése lesz, hogy vezért cseréljen… Gondolkodni kell megtanulni. Felelősséget vállalni a tetteinkért. (Itt: a szavainkért.)
    Szóval sem bálványokat, sem idegen isteneket nem akarok imádni.
    Nekem ebbe a kategóriába szorul a világi megváltás. /A mintha mindig nagyobb hazugság, s mélyebb csapda, mint a nem. Itt vannak Michael Ende Momojából a szürkék… Köztünk járnak, s észre nem vehető módon tekerik a hurkot a nyakunk köré… Egyedül a gondolkodás és a hit védhet meg a megtévesztéstől./
    Szóval, ez nem jelenti azt, hogy másnak ne harcoljon úgy, ahogy akar, ahogy tud az igazságért. Nekem, vallásomnál fogva, csak szellemi eszközeim lehetnek. De Nektek, bármilyen.
    Tehát búcsúzásom nem dezertálás, divatos szóval mondva, s nem ítélet Felettetek. (Nem azért nem vállalok közösséget a KT-ban, mert jobbnak vagy szebbnek gondolom magam, hanem mert más a feladatom.) Részemről ez csak észhez térés, hogy mindenki tegye a saját dolgát., én is. Mert valóban nehéz időket élünk, s egy hadsereg akkor ütőképes, ha mindenki a saját helyén, a saját egységénél harcolva küzd…, a szabadságért.
    (Nagyon szeretek Veletek beszélgetni, de egyszerűen pofátlanság belerondítanom Bartus László gondolataiba, s más irányba vinni a fonalat, ezért is nem akartam mindezt Elétek tárni. Most mégis úgy látom, ennyit el kellett mondanom még. S talán nem haragszik meg. Tudom, nem szokása. Rám legalábbis nem.)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (10 szavazatból)
  3. Te Hanna, ébredj már föl lány, szólok az öregnek, hogy intézkedjen ! :-)
    Bartus nem vezér, egy közülünk, aki jobban fogalmazza meg azt, amit mi közösen gondolunk.. Ne csinálj már lyat, ami nincs. A te véleményednek is nagyon örültünk, bármikor szívesen olvassuk. Itt nem hiszem, hogy vezérek lennének,
    jókat vitázunk. Persze, ha bárki fölkel és elmegy, azért minden megy tovább. Ha én estétől nem írok egy szót sem, a kutya sem fogja észrevenni, hogy hiányzom.
    (Ne örüljetek, írok! ) :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +4 (4 szavazatból)
  4. Kedves Gonoszka, Te szerény :), ne hasonlítsd már általam is nagyrabecsült Önmagad Lacihoz! :D
    Nem azt mondtam, hogy vezér, hanem sokan annak nézik. És ez igaz!
    Azon kívül pedig, kis híján vezér is… Mint minden világítótorony, mint mindenki aki magasra tartja a fényt. Mint minden próféta. A ma prófétái a médiában ülnek, újságírók, politológusok…
    Az ellenállás és a tiltakozás kötelességünk, de a történelem folyásáért egyedül I”ten kezében van a felelősség. S nekem Ő a “Vezérem”.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (6 szavazatból)
  5. Már mér ne? Nekem is van két lábam, neki is van. Azonkívül, persze mindannyian mások vagyunk, szerencsére. :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  6. Kedves “sly” véletlenül minuszoltalak. Megcsúszott az ujam az egéren. Ezer bocs :)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  7. Orbán és Tömlyénes atya is mondta, a Isten a történelem ura.
    Hogy Isten milyen jót röhög a mi hülyeségünkön,….hát már ezért is megérte a teremtés! :-) Csak, uram, ne csapkodd a térded, ha lehet, mert ugye a csattogás, meg a rezgés,…… Köszönöm Uram! Jól vagy? Hm, hm, mi csak elvagyunk.
    Azért lehetnénk jobban. Lehetnénk.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (2 szavazatból)
  8. Kedves Hanna!
    Utalsz zsidó voltodra és hivatkozol arra, “De mint zsidó, s pont a vallásom miatt, ezt a harcot másokra kell hagyjam.”
    Minden tiszteletem a tiéd de mint zsidó nekem más a véleményem. Ennek alapján nem kellene harcolnunk a szent hazánk (Erec) ellen támadó ellenségeinkkel? Nem kellene harcolnunk a világon egyre burjánzó zsidóellenes propagandával? Tudod 1944-ben is az egyik fő baj volt, hogy a zsidóság vezetői homokba dugták a fejüket ahelyett, hogy időben menteni próbálták volna a népüket. Azért mert zsidónak születtünk még nem ment fel minket az alól, hogy lehetőségeinkhez képest felemeljük szavunk a mostani helyzet ellen.
    ” -És nem szabad fellázadni a nemzetek ellen, ahol lakunk, ”
    A véleményem, hogy mint magyar állampolgárnak kötelességünk fellázadni a népüket alattvalónak kezelő diktátor és bandája ellen.
    Bocs nem akartalak megbántani de nekem ez a véleményem erről a dologról.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +6 (6 szavazatból)
  9. Kedves Avi,

    már vártam egy hasonló kérdést.
    Nem vagyunk egyformák. Te cionista vagy, én nem. Te lázadsz, én nem.
    A zsidóságon belül sem értenek egyet minden kérdésben ;)
    De ebbe nem akarom mélyen belemenni itt.
    Röviden csak, szerintem nem ilyen harcra lettünk kiválasztva. Ha egy zsidó téved, s rossz ügy mellé áll, akkor pillanatokon belül az ő nyakába van varrva a kommunizmustól a globalizmusig minden. Ami hilul H”m.
    A suszter maradjon a kaptafánál, a hal a vízben, a zsidó meg a Tóra-tanulásnál.
    A népek meg harcolják meg harcaikat, ha harcolhatnékjuk van.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -2 (4 szavazatból)
  10. Viszont a weboldal nem akar rendesen működni. Nem lehet kilépni.
    Technikai hiba!

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  11. nem mintha nagyon hiányozna de eltünt a “hana” és köztem folyt reggeli párbeszéd.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  12. Gonoszka, érdeklődöm, hogy milyen weboldalra vonatkozóan zsörtölődsz? Honnan nem lehet kilépni? Hova léptél be?
    Lám, az én elvem mily praktikus: nem lépek be sehová, így kilépési problémáim se lehetnek :-)
    Kedves barátom nekem szegezte a kérdést, hogy a küszöbön álló GYF-féle pártba belépek-e majd… azt hittem jobban ismert. Zsigerből kiráz a hideg minden szabályzattól, hatalmi hierarchiától, legalábbis én még csak olyanokat láttam, amiktől a hideg futkos a hátamon.
    Nem szeretem semmilyen, mások által alkotott ketrec ajtaját önként és dalolva magamra zárni… hiába no, szabadságmániás vagyok, öntörvényű, notórius kívülálló…
    Ezt még ragozhatnám, de talán majd máskor, máshol. Így is eldivergáltam az eredeti témától :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  13. Kedves Hanna! “Népek” alatt mit értesz? A zsidóság tán nem tartozik közéjük?
    “Lázadás” – hát nem tudom, mire is gondolsz. Én tán genetikailag lázadó hajlamú vagyok, pontosabban: pl. mindig nehezen viseltem a számomra értelmetlen, mások által rám erőszakolt korlátokat, nézeteket, gondolatokat. Mindaddig semmi bajom sincs senki hitével, amíg nem akarja rám is kötelező erejűvé tenni. No meg az is necces kissé, ha más hitéért is, mások megaláztatásáért is nekem kell barikádokra állnom, csak mert ő nem egy “lázadó”, én meg hülye módon az ő emberi méltóságát is a magaménak érzem. De talán ezt se itt kéne ragozni tovább… ezért lenne jó a mezítlábas blogolók közösségét megcsinálni, hogy ott tetszés szerint nyomhatnánk a saját témáinkat, vitáinkat… de most egyelőre még ez se időszerű. Türelem, türelem… rózsát terem. És töviseket :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  14. Kedves Bartus úr, bipoláris alkatom most e legutóbbi jó hír hallatán megint felfelé viszi a hangulatomat, pedig tegnap már az alagsorban voltam.
    A legutóbbi 8 év alatt hozzászoktam, hogy valamiért folyamatosan harcoljak. 2010 tavaszán aztán minden cél szertefoszlott, és belső emigrációmat kezdtem építgetni, különben is introvertált alkat vagyok, csak 2002-től kényszerített a pol.társ. helyzet kilépni belső köreimből – de minek? – így hát van hova visszatérnem.
    Viszont az AN felfedezése számomra mégis csak egy kiskaput jelentett. És mégis rossz volt szembesülni a becsukódás lehetőségével.
    Most aztán úgy néz ki, megint van miért harcolni :-) De azt tudni kell, hogy csak lassan, türelemmel, a realitásokkal számolva lehet előrefelé tipegni.
    Természetesen, ha netán egy telitalálatos nyeremény a nyakamba szakadna, esetleg rám találna egy elkódorgott milliomos rokon, nagybácsi, vagy ilyesmi, akkor azonnal célba érnénk :-)
    Csak azt akartam mondani, hogy nagyon örülök, hogy mégis van egy ösvény, ahol tovább tudunk araszolni. A bozótharcot vállalom :-)

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
  15. Valami probléma lehet az oldallal mert hol megjeleníti, hol eltünteti a hozzászólásokat. Legalább is Chrome alatt. :(

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: 0 (0 szavazatból)
  16. úr isten ,ne haragudjatok hogy ezt mondom de kezdődik!
    Stereotip de (nem mint kívül álló mondom ) olyan érzésem van hogy szinte csak az egyet nem értés kedvéért nem értünk egyet.
    Na ezért engedem meg a luxust magamnak hogy ne legyek ez vagy az :-) fel oldódom az identitás mentes boldog arctalanságban mint hite hagyott.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  17. Kedves Avi ne kérj el nézést egyrészt mert nem tudom hogy te voltál (na megállj most már tudom :-D ) másrészt meg ha el nézést kérsz azt gondolom ugratsz s szín tiszta irónia a gesztus. Arról meg nem is beszélvén hogy lehet az a véleményed (bár többnyire nagyon is egyet értünk ) hogy sületlenség amit hozzá szóltam.

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +1 (1 szavazás)
  18. Kedves E-vita,

    amiről kérdeztél az egy vallási parancs a zsidóságban, illetve része az ún. 3 eskünek, de ennek megtárgyalásának tényleg nem itt van a helye.
    Ha érdekel, pl. ebben a könyvben olvashatsz róla: Aviézer Ravitzky a kinyilatkoztatott vég és a zsidó állam.
    Tisztelettel: Hanna

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: -4 (6 szavazatból)
  19. sly,
    már miért értenénk mindenben egyet? Az egységgel szemben igenis mindig helye van a kétségnek.
    Ami összetart, azok az alapértékek. Demokrácia, szólásszabadság, ilyesmik. De ezek tartalmát is vitathatjuk, miért ne?

    VA:F [1.9.3_1094]
    Értékelés: +2 (2 szavazatból)
KOHÁNYI TÁRSASÁG LÉPJEN BE!
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
AP VIDEÓ - HÍREK A VILÁGBÓL
Szabad Magyar Tv
Szolgálati közlemény

Felhívjuk vendégbloggereink és olvasóink figyelmét, hogy az alábbi vendégblogok némelyikének legfrissebb posztjai, ill. linkjeik technikai okokból, rajtunk kívülálló, a WordPress.com által bevezetésre kerülő változások következtében nem jelennek meg. Ezért az érintett blog-dobozkák egyelőre üresek. A probléma megoldásán az AN munkatársai dolgoznak. Addig kérjük a bloggereink és olvasóink megértését és türelmét.

Áthidaló megoldásként, a helyzet rendeződéséig itt is felsoroljuk a kárvallott blogok linkjeit, hogy olvasóik mégis el tudják őket érni az AN-ről is:


Az AN szerkesztősége.
2015.03.23.

RSS e-Vitae
RSS kanadaihirlap
RSS torokmonika
Videók

videos